Ero sivun ”Tentti” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Aktiviteetit}}
{{Aktiviteetit}}
==Yleistä==
Moodlen tenttiaktiviteetissa opettajalla on käytettävissään valikoima erilaisia, automaattisesti arvioitavia kysymyksiä. Tentti-työkalulla luotu esseetehtävä on toki opettajan itse arvioitava (käsin arviointi). Jos tentti sisältää ainoastaan esseekysymyksiä, voit luoda kurssialueellesi myös [[tehtävän]], jota voi hyödyntää esimerkiksi kirjallisuuskuulusteluissa tai etätenteissä. 


Tentti-aktiviteetilla (Quiz) opettaja voi suunnitella ja koota tenttejä, jotka sisältävät monivalintoja, oikein-väärin -valintakysymyksiä ja/tai lyhytvastauskysymyksiä. Kysymykset tallentuvat luokiteltuun tietokantaan, jolloin niitä voi käyttää useasti samalla kurssilla tai jonkin muun kurssin yhteydessä. Tentissä opettaja voi sallia useampia vastausyrityksiä. Jokainen vastausyritys rekisteröityy. Opettaja voi valita haluaako hän antaa palautetta vai näyttää oikeat vastaukset. Tässä moduulissa on mukana myös arviointityökalu.  
Tentin lisääminen tapahtuu kahdessa eri vaiheessa: 1. lisätään tentti, 2. lisätään kysymykset. Vaiheet voi tehdä kummassa tahansa järjestyksessä. Jos haluat ensin luoda kysymyksiä kysymyspankkiin, siirry kurssialueella '''Asetukset'''-lohkon kohtaan '''Kysymyspankki'''. Kysymyksiä voi luoda myös suoraan tentin käyttöliittymästä, jolloin ne tulevat automaattisesti myös osaksi kysymyspankkia. Kysymyspankin kysymyksiä voi hyödyntää useammassa tentissä ja niitä voi kierrättää kurssialueelta toiselle. 


==Tentin luominen ja asetukset==
Lisää tentti, jolloin [[Tentin asetuksista]] määritellään muun muassa tentin ajankohta ja kesto, suorituskertojen määrä, kysymysten esitystapa ja opiskelijalle näytettävä palaute. Asetuksiin voi palata uudelleen kysymysten luonnin jälkeen (kun tenttiin ei ole vielä vastattu). Perusasetukset on kuitenkin säädettävä, jotta tentin saa luotua.


Tentti luodaan muokkaustilassa "Lisää aktiviteetti" -pudotusvalikosta valitsemalla "Tentti".
Tentin luonnista ja kysymysten laatimisesta sekä käytöstä on omat ohjesivunsa:


===Asetukset===
* Tenttiä lisättäessä määritellään [[tentin asetukset]]
* [[Kysymyspankki]]-sivulla on ohje tenttikysymysten laatimiseen ja hallinnointiin. Huomaa myös, että kysymyksiä voi helposti hyödyntää useammassa tentissä tai usealla eri kurssialueella.
* [[Kysymystyypit]]-sivulla esitellään käytetyimpien kysymystyyppien ominaisuudet ja asetukset.
* [[Tentin arvioinnista]] ja [[raporteista]] löytät tietoa omilta sivuiltaan.<br>
<br>


Tentille tulee antaa nimi. Lisäksi tentille voi kirjoittaa johdantotekstin, jossa tentin sisältöä ja suoritustapaa voi kuvata.
{| style="padding: 5px; margin-left:20px; border:solid; border-color:#aaa; border-width:1px; text-align:left; background-color:#F0F8FF;"
 
|-
====Timing====
|
 
Katso myös erillinen sivu [[tenttien k&auml;yt&ouml;st&auml; opetuksen aikana]].
Asetusten Timing-osiossa opettaja voi antaa tentin avautumis- ja sulkeutumisajankohdan. Tentin suorittamiseen on mahdollista asettaa aikaraja. Yleensä tenteissä ei ole aikarajaa, mutta mikäli määrittelet aikarajan, on otettava huomioon, että käyttettävän selaimen on tuettava Javascriptiä. Muuten ajastin ei toimi halutulla tavalla. Lisätietoja suomeksi saat kyseisen kohdan help-kysymysmerkkiä klikkaamalla.
|}
 
= Usein kysyttyjä kysymyksiä =
Tentin ajastamiseen voi lisätä myös pienimmän sallitun aikaviiveen ensimmäisen ja toisen yrityksen välille (Time delay between first and second attempt) sekä toisen ja kolmannen (jne.) yritysten välille (Time delay between later attempts).
                                 
