TY-Pikaopas opettajalle

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Suosittelemme, että Moodlea käytetään Google Chromella tai Firefoxilla. Safaria ja MS Edgeä voi myös pienellä varauksella käyttää.

Ideoita pohdittavaksi hyvän verkkokurssin suunnittelussa

 1. Suunnittele kurssi kokonaisuutena ennen kurssin aloitusta. Tee pedagoginen käsikirjoitus, jossa kurssi saa realistisen aikataulun ja määrittelet opiskelijalta edellytettävät tehtävät sekä opiskeltavan materiaalin.
 2. Etene tehtävävetoisesti eli pilko yksi iso lopputehtävä esimerkiksi kolmeen pienempään tehtävään, jotka suoritetaan kurssin aikana.
 3. Muistamista edellyttävät tehtävät voi rakentaa automaattisesti arvioitaviksi itseopiskelutehtäviksi (moodle-tentti, H5P-tehtävät tms).
 4. Ideoi autenttisia tapauksia tai ajankohtaisia ongelmia sisältäviä oppimistehtäviä ja lisää tehtävien mielenkiintoa esittämällä ne tarinan muodossa.
 5. Palastele oppimateriaalit oppimistehtäviä tukeviksi osiksi ja kirjaa ylös suositus sekä materiaalin läpikäymiseen että tehtäviin tarvittavasta ajasta.
 6. Hyödynnä vertaispalautetta ja ryhmätehtäviä kun tavoitteena on oppia tiedon analysointia, soveltamista, arviointia ja oppimaan oppimista.
 7. Millä vältetään opiskelijan jääminen yksin? Tarvitaanko muutamia reaaliaikaisia verkkotapaamisia koko ryhmälle tai pienryhmille? Missä kohtaa opiskelija tai ryhmä saa palautetta tuutoreilta tai opettajalta?
 8. Kirjoita opiskelijan ohjeistus ja mieti minkälainen Moodlen rakenne tukee kurssilla etenemistä (kronologinen eteneminen esim. viikoittain vai teemoittainen).
 9. Toteuta suunnitelma Moodlen työkaluilla periaatteella ”keep it silmple”. Käytä informatiivisia otsikoita ja suosi rakennetta jossa sivujen vieritys ja klikkailu on minimoitu. Kirjoita lyhyesti ja kiteytä ydinkohdat kuviin, videoihin tai podcasteihin.
 10. Lisää pelillisyyttä esim. opiskelijoiden suoritusten seurannan avulla tai osaamismerkeillä.

Kirjautuminen omalle kurssialueelle

Moodleen kirjaudutaan osoitteessa https://moodle.utu.fi. Valitse Moodlen etusivulta oikeasta yläkulmasta Kirjaudu-lohkosta linkki: Turun yliopiston tunnuksella. Voit myös lisätä kurssialueiden osoitteita esim. kirjanmerkkeihin ja käyttää sitä pääsyyn suoraan kurssialueelle. Silloin Moodle tarvittaessa pyytää kirjautumista ensin. Kirjautumisen jälkeen palaat Moodlen etusivulle jonka vasemmassa reunassa navigointilohkossa näet Omat kurssini-kohdassa listan kursseistasi, joilla olet opettajana tai opiskelijana. Kurssin otsikkoa klikkaamalla pääset siirtymään suoraan kurssialueelle.
Moodlessa huomioitavaa: Turun yliopiston Moodlessa on tehty kurssien näkymiseen muutos (poikkeus), jonka takia vasemman reunan navigaatiossa (Omat kurssini) näkyvät kurssit seuraavin perustein:

 • Olet mukana kurssilla opiskelijana ja kurssi on avoinna opiskelijoille
 • Jos olet opettajana tai ylläpitäjänä (manager) kurssilla riippumatta onko kurssi avoinna opiskelijoille tai onko kurssi jo päättynyt (kurssin asetuksissa merkitty päättyneeksi).
 • Jos kurssi on merkitty päättyneeksi, sitä ei enää näytetä omien kurssien alla vasemman reunan navigaatiossa. Se löytyy edelleen, kun menet oikeassa yläkulmassa olevan nimeäsi painamalla avautuvasta valikosta käyttäjätietoihin. Siellä näkyvät kaikki olemassaolevat kurssisi.

