TY-Pikaopas opettajalle

Loikkaa: valikkoon, hakuun1. Kirjautuminen omalle kurssialueelle

Moodleen kirjaudutaan osoitteessa https://moodle.utu.fi. Valitse Moodlen etusivulta oikeasta yläkulmasta Kirjaudu-lohkosta linkki: Turun yliopiston tunnuksella. Voit myös lisätä kurssialueiden osoitteita esim. kirjanmerkkeihin ja käyttää sitä pääsyyn suoraan kurssialueelle. Silloin Moodle tarvittaessa pyytää kirjautumista ensin. Kirjautumisen jälkeen palaat Moodlen etusivulle jonka vasemmassa reunassa navigointilohkossa näet Omat kurssini-kohdassa listan kursseistasi, joilla olet opettajana tai opiskelijana. Kurssin otsikkoa klikkaamalla pääset siirtymään suoraan kurssialueelle.

2. Uuden kurssialueen tilaus

Uusia kurssialueita tilataan lomakkeella. Kun kurssialuetilauksesi on hyväksytty, saat siitä sähköpostiisi ilmoituksen, jossa on myös linkki uudelle kurssialueellesi. Jos Moodle on sinulle ympäristönä uusi, niin kannattaa ensin tustustua siihen millainen on Moodlen kurssin rakenne.

3. Kurssin asetusten muokkaaminen

Kurssialueen asetuksia pääset muokkaamaan klikkaamalla ensin kurssialueesi oikeassa reunassa rataskuvaketta Boost ratas.PNG ja sitten aukeavasta valikosta Muokkaa asetuksia. Olennaisimmat tarkistettavat kohdat ovat:

 • Yleiset: Tarkista, että Kurssin nimi ja Kurssin lyhenne ovat oikein. Kurssin näkyvyys -asetuksella voit Näyttää tai Piilottaa kurssialueen opiskelijoilta. Opiskelijat eivät näe piilotettuja kursseja. Opettaja löytää pääsyn piilotetuille kursseille Työpöydältään (linkin ohjeessa Työpöydästä puhutaan nimellä Katsaus kursseistani). Kurssialueen voi pitää piilotettuna kurssin rakennus/valmisteluvaiheen aikana. Kurssin aloitusaika ja päättymisaika vaikuttavat siihen miten kurssi näkyy opiskelijoille ja opettajille Omat kurssini -listassa sekä Työpöydän Keskeneräiset, Tulevat ja Menneet kurssit -välilehdillä.
 • Kuvaus: Kurssikuvaus-kohtaan voit lisätä lyhyen kuvauksen kurssisi sisällöstä. Kurssikuvaus näkyy opiskelijoille ennen kuin he ovat rekisteröityneet kurssille.
 • Kurssiformaatti: Kurssimuoto: Valitse Aiheet tai Viikot.

Tarkemmat ohjeet asetusten muokkaamiseen

4. Sisällön lisääminen kurssialueelle

Jotta voisit lisätä sisältöä kurssialueellesi, laita Muokkaustila päälle eli klikkaa ensin rataskuvaketta Boost ratas.PNG etusivun oikeassa yläkulmassa ja valitse Muokkaustila päälle. Tämän jälkeen voit lisätä kurssialueelle sekä aineistoja että aktiviteetteja. Näistä löydät lisätietoa em. opettajan oppaan sivun aineistot ja aktiviteetit linkeistä.

Uutiset-keskustelualue

Kaikilla kurssialueilla on valmiina keskustelualue Uutiset, joka on tarkoitettu opettajan tiedotuksille ryhmäsähköpostin tapaan. Viestit lähtevät tältä foorumilta pakotettuina opiskelijoiden sähköposteihin. Opiskelijat eivät voi vastata Uutiset-keskustelualueen uutisviesteihin, ainoastaan lukea niitä!

 • Huom. vuorovaikutukseen opiskelijoiden kanssa ja heidän välillään käytetään keskustelualue aktiviteettia. Opettaja voi lisätä keskustelualueita kurssilleen tarpeen mukaan.

5. Opetuksen aloittaminen

Kun kurssin opetus alkaa, kurssialueen näkyvyysasetukset on määriteltävä halutunlaisiksi. Lisäksi opiskelijoiden on päästävä kurssialueelle.

Kurssialueen avoimuuden säätäminen

Kurssialueen näkyvyyden säätämisessä on kaksi vaihetta.

