HY-Uuden kurssialueen tilaaminen

MoodleDocsista
Versio hetkellä 18. tammikuuta 2024 kello 13.56 – tehnyt Margit Koivumaa (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun


Huom. Tätä ohjetta ei ylläpidetä. Katso päivitetyt ohjeet Helsingin yliopiston Opetustyön ohjeista: https://teaching.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/moodle-ohjeet-ja-tuki

In English: Ordering a new course area

Helsingin yliopiston (opetus)henkilöstöön kuuluva voi saada uuden Moodle-alueen kahdella tapaa:

  • Tilaamalla Moodle-alueen ilman Sisusta yhdistämistä, jolloin opettaja ohjaa opiskelijat itserekisteröitymään tai lisää opiskelijat Moodle-alueelle käsin. (TÄMÄ OHJE)

TAI

Kurssialue tilataan Moodlesta löytyvällä lomakkeella. Löydät sen myös Moodlen etusivun oikealla olevasta lohkosta "Ohjeet opettajalle" ja linkki "Tilaa uusi kurssialue". Kirjaudu Moodleen, jotta voit täyttää lomakkeen. Opiskelijoiden tietoja ei synkronoida automaattisesti Sisusta, kun käytät tätä tapaa. Opettaja ohjaa opiskelijat itserekisteröimään Moodle-alueelle (suositus) tai voit lisätä heidät sinne itse yksitellen käsin.

Jos olet opiskelija, ja etsit ohjetta rekisteröityä mukaan kurssille, tutustu opiskelijan oppaaseen.

HUOM. Avoimen yliopiston Moodle-alueet pyydetään ko. oppiaineen koulutusasiantuntijalta.

Tilauslomake

Kurssialueen tilauslomake vaatii ensin kirjautumaan Moodleen omalla HY:n tunnuksella. Kirjautumisen jälkeen täytä lomake annettujen ohjeiden mukaan, ks. alta.

Lomakkeessa kysyttyjä tietoja (pl. kurssikategoria) voit muokata kurssialueesi asetuksista alueen perustamisen jälkeen. Pyydä tarvittaessa kategorian vaihtoa tai neuvoja tilaamiseen osoitteesta moodle@helsinki.fi.

Moodle-ylläpito luo tilatut kurssialueet kolmen arkipäivän sisällä, kuitenkin huomioiden loma-ajat. Yleensä tilaukset pystytään toimittamaan saman tai seuraavan arkipäivän aikana. Tilaaja saa automaattisen sähköpostiviestin, kun alue on luotu. Sähköpostiviesti sisältää myös ohjeet alueen avaamiseen ja jakamiseen opiskelijoille.

Kun tilaat uuden kurssin HY-Moodleen tilauslomakkeella, sinun on annettava alueesta seuraavat tiedot:

  • Kurssin nimi: Kurssialueen koko nimi. Nimi voi sisältää useita sanoja, erikoismerkkejä, välilyöntejä ja ääkkösiä. Nimeämiskäytäntönä suositellaan tyyliä "sisukoodi kurssinkokonimi, lukukausi/periodi" (tarvittaessa opettajan nimi lopussa, jos useita rinnakkaisryhmiä, joille on omat kurssialueensa)", esimerkiksi "581328 Tietokantojen perusteet, kevät 2018".
  • Kurssin lyhenne: Kurssialueen lyhenne voi olla esimerkiksi opintojakson koodi, laitoskoodi tai lyhennetty versio kurssin nimestä. Nimeä lyhenne siten, että se on tunnistettava myös opiskelijoille. Lyhenne näkyy sellaisissa paikoissa, joissa pitkä nimi on hankala, kuten ylätunnisteen navigointipalkissa ja Moodlesta lähtevien sähköpostiviestien otsikkokentässä. Lyhenteen suositeltava pituus on enintään 15 merkkiä.
    • Lyhenteen on oltava uniikki; lomake huomauttaa asiasta tarvittaessa. Muokkaa siinä tapauksessa lyhennettä, esim. lisäämällä vuosiluku sen perään.
    • Lyhenteessä ei saa olla ääkkösiä tai erikoismerkkejä, eikä siinä kannata käyttää välilyöntiä, koska se vaikeuttaa etsi-toimintoa.
  • Kategoria: Kurssit on lajiteltu tiedekuntien ja erillislaitosten mukaisiin kategorioihin. Valitse pudotusvalikosta kurssialueellesi sopiva kategoria. Kurssi voi olla vain yhdessä kategoriassa kerrallaan.
  • Yhteenveto: Tämä on sama kuin kurssikuvaus. Se näkyy kaikille avoimessa kurssilistauksessa, myös kirjautumattomille käyttäjille. Yhteenvedossa voit siis esimerkiksi kertoa vastauksia kysymyksiin kenelle kurssi on suunnattu, ketkä voivat rekisteröityä mukaan sekä mitä, missä, milloin ja kuka kurssilla opettaa. Yhteenvedon saa näkyviin myös Moodle-alueen etusivulle lisäämällä siihen lohkon "Kurssikuvaus".
  • Lisätiedot: Laita tähän lisätiedot kurssiin liittyen esim. kurssille toivottu kieli (jos muu kuin suomi) ja muiden mahdollisten opettajien tiedot. Tiedot näkyvät vain Moodle-alueen hyväksyjälle.