Uuden kurssialueen tilaus

Uusia kurssialueita tilataan lomakkeella tai kurssialue luodaan Pepistä.

Kun lomakkeella tehty kurssialuetilauksesi on hyväksytty, saat siitä sähköpostiisi ilmoituksen, jossa on myös linkki uudelle kurssialueellesi. Jos Moodle on sinulle ympäristönä uusi, niin kannattaa ensin tustustua siihen millainen on Moodlen kurssin rakenne.

Kurssin asetusten muokkaaminen

Kurssialueen asetuksia pääset muokkaamaan klikkaamalla ensin kurssialueesi oikeassa reunassa rataskuvaketta Boost ratas.PNG ja sitten aukeavasta valikosta Muokkaa asetuksia. Olennaisimmat tarkistettavat kohdat ovat:

 • Yleiset: Tarkista, että Kurssin nimi ja Kurssin lyhenne ovat oikein. Kurssin näkyvyys -asetuksella voit Näyttää tai Piilottaa kurssialueen opiskelijoilta. Opiskelijat eivät näe piilotettuja kursseja. Opettaja löytää pääsyn piilotetuille kursseille Työpöydältään (linkin ohjeessa Työpöydästä puhutaan nimellä Katsaus kursseistani). Kurssialueen voi pitää piilotettuna kurssin rakennus/valmisteluvaiheen aikana. Kurssin aloitusaika ja päättymisaika vaikuttavat siihen miten kurssi näkyy opiskelijoille ja opettajille Omat kurssini -listassa sekä Työpöydän Keskeneräiset, Tulevat ja Menneet kurssit -välilehdillä.
 • Kurssin lopetuspäivämäärä on tärkeä asettaa kohdalleen. Eli sen tulee olla 6kk viimeisestä suoritusmahdollisuudesta.
 • Kuvaus: Kurssikuvaus-kohtaan voit lisätä lyhyen kuvauksen kurssisi sisällöstä. Kurssikuvaus näkyy opiskelijoille ennen kuin he ovat rekisteröityneet kurssille. Tässä voit myös ottaa käyttöön kuvituskuvan, joka näkyy Työpöydällä / katsaus kursseistani-näkymässä kurssin kuvana.
 • Kurssiformaatti: Kurssimuoto: Valitse Tiilet-formaatti, Aiheet, Viikot, Välilehdet tai tiivistetyt aiheet.
  • HUOM! Jos valitset Tiilet-formaatin tai KickStartin kurssipohjista olet valinnut Tiilet-formaatilla olevan mallipohjan etkä pidäkään siitä ja vaihdat takaisin "Aiheet" tai "Viikot" formaattiin, niin huomioithan kurssiformaatin asetuksissa kohdan "Kurssialueen sisällön taitto sivuille", jossa Moodlen oletuksena näille formaateille on "Näytä kaikki osiot yhdellä sivulla". Jos tuossa on valittuna "Näytä kukin osio omalla sivullaan", myös aktiviteetit ja niiden kuvaukset näkyvät vain klikkaamalalla kunkin aiheen / viikon otsikkoa ensin.

Tarkemmat ohjeet asetusten muokkaamiseen

Sisällön lisääminen kurssialueelle

Kurssialueelle voit tuoda sisältöä olemassaolevalta kurssilta: TY-Kurssialueen_sisältöjen_kopioiminen_vanhalta_kurssilta_uudelle_kurssille

Jotta voisit muokata tai lisätä sisältöä kurssialueellesi, laita Muokkaustila päälle eli klikkaa ensin rataskuvaketta Boost ratas.PNG etusivun oikeassa yläkulmassa ja valitse Muokkaustila päälle. Tämän jälkeen voit lisätä kurssialueelle sekä aineistoja että aktiviteetteja. Näistä löydät lisätietoa em. opettajan oppaan sivun aineistot ja aktiviteetit linkeistä.

