Saavutettavuustyökalu

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Saavutettavuustyökalu

Malline:Moodle 3.11 Saavutettavuustyökalu on saatavilla versiosta 3.11 eteenpäin. Työkalua ei ole vielä käännetty suomeksi.

Työkalu ei ole automaattisesti käytössä uusissa Moodlen versioissa, vaan ylläpitäjän on rekisteröidyttävä ja aktiviteetti otettava käyttöön organisaatiossasi. Lue lisää rekisteröitymisestä (ylläpitäjälle) täältä.

Tällä sivulla kerrotaan työkalun perusversion käytöstä. Työkalusta on saatavilla myös laajempi versio, johon voi tutustua Brickfield Education Labsin verkkosivuilla.

Mikä saavutettavuustyökalu?

Saavutettavuustyökalun avulla opettaja saa tietoa Moodle-alueensa saavutettavuudesta. Työkalun analyysit kertovat, mitkä osat kurssialueesta ovat saavutettavuuden kannalta ongelmallisia. Työkalu tarkastaa Moodle-alueen sisällön ja vertaa sitä yleisiin saavutettavuusperiaatteisiin ja tuottaa sen perusteella raportin kaikista löytämistään saavutettavuusongelmista. Saat käyttöösi myös erilaisia kaavioita ja listauksia sekä kokoavan raportin.

Työkalun käyttö

Voit pyytää saavutettavuusanalyysiä kurssistasi joko kurssin toimintovalikosta (ratasvalikko Moodle-alueen pääsivun yläosassa) tai lisäämällä kurssillesi Accessibility review -lohkon. Analyysin saamiseen voi kulua useita minuutteja. Näet kurssisi etusivulla ilmoituksen, kun analyysi on valmis. Pääset analyyseihin valitsemalla toimintovalikosta Accessibility toolkit.

Työkalussa on useita eri tapoja tarkastella tuloksia:

  • Virhelistaus, joka sisältää suorat linkit ko. aktiviteetin muokkaamiseksi
  • Aktiviteettien perusteella tehty kuvaaja
  • Sisältötyyppikuvaaja (onko ongelmat kuvissa, teksteissä, linkeissä jne.)
  • Yhteenvetotaulukot

Analyysi päivittyy automaattisesti kun kurssin sisältöjä muokataan. Päivittymisessä saattaa olla viiveitä. Analyysin päivittymistä voi seurata mm. Accessibility review -lohkon yhteenvedosta (ohje alla).

Kuvakaappaus: saavutettavuustyökalun yhteenveto

Accessibility review -lohko

Voit lisätä työkalun käyttöä helpottavan Accessibility review -lohkon kurssisi etusivulle. Painamalla lohkon Submit for analysis -painiketta lähetät kurssisi saavutettavuusarviointiin. Analyysin saamiseen menee joitain minuutteja. Pääset lähettämään kurssisi analysoitavaksi myös kurssin toimintovalikon kautta kohdasta Accessibility toolkit. Kun analyysi on valmis, näet lohkosta yhteenvedon erityyppisistä saavutettavuusongelmista.

Kuvakaappaus saavutettavuustyökalun värikartasta ja lohkosta


Lisäksi saat lohkon kautta halutessasi näkyviin värikartan, jonka avulla näet helposti, missä kurssin etusivun osioissa on saavutettavuusongelmia. Kartan saa piilotettua lohkon silmä-painikkeesta.

Lohkon kautta pääset myös suoraan varsinaiseen työkaluun sekä lataat pdf-raportin analyysistä.

Huomaa, että opiskelijat eivät näe saavutettavuuslohkoa, vaan se on ainoastaan opettaja-roolissa olevalle tarkoitettu työkalu.

Lisätietoa ja muuta materiaalia