Suoritusten seuranta

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Suoritusten seuranta.


Moodle 2.8


Yleistä suoritusten seurannasta

Haluatko antaa opiskelijoille mahdollisuuden seurata ja ylläpitää omaa edistymistään kurssialueella tai haluatko itse seurata tarkemmin opiskelijoiden edistymistä käyttämättä siihen kuitenkaan liikaa aikaa? Moodlessa kannattaa ottaa käyttöön Suoritusten seuranta, joka mahdollistaa sekä opiskelijoiden omat merkinnät suoritetuista osuuksista että automaattiset suoritusmerkinnät opettajan asettamien suoritusehtojen mukaan. Opettaja näkee suoritustilanteen yhdellä silmäyksellä raportista "Aktiviteettien suoritus".

Suoritusten seuranta pitää erikseen laittaa päälle kurssialueen asetuksista (Asetukset-lohko > Muokkaa asetuksia > Suoritusten seuranta: "Ota opiskelijoiden suoritusten seuranta käyttöön".) Katso tarkemmin kurssialueen asetuksia esittelevä sivu.

m28 muokkaa asetuksia ss.png

Tämän jälkeen kaikkien aktiviteettien (esim. keskustelualue, tehtävä, tentti) ja myös aineistojen (tiedosto, sivu) asetuksiin tulee uusi kohta suoritusten seurantaa koskien.

Suoritusten seurannalle on 3 erilaista vaihtoehtoa:

 • "Älä huomioi..." Suoritusten seurantaa ei ole pakko ottaa käyttöön jokaisessa aktiviteetissa.
 • "Opiskelijat voivat itse..." Opiskelijat voivat itse rastittaa tietyt aktiviteetit suoritetuksi tai aineistot luetuksi. Pitkillä kurssialueilla tämä voi auttaa opiskelijaa pitämään kirjaa siitä, missä vaiheessa kurssia hän etenee.
 • "Näytä tämä kohde..." Voit asettaa tarkempia automaattiehtoja suoritukselle, esim. arvosana tiettyyn päivämäärään mennessä, kuten alla esimerkkikuvassa on valittu.

m28 suoritusten seuranta valinnat.png

Suoritusten seuranta opettajana

Kun suoritusten seuranta on otettu käyttöön kurssialueen tasolla ja lisäksi vähintään yhdessä aktiviteetissa, kurssialueen Asetukset-lohkon Raportit-kohtaan tulee lisäalakohta 'Aktiviteettien suoritus', jossa näkyy yhteenveto kaikkien opiskelijoiden edistymisestä kussakin seurantaan lisäämästäsi aineistosta ja aktiviteetista. Raportissa näkyvät opiskelijatiedot ovat opiskelijan nimi, opiskelijanumero, sähköpostiosoite ja käyttäjätunnus.

m28 suoritusten seuranta raportti.png

Suoritusten seuranta opiskelijana

Opettajasi on saatanut tarjota sinulle mahdollisuuden seurata ja kirjata edistymistäsi kurssialueella (ja samalla saada itselleen mahdollisuuden seurata kaikkien kurssialueen opiskelijoiden edistymistä). Moodlessa tämä tehdään toiminnallisuudella Suoritusten seuranta, joka mahdollistaa sekä opiskelijoiden omat muistiinpanonomaiset merkinnät että automaattiset suoritusmerkinnät opettajan asettamien suoritusehtojen mukaan.

Käytä suoritusten seurantaa esimerkiksi

 • muistiinpanoina itsellesi siitä, mitkä opettajan jakamat materiaalit olet jo lukenut ja mitkä ovat vielä lukematta
 • tehtyjen tehtävien suoritusten seuraamiseen

Opiskelija näkee oman edistymisensä

Kun opettaja on ottanut suoritusten seurannan käyttöön kurssialueella ja vähintään yhdessä kurssialueen aktiviteetissa, näkee opiskelija kurssialueen otsikkopalkissa tekstin Oma edistymiseni ja sen vieressä infokentän, josta saa lisätietoa. Opiskelija näkee jokaisen aineiston ja aktiviteetin kohdalla ruudun keskipalstan oikeassa reunassa, kuten kuvassa alla. Suoritusmerkinnöissä on neljä vaihtoehtoa:

