TY-Uuden kurssialueen tilaaminen
- TY-Pikaopas opettajalle
- Uusi kurssialue
- Kurssielueen käyttö ja määrityksiä
- TY-Videotallenteen julkaisu ja jakaminen Echosta Moodleen
- TY-Luo Zoom-aktiviteetti Moodle-alueelle
- TY-Kielivalinnat / Language choices
- TY-Tenttiminen
- TY-Turnitin-plagiaatintunnistuspalvelu
- Kurssialueen kierrätys ja poisto
- In English
- TY-External account request
- TY-New Course request
- TY-Turnitin Plagiarism check service
Kurssialueen luominen
Kurssialueen tilaukselle on Kaksi vaihtoehtoa:
- Voit luoda kurssin Pepistä kurssin toteutuksen sivulta "Oppimisympäristöt" > "Lisää oppimisalusta" > "UTU Moodle" > Tallenna (uusi tapa, jos se on käytännöllinen kurssikokonaisuudelle)
- Voit tilata itsellesi kurssialueen täyttämällä kurssialueen tilauslomakkeen (vanha tapa, huomioithan, ettet liitä taulukkoa lomakkeelle, pelkkä yksinkertainen teksti, kiitos)
Kurssialueen luominen Pepistä
- Kurssialusta ja opettajat kurssille
- Pepistä Moodle-kurssin luonti Peppi-toteutuksen Oppimisympäristöt-välilehdeltä voit itse luoda Moodle-kurssin toteutukselle. Edellytyksenä on, että sinulla on opettajan tai suunnittelijan oikeudet Pepissä.
- Valitse "Lisää oppimisalusta" ja "UTU Moodle". Klikkaa "Tallenna", luodaksesi kurssialue. Moodle-kurssi syntyy välittömästi ja liittää opettajat ja jo hyväksytyt opiskelijat heti kurssille. Poikkeuksena opettajat ja opiskelijat, jotka eivät ole kirjautuneet koskaan Moodleen. Heidän pitää ensin käydä osoitteessa https://moodle.utu.fi, jotta nimitiedot päivittyvät Moodleen. Tästä kirjautumisesta seuraavan yön aikana nimitiedot päivittyvät Moodlen kurssialueelle.
- Pepistä Moodle-linkin lisääminen olemassa olevalle kurssille, jolla on lyhytnimenä kurssin toteutuskoodi samalla tavalla kuin kurssin luonti
- Pepistä Moodle-kurssin linkin poisto: Oppimisympäristöt > Klikkaa Moodle-linkin rivin perästä kuvaketta, josta löytyy "Muokkaa" ja "Poista" (klikkaa tätä poistaaksesi linkin, ei poista kurssia Moodlesta). Ennen kuin poistat linkin, käy Moodlessa vaihtamassa itsellesi rooliksi "Teacher". Linkityksen poisto saattaa poistaa sinulta opettajan roolin. Jos poistit itsesi, niin luomalla linkin uudelleen (katso yllä) ja sen jälkeen määrittämällä Moodlessa "Teacher" rooli itsellesi (Käyttäjähallinta – MoodleDocs) kurssille ja poista linkki uudelleen Pepistä.
- Kurssialueen nollauksen ohje, jos olet poistamassa henkilötietoja / suorituksia kurssilta: TY-Kurssialueen nollaus – MoodleDocs
- Varmista, että Vastuuhenkilöt-sivun tehtävissä on opettaja, jotta opettaja tulee myös kurssille (Pepin ohje opettajille Vuosisuunnittelu ja toteutukset), muuten kurssilla Moodlessa ei ole opettajaa. Kurssitoteutuksen hallinnoija (Peppi): Jos haluat nähdä Moodlen kurssialueen, lisääthän myös itsellesi opettajan tehtävä Pepissä ja poistathan sen Pepistä, kun et enää tarvitse sitä.
- Tarkista, että Peppi toteutuksen "Vastuunjako ja ohjauksen alat" -välilehdellä on valittuna yksikkötieto. Muuten kurssi ei siirry Moodleen.
- Nämä tiedot tulevat Pepistä Moodlen kurssialueelle: kurssin nimi, lyhytnimi (avainkenttä linkittää kurssin Peppiin), aloitus- ja päättymispäivä sekä Pepissä oleva "Opintojakson tiedot" > "Kuvaustiedot" > "Tavoitteet" siirtyvät Moodlen kurssin asetuksiin Kurssikuvaus.
