TY-Kurssialueen poistaminen

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Opettaja voi poistaa oman kurssialueensa Moodlesta

Mikäli kurssilla on useita opettajia, tulisi poistamisesta sopia yhteisesti. Euroopan unionin tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR) oikeuttaa ja velvoittaa säilyttämään tietoa vain niin kauan kuin se on välttämätöntä. Turun yliopiston osalta säilytysaikapäätös vaatii säilyttämään opiskelijasuoritteita 6 kuukautta. Kun suoritteet ovat arvioitu ja kurssi on päättynyt ja tuo 6kk aika on kulunut, opettaja on velvollinen joko poistamaan kurssin tai nollaamaan kurssin eli poistamaan opiskelijatiedot kurssialueelta.

Kurssin poistaminen etenee seuraavasti:

 1. Kurssi poistetaan siten, että hallintalohkosta painetaan nappia, jossa lukee "Siirrä kurssi poistettavaksi".
 2. Moodle varmistaa, kysymällä, oletko varma. Tähän vastataan "tallenna muutokset", jos kurssi halutaan poistaa. Muussa tapauksessa paina "peruuta". Muuta ei opettajan tarvitse tehdä poistaakseen kurssin.
 3. Tällöin kurssi siirtyy ensin "pre-delete" -kategoriaan, jossa se on 5 kk ja josta opettaja pystyy itse palauttamaan kurssin takaisin voimassa olevaksi alla olevan ohjeen mukaan.
 4. Sen jälkeen kurssi siirtyy "delete" -kategoriaan. Tällöin kurssin opettajalle lähtee vielä viesti sähköpostilla. Jos haluat palauttaa kurssin tässä vaiheessa, ota yhteys helpdesk@utu.fi.
 5. Delete-kategoriassa kurssi on taas kuukauden, jonka jälkeen kurssi poistetaan pysyvästi eikä ole keinoa palauttaa sitä, ellei opettajalla ole aiemmin kurssista otettua varmuuskopiota.


Vanhentuneiden kurssialueiden automaattinen poisto

Kurssit siirtyvät edellä kuvattuun poistoprosessiin automaattisesti, kun kurssin päättymispäivästä on kulunut 560 päivää, eli noin 18 kk (1,5 v).

 1. Tällöin kurssi siirtyy ensin "pre-delete" -kategoriaan, jossa se on 5 kk ja josta opettaja pystyy itse palauttamaan kurssin takaisin voimassa olevaksi alla olevan ohjeen mukaan.
 2. Sen jälkeen kurssi siirtyy "delete" -kategoriaan. Tällöin kurssin opettajalle lähtee vielä viesti sähköpostilla. Jos haluat palauttaa kurssin tässä vaiheessa, ota yhteys helpdesk@utu.fi.
 3. Delete-kategoriassa kurssi on taas kuukauden, jonka jälkeen kurssi poistetaan pysyvästi eikä ole keinoa palauttaa sitä, ellei opettajalla ole aiemmin kurssista otettua varmuuskopiota.


Kurssi on mahdollista palauttaa takaisin voimassa olevaksi poistoprosessin aikana kahdella tavalla:

 1. Luo uusi kurssialue ja tuo sinne materiaalit poistokategoriassa olevalta kurssilta. Lisäohjeita kurssin materiaalin tuomisesta uudelle kurssialueelle löytyy ohjeesta: TY-Kurssialueen_sisältöjen_kopioiminen_vanhalta_kurssilta_uudelle_kurssille. Toisin sanoen voit "Siirrä kurssi poistettavaksi" -napin klikkaamisen jälkeen itse palauttaa materiaalin taas käyttöön uudelle kurssialueelle.
 2. Vaihtoehtoisesti palautuksen voi tehdä kurssikategoriaa muuttamalla tai valitsemalla hallintatyökalut lohkosta "Palauta kurssi arkistosta", jolloin kurssi palautuu alkuperäiseen kategoriaan. Tarkista palautuksen jälkeen seuraavat asetukset:
  • Kurssikategoria on vaihdettu pre-delete (tai delete-kategoriasta ylläpidon avustamana) takaisin siihen kategoriaan jossa se on ollut (tiedekunnan oma kategoria tai turnitin-kurssien tapauksessa "Moodlen koulutukset ja muut / Turnitin").
  • Kurssin näkyvyydeksi on valittu vaihtoehto "Näytä" (ellei palauteta opettajan omaan käyttöön tarkoitetuksi arkistoksi jolloin "Piilota").
  • Kurssin päättymispäivä on oikein (tulevaisuudessa).


Jos kurssi on poistoprosessissa, eikä se näy enää aktiivisena voimassa olevien kurssien listalla, löydät kurssin seuraavasti: Avaa Moodlen "Omat kurssit" sivu. Valitse näkymässä joko “Kaikki (paitsi näkymästäni poistetut)”, "Menneet kurssit" tai "Näkymästäni poistetut".

Autamme tarvittaessa asetusten muuttamisessa helpdesk@utu.fi.