Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Lisää osallistujat kurssialueelle.

Ero sivun ”Lisää osallistujat kurssialueelle” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
 
(16 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{Rakenna}}  
{{Rakenna}} {{Moodle 2.8}} 
=== Osallistujien lisäämistavat ===


'''Asetukset > Käyttäjähallinta'''
Opettajat ja opiskelijat voi lisätä kurssialueelle käsin (yksitellen) [[Käyttäjähallinta#K.C3.A4ytt.C3.A4j.C3.A4n_lis.C3.A4.C3.A4minen_yksitellen|käyttäjähallinnasta]].
   
= Osallistujien lisäämistavat =
* '''Opettajat''' ja opiskelijat voi lisätä kurssialueelle aina käsin (yksitellen).
* '''Opiskelijat''' '''kannattaa yleensä ohjeistaa''' ''' itserekisteröitymään '''. <br>
** Opiskelijoiden ohjeet löytyvät [[Opiskelijan opas|opiskelijan oppaasta]].
** Itserekisteröitymistä käyttäessäsi muista määritellä kurssiavain ja ilmoittaa se opiskelijoille (ohje avaimen määrittämiseen alla).
** ''Huomaa: jos käytät samaa kurssialuetta vuodesta toiseen siten, että välillä haluat poistaa vanhan vuosikurssin opiskelijat, kannattaa käyttää jokaiselle vuosikurssille omaa itserekisteröitymistapaansa! Silloin voit myös [[Osallistujien poistaminen kurssialueelta|poistaa opiskelijat itserekister&ouml;itymistavan poistamalla]] ''!
** Myös opettajille voi määritellä itserekisteröitymisen, erillisellä opettajille tarkoitetulla kurssiavaimella, mikäli kurssilla on opettajia runsaasti.
* Kurssialueelle voi sallia myös vieraat.


== Osallistujien lisääminen (käsin) ==
Opiskelijat kannattaa yleensä ohjeistaa [[Käyttäjähallinta#Itserekister.C3.B6ityminen|itserekisteröitymään]] etenkin, jos opiskelijoita on tulossa kurssille runsaasti.


Asetukset-lohkosta löydät kurssisi käyttäjähallinnan.
=== Muita ohjeita käyttäjähallintaan liittyen ===


[[File:116654514.png|thumb|center|700px]]
* Opiskelijoiden ohjeet löytyvät yleensä organisaatiokohtaisista opiskelijoiden oppaista, jotka on linkitetty ko. organisaation Moodleen.
* Itserekisteröitymistä käyttäessäsi muista määritellä myös [[Käyttäjähallinta|kurssiavain]] ja ilmoittaa se opiskelijoillesi.
* Huomaa: jos käytät samaa kurssialuetta vuodesta toiseen siten, että välillä haluat poistaa vanhan vuosikurssin opiskelijat, kannattaa käyttää jokaiselle vuosikurssille omaa itserekisteröitymistapaansa! Silloin voit myös [[Osallistujien poistaminen kurssialueelta|poistaa opiskelijat itserekister&ouml;itymistavan poistamalla]]!
* Myös opettajille voi määritellä itserekisteröitymisen, erillisellä opettajille tarkoitetulla kurssiavaimella, mikäli kurssilla on opettajia runsaasti.
* Kurssialueelle voi sallia myös [[Vierailija|vierailijoiden]] pääsyn.


Valitse käyttäjähallinnan alta &quot;Osallistujat&quot;, niin saat näkyviin taulukon, jossa on listattu kurssin nykyiset jäsenet (huom. älä koskaan poista itseltäsi oikeuksia kurssille tässä näkymässä). Osallistujat-taulukon hakutoimintojen avulla voit myös helposti hakea näkyville esimerkiksi vain kurssin opiskelijat (hae käyttäjän nimellä tai roolin tai rekisteröitymistavan perusteella) tai yksittäisen käyttäjän tiedot. Hakusuodatusta kannattaa hyödyntää, jos esimerkiksi haluat muuttaa tietyn roolin haltijoiden kurssille pääsyä.
=== Usein kysyttyjä kysymyksiä ===
 
Valitse ensin hakuperuste (nimi, rooli tai rekisteröitymistapa) ja valitse painike "Suodatin". Haku nollataan valitsemalla painike "Nollaa".
 
