Ero sivun ”Moduulien yleiset asetukset aktiviteeteissa” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Aktiviteetit}}{{Moodle 2.8}}
{{Aktiviteetit}}{{Moodle 2.8}}
== Moduulien yleiset asetukset ==
{{Aktiviteetit}} {{Moodle 2.8}}


Moduulien yleiset asetukset näkyvät aktiviteetin asetuksissa. Avaa aktiviteetti ja valitse Asetukset-lohkon kohta "Muokkaa asetuksia". Moduulien yleiset asetukset ovat aktiviteettiasetusten sivun alareunassa. Avaa kaikki kentät oikean yläreunan painikkeesta "Näytä kaikki", niin näet kaikki asetukset.
Moduulien yleiset asetukset näkyvät aktiviteetin asetuksissa. Avaa aktiviteetti ja valitse Asetukset-lohkon kohta "Muokkaa asetuksia". Moduulien yleiset asetukset ovat aktiviteettiasetusten sivun alareunassa. Avaa kaikki kentät oikean yläreunan painikkeesta "Näytä kaikki", niin näet kaikki asetukset.
Rivi 6: Rivi 6:
[[File:m28_moduulien_yleiset_aktiviteeteissa.png|thumb|center|700px]]
[[File:m28_moduulien_yleiset_aktiviteeteissa.png|thumb|center|700px]]


=== Näkyvyys opiskelijoille ===
== Moduulien yleiset asetukset ==


Tämä toiminto vastaa etusivun piilotuskuvaketta/silmä-ikonia. Valitsemalla "piilota" (silmä kiinni [[Image:m244 silmä-kiinni-ikoni.png]]), aktiviteetti ei näy opiskelijoille lainkaan. Oletuksena aktiviteetti on aina luonnin jälkeen suoraan näkyvissä opiskelijoille (silmä auki [[Image:117309633.png]]). Jos koko aihe/osio on kurssin etusivulla piilotettu, piilotetaan myös sen alla olevat aktiviteetit.
* '''Näytetään opiskelijoille''': Aineisto näytetään tallentamisen jälkeen oletusarvoisesti opiskelijoille. Jos haluat julkaista aineiston opiskelijoille myöhemmin, valitse "Piilota". Mikäli koko aihe/osio on piilotettu, näkyvät kaikki siihen lisätyt aineistot oletuksena piilotettuna opiskelijoilta. Tämä asetus vastaa muokkaustilassa opettajalle näkyvää silmä-kuvaketta ([[Image:117309633.png]] silmä auki = aineisto näytetään, [[Image:m244_silmä-kiinni-ikoni.png]] silmä kiinni = aineisto piilotetaan).
* '''Tunnistenumero''': Tunnistenumero määritellään vain siinä tapauksessa, että kurssin arvioinnit halutaan laskea oman laskukaavan mukaan. Tunnisteen voi myös luoda myöhemmin arviointikirjasta käsin. Katso tarkemmin sivulta: [[Kurssilla annetut arvioinnit (Asetukset-lohko - Arvioinnit)]] ja [http://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=57411201 tarkempi ohje laskukaavan määrittämiseen]. Jos et määrittele omia laskukaavoja, jätä tunnistenumero tyhjäksi.
* '''Ryhmämoodi''': Jokaiselle aktiviteetille, joka tukee ryhmiä, voi määritellä ryhmien käyttötavan erikseen tarpeiden mukaan. Ryhmätoiminnossa on kolme vaihtoehtoa: 1) Ei ryhmiä - kaikki kurssialueen osallistujat ovat yhtä samaa yhteisöä, 2) Erilliset ryhmät - jokainen ryhmä voi nähdä ainoastaan oman ryhmänsä tuottamat sisällöt, muiden ryhmien työt ja osallistujat ovat näkymättömiä ja 3) Näkyvät ryhmät - jokainen osallistuja työskentelee omassa ryhmässään, mutta voi nähdä myös toisten ryhmien tuotokset esim. keskusteluviestit.
* '''Ryhmittely''': Mikäli olet luonut Moodle-kurssillesi ryhmät ja ryhmittelyt eli ns. ryhmien ryhmät, voit rajoittaa ko. aktiviteetin näkyvyyttä rajatulle joukolle. Lue lisää sivulta [[Ryhmien ja ryhmittelyjen idea]].  