 1. Kurssialueen onnäyttävä opiskelijoille (katso edeltä kohta 3., Kurssin näkyvyys -asetus ), jotta osallistujien pääsy kurssialueelle olisi lähtökohtaisesti mahdollista. Huomaa, että ilman opettajan lisätoimenpiteitä kurssialueen avaaminen tekee siitä avoimen kaikille Moodleen kirjautuneille. Niinpä,
 2. Kurssialueelle pääsyä kannattaa rajoittaa päättämällä, ketkä tai millä tavalla kurssialueelle on lupa tulla. Tämä tehdään valitsemalla, mitkä osallistujien lisäämistavat ovat käytössä. Löydät osallistujien lisäämistavat taulukon kurssialueella valitsemalla vasemmasta reunasta navigoinnista Osallistujat ja sitten Osallistujat-sivun oikean yläkulman ratasvalikosta Boost ratas.PNG Osallistujien lisäämistavat. Vaihtoehtoja pääsyn rajaamiseen on
  • lisätä Itserekisteröityminen-tapaan kurssiavain, jolloin vain avaimen tietävillä osallistujilla on pääsy kurssialueelle. Kurssin avaimella opiskelijat pääsevät rekisteröitymään kurssille. Opiskelijat tarvitsevat avainta ainoastaan ensimmäistä kertaa kurssille tullessaan eli kurssille rekisteröityessään. Avaimen voit halutessasi vaihtaa kesken kurssin, mikä ei vaikuta jo kurssilla oleviin opiskelijoihin. Esimerkiksi jos olet ilmoittanut avaimen kurssin kotisivulla tai muualla julkisesti, jotta opiskelijat pääsevät alueelle, voit vaihtaa avaimen parin päivän kuluttua, kun kaikki ilmoittautuneet opiskelijat ovat kurssilla. Tarkemmat ohjeet kurssiavaimen asettamiseen.
  • poistaa Itserekisteröityminen kokonaan käytöstä (roskakori-kuvake) tai sulkea sen (silmä auki -> kiinni). Huomaa, että jos ko. rekisteröitymistavalla on jo osallistujia kurssilla, heidän pääsynsä kurssille päättyy jos poistat tai piilotat itserekisteröitymisen.
  • sallia vierailijoiden pääsyn alueelle. Vierailijana kurssilla oleva ei voi osallistua toimintoihin, mutta voi selailla materiaaleja. Jos haluat päästää vieraat kurssille vain erillisellä salasanalla (eri kuin kurssiavain), niin voit asettaa sen Pääsy vierailijana rivin oikean reunan Muokkaa-sarakkeessa rattaan kuvaketta klikkaamalla.

Osallistujat kurssialueelle

Osallistujat pääsevät kurssialueelle pääsääntöisesti kahdella tavalla:

 1. Opiskelijoiden kirjautumisessa kurssialueella kannattaa suosia itserekisteröitymistä, jolloin opettaja jakaa esim. sähköpostitse (esim. Nettiopsussa kurssille ilmoittautuneille) opiskelijoille tiedoksi Moodle-kurssialueen verkko-osoitteen (löytyy selaimen osoiteriviltä, kun olet kurssialueella). Opiskelijat kirjautuvat kurssille ko. osoitteessa (tai hakevat sen kurssikategorian alta Moodlen etusivulta) ja antavat mahdollisen kurssiavaimen jos opettaja on kurssille sellaisen asettanut sekä omat TY:n käyttäjätunnuksensa. Tämän jälkeen kurssi löytyy opiskelijan omalta Omat kurssini-listalta eikä avaimella kirjautumista tarvita enää.
 2. Opettaja voi myös lisätä osallistujia (opiskelijat ja opettajat) käsin, yksitellen. Tämä tehdään seuraavasti:
 • Valitse vasemman reunan navigoinnista
-> Osallistujat
 • Osallistujat-sivulla napsauta Lisää osallistujia -painiketta sivun oikeassa reunasta.
 • Valitse avautuvassa lisää osallistujia -ikkunassa Määritä rooli -valikosta, mihin rooliin haluat lisätä osallistujan/osallistujat kurssillesi.
 • Kirjoita hakukenttään sen osallistujan nimi jonka haluat lisätä kurssille. Kun näet tuloslistalla oikean henkilön, klikkaa hänen nimeään. Henkilö lisätään valitsemaasi rooliin kurssillasi. (Jos et löydä henkilöä hakutoiminnolla ja henkilöllä on Turun yliopiston tunnus, niin hän ei ole kertaakaan kirjautunut Moodleen, jolloin hänen tietojaan ei löydy Moodlen hauilla. Pyydä henkilöä kerran kirjautumaan Moodleen. Kirjautumisen jälkeen löydät hänet haulla ja pystyt lisäämään kurssille.)

