Ero sivun ”TY-Pikaopas opettajalle” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Rivi 37: Rivi 37:
# Opiskelijoiden kirjautumisessa kurssialueella kannattaa suosia '''''itserekisteröitymistä''''', jolloin opettaja jakaa esim. sähköpostitse (esim. Nettiopsussa kurssille ilmoittautuneille) opiskelijoille tiedoksi Moodle-kurssialueen verkko-osoitteen (löytyy selaimen osoiteriviltä, kun olet kurssialueella). Opiskelijat kirjautuvat kurssille ko. osoitteessa (tai hakevat sen kurssikategorian alta Moodlen etusivulta) ja antavat mahdollisen kurssiavaimen jos opettaja on kurssille sellaisen asettanut sekä omat TY:n käyttäjätunnuksensa. Tämän jälkeen kurssi löytyy opiskelijan omalta Omat kurssini-listalta eikä  avaimella kirjautumista tarvita enää.
# Opiskelijoiden kirjautumisessa kurssialueella kannattaa suosia '''''itserekisteröitymistä''''', jolloin opettaja jakaa esim. sähköpostitse (esim. Nettiopsussa kurssille ilmoittautuneille) opiskelijoille tiedoksi Moodle-kurssialueen verkko-osoitteen (löytyy selaimen osoiteriviltä, kun olet kurssialueella). Opiskelijat kirjautuvat kurssille ko. osoitteessa (tai hakevat sen kurssikategorian alta Moodlen etusivulta) ja antavat mahdollisen kurssiavaimen jos opettaja on kurssille sellaisen asettanut sekä omat TY:n käyttäjätunnuksensa. Tämän jälkeen kurssi löytyy opiskelijan omalta Omat kurssini-listalta eikä  avaimella kirjautumista tarvita enää.
# '''''Opettaja''''' voi myös lisätä osallistujia (opiskelijat ja opettajat) käsin, yksitellen. Tämä tehdään seuraavasti:
# '''''Opettaja''''' voi myös lisätä osallistujia (opiskelijat ja opettajat) käsin, yksitellen. Tämä tehdään seuraavasti:
*Valitse '''Asetukset'''-lohkosta (sivun vasemmasta reunasta)  
::*Valitse '''Asetukset'''-lohkosta (sivun vasemmasta reunasta)  
:::-> '''Kurssin ylläpito'''  
:::-> '''Kurssin ylläpito'''  
:::-> '''Käyttäjähallinta'''  
:::-> '''Käyttäjähallinta'''  
:::-> '''Osallistujat'''
:::-> '''Osallistujat'''
*Osallistujat-sivulla napsauta '''lisää osallistujia -painiketta''' sivun oikeassa reunasta.
::*Osallistujat-sivulla napsauta '''lisää osallistujia -painiketta''' sivun oikeassa reunasta.
*Valitse avautuvassa lisää osallistujia -ikkunassa '''jaa rooleja -valikosta''', mihin rooliin haluat lisätä osallistujan/osallistujat kurssillesi.  
::*Valitse avautuvassa lisää osallistujia -ikkunassa '''jaa rooleja -valikosta''', mihin rooliin haluat lisätä osallistujan/osallistujat kurssillesi.  
*Kirjoita ikkunan alaosan '''hae-kenttään''' sen osallistujan nimi jonka haluat lisätä kurssille. Kun näet listalla oikean henkilön, napsauta hänen kohdallaan '''lisää-painiketta'''. Henkilö lisätään valitsemaasi rooliin kurssillasi.
::*Kirjoita ikkunan alaosan '''hae-kenttään''' sen osallistujan nimi jonka haluat lisätä kurssille. Kun näet listalla oikean henkilön, napsauta hänen kohdallaan '''lisää-painiketta'''. Henkilö lisätään valitsemaasi rooliin kurssillasi.


== 6. Kurssin lopputoimia ja kurssialueen uusiokäyttö ==
== 6. Kurssin lopputoimia ja kurssialueen uusiokäyttö ==

Versio 14. elokuuta 2014 kello 11.01


1. Kirjautuminen omalle kurssialueelle

Moodleen kirjaudutaan osoitteessa https://moodle2.utu.fi. Valitse Moodlen etusivulta oikeasta yläkulmasta Kirjaudu-lohkosta linkki: "Turun yliopiston tunnuksella". Voit myös lisätä kurssialueiden osoitteita esim. kirjanmerkkeihin ja käyttää sitä pääsyyn suoraan kurssialueelle. Silloin Moodle tarvittaessa pyytää kirjautumista ensin. Kirjautumisen jälkeen palaat Moodlen etusivulle jonka vasemmassa reunassa Navigointi-lohkossa näet Omat kurssini-kohdassa listan kursseistasi, joilla olet opettajana tai opiskelijana. Kurssin otsikkoa klikkaamalla pääset siirtymään suoraan kurssialueelle.

