Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Tarkista kurssialueen asetukset.

Tarkista kurssialueen asetukset

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun


Moodle 2.8

Kurssin asetukset

Asetukset > Kurssin ylläpito > Muokkaa asetuksia

Huomioitavaa
 • Kurssialueen asetuksista pääset muokkaamaan kurssin perustietoja, kuten kurssin nimi, kurssin lyhenne tai kurssin kuvaus.
 • Asetuksista kurssi myös avataan opiskelijoille. Kurssi ei näy opiskelijoille Moodlessa ennen kuin avaat sen, joten muista aina käydä avaamassa kurssialue ennen opetuksen alkua!
 • Yleensä perusasetukset / oletusasetukset ovat muuten riittävät. Saat kaikki lisäasetukset auki painamalla "Näytä kaikki" linkkiä oikeassa ylänurkassa. Moodlen sisäänrakennetut ohjeet auttavat, jos olet epätietoinen asetuksista! Kannattaa siis lukea myös Moodlessa infokuvakkeen 117309639.png takaa löytyviä tarkempia ohjeistuksia.
 • Huom. kurssiavainta EI määritellä asetuksissa vaan Käyttäjähallinnasta.

Pääset kurssialueen asetuksiin aina kurssialueesi etusivulla, Asetukset-lohkon kohdasta "Muokkaa asetuksia".

m28 muokkaa asetuksia.png

Seuraavaksi esittelemme kurssialueen perusasetukset Muokkaa kurssin asetuksia -sivun järjestyksessä.


m28 muokkaa asetuksia2.png

Valitse ensin oikean yläreunan linkki "Näytä kaikki", jotta saat kaikki kurssin yleiset asetukset alakohtineen näkyviin. Vaihtoehtoisesti voit klikata auki otsikon perusteella vain tietyt asetukset. Kaikkein tärkeimmät asetukset löydät ylimpää eli otsikon "Yleiset" alta.

Yleiset

 • Kurssin nimi ja kurssin lyhenne -kentissä ovat valmiina ne tiedot, jotka olet antanut kurssin tilausvaiheessa. Voit opettajana muuttaa niitä koska tahansa.
  • Kurssin nimi: Kurssin selkokielinen kokonimi, joka näkyy Moodlen kurssilistassa opiskelijoille. Esim. "Tietokantojen perusteet pääaineopiskelijoille, kevät 2014 (4 op)"
  • Kurssin lyhenne: Lyhenne näkyy mm. Moodlen sähköpostiin lähettämien keskustelualueviestien otsikkokentässä ja kurssin navigaatiorakenteessa. Aseta tähän kuvaava ja omassa organisaatiossasi tunnistettava lyhenne esim. oodikoodi.
 • Kurssin kategoria: yleensä oman tiedekuntasi mukainen tai esimerkiksi "Harjoituskurssit". Jos haluat muuttaa kurssialueen kategoriaa, pyydä siirtoa oman organisaatiosi Moodle-ylläpidolta. Kategoriaa ei voi siis opettajana yleensä vaihtaa. Kurssi voi olla kerrallaan näkyvillä vain yhdessä kategoriassa.
 • Näytetään opiskelijoille: Avaa tai sulje kurssialue opiskelijoilta. Opiskelijat eivät näe suljettuja (piilotettuja) kursseja ja ne näkyvät kurssille liitetyille opettajillekin kurssivalikossa harmaalla otsikolla (avattu kurssi sinisellä otsikolla). Kurssialue kannattaa pitää piilotettuna rakennusvaiheen aikana. Uudet kurssialueet ovat oletusarvoisesti piilossa opiskelijoilta. Toisin sanoen jokainen kurssi pitää erikseen avata ja sulkea.
 • Kurssin aloituspäivämäärä: Tässä määritellään milloin kurssisi alkaa. Viikko-muotoisen kurssin osiot lasketaan alkaviksi 7 vuorokauden välein tästä päivästä lähtien. Huom. opiskelijat eivät pääse kurssialueelle ennen aloituspäivämäärää, eikä kurssin sisältöjä voi ajastaa alkamaan ennen ko. päivämäärää.
 • Kurssin tunnistenumeron voi jättää tyhjäksi, jollei organisaatiosi erikseen neuvo sitä käyttämään. Tarkista tilanne oman organisaatiosi ohjeista.

