HY-Uuden kurssialueen luonti

Loikkaa: valikkoon, hakuun


In English: Creating a new course area

Uuden Moodle-alueen voi Helsingin yliopiston (opetus)henkilöstöön kuuluva saada kahdella tapaa:

 1. Luomalla kurssisivuilla Oodista yhdistetyn Moodle-alueen - Oodissa ilmoittautuneet opiskelijat lisätään automaattisesti opiskelijoiksi Moodle-alueelle (tämä ohje) TAI
 2. Tilaamalla Moodle-alueen ilman Oodista yhdistämistä - opettaja ohjaa opiskelijat itserekisteröitymään tai lisää opiskelijat Moodle-alueelle käsin


Lue ohjeet huolella ja mieti millä tavalla sinun kannattaa hankkia uusi Moodle-alue. Oodista yhdistämällä voi käyttää silloin kun opiskelijoiden ilmoittautumista ei ole tarve rajoittaa esim. lukumäärän tai opinto-oikeuden perusteella.

Huom. Avoimen yliopiston kurssialueet pyydetään ko. oppiaineen koulutusasiantuntijalta.


Oodista yhdistetty Moodle-alue

Miksi Moodle-alue kannattaa tehdä näin?

 • Opettajan ei tarvitse lisätä opiskelijoita Moodleen itse.
 • Kurssin itserekisteröitymistä ei tarvitse avata eikä sille tarvitse määrittää kurssiavainta.
 • Kaikki nyt ja tulevaisuudessa kurssille Oodissa ilmoittautuneet opiskelijat pääsevät automaattisesti Moodleen (sen jälkeen kun opettaja on sen avannut).
 • Opiskelijat saavat automaattisesti linkin Moodleen omalle Opintoni-sivulle. Linkki Moodleen näkyy myös kurssisivulla.

Milloin Moodle-aluetta ei kannata tehdä näin?

 • Kun opiskelijamäärää tai osallistumisoikeutta on tarve rajoittaa, tilaa silloin Moodle-alue lomakkeella tai vasta sen jälkeen, kun ilmoittautumiset Oodissa on vahvistettu (ja muut ilmoittautumiset hylätty).
 • Kun kyseessä on Oodissa aidosti hierarkkinen opetustapahtuma, jossa aliopetustapahtumat ovat esim. laskuharjoitusryhmiä, niin Moodle-alue luodaan pääopetustapahtumaa vastaavalta kurssisivulta, jolloin Moodleen synkronoidaan kaikki opiskelijat (eli kaikkiin aliopetustapahtumiin ilmoittautuneet opiskelijat sekä mahdollisesti suoraan pääopetustapahtumaan ilmoittautuneet). Kaikki opiskelijat ovat kuitenkin samalla roolilla, eli aliopetustapahtumatiedot (esim. laskariryhmät) eivät välity Moodleen.

Opettaja voi keskustella em. asioista tarvittaessa koulutusohjelman koulutussuunnittelijan kanssa.

Oodista yhdistetetyn Moodle-alueen luonti

Opettaja ja virkailija voi luoda itse uuden Moodle-alueen kurssisivujen kautta. Näin luodulle kurssille Oodissa ilmoittautuneet opiskelijat siirtyvät kurssialueelle automaattisesti.

 1. Kirjaudu Opetukseni-sivulle.
 2. Mene oman kurssisi kurssisivulle.
 3. Mene kurssisivun muokkaustilaan (Muokkaa).
 4. Mene kurssisivun muokkaustilassa Moodle-osioon.
 5. Paina "Luo uusi Moodle-alue".
 6. Kurssialue luodaan heti (kurssialueen kieli on suomi). Opettajat ja kurssille Oodissa ilmoittautuneet opiskelijat synkronoidaan automaattisesti Moodle-alueelle.
 7. Lisää Moodle-alueen osoite kurssisivulle. Osoite tulee näkyviin pienen viiveen jälkeen myös kurssin osallistujien Opintoni- ja Opetukseni-sivuille.
 8. Moodle-alueen aloituspäivämääräksi tulee Oodissa määritetty aloituspäivämäärä. Moodle-alue löytyy siis yleensä aluksi Katsaus kursseistani -sivun tulevista kursseista. Moodle-alueen päättymispäivämääräksi tulee Oodista tuleva päättymispäivämäärä + 1kk. Näin kurssialue on vielä Katsaus kursseistani -sivulla meneillään olevissa kursseissa, kunnes arviointi yms. on kurssialueella valmis. Opettaja voi myös muokata näitä tietoja Moodle-alueen asetuksissa.
 9. Opiskelijat pääsevät kurssialueelle vasta sitten, kun Moodle-alue on avattu opiskelijoille (Moodlessa Toimintovalikko (ratasikoni oikealla) > Muokkaa asetuksia > Näkyvyys opiskelijoille > Näytä > Tallenna).

Miten käyttäjätiedot siirtyvät Oodista ja näkyvät Moodlessa?

 • Muutokset kurssin osallistujalistaan tehdään Oodissa. Muutokset siirtyvät Moodle-kurssialueelle kahden tunnin välein.
 • Oodin opetustapahtuman opettajat (vastuuopettaja ja luennoitsijat) viedään Moodleen roolilla opettaja (roolit "teacher" ja "synced").
 • Oodin opetustapahtuman opiskelijat (varsinainen ja vahvistettu ilmoittautuminen) viedään Moodleen roolilla opiskelija (roolit "student" ja "synced").
 • Moodle-alueelle voi lisätä osallistujia myös suoraan Moodlessa (esim. ulkopuoliset vierailijaluennoitsijat, joilla on kevyttunnus).
 • Jos opiskelijan ilmoittautuminen perutaan tai poistetaan Oodissa, poistetaan opiskelijalta Moodlessa rooli "student" ja hänen tilansa muuttuu "Keskeytetty" seuraavan synkronisoinnin yhteydessä. Oodista poistettuja opettajia ei poisteta Moodlesta.
 • Jos Moodlessa näkyy käyttäjä ainoastaan roolilla "synced" on kyse sellaisesta opiskelijasta, jonka ilmoittautuminen on poistettu Oodista.
 • Jos Moodlessa näkyy käyttäjä ainoastaan roolillla "student" on kyse sellaisesta opiskelijasta, joka on joko itserekisteröitynyt tai opettaja on lisännyt suoraan Moodleen. Tällä opiskelijalla ei ole ilmoittautumistietoa Oodissa.


Mahdollisia ongelmatilanteita ja ratkaisut

Ongelma Todennäköinen selitys Ratkaisu
Opettaja poistaa tai opiskelija poistaa itsensä Moodlesta, mutta tupsahtaa sinne pian uudestaan. Opiskelija on edelleen ilmoittautunut Oodissa. Opiskelijan rooli palautetaan Moodleen seuraavan synkronisoinnin yhteydessä. Opiskelijan ilmoittautuminen pitää perua tai poistaa Oodissa. Seuraavan synkronisoinnin myötä opiskelijalta poistetaan rooli "student" Moodlessa automaattisesti. Eli Moodlessa ei voi käsitellä Oodista synkronoituja rooleja lainkaan.
Edellisen lukuvuoden tai -kauden opiskelijat ovat vielä kurssialueella. Edellisen lukuvuoden tai -kauden Moodle-aluetta on käytetty meneillään olevan kurssin toteutuksessa. Jokaista uutta opetustapahtumaa kohti on luotava oma Moodle-alue. Edellisen toteutuksen opiskelijoita ei voi poistaa kurssilta. Mikäli kurssi on jo käynnissä, ota yhteyttä moodle@helsinki.fi