Uutiset-keskustelualue

Kaikilla kurssialueilla on valmiina keskustelualue Uutiset, joka on tarkoitettu opettajan tiedotuksille ryhmäsähköpostin tapaan. Viestit lähtevät tältä foorumilta pakotettuina opiskelijoiden sähköposteihin. Opiskelijat eivät voi vastata Uutiset-keskustelualueen uutisviesteihin, ainoastaan lukea niitä!

 • Huom. vuorovaikutukseen opiskelijoiden kanssa ja heidän välillään käytetään keskustelualue aktiviteettia. Opettaja voi lisätä keskustelualueita kurssilleen tarpeen mukaan.

Opiskelijoille ja opettajalle helppo keino seurata edistymistä

Kurssialueelle voi laittaa päälle suoritusten ja edistymisen seurannan, jonka avulla opiskelija näkee, mitkä tehtävät on tehty ja mitkä tekemättä ja opettaja näkee yhdellä silmäyksellä kaikkien opiskelijoiden tehtävien ja aktiviteettien tekemisen tilanteen. Suosittelemme tämän käyttämistä kaikilla kursseilla.

 1. Laitetaan kurssilla muokkaustila päälle
 2. Ensin kurssin asetuksista valitaan osio "suoritusten seuranta", joka laitetaan päälle vaihtamalla "ei"-vaihtoehdon "kyllä"-vaihtoehdoksi
 3. Sen jälkeen jokaisen sellaisen aktiviteetin asetuksista, minkä valmistumisesta opettajan ja opiskelijan tulisi olla kiinnostunut, mennään aktiviteetin asetuksiin kohtaan Opiskelijoiden edistyminen.
 4. Siellä valitaan aktiviteettikohtaisesti, miten Moodle seuraa tehtävän valmistumista. Keskustelualueelle voi määritellä, kuinka monta keskustelua pitää aloittaa ja kuinka moneen vastata, että aktiviteetti on suoritettu. Tentissä voi määritellä, että tentistä on saatu arvosana (myös hylätty on arvosana) tai läpäisyarvosana. Materiaalissa voi määritellä, että opiskelijan pitää avata materiaali tai sitten esimerkiksi opiskelija voi itse merkitä materiaalin suoritetuksi, kun näin haluaa tehdä.
 5. Kurssin pääsivulla vasemmassa reunassa on vaihtoehto: Lisää lohko
 6. Sieltä valitaan Edistymisen seuranta

Tämän jälkeen opettaja näkee edistymisen seuranta-lohkosta yhdellä napin painalluksella yleiskatsauksen kurssin opiskelijoiden etenemisestä ja aktiviteettien suorituksesta. Opiskelija saa puolestaan hyvin helpon tavan varmistaa, että kaikki tulee tehdyksi.

Lisätietoa tästä ja muista Moodlen analytiikka-ominaisuuksista löytää täältä kurssilta: Oppimisanalytiikka ja Moodle. Sinne voi rekisteröityä ilman kurssiavainta.

Lisätietoa löytyy myös tästä koskien suoritusten seurantaa kurssilla ja tästä koskien edistymisen seuranta-lohkoa. Jos sinua kiinnostaa nähdä tarkemmin, miten opiskelijat toimivat kurssialueella, lisää raportointityökaluja löydät seuraavasti: ratas-valikko -> lisää -> raportit avautuvasta sivusta.

Opetuksen aloittaminen

Kun kurssin opetus alkaa, kurssialueen näkyvyysasetukset on määriteltävä halutunlaisiksi. Lisäksi opiskelijoiden on päästävä kurssialueelle.