=== Tunnistenumero ===
{| style="padding: 5px; margin-left:20px; margin-bottom:20px; border:solid; border-color:#aaa; border-width:1px; text-align:left; background-color:#F0F8FF;"
|-
|
* ''Ryhmätoiminnot ja ryhmittelyt toimivat vasta, kun olet jakanut opiskelijat ryhmiin Moodlessa.''' Opiskelijat jaetaan ryhmiin käyttäjähallinnassa (Asetukset/Ylläpito/Käyttäjänhallinta/Ryhmät). Ryhmiinjaon voi automatisoida jo ilmoittautumisvaiheessa niin, että opiskelijasta tulee tietyn ryhmän jäsen jo silloin, kun hän liittyy kurssialueelle. Usein ryhmäjako tehdään kuitenkin vasta kurssin alkamisen jälkeen. Katso tarkempia ohjeita [[Jaa opiskelijat ryhmiin|ryhmiin jaosta]].


Aktiviteetin tunnistetta käytetään muokatessa arvosanoille laskukaavoja arviointikirjassa. Tunnisteen voi myös luoda myöhemmin arviointikirjasta käsin. Jos tietty aktiviteetti ei sisälly mihinkään arvosanaan, kannattaa tunnistenumerokenttä jättää tyhjäksi.
* '''Älä valitse ryhmämoodiksi mitään, jos et ole jakanut opiskelijoitasi vielä ryhmiin Moodlessa!'''


=== Ryhmämoodi eli ryhmien näkyvyys ===
* Ryhmien ja ryhmittelyjen idea on selitetty tarkemmin [[Ryhmien ja ryhmittelyjen idea|erillisellä sivulla]]. Ryhmämoodilla aktivoit ko. aktiviteetissa ryhmätoiminnon käyttöön ja ryhmittelyllä määrittelet, kenelle ko. aktiviteetti on saatavilla ts. ryhmittelyllä voit rajata niin, että vain osa opiskelijoistasi näkee aktiviteetin ylipäätään kurssin etusivulla.


''Ryhmätoiminnot ja ryhmittelyt toimivat vasta, kun olet jakanut opiskelijat ryhmiin.''' Opiskelijat jaetaan ryhmiin käyttäjähallinnassa (Asetukset/Ylläpito/Käyttäjänhallinta/Ryhmät). Ryhmiinjaon voi automatisoida jo ilmoittautumisvaiheessa niin, että opiskelijasta tulee tietyn ryhmän jäsen jo silloin, kun hän liittyy kurssialueelle. Usein ryhmäjako tehdään kuitenkin vasta kurssin alkamisen jälkeen. Katso tarkempia ohjeita [[Jaa opiskelijat ryhmiin|ryhmiin jaosta]].
* Erillisiä ryhmiä käytettäessä, tulee keskustelualueella lähettää myös opettajan kaikki viestit erikseen jokaiselle ryhmälle. Jos lähetät viestin valinnalla "kaikki osallistujat", opiskelijat näkevät viestin, mutta eivät voi vastata siihen. Wikissä tulee jokaisen erillisen ryhmän omalle wikisivulle lisätä ohjeet ym. opettajan tekstit, koska aloitusivu ei näy ryhmien jäsenille (he näkevät vain oman ryhmänsä wikisivun).