Kurssilaisten roolit

Opettaja voi antaa kurssin osallistujille kolmenlaisia rooleja:

 • Teacher : oikeus muokata kurssialueen sisältöjä sekä nähdä osallistujien palautukset ja arvioida niitä
 • Non-editing teacher : oikeus nähdä osallistujien palautukset ja arvioida niitä
 • Student : oikeus osallistua kurssialueen keskusteluihin, palauttaa tehtäviä, tehdä tenttejä ja osallistua muuhunkin opettajan lisäämään toimintaan

Osallistujien poistaminen kurssialueelta

 • Valitse kurssilla vasemman reunan navigoinnista Osallistujat
 • Etsi avautuvalta osallistujalistalta haluamasi henkilö. Klikkaa hänen rivillään oikeanpuolimmaisessa Tila-sarakkeessa roskakorin kuvaketta. Moodle pyytää vielä varmistamaan, haluatko poistaa käyttäjän kurssilta.

6. Kurssin lopputoimia ja kurssialueen uusiokäyttö

Kun kurssisi on päättynyt etkä enää tarvitse kurssialuetta, voit piilottaa kurssialueen opiskelijoilta. Katso ohje edeltä kohta 3 ja Kurssin näkyvyys -asetus.

Ennen kuin poistat kurssilta opiskelijoita, tehtävien palautuksia, arviointeja tms. tai pyydät kurssia poistettavaksi Moodlesta, niin muista huomioida TY:llä käytössä oleva kurssin opintosuoritusten säilytysaika. "Kirjalliset ja muulla tavoin tallennetut opintosuoritukset (tenttivastaukset, harjoitusaineet, harjoittelupäiväkirjat jne.) säilytetään paperilla tai sähköisessä muodossa kuuden kuukauden ajan." Säilytysajoista on määrätty tarkemmin TY:n intranetin dokumentissa Sovellusohje eräiden opintoihin liittyvien asiakirjatietojen arkistoinnista. Huomaa myös, että opetus- ja kurssiaineistoille on yliopiston arkistonmuodostussuunnitelmassa määritelty 2 vuoden säilytysaika.

Jos haluat hyödyntää kurssialuetta tai sen sisältöä seuraavalla kurssikerralla:

 • Jos haluat säilyttää vanhan kurssialueen ja hyödyntää sisältöjä uudella kurssialueella: tilaa uusi kurssialue ja tuo sille sisällöt vanhalta kurssialueelta. Tee siis näin: Mene uudelle kurssialueelle, valitse oikeasta yläkulmasta ratasvalikko > Tuo > Valitse oikea kurssialue > Valitse sisällöt, jotka haluat tuoda > jatka prosessin mukaan. (Jos tuotavien aktiviteettien joukossa on Turnitin-tehtäviä pitää sinun vielä suorittaa uuden kurssin nollaus nollauksen oletusasetuksilla sisältöjen tuonnin jälkeen eli valitse ratasvalikosta > Nollaa.)
 • Jos haluat ottaa varmuuskopion koko kurssialueesta (tai sen osasta): oikean yläkulman ratasvalikosta > Varmuuskopiointi > rastita ne sisällöt, jotka haluat mukaan varmuuskopiotiedostoon ja klikkaa jatkopainikkeista seuraaviin näkymiin. Kun varmuuskopiotiedosto on luotu, voit kopioida sen omalle koneelle, muistitikulle tai muuhun Moodlen ulkopuoliseen paikkaan. Huomaa, että varmuuskopioon ei tallennu kurssin opiskelijoiden tietoja eikä heidän kurssilleen palauttamia tehtäviä, keskusteluviestejä tms. tai opettajan antamia arviointeja.
 • Jos haluat hyödyntää samaa kurssialuetta kurssin uudella toteutuskerralla, tyhjennä kurssialue vanhoista opiskelijoista: oikean yläkulman 'ratasvalikosta' Boost ratas.PNG Nollaa ja valitse Roolit-kohdasta Student-rooli. Tällöin kurssin aineistot ja aktiviteetit säilyvät, mutta opiskelijat poistetaan. Voit Nollauksessa valita myös eri aktiviteettien otsikoiden alta ko. aktiviteetin sisällöt poistettaviksi esim. keskustelualueiden viestit tai tehtävien palautukset ja arvioinnit.

Jos olet varma, että et enää ikinä tarvitse kurssia mihinkään (olet myös huomioinut yllä mainitut opintosuoritusten sekä opetus- ja kurssiaineistojen säilytysajat) ja haluat, että kurssisi poistetaan lopullisesti ja peruuttamattomasti kaikkine sisältöineen (aineistot, tehtävät, opiskelijoiden palautukset, arvioinnit yms.) Moodlesta, niin voit pyytää kurssin poistamista Moodle-tuesta helpdesk@utu.fi. Kerro poistopyynnön yhteydessä tarkka kurssin nimi tai lähetä kurssin linkki eli se osoite, joka näkyy selaimen osoitekentässä, kun olet kurssin etusivulla.

7. Laajempi opettajan opas

Tämä oli pikaopas. Kattavat ohjeet kurssialueen suunnitteluun ja opetukseen löytyvät Opettajan oppaasta.