 
{| border="1"
====Display====
|-
 
| Page: [[Aktiviteetit]] <br>
Display-asetuksilla voi määrittää
|-
* montako kysymystä sivulle tulee,
| Page: [[Tentin asetukset]] <br>
* sekoitetaanko kysymysten järjestys erilaiseksi jokaiselle vastaajalle sekä
|-
* sekoitetanko useita valintavastausvaihtoehtoja sisältävissä kysymyksissä vaihtoehtojen järjestys erilaiseksi jokaiselle vastaajalle.
| Page: [[Tentin tulokset]] <br>
 
|-
====Yritykset====
| Page: [[Tentti]] <br>
 
|-
Vastausyritysten asetuksissa on määriteltävissä
| Page: [[Miten ryhmät toimivat eri aktiviteeteissa?]] <br>
* montako vastausyritystä kullekin opiskelijalle on enintään sallittu
|-
* onko jokainen uusi yritys jatkoa edelliselle, eli näytetäänkö uuden yrityksen yhteydessä opiskelijan edellisen yrityksen vastaukset sekä
| Page: [[Tehtävien teettäminen opiskelijoilla]] <br>
* käytetäänkö ns. mukautuvaa tilaa.
|-
 
| Page: [[Kysymyspankki]] <br>
Mukautuvassa tilassa samaan kysymykseen voi vastata useamman kerran palauttamalla vastaus suoraan kysymyksen vieressä olevalla palautuspainikkeella. Mikäli ensimmäinen vastaus on vajavainen, moduuli esittää tarkentavan kysymyksen. Epätäydellisestä ensimmäisestä vastauksesta vastaaja voi kuitenkin menettää arvostelupisteitä.
|-
 
| Page: [[Miksi en pysty muokkaamaan tenttiä kokeiltuani sitä opiskelijatilassa?]] <br>
====Arvosanat====
|-
 
| Page: [[Tenttitulosten arviointi]] <br>
Arvosanoista on annettavissa seuraavat asetukset:
|-
* Arviointitapa niissä tapauksissa, kun opiskelija voi vastata tenttiin useamman kerran. Arvioinnin laskutapoja on valittavana neljä:
| Page: [[Miten annan opiskelijoille oikeuden luoda tenttikysymyksiä?]] <br>
** Ylin: arvosana on paras kaikista yrityksistä.
|-
** Keskiarvo: arvosana on keskiarvo kaikista yrityksistä.
| Page: [[Kysymystyypit]] <br>
** Ensimmäinen yritys: arvosana on ensimmäinen kaikista yrityksistä (muut hylätään).
|}
** Viimeinen yritys: arvosana on viimeinen kaikista yrityksistä (muut hylätään).
Katso lisää ratkaisuja [[Usein kysytyt kysymykset]] -sivulta.
* Pisteiden vähentäminen vääristä vastauksista, jos ns. mukautuva tila on valittu sekä
* arvosanojen desimaalien lukumäärä
 
====Oppilaat saavat tarkastella tenttiä====
 
Tentin tarkasteluasetuksissa opettaja voi valita, voivatko opiskelijat tarkastella aikaisempia vastauksiaan, pisteitään tai saamiaan palautteita heti vastausyrityksensä jälkeen, myöhemmin tentin ollessa yhä auki, vai tentin ollessa suljettuna.
 
====Security====
 
Suojausasetuksilla pyritään estämään mahdollisia huijausyrityksiä tenttiin vastattaessa. Security-asetuksissa voi valita tentin avautumaan uudeksi ikkunaksi avautuvaksi "suojatuksi" ikkunaksi (selaimen Javascriptin on oltava päällä). Lisäksi jotkut hiiritoiminnoista ja näppäinkomennoista on estetty.
 
Lisäksi tenttiin voi määrittää salasanan, joka osallistujien on annettava, ennen kuin he pääsevät vastaamaan tenttiin. Vastaamisen voi myös rajata tapahtumaan vain tietyistä LAN:in tai Internetin aliverkoista listaamalla osittaisia tai kokonaisia IP-osoitteita. Tämä sopii tilanteisiin, joissa tenttiin vastataan vain tietyssä huoneessa tai tietyltä koneelta.
 