'''Älä siis valitse ryhmämoodista tai muistakaan ryhmäasetuksista mitään, jos et ole jakanut opiskelijoitasi vielä ryhmiin Moodlessa!'''
|}


Ryhmien ja ryhmittelyjen idea on selitetty laajemmin [[Ryhmien ja ryhmittelyjen idea|erillisellä sivulla]]. Ryhmämoodilla aktivoit ko. aktiviteetissa ryhmätoiminnon käyttöön ja ryhmittelyllä määrittelet, kenelle ko. aktiviteetti on saatavilla ts. ryhmittelyllä voit rajata niin, että vain osa opiskelijoistasi näkee aktiviteetin ylipäätään kurssin etusivulla.
== Rajoita pääsy  ==


Ryhmämoodilla voit siis esimerkiksi valita, saavatko jo ryhmiin jaetut opiskelijasi nähdä kurssilla kaikkien ryhmien keskustelut (näkyvät ryhmät) vai vain oman ryhmänsä keskustelut (erilliset ryhmät). Parhaiten ryhmät toimivatkin keskustelualueella, wikissä ja chatissa, jotka on suunniteltu yhteisölliseen työskentelyyn.
Voit rajata aineistoon pääsyä ja näkyvyttää haluamiesi kriteerien mukaisesti:
[[Tiedosto:m28_rajoita_paasy2.png|thumb|center|700px]]


Ryhmämoodin voi toki ottaa käyttöön vaikka kaikissa aktiviteeteissa, mutta yksilötehtävissä sillä on lähinnä vaikutusta opettajan näkymään. Jos hyödynnät ryhmiä ainoastaan ohjaajien työvälineenä esimerkiksi tehtävässä (jokainen ohjaaja pystyy suodattamaan suuresta opiskelijamassasta vain oman ryhmänsä/ohjattaviensa palautukset), tällöin ei ole suurta merkitystä, valitsetko näkyvät vai erilliset ryhmät, kunhan ryhmätoiminto on päällä.
Esimerkiksi, jos haluat säätää kurssipalautteen näkyvyttä siten, että opiskelijoiden tulee antaa palaute 20.9. mennessä, laitat pääsyrajoitukset seuraavasti:
[[Tiedosto:m28_rajoita_paasy_esimerkki.png|thumb|center|700px]]


Ryhmämoodissa on kolme vaihtoehtoa:
Näin opiskelijoilla näkyy palautteen kohdalla, mihin saakka palaute on avoinna:
[[Tiedosto:m28_rajoita_paasy_esimerkki2.png|thumb|center|700px]]


* '''Ei ryhmiä''' = Oletusasetus. Kaikki alueen osallistujat toimivat yhtenä suurena yhteisönä, näkevät toistensa työskentelyn ja voivat osallistua. 
Jos opiskelija ei anna palautetta ko. pvm ja kellonaikaan mennessä, hän ei saa ko. aktiviteetista suoritusmerkintää.
* '''Erilliset ryhmät''' = Opiskelijat näkevät ainoastaan oman ryhmänsä työskentelyn ja saavat vain oman ryhmänsä keskustelualueviestit sähköpostiinsa, jos sähköpostitilaus on aktivoitu. Opettajat saavat nähdä kaikki ryhmät.
* '''Näkyvät ryhmät''' = Kunkin ryhmän toiminta näkyy kaikille opiskelijoille, mutta ainoastaan oman ryhmän toimintaan voi osallistua, esimerkiksi keskustelualueelle kirjoittaa. Kaikkien ryhmien viestit tulevat kuitenkin kaikkien opiskelijoiden sähköpostiin, jos sähköpostitilaus on aktivoitu.


== Suoritusten seuranta ==


{| style="padding: 20px; margin-left:20px; border:solid; border-color:#aaa; border-width:1px; text-align:left; background-color:#F0F8FF;"
{| style="padding: 5px; margin-left:20px; border:solid; border-color:#aaa; border-width:1px; text-align:left; background-color:#ddffdd;"
|-
|-
|
|
|'''Huomioitavaa erillisten ryhmien kanssa'''<br>
Mikäli moduulien yleisissä asetuksissa näkyy kohta &quot;Suoritusten seuranta&quot; olet ottanut erikseen opiskelijoiden edistymisen seurannan käyttöösi [[Tarkista kurssialueen asetukset|kurssialueen yleisist&auml; asetuksista]]. Suoritusten seurannassa tarjolla olevat asetusvaihtoehdot vaihtelevat sen mukaan, mitä sisältöä olet lisäämässä. Lue aiheesta lisää sivulta [[Suoritusten seuranta]].
Erillisiä ryhmiä käytettäessä, tulee keskustelualueella lähettää myös opettajan kaikki viestit erikseen jokaiselle ryhmälle. Jos lähetät viestin valinnalla &quot;kaikki osallistujat&quot;, opiskelijat näkevät viestin, mutta eivät voi vastata siihen.
 