Huom! Itserekisteröityiseen käytettävää kurssiavainta ei enää määritellä kurssin asetuksista vaan Asetukset-lohkon kohdasta Käyttäjähallinta > Osallistujien lisäämistavat. Lisätietoja kurssiavaimen asettamisesta saat käyttäjähallinnasta.

Kuvaus

 • Kurssikuvaus: Kurssin kuvauksessa kerrot lyhyesti ja ytimekkäästi kurssistasi (kenelle kurssi on tarkoitettu, kuka on yhteyshenkilö, milloin kurssi alkaa, millainen on ohjelma tms.). Tämän kentän sisällöt näkevät myös ne opiskelijat, jotka eivät vielä ole rekisteröityneet mukaan kurssille (toisinsanoen myös kurssin kohderyhmän ulkopuoliset).
 • Kurssikuvaukseen liittyvät tiedostot: Voit jakaa tiedostoja tätä kautta jo sellaisille henkilöille, jotka eivät ole vielä rekisteröityneet mukaan kurssille esim. ennakkotehtävän aineiston tai tarkemman, pidemmän kuvauksen.

Kurssiformaatti

 • Kurssimuoto: Oletusmuoto eli "Aiheet" sopii useimpiin tarkoituksiin parhaiten. Viikot-muoto soveltuu tiukasti kalenteriviikoittain etenevälle kurssille, jolla työskentely rytmittyy kurssiviikon mukaan, ja Aiheet-muoto taas etenkin aihepiireihin jaoteltuihin kursseihin, joissa työskentely ei noudata viikkorytmiä. Huomaa, että Viikot-muotoinenkin kurssi voi alkaa minä viikonpäivänä tahansa. Kukin osio on kuitenkin aina 7 kalenteripäivää. Keskustelu-muotoisella kurssialueella voi olla vain keskustelufoorumeita.
 • Viikkojen/aiheiden määrä: Tyhjillä kurssialueilla on oletuksena valmiina tietty määrä aiheita (keskipalstan aihelaatikot/osiot). Voit säätää aiheiden määrän itsellesi sopivaksi 0-52 välillä milloin tahansa kurssin aikana. Tyhjät, turhat osiot saat kurssilta pois, kun pienennät aiheiden määrää. Huom. voit vähentää ja lisätä aiheiden määrää myös kurssialueen etusivulla, keskipalstan alareunasta Moodle > Tarkista kurssialueen asetukset > 116654648.png -painikkeilla muokkaustilan ollessa päällä.
 • Piilotetut osiot: Jos haluat piilottaa kurssin aiheita/osioita väliaikaisesti opiskelijoiden näkyviltä, voit valita, näkyvätkö piilotetut aiheet tiivistetyssä muodossa vai kokonaan näkymättömissä opiskelijoilta.
 • Kurssialueen sisällön taitto sivuille: oletusvaihtoehtona on "Näytä kaikki osiot yhdellä sivulla". Toinen vaihtoehto on "Näytä kukin osio omalla sivullaan", jolloin saat yhden osion kerrallaan näyttävän kurssinäkymän (siirtyminen sivulta toiselle osio kerrallaan). Jälkimmäinen on näppärä vaihtoehto pitkiksi venyvillä kurssialueilla, jolloin kulloinkin näytettävä aihe näkyy omalla sivullaan. Huom. jos käytät "Näytä kukin osio omalla sivullaan" vaihtoehtoa, kannattaa ns. nolla-aihe (jossa on mm. Uutiset-palsta) kurssin yläosassa pitää tiiviinä, koska se näkyy jokaisen aihesivun yläreunassa.