 • Ruutu tyhjänä, kuten alla "Kurssin suorituskriteerit...": opiskelija saa itse merkitä aineiston/aktiviteetin tehdyksi, mutta ei ole vielä niin merkinnyt
 • Ruutu sinisellä ruksilla, kuten alla "Kurssin aikataulusuunnitelma": opiskelija on merkinnyt itse aineiston/aktiviteetin suoritetuksi
 • Katkoviivaruutu tyhjänä, kuten alla "Esitietokysely...": opiskelija ei vielä läpäissyt opettajan asettamaa automaattista suoritusehtoa
 • Katkoviivaruutu sinisellä ruksilla, kuten alla "Kurssin lukemisto": opiskelija on läpäissyt opettajan asettaman automaattisen suoritusehdon.
 • Katkoviivaruutu vihreällä ruksilla, kuten alla "Ensimmäinen oppitunti": opiskelija on läpäissyt opettajan asettaman automaattisen suoritusehdon hyväksymisrajan ylittävällä arvosanalla

m29 oma edistymiseni.png

Suoritusten seuranta käyttöön - vaihe vaiheelta

 1. Ota suoritusten seuranta käyttöön kurssialueen asetuksista: Asetukset-lohkosta kohta Muokkaa asetuksia, sieltä kohdasta Suoritusten seuranta valitse "Ota opiskelijoiden suoritusten seuranta käyttöön" > "Kyllä" > Tallenna muutokset.
 2. Laita tämän jälkeen suoritusten seuranta päälle jokaisessa sellaisessa aineistossa ja aktiviteetissa, jonka haluat olevan mukana edistymisen seurannassa: ko. aineiston tai aktiviteetin Asetukset-lohkosta Muokkaa asetuksia, sieltä asetusryhmä Aktiviteettien suoritus, jossa pudotusvalikosta Suoritusten seuranta on valittava tarpeen mukaan joko
  1. Opiskelijat voivat manuaalisesti merkitä tämän aktiviteetin suoritetuksi, jolloin opiskelijalla näkyy kurssialueella rastittava ruutu ko. aktiviteetin kohdalla
  2. Näytä aktiviteetti suoritetuksi kun ehdot täyttyvät, jolloin huomaa, että vaihtoehdot vaihtelevat aineisto- ja aktiviteettikohtaisten toiminnallisuuksien mukaan. Esim. keskustelualueella voit määritellä, montako viestiä osallistujien on kirjoitettava tai keskustelua aloitettava, että saa suoritusmerkinnän, mutta tiedostosta voit vain määritellä, että se pitää avata suoritusmerkinnän saamiseksi. Katso alta joitain esimerkkejä.

Aktiviteettikohtaisia esimerkkejä suoritusten seurannan mahdollisuuksista

Huomaa, että on myös linjakasta kertoa opiskelijoille, miten tai millä perusteella heidän toimintaansa seurataan, joten muista kertoa valitsemistasi suoritusehdoista esim. tehtävänannon yhteydessä.

Keskustelualue

Opiskelijan pitää kirjoittaa vähintään 5 viestiä, joista vähintään 2 uutta keskustelunaloitusta ja vähintään 3 vastausta toisten keskustelunavauksiin. Keskustelut on tehtävä tiettyyn pvm mennessä.

m28 suoritusten seuranta keskustelualue.png

Opettajan jakama tiedosto tai sivu

Opiskelijan on avattava aineisto, jotta suoritusehdot täyttyvät. Huomaa, että aineiston avaaminen Moodlessa ei välttämättä tarkoita sen lukemista. Avaamista ei ole rajoitettu tehtäväksi tiettyyn määräaikaan mennessä.

m28 suoritusten seuranta aineisto.png

Tehtävä

Opettajan on annettava tehtävästä arviointi, minkä jälkeen opiskelijalla näkyy suoritusmerkintä. Huomaa, että arvosana voi olla myös Hylätty tai 0/5. Tehtävä on jätettävä tiettyyn pvm mennessä.

m28 suoritusten seuranta tehtava.png

Palaute

Suoritusmerkintä kirjataan kun opiskelija on vastannut palautekyselyyn tiettyyn pvm mennessä.

m28 suoritusten seuranta palaute.png