Wikissä tulee jokaisen erillisen ryhmän omalle wikisivulle lisätä ohjeet ym. opettajan tekstit, koska aloitusivu ei näy ryhmien jäsenille (he näkevät vain oman ryhmänsä wikisivun).
 
|}
|}


=== Ryhmittely ===
Katso tarvittaessa eri Moodle-versioiden mukaiset ohjeet omilta sivuiltaan: [[Moduulien yleiset asetukset aktiviteeteissa 2.6]]
 
[[Image:m26_moduulien_yleiset_asetukset_ryhmittely.png|thumb|center|700px]]
 
Ryhmittely on &quot;ryhmien ryhmä&quot;, eli voit muodostaa yksittäisistä ryhmistä erilaisia kokonaisuuksia ryhmittelyjä käyttämällä. Ryhmittelemällä kurssin osallistujia erilaisiin kokonaisuuksiin voit tarjota heille monipuolisemmat työskentelymahdollisuudet eri ihmisten kanssa. Katso tarkemmin ryhmittelyjen [[Ryhmien ja ryhmittelyjen idea|idea]] ja ryhmien sekä ryhmittelyjen [[Jaa opiskelijat ryhmiin|luominen]].
 
Ennen kuin voit aktiviteetin asetuksissa valita ryhmittelyä, pitää siis A) luoda ryhmät ja B) lisätä ne ryhmittelyyn. 
 
=== Näkyy vain ryhmien jäsenille ===
 
Tämä liittyy edelliseen ryhmittelyasetukseen. Jos rastit ruudun &quot;Näkyy vain ryhmien jäsenille&quot;, lisäämääsi aktiviteettiin tai resurssiin pääsevät vain ne opiskelijat, jotka kuuluvat valitsemasi ryhmittelyn sisältämiin ryhmiin. Tämäkin toiminto vaatii siis A) opiskelijoiden jakamista ryhmiin ja B) pienryhmien pohjalta rakennettua ryhmittelyä. Älä rastita tätä kohtaa, jos et ole tehnyt ryhmäjakoja ja ryhmittelyjä käyttäjänhallinnan kautta kurssialueellasi!
 
Jos edellä mainitut ryhmäjaot ja ryhmittelut on jo luotu ja haluat rajoittaa lisäämäsi aktiviteetin näkymään vain niille opiskelijoille, jotka kuuluvat valitsemaasi ryhmittelyyn, voit silloin rastittaa tämän kohdan. Toimintoa voi hyödyntää myös [[Aineistot|aineistojen]] kanssa.


== Rajoita pääsy ==
== Rajoita pääsy ==

Versio 15. heinäkuuta 2015 kello 13.12

Moodle 2.8

Moodle 2.8


Moduulien yleiset asetukset näkyvät aktiviteetin asetuksissa. Avaa aktiviteetti ja valitse Asetukset-lohkon kohta "Muokkaa asetuksia". Moduulien yleiset asetukset ovat aktiviteettiasetusten sivun alareunassa. Avaa kaikki kentät oikean yläreunan painikkeesta "Näytä kaikki", niin näet kaikki asetukset.

