Kysymyspankki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Moodle 3.0Yleistä kysymyspankista

Kurssialueen kysymyspankki löytyy Asetukset-lohkon kohdasta Kysymyspankki. Kysymyspankki on kurssikohtainen säiliö kysymyksille, joita voidaan poimia yhteen tai useampaan tenttiin.

Kysymyspankissa on neljä alakohtaa:

1. Kysymykset: luo ja järjestä kysymyksiä eri kategorioihin.
2. Kategoriat: luo uusia kysymyskategorioita ja muokkaa olemassa olevia kategorioita.
3. Tuo: tuo kysymyksiä ulkopuolisista tekstitiedostoista lomakkeen avulla.
4. Vie: siirrä kysymyspankin kysymykset tiedostoon.

Kysymykset

Uusia kysymyksiä luodaan kysymyspankkiin kohdasta Kysymykset -> Luo uusi kysymys. Valitse ponnahdusikkunasta kysymystyyppi. Voit luoda kysymyksiä kysymyspankkiin jo ennen tentti-aktiviteetin luomista. Tentti-aktiviteetteihin liitetään halutut kysymykset kysymyspankista ko. tentin Asetukset-valikon kohdasta  "Muokkaa tenttiä". Kysymyspankkiin luotuja kysymyksiä voi hyödyntää useissa eri tenteissä ja niitä voi myös kopioida kurssialueelta toiselle (Asetukset-lohkon Tuo-toiminnolla).

Tarkempia ohjeita kysymyskohtaisista asetuksista, löydät kysymystyyppien esittelyjen kohdalta, Kysymystyypit-sivulta.

Kysymysten esikatselu, muokkaus, siirto ja kopiointi

Jokaisen kysymyksen kohdalla on rivi pikakuvakkeita

  • Ratas-ikonista pääset muokkaamaan kysymystä.
  • Suurennuslasi-kuvakkeesta voit esikatsella kysymystä.
  • Ruksista voit poistaa kysymyksen kokonaan.
  • Kopioi-kuvakkeella voi kopioida kysymyksen uuden kysymyksen pohjaksi. Tämän jälkeen voit muokata kysymyksen tekstit uuden kysymyksen mukaiseksi. Muista vaihtaa myös kysymyksen nimi.

Kysymysten laatimisen jälkeen ne pitää vielä lisätä tenttiin. Luo tentti-aktiviteetti ja Muokkaa tenttiä. Ks. tarkemmat ohjeet Tentin asetukset -sivulta.

Kategoriat

Kategoriat helpottavat tenttikysymysten hallinnointia, varsinkin jos olet luomassa tai tuomassa kurssialueellesi suuren määrän kysymyksiä. Kysymykset kannattaa lajitella erillisiin kategorioihin esim. tietyn tenttikirjan, teeman, kysymyksen vaikeuden tms. mukaan. Uudella kurssialueella on vain yksi kategoria "Oletus". Uusia kategorioita pääsee luomaan Kysymyspankin kohdasta Kategoriat. Nimeä kategoriat kuvaavasti esim. Kysymykset kirjasta X. Näin löydät tarvittaessa etsimäsi kysymykset helposti. Kategoriat ovat hierarkkisessa suhteessa toisiinsa. Kategoriataso-kentässä valitaan, minkä kategorian alle uusi alakategoria tulee.

Kun käytät arpoutuvia eli ns. satunnaisia kysymyksiä, Moodle arpoo kysymykset aina tietystä valitsemastasi kategoriasta.

Huom. Uuden tentti-aktiviteetin lisääminen kurssialueelle lisää automaattisesti myös uuden kategorian.

Tuo ja Vie

Kysymyspankin toiminnoilla Tuo ja Vie siirretään tenttikysymyksiä eri Moodle-palvelinten tai muiden oppimisympäristöjen välillä. Jos kysymyksiä tuodaan toisesta Moodlesta, ne kannattaa tallettaa Moodle XML -muotoon. Huomaa, että yleensä tätä toimintoa ei tarvita lainkaan, jos opettajalla on opettajaoikeudet sekä kurssialueelle, josta kysymyksiä ollaan tuomassa, että alueelle johon kysymyksiä tuodaan. Tällöin kannattaa käyttää kysymysten siirtämiseen Asetukset-lohkon Tuo-toimintoa.

Moodle 3.6

Yksittäisen kysymyksen voi tallettaa esikatselutilassa XML-muotoon linkistä "Lataa tämä kysymys XML-muodossa".

Katso myös

Kysymysten tuonti