Näkyvyyteen liittyvät asiat

 • Pakota kielivalinta: Voit halutessasi pakottaa kurssin oletuskielen. Suosittelemme kuitenkin, että pakotettua kielivalintaa ei käytetä, sillä yleensä on parempi antaa käyttäjän itse valita, millä kielellä hänelle kurssiympäristö näytetään. Huom! Pakottaessasi valinnan englanniksi, pyydä käyttäjiä valitsemaan englanti Moodlen etusivun pudotusvalikosta tämän kurssin ajaksi. Muuten osa valmiista kentistä näkyy edelleen suomeksi. Esimerkiksi kuukausien nimet. Lisäksi kellonajoista jää puuttumaan am/pm -merkinnät. Jos kurssille pakotetaan kieli, ponnahdusikkunoina näytettävien Moodle-ohjeiden (kysymysmerkki-ikonin alla) kieli näkyy muuten oikein, mutta "Sulje tämä ikkuna" -painikkeen ja "Kaikkien ohje-tiedostojen hakemisto" -linkin teksti esitetään sillä kielellä, mikä käyttäjällä oli valittuna ennen ao. kurssille siirtymistä. Se, mitkä kielet voidaan valita kurssialueen oletuskieleksi riippuu organisaation käyttöön ottamista kielipaketeista. Ota yhteys oman organisaatiosi Moodle-ylläpitoon, jos tarvitsemaasi kieltä ei löydy valikosta. Tyyppillisimmin valikossa ovat suomi, ruotsi (finlandsvenska) ja englanti (english).
 • Näytä uutisaiheet: Uutiset-keskustelualue on oletusarvoisesti kaikilla Moodle-kursseilla.. Uutispalstan kautta opettajat voivat lähettää kurssitiedotuksia kaikille kurssin osallistujille. Vain opettajat saavat kirjoittaa uutisviestejä ja kaikki viestit lähtevät pakotetusti osallistujille sähköpostiin. "Näytä uutisaiheet" asetuksella määrittelet, kuinka monta uutista Viimeisimmät uutiset -lohkossa näkyy. Jos laitat arvoksi "0", Viimeisimmät uutiset -lohkoa ei näytetä ollenkaan.
 • Näytä arvioinnit opiskelijalle: Tässä määritellään, näkyvätkö opettajien antamat arvioinnit opiskelijan omassa Arvioinnit-näkymässä (Asetukset/Arvioinnit). Opiskelija näkee aina vain omat arviointinsa. Oletuksena kurssialueen kaikki arvioitavat aktiviteetit ovat nähtävissä Arvioinnit-sivulla opiskelijalle.
 • Näytä tapahtumaraportti: Tässä määritellään, saavatko opiskelijat nähdä kurssialueella tarkemmat tapahtumaraportit eli koosteen omasta toiminnastaan kurssilla. Raportit löytyvät Navigointi-lohkosta. Opettajat näkevät tapahtumaraportit automaattisesti.

Tiedostojen kokoraja

 • Suurin lähetyskoko: Tässä määritellään kurssille tuotavien tiedostojen oletusarvoinen, suurin sallittu koko. Tämä koskee yksittäisen tiedoston kokoa, myös opiskelijoiden lataamia liitetiedostoja. Järjestelmän ylläpitäjä määrittää suurimman sallitun koon esim. 50 Mt. Opettajakaan ei voi ladata maksimikokoa suurempia tiedostoja kurssialueelle. Sen sijaan tästä asetuksesta opettaja voi halutessaan rajoittaa Moodleen ladattavien tiedostojen enimmäiskoon haluamalleen tasolle. Usein tähän asetukseen ei ole tarpeen koskea.

Suoritusten seuranta

 • Ota opiskelijoiden suoritusten seuranta käyttöön: Suoritusten seuranta otetaan kurssialueella käyttöön ensin kurssialueen asetuksista ja vasta sen jälkeen yksittäisten aktiviteettien asetuksista. Suoritusehtoja voidaan asettaa arvosanoihin perustuen tai voidaan sallia opiskelijan oma seuranta, omista suorituksista. Kun otat toiminnon käyttöön eli valitset "Kyllä", saat jokaisen kurssilla olevan aktiviteetin asetussivulle uuden valikon tarkempien suoritusehtojen asettamiseen. Katso lisätietoja sivulta Suoritusten seuranta.

Pääsy vierailijana

 • Salli pääsy vierailijana: Voit halutessasi päästää kurssialueelle opiskelijoiden lisäksi myös vierailijoita. Voit myös asettaa vierailijoille salasanan. Vierailija voi katsella kurssiasi, ladata tiedostoja, mutta ei voi osallistua opiskelijoiden tyyliin keskusteluihin tai tehdä tehtäviä. Huomaa, että vierailijapääsy on aina anonyymi, eli et voi tietää, kuka kävijä on tai kuinka monta heitä kurssillasi on. Jos vierailija-asetukset ei näy sinulle suoraan kurssin asetukset -sivulla, käy lisäämässä käyttäjähallinnan kautta uusi osallistujien lisäämistapa "Pääsy vierailijana". Lisätietoja vierailijan oikeuksista.
 • Salasana: Huom. vierailijan salasana EI ole sama asia kuin opiskelijoiden itserekisteröitymiseen käyttämä kurssiavain. Lue lisää kurssiavaimesta käyttäjähallinnasta.