m28 moduulien yleiset aktiviteeteissa.png

Moduulien yleiset asetukset

  • Näytetään opiskelijoille: Aineisto näytetään tallentamisen jälkeen oletusarvoisesti opiskelijoille. Jos haluat julkaista aineiston opiskelijoille myöhemmin, valitse "Piilota". Mikäli koko aihe/osio on piilotettu, näkyvät kaikki siihen lisätyt aineistot oletuksena piilotettuna opiskelijoilta. Tämä asetus vastaa muokkaustilassa opettajalle näkyvää silmä-kuvaketta (117309633.png silmä auki = aineisto näytetään, m244 silmä-kiinni-ikoni.png silmä kiinni = aineisto piilotetaan).
  • Tunnistenumero: Tunnistenumero määritellään vain siinä tapauksessa, että kurssin arvioinnit halutaan laskea oman laskukaavan mukaan. Tunnisteen voi myös luoda myöhemmin arviointikirjasta käsin. Katso tarkemmin sivulta: Kurssilla annetut arvioinnit (Asetukset-lohko - Arvioinnit) ja tarkempi ohje laskukaavan määrittämiseen. Jos et määrittele omia laskukaavoja, jätä tunnistenumero tyhjäksi.
  • Ryhmämoodi: Jokaiselle aktiviteetille, joka tukee ryhmiä, voi määritellä ryhmien käyttötavan erikseen tarpeiden mukaan. Ryhmätoiminnossa on kolme vaihtoehtoa: 1) Ei ryhmiä - kaikki kurssialueen osallistujat ovat yhtä samaa yhteisöä, 2) Erilliset ryhmät - jokainen ryhmä voi nähdä ainoastaan oman ryhmänsä tuottamat sisällöt, muiden ryhmien työt ja osallistujat ovat näkymättömiä ja 3) Näkyvät ryhmät - jokainen osallistuja työskentelee omassa ryhmässään, mutta voi nähdä myös toisten ryhmien tuotokset esim. keskusteluviestit.
  • Ryhmittely: Mikäli olet luonut Moodle-kurssillesi ryhmät ja ryhmittelyt eli ns. ryhmien ryhmät, voit rajoittaa ko. aktiviteetin näkyvyyttä rajatulle joukolle. Lue lisää sivulta Ryhmien ja ryhmittelyjen idea.
  • Ryhmätoiminnot ja ryhmittelyt toimivat vasta, kun olet jakanut opiskelijat ryhmiin Moodlessa.' Opiskelijat jaetaan ryhmiin käyttäjähallinnassa (Asetukset/Ylläpito/Käyttäjänhallinta/Ryhmät). Ryhmiinjaon voi automatisoida jo ilmoittautumisvaiheessa niin, että opiskelijasta tulee tietyn ryhmän jäsen jo silloin, kun hän liittyy kurssialueelle. Usein ryhmäjako tehdään kuitenkin vasta kurssin alkamisen jälkeen. Katso tarkempia ohjeita ryhmiin jaosta.
  • Älä valitse ryhmämoodiksi mitään, jos et ole jakanut opiskelijoitasi vielä ryhmiin Moodlessa!
  • Ryhmien ja ryhmittelyjen idea on selitetty tarkemmin erillisellä sivulla. Ryhmämoodilla aktivoit ko. aktiviteetissa ryhmätoiminnon käyttöön ja ryhmittelyllä määrittelet, kenelle ko. aktiviteetti on saatavilla ts. ryhmittelyllä voit rajata niin, että vain osa opiskelijoistasi näkee aktiviteetin ylipäätään kurssin etusivulla.
  • Erillisiä ryhmiä käytettäessä, tulee keskustelualueella lähettää myös opettajan kaikki viestit erikseen jokaiselle ryhmälle. Jos lähetät viestin valinnalla "kaikki osallistujat", opiskelijat näkevät viestin, mutta eivät voi vastata siihen. Wikissä tulee jokaisen erillisen ryhmän omalle wikisivulle lisätä ohjeet ym. opettajan tekstit, koska aloitusivu ei näy ryhmien jäsenille (he näkevät vain oman ryhmänsä wikisivun).

