TY-Pikaopas opettajalle

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Yleinen pikaopas opettajille Moodlen versioon 4.x Jos alla oleva ei anna riittävästi vastauksia kysymyksiisi, voit lukea enemmän edellä olevan linkin ohjeesta tai tämän sivun lopussa olevan linkin laajemmasta opettajan oppaasta aktiviteetin nimellä löytyvää ohjetta hakemalla.

Suosittelemme, että Moodlea käytetään Google Chromella tai Firefoxilla. Safaria ja MS Edgeä voi myös pienellä varauksella käyttää.

Ideoita pohdittavaksi hyvän verkkokurssin suunnittelussa

 1. Suunnittele kurssi kokonaisuutena ennen kurssin aloitusta. Tee pedagoginen käsikirjoitus, jossa kurssi saa realistisen aikataulun ja määrittelet opiskelijalta edellytettävät tehtävät sekä opiskeltavan materiaalin.
 2. Etene tehtävävetoisesti eli pilko yksi iso lopputehtävä esimerkiksi kolmeen pienempään tehtävään, jotka suoritetaan kurssin aikana.
 3. Muistamista edellyttävät tehtävät voi rakentaa automaattisesti arvioitaviksi itseopiskelutehtäviksi (moodle-tentti, H5P-tehtävät tms).
 4. Ideoi autenttisia tapauksia tai ajankohtaisia ongelmia sisältäviä oppimistehtäviä ja lisää tehtävien mielenkiintoa esittämällä ne tarinan muodossa.
 5. Palastele oppimateriaalit oppimistehtäviä tukeviksi osiksi ja kirjaa ylös suositus sekä materiaalin läpikäymiseen että tehtäviin tarvittavasta ajasta.
 6. Hyödynnä vertaispalautetta ja ryhmätehtäviä kun tavoitteena on oppia tiedon analysointia, soveltamista, arviointia ja oppimaan oppimista.
 7. Millä vältetään opiskelijan jääminen yksin? Tarvitaanko muutamia reaaliaikaisia verkkotapaamisia koko ryhmälle tai pienryhmille? Missä kohtaa opiskelija tai ryhmä saa palautetta tuutoreilta tai opettajalta?
 8. Kirjoita opiskelijan ohjeistus ja mieti minkälainen Moodlen rakenne tukee kurssilla etenemistä (kronologinen eteneminen esim. viikoittain vai teemoittainen).
 9. Toteuta suunnitelma Moodlen työkaluilla periaatteella ”keep it simple”. Käytä informatiivisia otsikoita ja suosi rakennetta jossa sivujen vieritys ja klikkailu on minimoitu. Kirjoita lyhyesti ja kiteytä ydinkohdat kuviin, videoihin tai podcasteihin.
 10. Lisää pelillisyyttä esim. opiskelijoiden suoritusten seurannan avulla tai osaamismerkeillä.

Kirjautuminen omalle kurssialueelle

Moodleen kirjaudutaan osoitteessa https://moodle.utu.fi.

Kirjautumisvaihtoehdot

 • Turun yliopiston tunnuksella
 • Muun korkeakoulun tunnuksella (Haka-kirjautuminen)
 • Erillis- tai Norssi-tunnuksella


Kirjautumisen jälkeen sinulle tulee näkyviin työpöytä, jossa oletuksena näkyy kurssialueet sillä suodattimella, joka työpöydällä on valittu

 • Kaikki (paitsi näkymästäni poistetut)
 • Keskeneräiset
 • Tulevat
 • Menneet
 • Suosikit
 • Näkymästäni poistetut


Työpöytää voi tarvittaessa muokata, mutta ylläpito voi ylikirjoittaa tarvittaessa omat muokkauksesi. Moodle 4 työpöydän mukauttaminen

Uuden kurssialueen tilaus

Uusia kurssialueita tilataan lomakkeella (tarkempi ohje: TY-Uuden kurssialueen tilaaminen) tai luomalla se Pepistä (vaatii Pepissä opettajan tai suunnittelijan oikeudet).

Kurssin asetusten muokkaaminen

Kurssialueen asetuksia pääset muokkaamaan klikkaamalla Asetukset kurssin valikosta. Olennaisimmat tarkistettavat kohdat ovat:

 • Yleiset: Tarkista, että Kurssin nimi ja Kurssin lyhenne ovat oikein. Kurssin näkyvyys -asetuksella voit Näyttää tai Piilottaa kurssialueen opiskelijoilta (myös kurssin pääsivulla oikean reunan "Hallintatyökalut" lohkosta Piilota kurssi tai Näytä kurssi). Opiskelijat eivät näe piilotettuja kursseja. Opettaja löytää pääsyn piilotetuille kursseille Työpöydältään (linkin ohjeessa Työpöydästä puhutaan nimellä Katsaus kursseistani). Kurssialueen voi pitää piilotettuna kurssin rakennus/valmisteluvaiheen aikana. Kurssin aloitusaika ja päättymisaika vaikuttavat siihen miten kurssi näkyy opiskelijoille ja opettajille Omat kurssini -listassa sekä Työpöydän Keskeneräiset, Tulevat ja Menneet kurssit -välilehdillä.
 • Kurssin päättymispäivämäärä on tärkeä asettaa kohdalleen. Huomaa, että opiskelijoiden kurssisuorituksia tulee säilyttää kuusi (6) kuukautta viimeisestä suoritusmahdollisuudesta.
 • Kuvaus: Kurssikuvaus-kohtaan voit lisätä lyhyen kuvauksen kurssisi sisällöstä. Kurssikuvaus näkyy opiskelijoille ennen kuin he ovat rekisteröityneet kurssille. Tässä voit myös ottaa käyttöön kuvituskuvan, joka näkyy Työpöydällä / katsaus kursseistani-näkymässä kurssin kuvana.
 • Kurssiformaatti: Kurssimuoto: Valitse Aiheet, Tiilet, Viikot, Välilehdet, Ruudukko, Keskustelu, Yksittäinen aktiviteetti tai Tiivistetyt aiheet.