[[File:m26_käyttäjähallinta_osallistujat_hakutoiminto.png|thumb|center|700px]]
 
 
Lisätäksesi kurssille uusia jäseniä, valitse Osallistujat-taulukon oikeasta yläreunasta painike &quot;Lisää osallistujia&quot; niin pystyt lisäämään kurssillesi uusia osallistujia (opiskelija tai opettaja).
 
Osallistujat-taulukosta pystyt myös rajoittamaan tiettyjen kurssin jäsenten kurssillaoloaikaa tai poistamaan jäseniä yksitellen (oikean reunan sarake: osallistujien lisäämistavat &gt;  &quot;poista kurssilta&quot; rastista).
 
[[File:116654515.png|thumb|center|700px]]
 
Osallistujia lisättäessä, valitse &quot;Lisää osallistujia&quot; painike. Sen jälkeen valitse henkilölle rooli kohdasta &quot;Jaa rooleja&quot;. Moodlessa on aina käytössä kolmenlaisia rooleja.
 
* Opettaja: oikeus muokata kurssialueen sisältöjä sekä nähdä osallistujien palautukset ja arvioida niitä
* Non-editing Teacher: oikeus nähdä osallistujien palautukset ja arvioida niitä
* Opiskelija: oikeus osallistua kurssialueen keskusteluihin, palauttaa tehtäviä, tehdä tenttejä ja osallistua muuhunkin opettajan lisäämään toimintaan
 
Valittuasi oikean roolin pudotusvalikosta voit hakea käyttäjiä sähköpostiosoitteella, käyttäjätunnuksella tai nimellä ikkunan alareunan hakukentän avulla. Kun oikea henkilö on löytynyt käyttäjälistasta, valitse Lisää-painike ko. rivin oikeasta reunasta. Voit hakea heti perään uusia käyttäjiä ja lisätä myös heidät alueelle ikkunaa sulkematta. Kun kaikki halutut osallistujat on lisätty, valitse &quot;Lopeta käyttäjien lisääminen&quot; ikkunan alareunasta tai sulje ikkuna oiken ylänurkan rastista. 
 
[[File:m244_asetukset_käyttäjähallinta_lisääosallistujia.png]]
 
===Osallistujan roolin muokkaaminen===
Osallistujat taulukko päivittyy nyt automaattisesti. Voit taulukon sarakkeesta &quot;Roolit&quot; helposti myös muokata osallistujan roolia, jos esimerkiksi olet vahingossa lisännyt opettajan opiskelijan rooliin. Osallistuja voi yksitellen myös poistaa (rasti käyttäjän rivin oikeassa reunassa) sarakkeen &quot;Osallistujien lisäämistavat&quot; toiminnoilla. Ratas-kuvakeen kautta voit tarvittaessa rajoittaa yksittäisen jäsenen kurssillaoloaikaa.
 
[[File:116654518.png|thumb|center|700px]]
 
Opiskelijoita voi lisätä kurssille tähän tapaan yksi kerrallaan, mutta yleisenä '''suosituksena on, että opiskelijat rekisteröityvät itse kursseille.''' Opettaja ilmoittaa tällöin opiskelijoille, milloin kurssille on mahdollista rekisteröityä ja mistä kurssi löytyy. Kurssit voi linkittää myös suoran verkko-osoitteen avulla opinto-oppaaseen tai oodiin.
 
== Itserekisteröityminen ==
 
Moodle-kursseille voi oletusarvoisesti itserekisteröityä. Tällöin opiskelija hakee oikean kurssin Moodle-etusivun kurssikategorioiden alta ja liittää itsensä jäseneksi kurssille. Tätä varten kannattaa määritellä kurssiavain, jolla opiskelija rekisteröityy, mikäli kurssi ei ole avoin kaikille HY:n Moodle-käyttäjille.
 