- Lisäksi Moodlessa uusien kurssien mallipohjassa "Tyhjä" on oletuksena "Kurssikuvaus" lohko sekä Pepistä luodulle kurssille on lisättävissä oleva aineistona "Lisää uusi aineisto tai aktiviteetti" ja valitsemalla "Course description", joka ei valitettavasti toimi oikein Tiilet kurssiformaatin kanssa. Kursseilla, joita ei ole tehty Pepistä ja joilla ei ole kurssikuvausta määritettynä, kuten "Course description" vaatii, tämän lisäysyritys aiheuttaa virheen.
- Lohko (oikea reuna) "Kurssikuvaus" on lisättävissä muokkaustilassa oikean reunan lohkojen ollessa näkyvissä yläosassa klikkaamalla "Lisää lohko" ja valitsemalla "Kurssikuvaus".
- Kurssi luodaan oletuksena "Kurssit Pepistä" nimiseen Moodlen kurssikategoriaan. "Kurssit Pepistä" kategorioita on 4, joista 1 on yleinen, 3 tiedekuntien hallinnoijia varten.
- Huomioi! Ennen kuin pääset tallentamaan mitään muutettuja kurssin asetuksia, pitää kurssikategoria "Kurssit Pepistä" vaihtaa joko tiedekunnan tai oppiaineen kurssikategoriaan (muu kuin "Kurssit Pepistä"),
- Pepistä luodulle kurssille osallistujatiedot päivittyvät päivittäin, joten myös Moodle-kurssin luomisen jälkeen Pepissä toteutukselle hyväksytyt opiskelijat ja Pepin toteutukselle lisätyt opettajat siirretään kurssille seuraavan yön aikana.
- Huomioithan, että myös opettajan tulee olla kertaalleen kirjautunut Moodleen, ennen kuin opettajan tieto siirtyy Pepistä Moodleen
- Pepistä Moodle-kurssin luonti Peppi-toteutuksen Oppimisympäristöt-välilehdeltä voit itse luoda Moodle-kurssin toteutukselle. Edellytyksenä on, että sinulla on opettajan tai suunnittelijan oikeudet Pepissä.
- Opiskelijat kurssille ja kurssin näkyminen opiskelijoille
- Huomioi! Jos jo olemassa olevalla kurssilla on täsmälleen (merkilleen) sama kurssin lyhytnimi Moodlessa kuin on Pepin kurssitoteutuksen koodi esim. YLHI0000-0001 (ei todellinen, mutta todellisen kaltainen koodi), Peppi linkittää kurssin jo olemassa olevalle kurssialueelle Moodlessa. Jos linkitetty kurssi ei liity tähän kurssitoteutukseen, voit purkaa linkin poistamalla sen Pepistä ja muuttamalla Moodlessa kurssin lyhytnimen toiseksi. Tarvittaessa ole yhteydessä helpdesk@utu.fi.
- Kun luot uuden kurssin Pepistä Moodleen, älä muokkaa kurssin lyhytnimeä kurssin asetuksissa Moodlessa! Tämä on linkki Pepin ja Moodlen välillä. Jos se syystä tai toisesta muuttuu, käy korjaamassa se ja linkki Pepin ja Moodlen välillä myös korjaantuu.
- Huomioi! Jos opiskelijoita ei tule kurssille, tarkista Moodlen kurssin lyhytnimi ja korjaa tarvittaessa ja/tai pyydä opiskelijoita / opettajia kirjautumaan Moodleen, jonka jälkeen seuraavana yönä opiskelijat ja lisätyt opettajat tulevat Moodleen osallistujiin Peppi-Student ja Peppi-Teacher rooleissa. Moodleen käyttäjätili luodaan ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä - Peppi käyttää Moodlen käyttäjätietoja.
- Kun opiskelijat Moodle-kurssin luonnin jälkeen hyväksytään Pepissä, opiskelijat ja lisätyt opettajat päivittyvät seuraavana yönä Moodleen.
- Koska kurssi ilmestyy heti (kun kurssi on opiskelijoille näkyvä, Hallintatyökalut > Näytä kurssi) ilmoittautuneiden opiskelijoiden Omat kurssit -osioon, ei lähtökohtaisesti näin luodulla kurssilla ole tarvetta kurssiavaimiin.