Kurssialueen avoimuuden säätäminen

Kurssialueen näkyvyyden säätämisessä on kaksi vaihetta.

 1. Kurssialueen onnäyttävä opiskelijoille (katso edeltä kohta 3., Kurssin näkyvyys -asetus ), jotta osallistujien pääsy kurssialueelle olisi lähtökohtaisesti mahdollista. Huomaa, että ilman opettajan lisätoimenpiteitä kurssialueen avaaminen tekee siitä avoimen kaikille Moodleen kirjautuneille. Niinpä,
 2. Kurssialueelle pääsyä kannattaa rajoittaa päättämällä, ketkä tai millä tavalla kurssialueelle on lupa tulla. Tämä tehdään valitsemalla, mitkä osallistujien lisäämistavat ovat käytössä. Löydät osallistujien lisäämistavat taulukon kurssialueella valitsemalla vasemmasta reunasta navigoinnista Osallistujat ja sitten Osallistujat-sivun oikean yläkulman ratasvalikosta Boost ratas.PNG Osallistujien lisäämistavat. Vaihtoehtoja pääsyn rajaamiseen on
  • lisätä Itserekisteröityminen-tapaan kurssiavain, jolloin vain avaimen tietävillä osallistujilla on pääsy kurssialueelle. Kurssin avaimella opiskelijat pääsevät rekisteröitymään kurssille. Opiskelijat tarvitsevat avainta ainoastaan ensimmäistä kertaa kurssille tullessaan eli kurssille rekisteröityessään. Avaimen voit halutessasi vaihtaa kesken kurssin, mikä ei vaikuta jo kurssilla oleviin opiskelijoihin. Esimerkiksi jos olet ilmoittanut avaimen kurssin kotisivulla tai muualla julkisesti, jotta opiskelijat pääsevät alueelle, voit vaihtaa avaimen parin päivän kuluttua, kun kaikki ilmoittautuneet opiskelijat ovat kurssilla. Tarkemmat ohjeet kurssiavaimen asettamiseen.
  • poistaa Itserekisteröityminen kokonaan käytöstä (roskakori-kuvake) tai sulkea sen (silmä auki -> kiinni). Huomaa, että jos ko. rekisteröitymistavalla on jo osallistujia kurssilla, heidän pääsynsä kurssille päättyy jos poistat tai piilotat itserekisteröitymisen.
  • sallia vierailijoiden pääsyn alueelle. Vierailijana kurssilla oleva ei voi osallistua toimintoihin, mutta voi selailla materiaaleja. Jos haluat päästää vieraat kurssille vain erillisellä salasanalla (eri kuin kurssiavain), niin voit asettaa sen Pääsy vierailijana rivin oikean reunan Muokkaa-sarakkeessa rattaan kuvaketta klikkaamalla.

Osallistujat kurssialueelle

Osallistujat pääsevät kurssialueelle eri tavoilla:

