TY-Readspeaker lukijan käyttö

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

ReadSpeaker - tekstistä puheeksi

Moodlessa on käytössä Readspeaker-työkalu, joka mahdollistaa verkkotekstin ääneen kuuntelun.

Kun ReadSpeaker-lohko on otettu käyttöön, löydät sen Moodlen oikean laidan palkin huipulta. Soitin lukee sivulla olevan tekstin synteettisellä puheäänellä. Sen mukana tulevalla docReader-työkalulla voi lukea ääneen myös Moodleen ladattuja tiedostoja. Kielivaihtoehdot ovat tällä hetkellä suomi ja englanti.

ReadSpeakerin käyttöönotto

ReadSpeaker voidaan opettajan toimesta lisätä moodle-alueelle, kuten mikä tahansa lohko. Valitse ensin oiken reunan Hallintalohkosta Muokkaustila päälle. Haen sen jälkeen vasemman reunan sivupalkin pohjalta Lisää lohko ja valitse avautuvasta listasta ReadSpeaker webReader. Tämä lisää lohkon kurssin etusivulle kaikille kurssin käyttäjille.

Laittaaksesi ReadSpeakerin käyttöön myös kurssin alasivuille aktiviteetteihin ja aineistoihin klikkaa muokkaustilassa lohkon rataskuvaketta ja valitse Muokkaa lohkoa. Kohdasta Missä tämä lohko näkyy, muuta Rajaa näihin sivutyyppeihin -valinta optioon Mikä tahansa sivu.

Muokkaa lohkoa -asetuksista voit myös valita lohkon kielen, joka määrittää valikoiden käyttökilen sekä oletuspuhekielen. Huomaathan, että vaikka kielivalikoista löytyy pitkä lista moodlen sisältämiä kieliä, on lohko käytössä vain suomeksi ja englanniksi.

Tarvittaessa lohkon voi myös muokkaustilan ollessa käytössä piilottaa tai poistaa kurssialueelta ratasvalikon kautta.

Readspeakerin työkalupalkista (kolme viivaa) klikkaamalla saat esiin käyttöohjeet.

Yksityiskohtaiset ohjeet painikkeiden toiminnoista (englanniksi)

Tiedostot- ja tiedostomuodot:

Pieni docReader -kuvake näkyy kussialueelle ladatun tiedoston nimen perässä. Klikkaamalla kuvaketta tiedosto aukeaa ja sen yläpalkissa on Kuuntele -toiminto. Readspeaker tukee melko laajaa tekstitiedostojoukkoa (mm .PDF ja .DOCX). Työkalulla voi kuitenkin olla joitain lukuvaikeuksia joidenkin tiedostojen kanssa.

ReadSpeakerin monipuolisesta käytöstä (ohje englanniksi)/Why Should I Use ReadSpeaker