Kurssiavain määritellään Asetukset lohkon Käyttäjähallinnan alta löytyvästä kohdasta &quot;Osallistujien lisäämistavat&quot; &gt; Itserekisteröityminen. Valitse Muokkaa sarakkeesta löytyvä ratas-kuvake, josta pääset määrittelemään avaimen.
 
[[File:116654520.png|thumb|center|700px]]
 
Itserekisteröitymisen asetuksissa ''rekisteröitymistavan nimen'' voi jättää tyhjäksi - tällöin oletusnimeksi tulee &quot;Itserekisteröityminen (Student)&quot;. Itserekisteröitymisen rooli on oletusarvoisesti opiskelija. Jos haluat, voit lisätä oman itserekisteröitymistavan myös opettajille/ohjaajille, esimerkiksi kurssilla, jossa on useita tuntiopettajia ohjaajina. Tällöin muista nimetä itserekisteröitymistavat selkeästi esim. &quot;Liity opiskelijaksi kurssille&quot; ja  &quot;Liity opettajaksi kurssille&quot;. Jos käytät montaa itserekisteröitymistapaa, anna niille kaikille myös eri kurssiavain!
 
Voit halutessasi käyttää myös ryhmäavaimia kurssille rekisteröitymiseen. Tällöin pitää tietysti ensin luoda Moodlessa pienryhmät (Käyttäjänhallinta > Ryhmät) ja määritellä kullekin ryhmälle oma ryhmäavain. Kun opiskelija rekisteröityy ryhmäavaimella, hänestä tulee samalla suoraan ko. ryhmän jäsen. Näin ryhmäjako tehdään tavallaan kurssille liityttäessä. Huom. jos haluat käyttää ryhmäavaimia, tulee kurssille olla määritelty myös yleinen kurssiavain (jota ei tarvitse jakaa kenellekään). Ryhmäavaimia käytettäessä opettaja jakaa opiskelijoille ainoastaan ryhmäavaimet, joilla rekisteröidytään kurssille. Tarkemmat ohjeet löydät [[Jaa opiskelijat ryhmiin]] ja [https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=41163028 ilmoittautuminen suoraan ryhmiin] -sivuilta.
 
[[File:116654522.png|thumb|center|700px]]
 
Mikäli haluat rajoittaa opiskelijan ''kurssillaoloaikaa'', voit ottaa toiminnon käyttöösi. Yleensä rajoituksia ei ole tarpeen tehdä. Kurssillaoloaika lasketaan siitä lähtien, kun käyttäjä itserekisteröityy kurssialueelle. Kurssillaoloajan päätyttyä ko. tavalla kurssille liittyneet opiskelijat poistetaan kurssilta automaattisesti, eivätkö opiskelijat tämän jälkeen pääse enää kurssialueelle. Huom. '''kurssillaoloajan päätyttyä opiskelijoiden tiedot poistuvat myös arviontikirjasta''', joten kurssillaoloaikaan kannattaa laskea ylimääräistä aikaa arviointien valmisteluun, rästitehtävien tekemiseen ja riittävään suoritusten arkistointiin (esim. 6kk). Kurssillaoloaikaa kannattaa siis hyödyntää harkiten! Usein suositeltavampi tapa on sulkea kurssi opiskelijoilta kurssin päättymisen jälkeen [[Asetukset-lohko|kurssin asetuksista]] ja nollata kurssi sitten, kun kurssin suorituksia ei enää tarvitse Moodlessa säilyttää ja jos aluetta halutaan kierrättää uudelle kurssille.
 
Voit liittää itserekisteröitymiseen kaikille yhteisen ''tervetuloviestin'', joka lähetetään rekisteröityneen osallistujan sähköpostiin automaattisesti rekisteröitymisen jälkeen. Siinä voi esimerkiksi muistuttaa opiskelijoita kurssin alkamisajankohdasta tai ensimmäisestä kurssitehtävästä. Tervetuloviesti on vapaaehtoinen; oletusarvoisesti viestiä ei lähetetä. Viesti on sama kaikille opiskelijoille, jotka tätä itserekisteröitymistapaa käyttävät. ''Huomaa, että kurssialueilla, joilla on useita opettajia, tervetuloviestin lähettäjäksi merkitään automaattisesti aakkosissa ensimmäinen opettaja, ja tätä ei voi vaihtaa.''
 