Moodle-alueen avaaminen ja jakaminen opiskelijoille

Saat ohjeen sähköpostitse samalla kun saat linkin tilaamallesi Moodle-alueelle.

Moodle-alue on piilotettu. Kun olet valmis julkaisemaan avaamaan kurssin opiskelijoille:

Kurssialueen avaaminen -ohje videona

  1. Valitse oikealta Toimintovalikko (rataskuvake) > Muokkaa asetuksia.
  2. Kurssin näkyvyys: Näytä.
  3. Kurssin aloitus- ja päättymispäivämäärät = kurssisi ajankohta. Päivämäärät eivät vaikuta kurssille pääsyyn vaan kurssin näkymiseen Katsaus kursseistani -sivun Kurssien yhteenveto -kohdassa (Käynnissä olevat / Tulevat / Menneet kurssit).
  4. Tallenna muutokset.

Laita itserekisteröityminen Moodle-alueelle päälle:

Itserekisteröityminen kurssialueelle -ohje videona

  1. Valitse vasemmalta Osallistujat.
  2. Valitse oikealta Toimintovalikosta (ratasikoni) "Osallistujien lisäämistavat".
  3. Ota itserekisteröityminen käyttöön klikkaamalla silmäkuvaketta.
  4. Muokkaa itserekisteröitymistä rataskuvakkeesta ja aseta halutessasi kurssiavain. Keksimäsi kurssiavain toimii salasanana kun opiskelijat kirjautuvat Moodle-alueelle ensimmäisen kerran. Jos kurssiavainta ei määritellä, kuka tahansa voi liittyä kurssille.
  5. Alkaa-kohdassa määrittelet ajankohdan Moodle-alueelle pääsylle: Klikkaa "Ota käyttöön" ja aseta ajankohta.
  6. Tallenna muutokset sivun alalaidassa.

Ks. tarvittaessa Käyttäjähallinta.

Jaa Moodle-alueen verkko-osoite ja kurssiavain opiskelijoille:

Kun viet Moodle-alueen linkin (ja kurssiavaimen) kurssisivuille, näkevät opiskelijat tiedot Opintoni-sivullaan.

  1. Löydät linkit omille kurssisivuillesi Flamman Opettajan roolisivulta.
  2. Valitse Opetukseni kohdasta kurssisi.
  3. Kurssisivulla siirry muokkaustilaan
  4. Lisää Moodle-alueen verkko-osoite (ja kurssiavain) niille varattuihin kenttiin kurssisivulla ja tallenna. Opiskelijat näkevät nyt Moodle-alueen linkin. Kurssiavain näkyy vain ilmoittautuneille opiskelijoille.

Ks. tarvittaessa Kurssisivujen käyttöohje

Voit kopioida esim. edellisen kurssin sisältöjä toiselta Moodle-alueelta:

Katso myös: Perusta uusi kurssialue.