Lisää sisältö kurssille (aineistot, aktiviteetit, lohkot)

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Tätä sivua ollaan päivittämässä ja se on vielä keskeneräinen, katso tarvittaessa englanninkielinen dokumentaatio tai Moodlen 3-version ohjeet.


Suunnittele

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Suunnittele opiskelijoiden opiskelu- ja työskentelyprosessi. Mieti myös, miten opettaja ohjaa ja opettaa opiskelijoita kurssin aikana. Näin varmistat, että Moodleen valitsemasi tehtävätyypit (aktiviteetit) ja materiaalit (aineistot) sopivat haluamiisi työskentelymenetelmiin.

Laita Moodle-alueesi muokkaustila päälle, jotta pääset lisäämään kurssialueelle haluamasi sisällöt. Yksityiskohtaiset ohjeet eri aktiviteettien tai aineistojen lisäämiseen löydät sivuilta:

Aineistojen ja aktiviteettien lisääminen aiheisiin/osioihin

1. Laita muokkaustila päälle.

2. Saat näkyviin Lisää aineisto tai aktiviteetti -toiminnon.

M401lisaa aktiviteetti.png

3. Lisää aineisto/aktiviteetti haluamasi aiheen/osion alle valitsemalla aukeavasta ponnahdusikkunasta haluamasi kohta.

Voit myös:

 • merkitä suosikkityökalusi tähdellä, jolloin se näkyy Suosikit-välilehdellä
 • valita näkymääsi vain aineistot tai aktiviteetit tai suosikeiksi merkitsemäsi työkalut
 • hakea työkaluja Hae-kentässä
 • lukea lisätietoa työkalusta i-kuvakkeen takaa.
M401lisaa kaikki.png

4. Voit siirtää aineistoja/aktiviteetteja haluamaasi paikkaan Boost siirrin.PNG risti-symbolin avulla, kun muokkaustila on päällä.

Sisältöihin liittyvät muokkaus-kuvakkeet 

Kunkin sisällön asetukset määritellään yleensä aktiviteettia luotaessa tai aineistoa lisättäessä, mutta myös pikakuvakkeista voit muokata monenlaisia asetuksia, kunhan muokkaustila on päällä. Pikakuvakkeet usein nopeuttavat pienten muutosten tekemisessä. Vie hiiri ko. kuvakkeen / ikonin päälle, niin näet tekstinä, mitä sillä voi tehdä. Osan pikakuvakkeista näet suoraan kurssin etusivulla, toiset vasta esim. Muokkaa-linkin takaa. Kuvakkeiden ulkoasu voi vaihdella riippuen organisaatiosi Moodle-asennuksesta. Muokkaa-valikon löydät "3 pistettä" -symbolista M401muokkaa.png, kun muokkaustila on päällä.

 • Ratas-ikonista voit muokata kyseessä olevan aineiston tai aktiviteetin asetuksia.
 • Nuoli-ikonista voit sisentää aktiviteettia. Tämä on hyödyllinen lähinnä silloin, kun sisällöt järjestetään hierarkisesti kurssin etusivulla.
 • Silmä-ikonista saat säädeltyä sisällön näkyvyyttä opiskelijoilla (silmä auki = näkyvissä, silmä kiinni = piilotettu). Moodlen uusimmissa versioissa on mahdollista piilottaa sisältö, mutta sallia siihen pääsy. Tällöin piilota ensin sisältö. Sen jälkeen voit valita valikosta "Piilotettu, mutta pääsy sallittu". Sisältö ei näy kurssin etusivulla mutta voit linkittää ko. sisältöön. Katso miten voit hyödyntää tätä toimintoa englanninkielisestä videosta Stealth Activities.
 • Paperiarkki-ikonista voit kopioida sisältöjä kurssialueen sisällä.
 • Ihmishahmo-ikonista saat säädeltyä ryhmätoimintoja (tämä vain aktiviteettien kohdalla), oletus on "ei ryhmiä", kerran napsauttamalla = erilliset ryhmät, kaksi kertaa napsauttamalla = näkyvät ryhmät.
 • Ruksi/roskakori-ikonista poistat kyseisen sisällön.
 • Kynä-ikonista voit muokata sisällön nimeä. Hyväksy muutos painamalla Enter.
 • Ristinuoli-ikonista saat siirrettyä sisältöä kurssialueen sisällä, raahaamalla sisältöä aiheen sisällä tai aiheiden välillä. Mikäli raahaus ei ole mahdollista, näet vastakkaisten nuolten -ikonin. Silloin ensin valitaan, mikä sisältö siirretään ja sen jälkeen klikataan katkoviivalla merkittyä kohtaa, jonne sisältö halutaan (uusi paikka). 116654644.png

Aiheen / osion muokkaus-kuvakkeet

Aiheiden Muokkaa-linkin takaa näkyy myös muutama muokkauskuvake, kun muokkaustila on päällä.

editaihe.jpg

 • Ratas-ikonista voit muokata aiheen asetuksia.
 • Lamppu/ympyrä korostaa kyseisen aiheen aktiiviseksi, esimerkiksi kuvastamaan sitä, että ko. aihetta käsitellään parhaillaan.
 • Silmä-kuvake piilottaa koko aiheen/osion opiskelijoilta, myös sen sisältämät aktiviteetit ja aineistot.
 • Rastista/roskakorista saat koko aiheen poistettua.

Aiheita voi poistaa vain tiputusvalikosta. Aiheiden lisääminen tapahtuu sivun alareunan +"Lisää aiheita" painikkeella. Ilmoita lisättävien aiheiden määrä ja klikkaa Lisää aiheita. Malline:Moodle 3.3

Moodlen aiemmissa versioissa aiheiden määrää voi lisätä/vähentää sivun alareunassa olevista plus- ja miinus-kuvakkeista.

116654648.png

Lohkot eli sivupalkit

Lohkoja ovat mm. tekstilohko, edistymisen seuranta, kirjautuneet osallistujat ja tulevat tapahtumat. Voit lisätä niitä Moodle-sivun oikealle puolelle (Moodlen aiemmissa versioissa myös vasemmalle puolelle).

Huomaa, että lohkot eivät näy Moodle Mobile Appissa. Jos organisaatio on mahdollistanut Moodle Mobile Appin käytön, älä laita lohkoihin oleellista tietoa.

Näin lisäät lohkon:

 1. Laita Muokkaustila päälle.
 2. Klikkaa vasemmalta Lisää lohko.
 3. Valitse lisättävä lohko.
 4. Lohko ilmestyy Moodle-alueesi oikealle puolelle (Moodlen aiemmissa versioissa Lisää lohko -toiminnon yläpuolelle). Voit siirtää lohkoja raahaamalla haluamaasi paikkaan.

Joidenkin lohkojen sisältöjä voit lisäksi muokata. Esimerkiksi tekstilohkon sisältö on tyhjä kunnes lisäät siihen haluamasi sisällöt.

Osan lohkoista voi lisätä kurssialueelle vain kerran.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysytyt kysymykset
Miten kokoan kaikki keskustelualueet yhdelle sivulle?
Miten muokkaan kurssialueeni visuaalista ilmettä?
Miten voin kopioida sisältöjä toiselta kurssialueelta toiselle?
Miten saan oman koontisivun kaikille kurssialueen tiedostoille ja linkeille?