====Common module settings====
 
Common module settings -kohdassa opettaja voi määritellä ryhmäytymisen ja tentin näkymisen opiekslijoille. Ryhmien osalta käytössä on seuraavat vaihtoehdot:
* Ei ryhmiä: Osallistujia ei jaeta alaryhmiin
* Erilliset ryhmät: Osallistujien alaryhmien jäsenet näkevät vain oman ryhmänsä
* Näkyvät ryhmät: Osallistujien alaryhmien jäsenet voivat nähdä myös muihin ryhmiin kuuluvat
 
====Overall feedback====
 
Overall feedback -asetuksissa voidaan määritellä tenttiin vastanneelle opiskelijalle hänen saamansa arvosanan perusteella näkyvä palaute. "Grade boundary" -kenttään asetetaan oikeiden vastausten raja-arvo prosentteina kaikista osallistujan vastauksista TAI oikeiden vastausten lukumääränä. "Palaute"-kenttään kirjoitetaan enintään asetettuun prosentti- tai lukuarvoon yltäneille näkyvä sanallinen lyhyt palaute.
 
Mikäli tentissä on esimerkiksi kymmenen kysymystä, voi opettaja asettaa oikeiden vastausten rajaksi esim. kuusi. Tällöin 6 - 10 oikein saaneille näkyy opettajan kirjoittama palauteteksti, esim. "Hyvä suoritus", ja vähemmän kuin kuusi oikein saaneille esim. "Kannattaa vielä kerrata" tms.

Versio 11. joulukuuta 2013 kello 10.36

Moodlen tenttiaktiviteetissa opettajalla on käytettävissään valikoima erilaisia, automaattisesti arvioitavia kysymyksiä. Tentti-työkalulla luotu esseetehtävä on toki opettajan itse arvioitava (käsin arviointi). Jos tentti sisältää ainoastaan esseekysymyksiä, voit luoda kurssialueellesi myös tehtävän, jota voi hyödyntää esimerkiksi kirjallisuuskuulusteluissa tai etätenteissä. 

Tentin lisääminen tapahtuu kahdessa eri vaiheessa: 1. lisätään tentti, 2. lisätään kysymykset. Vaiheet voi tehdä kummassa tahansa järjestyksessä. Jos haluat ensin luoda kysymyksiä kysymyspankkiin, siirry kurssialueella Asetukset-lohkon kohtaan Kysymyspankki. Kysymyksiä voi luoda myös suoraan tentin käyttöliittymästä, jolloin ne tulevat automaattisesti myös osaksi kysymyspankkia. Kysymyspankin kysymyksiä voi hyödyntää useammassa tentissä ja niitä voi kierrättää kurssialueelta toiselle. 

Lisää tentti, jolloin Tentin asetuksista määritellään muun muassa tentin ajankohta ja kesto, suorituskertojen määrä, kysymysten esitystapa ja opiskelijalle näytettävä palaute. Asetuksiin voi palata uudelleen kysymysten luonnin jälkeen (kun tenttiin ei ole vielä vastattu). Perusasetukset on kuitenkin säädettävä, jotta tentin saa luotua.

Tentin luonnista ja kysymysten laatimisesta sekä käytöstä on omat ohjesivunsa:

  • Tenttiä lisättäessä määritellään tentin asetukset
  • Kysymyspankki-sivulla on ohje tenttikysymysten laatimiseen ja hallinnointiin. Huomaa myös, että kysymyksiä voi helposti hyödyntää useammassa tentissä tai usealla eri kurssialueella.
  • Kysymystyypit-sivulla esitellään käytetyimpien kysymystyyppien ominaisuudet ja asetukset.
  • Tentin arvioinnista ja raporteista löytät tietoa omilta sivuiltaan.


Katso myös erillinen sivu tenttien käytöstä opetuksen aikana.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Page: Aktiviteetit
Page: Tentin asetukset
Page: Tentin tulokset
Page: Tentti
Page: Miten ryhmät toimivat eri aktiviteeteissa?
Page: Tehtävien teettäminen opiskelijoilla
Page: Kysymyspankki
Page: Miksi en pysty muokkaamaan tenttiä kokeiltuani sitä opiskelijatilassa?
Page: Tenttitulosten arviointi
Page: Miten annan opiskelijoille oikeuden luoda tenttikysymyksiä?
Page: Kysymystyypit

Katso lisää ratkaisuja Usein kysytyt kysymykset -sivulta.