Tarkemmat ohjeet asetusten muokkaamiseen

Sisällön lisääminen kurssialueelle

Jotta voisit lisätä sisältöä kurssialueellesi, laita Muokkaustila (liukupainike oikealla). Tämän jälkeen voit lisätä kurssialueelle sekä aineistoja että aktiviteetteja. Näistä löydät lisätietoa em. opettajan oppaan sivun aineistot ja aktiviteetit linkeistä.

Uutiset-keskustelualue

Kaikilla kurssialueilla on valmiina keskustelualue Uutiset, joka on tarkoitettu opettajan tiedotuksille ryhmäsähköpostin tapaan. Viestit lähtevät tältä foorumilta pakotettuina opiskelijoiden sähköposteihin. Opiskelijat eivät voi vastata Uutiset-keskustelualueen uutisviesteihin, ainoastaan lukea niitä!

 • Huom. vuorovaikutukseen opiskelijoiden kanssa ja heidän välillään käytetään keskustelualue aktiviteettia. Opettaja voi lisätä keskustelualueita kurssilleen tarpeen mukaan.
 • Älä poista Uutiset-keskustelualuetta, ellet ole aivan varma, mitä teet! Sen takaisin tuominen ei ole yksinkertaista.

Opetuksen aloittaminen

Kun kurssin opetus alkaa, kurssialueen tulee olla opiskelijalle näkyvissä (jos oikean reunan hallintatyökalut lohkosta lukee "Näytä kurssi", klikkaa linkkiä).

Osallistujat kurssialueelle

Osallistujat pääsevät kurssialueelle pääsääntöisesti kolmella tavalla:

 1. Kun kurssi on luotu Pepistä ja hänet on Pepissä hyväksytty kurssille. Pepissä hyväksytyt opiskelijat päivitetään kurssille kerran yössä.
 2. Kun kurssi on luotu Pepistä tai tilauslomakkeella, itserekisteröityminen on käytettävissä. Oletuksena kaikilla kursseilla itserekisteröityminen on päällä ja ilman kurssiavainta. Tarkista
 3. Opettaja voi myös lisätä osallistujia (opiskelijat ja opettajat) käsin, yksitellen. Osallistujan lisääminen (yleisohje).

Kurssilaisten roolit

Opettaja voi antaa kurssin osallistujille kolmenlaisia rooleja:

 • Teacher : oikeus muokata kurssialueen sisältöjä sekä nähdä osallistujien palautukset ja arvioida niitä
 • Non-editing teacher : oikeus nähdä osallistujien palautukset ja arvioida niitä
 • Student : oikeus osallistua kurssialueen keskusteluihin, palauttaa tehtäviä, tehdä tenttejä ja osallistua muuhunkin opettajan lisäämään toimintaan
 • Peppi-teacher: Pepistä tuotu opettajan-rooli
 • Peppi-student: Pepistä tuotu opiskelija-rooli

Osallistujien poistaminen kurssialueelta

 • Jos kurssilla ei ole linkitystä Peppiin tai kohortilla tuoda opiskelijoita kurssille: Valitse kurssin valikosta Osallistujat
 • Etsi avautuvalta osallistujalistalta haluamasi henkilö. Klikkaa hänen rivillään oikeanpuolimmaisessa Tila-sarakkeessa roskakorin kuvaketta. Moodle pyytää vielä varmistamaan, haluatko poistaa käyttäjän kurssilta.
 • Jos haluat poistaa kaikki osallistujat ja heidän suorituksensa/palautteensa, voit nollata kurssin. Ohje löytyy: TY-Kurssialueen nollaus / Kurssialueen uudelleenkäyttö

Kurssin lopputoimia ja kurssialueen uusiokäyttö

Suosittelen lukemaan yleisohjeen: Kurssialueen uudelleenkäyttö

Ennen kuin poistat kurssin tai käytät kurssia uudelleen mieti seuraavia asioita:

 • Onko kurssin päättymisestä kulunut yli 6kk (arvosanojen arkistointiaika)?
 • Onko kurssin alkamisesta kulunut vähintään 2 vuotta (ehkä 3 vuotta), mikäli sinulla ei ole kurssimateriaalia kurssin aloittaneille muualla olemassa (kurssimateriaalin arkistointiaika)?
 • Onko kuitenkin parempi perustaa uusi kurssialue, mikäli aiot tehdä kurssin sisältöön muutoksia, vaikka edellisen kurssin päättymisestä olisi yli 6kk?


Kun kurssi on tarpeen poistaa ja kurssin alkamisesta on yli 2 vuotta ja kurssi on päättynyt, voit poistaa kurssin tai siirtää poistettaviin klikkaamalla oikean reunan hallintatyökalut riviä Siirrä kurssi poistettavaksi.

Vaihtoehtoisesti voit jättää kurssin olemaan ja antaa sen poistua kurssin poistumisprosessin myötä automaattisesti. Lue tarkemmin: TY-Kurssialueen elinkaari ja palautus poistetuista

Laajempi opettajan opas

Tämä oli pikaopas. Kattavat ohjeet kurssialueen suunnitteluun ja opetukseen löytyvät Opettajan oppaasta.