'''Huom. itserekisteröitymistä ei kannata poistaa tai piilottaa kurssilta''', mikäli ko. tavalla on opiskelijoita kurssille jo liittynyt, nimittäin rekisteröitymistavan piilottaminen estää siitä hetkestä alkaen opiskelijoiden pääsyn kurssille. Mieluummin kannattaa joko ajastaa kurssille itserekisteröitymisen kesto tai vaihtaa kurssiavain uuteen, kun kaikki opiskelijat ovat liittyneet kurssille, eikä uusia opiskelijoita enää oteta mukaan.
 
== Pääsy vierailijana ==
 
Vierailijoiden pääsy on oletuarvoisesti Moodle-kursseilla piilottetuna (silmä kiinni). Voit aktivoida vierailijoiden pääsyn kurssialueelle Käyttäjähallinnan alta, kohdasta &quot;Osallistujien lisäämistavat&quot;. Klikkaa silmä-kuvake auki, jolloin toiminto on käytössä ja kurssisi yhteyteen tulee näkyviin &quot;Kirjaudu vierailijana&quot; painike. Jos haluat määritellä vierailijoille oman salasanan kurssille, käy määrittelemässä se [[Tarkista kurssialueen asetukset|kurssialueen asetuksista.]]
 
[[File:m244_asetukset_käyttäjähallinta_pääsy vierailijana.png|thumb|center|700px]]
 
Vierailija voi katsella kurssiasi, ladata tiedostoja, mutta ei voi osallistua opiskelijoiden tyyliin keskusteluihin tai tehdä tehtäviä. Huomaa, että vierailijapääsy on aina anonyymi, eli et voi tietää, kuka kävijä on tai kuinka monta heitä kurssillasi on. Katso tarkemmin usein kysytyistä kysymyksistä, [https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=48305390 mit&auml; vierailijoiden p&auml;&auml;sy kurssillesi tarkoittaa].
 
== Usein kysyttyjä kysymyksiä ==
        
        
{| style="padding: 20px; margin-left:20px; border:solid; border-color:#aaa; border-width:1px; text-align:left; background-color:#F0F8FF;"
{| style="padding: 20px; margin-left:20px; border:solid; border-color:#aaa; border-width:1px; text-align:left; background-color:#F0F8FF;"

Nykyinen versio 14. heinäkuuta 2015 kello 12.01


Moodle 2.8

Osallistujien lisäämistavat

Opettajat ja opiskelijat voi lisätä kurssialueelle käsin (yksitellen) käyttäjähallinnasta.

Opiskelijat kannattaa yleensä ohjeistaa itserekisteröitymään etenkin, jos opiskelijoita on tulossa kurssille runsaasti.

Muita ohjeita käyttäjähallintaan liittyen

  • Opiskelijoiden ohjeet löytyvät yleensä organisaatiokohtaisista opiskelijoiden oppaista, jotka on linkitetty ko. organisaation Moodleen.
  • Itserekisteröitymistä käyttäessäsi muista määritellä myös kurssiavain ja ilmoittaa se opiskelijoillesi.
  • Huomaa: jos käytät samaa kurssialuetta vuodesta toiseen siten, että välillä haluat poistaa vanhan vuosikurssin opiskelijat, kannattaa käyttää jokaiselle vuosikurssille omaa itserekisteröitymistapaansa! Silloin voit myös poistaa opiskelijat itserekisteröitymistavan poistamalla!
  • Myös opettajille voi määritellä itserekisteröitymisen, erillisellä opettajille tarkoitetulla kurssiavaimella, mikäli kurssilla on opettajia runsaasti.
  • Kurssialueelle voi sallia myös vierailijoiden pääsyn.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten päästän kurssialueelle vieraita?
Miten lisään kurssille opettajia tai opiskelijoita?