Rajoita pääsy

Voit rajata aineistoon pääsyä ja näkyvyttää haluamiesi kriteerien mukaisesti:

m28 rajoita paasy2.png

Esimerkiksi, jos haluat säätää kurssipalautteen näkyvyttä siten, että opiskelijoiden tulee antaa palaute 20.9. mennessä, laitat pääsyrajoitukset seuraavasti:

m28 rajoita paasy esimerkki.png

Näin opiskelijoilla näkyy palautteen kohdalla, mihin saakka palaute on avoinna:

m28 rajoita paasy esimerkki2.png

Jos opiskelija ei anna palautetta ko. pvm ja kellonaikaan mennessä, hän ei saa ko. aktiviteetista suoritusmerkintää.

Suoritusten seuranta

Mikäli moduulien yleisissä asetuksissa näkyy kohta "Suoritusten seuranta" olet ottanut erikseen opiskelijoiden edistymisen seurannan käyttöösi kurssialueen yleisistä asetuksista. Suoritusten seurannassa tarjolla olevat asetusvaihtoehdot vaihtelevat sen mukaan, mitä sisältöä olet lisäämässä. Lue aiheesta lisää sivulta Suoritusten seuranta.

Katso tarvittaessa eri Moodle-versioiden mukaiset ohjeet omilta sivuiltaan: Moduulien yleiset asetukset aktiviteeteissa 2.6

Rajoita pääsy

m26 rajoita paasy.png

Aktiviteetin pääsyrajoitukset voidaan ottaa tarvittaessa käyttöön, jos organisaatiosi Moodlessa on laitettu päälle ns. ehdollisen julkaisun toiminnot. Aktiviteetit voidaan pääsyrajoituksen kautta ajastaa näkymään vain tiettynä aikana opiskelijoille (myös sellaiset aktiviteetit, joissa ei ole vars. ajastusasetuksia). Lisäksi pääsyrajoituksilla voidaan asettaa arvosanaan perustuvia ehtoja aktiviteettiin pääsyyn (pitää saada jostakin toisesta tehtävästä tietty arvosanan ennenkuin saa uuden tehtävän auki). 

Salli pääsy alkaen ja Salli pääsy saakka

Avoinna alkaen/saakka -päivämäärät määrittävät koska opiskelijat pääsevät aktiviteettiin kurssisivulla olevasta linkistä. Ero aktiviteetin avoinna alkaen/saakka -päivämäärien ja saatavuusasetusten välillä on se, että aikarajojen ulkopuolella jälkimmäinen asetus antaa opiskelijoiden nähdä aktiviteetin kuvauksen, kun taas aktiviteetin avoinna alkaen/saakka -päivämäärät estävät pääsyn kokonaan.

Arvosanavaatimus

Asetus määrittelee ne arvosanaehdot, joiden pitää täyttyä ennen aktiviteettiin pääsyä. Haluttaessasi voit asettaa useita arvosanaehtoja. Sellaisessa tapauksessa kaikkien arvosanaehtojen pitää täyttyä ennen kuin aktiviteettin pääsee.

Osallistujatieto

Osallistujatiedon määrittelyllä voidaan rajoittaa pääsy aktiviteettiin esim. nimen tai opiskelijanumeron perusteella eli pääsy voidaan tätä kautta sallia vaikka vain yksittäiselle opiskelijalle.

Aktiviteetin esitietovaatimus

Asetus määrittelee ne esitietovaatimukset, joiden on täytyttävä, jotta opiskelija pääsee ko. aktiviteettiin. Huomaa, että suoritusten seurannan on oltava päällä kurssitasolla ennen kuin aktiviteettikohtaisia esitietovaatimuksia voi määritellä! Suoritusten seuranta laitetaan päälle kurssin asetuksista.

Haluttaessasi voit määritellä useita esitietovaatimuksia. Silloin kaikkien esitietojen on täytyttävä, jotta opiskelija pääsee aktiviteettiin.

Silloin kun aktiviteettiin ei pääse

Asetus määrittelee sen, miten aktiviteetti näytetään opiskelijalle ennen kuin se avautuu, piilotettuna vai harmaalla pääsyrajoitusten kanssa.