Ryhmät

 • Ryhmämoodi: Osallistujien ryhmittelyn asetus kannattaa huomioida erityisesti, sillä se vaikuttaa merkittävästi koko kurssialueen toimintaan. Asetuksissa voit määritellä tai pakottaa asetukset kaikille kurssin toiminnoille. Yleensä pakottaminen kannattaa kurssitasolla jättää tekemättä, sillä kaikkien aktiviteettien kohdalla voi erikseen määritellä ryhmäasetukset:
  • Ei ryhmiä = kaikki alueella toimivat yhtenä suurena yhteisönä ja näkevät toistensa toiminnot ja voivat osallistua.
  • Erilliset ryhmät = opettaja määrittelee ryhmät ja kaikki näkevät ainoastaan oman ryhmänsä toimimisen.
  • Näkyvät ryhmät = Ryhmien toiminta näkyy kaikille, mutta ainoastaan oman ryhmän toimintaan voi osallistua (esim. ryhmien keskustelut).
 • Pakota ryhmämoodi: Jos ryhmäytyminen on kurssitasolla lukittu, samaa ryhmämoodia (ei ryhmiä / näkyvät ryhmät / erilliset ryhmät) sovelletaan kaikissa sen kurssin toiminnoissa ja aktiviteettikohtaiset ryhmäyttämiset jätetään huomiotta.
 • Vakioryhmittely: Jos ryhmittely on kurssitasolla lukittu, samaa ryhmittelyä sovelletaan kaikissa sisällöissä (aineistot, aktiviteetit) ja aktiviteettikohtaiset ryhmittelyt jätetään huomiotta. Ryhmien/ryhmittelyn pakottaminen on hyödyllistä lähinnä silloin, kun haluaa perustaa kurssin muutamille täysin erillisille joukoille.

Roolien uudelleennimeäminen

 • Määrittele, mitä käsitteitä Moodlen valmiit tekstit käyttävät kurssin kaikista opettajista ja opiskelijoista (käyttämälläsi kielellä). Yleensä tämä jätetään tyhjäksi, mutta jos esimerkiksi kurssilla halutaan mieluummin puhua ohjaajista (opettaja) ja osallistujista (opiskelija), voit kirjoittaa tekstit kenttiin oikeille paikoilleen. Jos et määrittele kenttiin mitään, käytetään rooleista käsitteitä "opettaja" ja "opiskelija".
 • Uudelleen nimetyt roolit näkyvät ainoastaan kurssialueen kuvauksen yhteydessä ja kurssin opettajalle kurssin muokkaustilassa. Tässä määritellyt käsitteet vaikuttavat siis vain kurssin hallinnoijalle/opettajalle näkyviin rooleja koskeviin pudotusvalikoihin. Huomaathan, että nimet ovat kieliriippuvaisia, paitsi jos määrittelet roolien nimet kullekin kielelle erikseen (ks. ohje Monikieliset kurssisisällöt).
 • Älä näihin kenttiin koskaan opettajan/henkilön nimeä, kyse on ainoastaan opettaja-roolin nimeämisestä joksikin muuksi kuin opettajaksi (teacher > ohjaaja / tuutori / hallinnoija / ylläpitäjä / vastuuhenkilö / suunnittelija tms.). Roolin uudelleen nimeäminen koskee kaikkia kurssilla ko. roolissa olevia, senkään vuoksi tietyn opettajan (henkilön) nimeä ei voida tässä käyttää.

Tavallisesti roolien uudelleennimeämisen kentät voi jättää tyhjiksi.

Tallenna muutokset

Lopuksi voit tallentaa kurssin asetukset sivun alareunasta. Pääset muuttamaan niitä milloin tahansa kurssin aikana & sen jälkeen.

Katso tarvittaessa eri Moodle-versioiden mukaiset ohjeet Moodle 2.4