2. Uuden kurssialueen tilaus

Uusia kurssialueita tilataan lomakkeella.

3. Kurssin asetusten muokkaaminen

Kurssialueen asetuksia pääset muokkaamaan kurssialueesi Asetukset-lohkosta otsikon Kurssin ylläpito alta, kohdasta Muokkaa asetuksia. Olennaisemmat tarkistettavat kohdat ovat:

  • Yleiset: Tarkista, että kurssialueen Nimi ja Lyhenne ovat oikein. Näytetään opiskelijoille-asetuksella Näytä tai Piilota kurssialue opiskelijoilta. Opiskelijat eivät näe piilotettuja kursseja ja ne näkyvät kurssille liitetyille opettajille kurssivalikossa harmaina. Kurssialue kannattaa pitää piilotettuna rakennusvaiheen aikana.
  • Kuvaus: Kurssikuvaus-kohtaan voit lisätä lyhyen kuvauksen kurssisi sisällöstä. Kurssikuvaus näkyy opiskelijoille ennen kuin he ovat rekisteröityneet kurssille.
  • Kurssiformaatti: Kurssimuoto: Valitse Aiheet tai Viikot. Valitse myös Viikkojen/aiheiden lukumäärä (ts. kurssialueen etusivulla näkyvien sisältöosioiden lukumäärä) Lukumäärää voi muuttaa myöhemminkin.

4. Sisällön lisääminen kurssialueelle

Jotta voisit lisätä sisältöä kurssialueellesi, laita Muokkaustila päälle (kurssialueen etusivun oikeassa yläkulmassa). Tämän jälkeen voit lisätä kurssialueelle sekä aineistoja että aktiviteetteja. Näistä löydät lisätietoa Opettajan oppaasta.

Uutiset-keskustelualue

Kaikilla kurssialueilla on valmiina keskustelualue Uutiset, joka on tarkoitettu opettajan tiedotuksille ryhmäsähköpostin tapaan. Viestit lähtevät tältä foorumilta pakotettuina opiskelijoiden sähköposteihin. Opiskelijat eivät voi vastata Uutiset-keskustelualueen uutisviesteihin, ainoastaan lukea niitä!

  • Huom. vuorovaikutukseen opiskelijoiden kanssa ja heidän välillään käytetään keskustelualue aktiviteettia. Opettaja voi lisätä keskustelualueita kurssilleen tarpeen mukaan.

5. Opetuksen aloittaminen

Kun kurssin opetus alkaa, kurssialueen näkyvyysasetukset on määriteltävä halutunlaisiksi. Lisäksi opiskelijoiden on päästävä kurssialueelle.

Kurssialueen avoimuuden säätäminen

Kurssialueen näkyvyyden säätämisessä on kaksi vaihetta.

  1. Kurssialueen on ”näyttävä” opiskelijoille (katso edeltä kohta 3., Näytetään opiskelijalle -asetus ), jotta osallistujien pääsy kurssialueelle olisi lähtökohtaisesti mahdollista. Huomaa, että ilman opettajan lisätoimenpiteitä kurssialueen avaaminen tekee siitä avoimen kaikille Moodleen kirjautuneille. Niinpä,
  2. Kurssialueelle pääsyä kannattaa rajoittaa päättämällä, ketkä tai millä tavalla kurssialueelle on lupa tulla. Tämä tehdään valitsemalla, mitkä osallistujien lisäämistavat ovat käytössä. Löydät taulukon kurssialueen Asetukset-lohkon kohdan Käyttäjähallinta alta Osallistujien lisäämistavat. Vaihtoehtoja pääsyn rajaamiseen on
    • lisätä Itserekisteröityminen-tapaan kurssiavain, jolloin vain avaimen tietävillä osallistujilla on pääsy kurssialueelle. Kurssin avaimella opiskelijat pääsevät rekisteröitymään kurssille. Opiskelijat tarvitsevat avainta ainoastaan ensimmäistä kertaa kurssille tullessaan eli sille rekisteröityessään. Avaimen voit halutessasi vaihtaa kesken kurssin, mikä ei vaikuta jo kurssilla oleviin opiskelijoihin. Esim. jos olet ilmoittanut avaimen kurssin kotisivulla tai muualla julkisesti, että opiskelijat pääsevät alueelle, voit vaihtaa avaimen parin päivän kuluttua, kun kaikki ilmoittautuneet opiskelijat ovat kurssilla. Kuvallinen ohje kurssiavaimen asettamiseen.
    • poistaa Itserekisteröityminen käytöstä (rasti-kuvake) tai sulkea se (silmä auki -> kiinni). Huomaa, että jos ko. rekisteröitymistavalla on jo osallistujia kurssilla, heidän pääsynsä päättyy
    • sallia vierailijoiden pääsyn alueelle. Tunnuksella ei voi osallistua toimintoihin, mutta voi selailla materiaaleja. Jos haluat päästää vieraat kurssille vain erillisellä salasanalla (eri kuin avain), niin voit asettaa sen kurssialueen asetuksista (katso kohta 3.).