- Jos et tarvitse itserekisteröitymistä, käythän poistamassa sen käytössä (Osallistujat > Osallistujan lisäämistavat > klikkaa silmän kuvaketta "Itserekisteröityminen (Student)" rivillä), muussa tapauksessa määritä kurssiavain kurssille (Hallintatyökalut > Aseta kurssiavain), jos se halutaan olevan käytössä.
- Muuta huomioitavaa
- Yhdellä Peppi-toteutuksella voi olla vain yksi linkattu Moodle-kurssi ja yhden Moodle-kurssin voi linkata vain yhteen Peppi-toteutukseen (sama kurssin lyhytnimi Moodlessa, kuin on Pepin kurssitoteutuksen koodi ja kurssin "luonti" Pepistä, kuten tällä sivulla on kuvattu)
- Älä uudelleen käytä Pepistä luotua kurssia toiseen kurssitoteutukseen tai sen suorittamiseen Moodlessa. Yksi Moodlen kurssialue yhtä Pepin kurssitoteutusta varten. Jos noin 6kk kurssin päättymisen jälkeen haluat opiskelijat pois kurssialueelta, poista Oppimisalustat sivulta (Peppi) linkki Moodleen > Opiskelijat pitäisi poistua toteutukselta. Ellei poistu, tee vielä kurssialueen (linkki uudelleenkäytön ohjeisiin) nollaus opiskelijat poistaen ja määritä poistettavaksi rooliksi "Peppi-Student".
Kurssialueen tilaaminen lomakkeella
Vanha tapa toimii edelleen kurssialueen tilaamiseksi: Kurssialueen tilauslomake
IT-tuki (kurssialueiden hyväksyjät) eivät toteuta seuraavia:
- Toisen opettajan lisääminen kurssille (tilaaja tulee kurssialueen opettajaksi ja voi lisätä toisia opettajia kurssille: katso Osallistujat)
- Kurssialueen sisällön kopiointi vanhalta kurssilta. Katso ohje: Tuo-toiminnosta
- Ei aseta kurssialuetta näkyväksi (tilattaessa kurssi on piilotettuna opiskelijoita). Kurssialueen asettaminen opiskelijoille näkyväksi: "Hallintatyökalut" > "Näytä kurssi"
- Poista vanhaa kurssia. Kurssin asettaminen poistettavaksi: "Hallintatyökalut" > "Siirrä kurssi poistettaviin" (Pikaopas opettajille > kurssialueen sulkeminen). Kurssi poistuu 6kk (5+1) kuluttua poistettavaksi siirtämisen jälkeen, ellei sitä palauteta poistoprosessista.
IT-tuki (kurssialueiden hyväksyjät) toteuttaa kurssialuetilauksen yhteydessä (lisätietoihin tarvittava tieto):
- Turnitin-tehtävät (mallipohjasta, katso alla tarkempi ohje), kandityön (UTUKandi jatkossa), UTUGradu, väitöskirjan plagiaatintunnistustehtävät
- vaihtoehtoisesti voit omatoimisesti valita tarvitsemasi turnitin-mallipohjan Kicstartin avulla
- Echo-alueen lisäys (viiveellä, pyynnön siirto oikealle tiimille)
Täytä lomakkeeseen kurssin nimi, lyhenne ja kategoria. Kirjoita perustelut kurssialueen tilaamiselle lisätietoa kurssialueen perustamiseen liittyen -kenttään.
- Valitse kurssin kategoriaksi se tiedekunta/laitos/oppiaine tms. yksikkö, joka kurssin järjestää. Jos et löydä sopivaa kategoriaa, kirjoita se "lisätietoa kurssialueen perustamiseen liittyen" -kenttään.
- Kurssin lyhenteenä käytetään yleensä kurssin tunnistetta (Peppi) tai muuta kurssin lyhenteeksi vakiintunutta koodia/nimeä.
- Lyhenteen täytyy kuitenkin olla eri kaikilla Moodlessa olevilla kursseilla.
- Lyhenteen perään voi lisätä esimerkiksi vuosiluvun tai lukukauden vuosiluvut, jos samasta kurssista on Moodlessa useampi versio.