 1. Jos kurssialue on luotu Pepissä, tuodaan sieltä kurssitoteutukselta myös hyväksytyt opiskelijat luodulle Moodlen kurssille. Opiskelijoiden ja opettajien päivitys tapahtuu yön aikana. Opiskelija pääsee kurssille kirjautumalla Moodleen (https://moodle.utu.fi) ja kurssi näkyy hänelle, kun hänet on edellisenä päivänä Pepissä kurssille hyväksytty.
 2. Itserekisteröityminen: Jos opiskelijoita ei tuoda Pepistä tai sitä ei ole kurssilla käytössä, Osallistujat näkymässä ratas ja Itserekisteröityminen (Student) on vaihtoehtona opiskelijoiden tuonnille kurssille. Opiskelijat kirjautuvat kurssille ko. osoitteessa (tai hakevat sen kurssikategorian alta Moodlen etusivulta kohdasta "Kaikki kurssit") ja antavat mahdollisen kurssiavaimen, jos opettaja on kurssille sellaisen asettanut. Tämän jälkeen kurssi löytyy opiskelijan omalta työpöytältä kurssilistalta eikä avaimella kirjautumista enää tarvita.
 3. Opettaja voi myös lisätä osallistujia (opiskelijat ja opettajat) käsin, yksitellen. Tämä tehdään seuraavasti:
 • Valitse hallintatyökaluista
-> Osallistujat
 • Osallistujat-sivulla napsauta Lisää osallistujia -painiketta sivun oikeassa reunasta.
 • Valitse avautuvassa lisää osallistujia -ikkunassa Määritä rooli -valikosta, mihin rooliin haluat lisätä osallistujan/osallistujat kurssillesi.
 • Kirjoita hakukenttään sen osallistujan nimi jonka haluat lisätä kurssille. Kun näet tuloslistalla oikean henkilön, klikkaa hänen nimeään. Henkilö lisätään valitsemaasi rooliin kurssillasi. (Jos et löydä henkilöä hakutoiminnolla ja henkilöllä on Turun yliopiston tunnus, niin hän ei ole kertaakaan kirjautunut Moodleen, jolloin hänen tietojaan ei löydy Moodlen hauilla. Pyydä henkilöä kerran kirjautumaan Moodleen. Kirjautumisen jälkeen löydät hänet haulla ja pystyt lisäämään kurssille.)

Kurssilaisten roolit

Opettaja voi antaa kurssin osallistujille kolmenlaisia rooleja:

 • Teacher : oikeus muokata kurssialueen sisältöjä sekä nähdä osallistujien palautukset ja arvioida niitä
 • Non-editing teacher : oikeus nähdä osallistujien palautukset ja arvioida niitä
 • Student : oikeus osallistua kurssialueen keskusteluihin, palauttaa tehtäviä, tehdä tenttejä ja osallistua muuhunkin opettajan lisäämään toimintaan

Automaattisesti generoituvat roolit (Pepin hallinnoimat)

 • Peppi-student: Pepistä tuotu opiskelija
 • Peppi-Teacher: Pepistä tuotu opettaja

Osallistujien poistaminen kurssialueelta

 • Valitse kurssilla vasemman reunan navigoinnista Osallistujat
 • Etsi avautuvalta osallistujalistalta haluamasi henkilö. Klikkaa hänen rivillään oikeanpuolimmaisessa Tila-sarakkeessa roskakorin kuvaketta. Moodle pyytää vielä varmistamaan, haluatko poistaa käyttäjän kurssilta.
 • Jos haluat poistaa kaikki osallistujat ja heidän suorituksensa/palautteensa, voit nollata kurssin. Ohje löytyy [täältä].

Kurssin lopputoimia ja kurssialueen uusiokäyttö

Kun kurssisi on päättynyt etkä enää tarvitse kurssialuetta, voit piilottaa kurssialueen opiskelijoilta. Katso ohje edeltä kohta 3 ja Kurssin näkyvyys -asetus.

Ennen kuin poistat kurssilta opiskelijoita, tehtävien palautuksia, arviointeja tms. tai poistat kurssin Moodlesta, niin muista huomioida TY:llä käytössä oleva kurssin opintosuoritusten säilytysaika. "Kirjalliset ja muulla tavoin tallennetut opintosuoritukset (tenttivastaukset, harjoitusaineet, harjoittelupäiväkirjat jne.) säilytetään paperilla tai sähköisessä muodossa kuuden kuukauden ajan." Säilytysajoista on määrätty tarkemmin TY:n intranetin dokumentissa Sovellusohje eräiden opintoihin liittyvien asiakirjatietojen arkistoinnista. Huomaa myös, että opetus- ja kurssiaineistoille on yliopiston arkistonmuodostussuunnitelmassa määritelty 2 vuoden säilytysaika.