Osallistujat kurssialueelle

Osallistujat pääsevät kurssialueelle pääsääntöisesti kahdella tavalla:

  1. Opiskelijoiden kirjautumisessa kurssialueella kannattaa suosia itserekisteröitymistä, jolloin opettaja jakaa esim. sähköpostitse (esim. Nettiopsussa kurssille ilmoittautuneille) opiskelijoille tiedoksi Moodle-kurssialueen verkko-osoitteen (löytyy selaimen osoiteriviltä, kun olet kurssialueella). Opiskelijat kirjautuvat kurssille ko. osoitteessa (tai hakevat sen kurssikategorian alta Moodlen etusivulta) ja antavat mahdollisen kurssiavaimen jos opettaja on kurssille sellaisen asettanut sekä omat TY:n käyttäjätunnuksensa. Tämän jälkeen kurssi löytyy opiskelijan omalta Omat kurssini-listalta eikä avaimella kirjautumista tarvita enää.
  2. Opettaja voi myös lisätä osallistujia (opiskelijat ja opettajat) käsin, yksitellen. Tämä tehdään seuraavasti:
  • Valitse Asetukset-lohkosta (sivun vasemmasta reunasta)
-> Kurssin ylläpito
-> Käyttäjähallinta
-> Osallistujat
  • Osallistujat-sivulla napsauta lisää osallistujia -painiketta sivun oikeassa reunasta.
  • Valitse avautuvassa lisää osallistujia -ikkunassa jaa rooleja -valikosta, mihin rooliin haluat lisätä osallistujan/osallistujat kurssillesi.
  • Kirjoita ikkunan alaosan hae-kenttään sen osallistujan nimi jonka haluat lisätä kurssille. Kun näet listalla oikean henkilön, napsauta hänen kohdallaan lisää-painiketta. Henkilö lisätään valitsemaasi rooliin kurssillasi.

6. Kurssin lopputoimia ja kurssialueen uusiokäyttö

Kun kurssisi on päättynyt etkä enää tarvitse kurssialuetta, voit piilottaa kurssialueen opiskelijoilta.(katso edeltä kohta 3., Näytetään opiskelijalle -asetus ) Jos haluat hyödyntää kurssialuetta tai sen sisältöä seuraavalla kurssikerralla:

  • Muista huomioida tulosten julkaisun jälkeinen arviointiin vaikuttavien opiskelijatuotosten säilytysaika. Enimmissä tapauksissa säilytysaika on 6kk, mutta joissain tapauksissa, kuten kypsyysnäytteet, pidempään.
  • Jos haluat säilyttää vanhan kurssialueen ja hyödyntää sisältöjä uudella kurssialueella: tilaa uusi kurssialue ja tuo sille sisällöt vanhalta kurssialueelta. Tee siis näin: Mene uudelle kurssialueelle, valitse Asetukset > Tuo > Valitse oikea kurssialue > Valitse sisällöt, jotka haluat tuoda > jatka prosessin mukaan.
  • Jos haluat ottaa varmuuskopion koko kurssialueesta (tai sen osasta): lohkosta Asetukset > Varmuuskopiointi > rastita ne sisällöt, jotka haluat mukaan varmuuskopiotiedostoon ja klikkaa jatkopainikkeista seuraaviin näkymiin. Kun varmuuskopiotiedosto on luotu, voit kopioida sen omalle koneelle, muistitikulle tai muuhun Moodlen ulkopuoliseen paikkaan.
  • Jos haluat hyödyntää samaa kurssialuetta uudella kurssilla, tyhjennä kurssialue vanhoista opiskelijoista: lohkosta Asetukset > Nollaa. Tällöin aineistot ja aktiviteetit säilyvät, mutta opiskelijat ja heidän tuotoksensa poistetaan.

7. Laajempi opettajan opas

Tämä oli pikaopas. Kattavat ohjeet kurssialueen suunnitteluun ja opetukseen löytyvät Opettajan oppaasta.