- Lisätietoihin kirjoita tarvittavat perustelut kurssialueen perustamiseksi. Lisätietoina voi olla:
- Echo-alueen lisääminen (UTU intranet - miten liität echo alueen Moodleen: )
- Turnitin-tehtävien lisääminen jollekin kohderyhmälle (tai kurssin saatuasi voit mallipohjasta valita tarvitsemasi):
- Kandityöt (alemman korkeakoulututkinnon lopputyö)
- UTUGradu (ylemmän korkeakoulututkinnon lopputyö)
- Väitöskirjat (jatko-opiskelijan lopputyö)
- Muu Turnitin-tarkastusta vaativa tai tutkimukseen liittyvä työ (ei mallipohjana - pyydettävä erikseen)
Kun lähetät lomaketta, saat ilmoituksen, jos jokin pakollinen tieto puuttuu. Kun lomake on lähetetty onnistuneesti, saat tiedon, että kurssialuetilauksesi on tallennettu.
Saat sähköpostiviestin, kun kurssialuetilauksesi on hyväksytty (tai hylätty).
Kun olet saanut kurssialueen
Vanhan olemassa olevan kurssialueen aineisto uudelle kurssille - ei tuo kurssilla tuotettua sisältöä (uutiset, keskustelut, wikit, tietokannat jne.)
Lyhyesti tuonnista - kurssialueen sisällön toteutuksesta:
- Uudella kurssialueella on käytössä kurssiformaatti "Kickstart", joka antaa opettajan valita millaisella kurssipohjalla haluaa aloittaa kurssin luomisen tai tuoda oman vanhan kurssin sisällön uudelle luodulle kurssille.
- Kurssialueet toteutetaan piilotettuina opiskelijoilta, joten opettajan tulee muuttaa ne näkyviksi (Hallintatyökalut > Näytä kurssi), kun kurssi halutaan avata opiskelijoille.
- Huomioi! Kun tuot kurssin sisällön olemassa olevalta kurssilta, myös sen asetukset siirtyvät tälle kurssille. Jos vanhalla kurssilla on asetuksena "Näytä opiskelijoille" siirtyy se myös tälle kurssille ja opiskelijoille näkyvänä ja kurssin hallintatyökaluissa lukee "Piilota kurssi".
- Kurssin saa piilotettua "Hallintatyökalut" > "Piilota kurssi" tai näytettyä opiskelijoille "Hallintatyökalut" > "Näytä kurssi"
- Älä vaihda kickstart-kurssiformaattia - tämä tyhjentää kaiken kurssialueen sisällön (myös uutiset) - tee valinta:
- Kurssien mallipohjat (Moodle tiimin tarjoamat)
- Tyhjä kurssipohja
- Tiilet-kurssipohja (pedagogisesti ohjaava - valmista sisältöä mallipohjassa)
- Turnitin-kurssipohjat kanditöiden, UTUGradun ja väitöskirjan plagioinnin tarkastuksia varten
- Jonkun opettajan oman olemassa olevan vanhan kurssialueen, jossa olet opettajan roolissa tai hallinnoijana kurssikategoriassa (tuo vain sisällön, kuten alla olevassa ohjeessa)
- Kurssien mallipohjat (Moodle tiimin tarjoamat)
- Jos KickStartilla tuo väärän kurssin tai kurssipohjan, virhe voidaan korjata. Tämä on vain kopio mallipohjasta tai vanhasta kurssialueesta. Tyhjennä sisältö käytä |Tuo-toimintoa korvaamaan virheellinen sisältö.
- Mallipohjia tullaan päivittämään säännöllisesti.
Vanha tapa toimii edelleen:
- Jos haluat luoda uuden kurssin vanhan kurssisi pohjalta, voit valita Tyhjä kurssipohja malleista ja kopioida vanhan kurssisi sisällöt ilman käyttäjien tietoja.
- Voit myös asettaa kurssille kurssiavaimen tai sulkea kurssin opiskelijoilta.
- Huom! Jos haluat, että kaikki opiskelijat tulevat kurssialueelle vain Pepistä (Pepissä hyväksytyt), piilota osallistujien lisäämistavoista itserekisteröityminen. Katso ohje tästä
Jos kurssin luonnissa, muokkauksessa jne. tulee vastaan asioita, joista tarvitset lisätietoa, tarvitset apua kurssin toteutuksessa tai jos vastaan tulee ongelma, voit ottaa yhteyttä tukipalveluihin tästä linkistä: helpdesk@utu.fi
Päivitetty 14.6.2023