Jos kurssista on kulunut yli 6kk, nollaa kurssi. Jos tuo 2 vuotta on kulunut ja olet tehnyt tarpeelliset opintomateriaalin tallennukset (ohjeet alla), voit poistaa kurssin lopullisesti ja peruuttamattomasti kaikkine sisältöineen.

Jos haluat hyödyntää kurssialuetta tai sen sisältöä seuraavalla kurssikerralla:

 • Jos haluat säilyttää vanhan kurssialueen ja hyödyntää sisältöjä uudella kurssialueella: tilaa uusi kurssialue ja tuo sille sisällöt vanhalta kurssialueelta. Tee siis näin: Mene uudelle kurssialueelle, valitse oikeasta yläkulmasta ratasvalikko > Tuo > Valitse oikea kurssialue > Valitse sisällöt, jotka haluat tuoda > jatka prosessin mukaan. (Jos tuotavien aktiviteettien joukossa on Turnitin-tehtäviä pitää sinun vielä suorittaa uuden kurssin nollaus nollauksen oletusasetuksilla sisältöjen tuonnin jälkeen eli valitse Lisää > Kurssin uudelleenkäyttö > avautuvalla sivulla alasvetovalikosta Nollaa.)
 • Jos haluat ottaa varmuuskopion koko kurssialueesta (tai sen osasta): oikean yläkulman ratasvalikosta > Varmuuskopiointi > rastita ne sisällöt, jotka haluat mukaan varmuuskopiotiedostoon ja klikkaa jatkopainikkeista seuraaviin näkymiin. Kun varmuuskopiotiedosto on luotu, voit kopioida sen omalle koneelle, muistitikulle tai muuhun Moodlen ulkopuoliseen paikkaan. Huomaa, että varmuuskopioon ei tallennu kurssin opiskelijoiden tietoja eikä heidän kurssilleen palauttamia tehtäviä, keskusteluviestejä tms. tai opettajan antamia arviointeja.
 • Jos haluat hyödyntää samaa kurssialuetta kurssin uudella toteutuskerralla, tyhjennä kurssialue vanhoista opiskelijoista: valitse Lisää > Kurssin uudelleenkäyttö > avautuvalla sivulla alasvetovalikosta Nollaa ja valitse Roolit-kohdasta Student-rooli. Tällöin kurssin aineistot ja aktiviteetit säilyvät, mutta opiskelijat poistetaan. Voit Nollauksessa valita myös eri aktiviteettien otsikoiden alta ko. aktiviteetin sisällöt poistettaviksi esim. keskustelualueiden viestit tai tehtävien palautukset ja arvioinnit. Ohje löytyy täältä.

Opettaja voi poistaa oman kurssialueensa Moodlesta, jos olet varma, että et enää ikinä tarvitse kurssia mihinkään (olet myös huomioinut yllä mainitut opintosuoritusten sekä opetus- ja kurssiaineistojen säilytysajat) ja haluat, että kurssisi poistuu lopullisesti ja peruuttamattomasti kaikkine sisältöineen (aineistot, tehtävät, opiskelijoiden palautukset, arvioinnit yms.). Ohje kurssin poistoon täällä.

Mikäli kurssilla on useita opettajia, tulisi poistamisesta sopia yhteisesti. Euroopan unionin tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR) oikeuttaa ja velvoittaa säilyttämään tietoa vain niin kauan kuin se on välttämätöntä. Turun yliopiston osalta säilytysaikapäätös vaatii säilyttämään opiskelijasuoritteita 6 kuukautta. Kun suoritteet ovat arvioitu ja kurssi on päättynyt ja tuo 6kk aika on kulunut, opettaja on velvollinen joko poistamaan kurssin tai nollaamaan kurssin eli poistamaan opiskelijatiedot kurssialueelta.

Laajempi opettajan opas

Tämä oli pikaopas. Kattavat ohjeet kurssialueen suunnitteluun ja opetukseen löytyvät Opettajan oppaasta.