HY-Uuden kurssialueen luonti

Loikkaa: valikkoon, hakuun


In English: Creating a new course area


Uuden Moodle-alueen voi Helsingin yliopiston (opetus)henkilöstöön kuuluva saada kahdella tapaa:

 • Luomalla WebOodista yhdistetyn Moodle-alueen
 • Tilaamalla Moodle-alueen ilman WebOodista yhdistämistä


Lue ohjeet huolella ja mieti millä tavalla sinun kannattaa hankkia uusi Moodle-alue. WebOodista yhdistämällä voi käyttää silloin kun opiskelijoiden ilmoittautumista ei ole tarve rajoittaa esim. lukumäärän tai opinto-oikeuden perusteella.

Huom. Avoimen yliopiston kurssialueet pyydetään ko. oppiaineen koulutusasiantuntijalta.


WebOodista yhdistetty Moodle-alue

Miksi Moodle-alue kannattaa tehdä näin?

 • Opettajan ei tarvitse lisätä opiskelijoita Moodleen itse.
 • Kurssin itserekisteröitymistä ei tarvitse avata eikä sille tarvitse määrittää kurssiavainta.
 • Kaikki nyt ja tulevaisuudessa kurssille WebOodissa ilmoittautuneet opiskelijat pääsevät automaattisesti Moodleen (sen jälkeen kun olet sen avannut).
 • Opiskelijat saavat automaattisesti linkin Moodleen omalle Opintoni-sivulle. Linkki Moodleen näkyy myös kurssisivulla.

Milloin Moodle-aluetta ei kannata tehdä näin?

 • Kun opiskelijamäärää tai osallistumisoikeutta on tarve rajoittaa, tilaa Moodle-alue ilman WebOodista yhdistämistä (ks. alta) tai vasta sen jälkeen, kun ilmoittautumiset WebOodissa on vahvistettu (ja muut ilmoittautumiset hylätty).
 • Kun kyseessä on WebOodissa aidosti hierarkkinen opetustapahtuma, jossa aliopetustapahtumat ovat esim. laskuharjoitusryhmiä, niin Moodle-alue luodaan pääopetustapahtumaa vastaavalta kurssisivulta, jolloin Moodleen synkronoidaan kaikki opiskelijat (eli kaikkiin aliopetustapahtumiin ilmoittautuneet opiskelijat sekä mahdollisesti suoraan pääopetustapahtumaan ilmoittautuneet). Kaikki opiskelijat ovat kuitenkin samalla roolilla, eli aliopetustapahtumatiedot (esim. laskariryhmät) eivät välity Moodleen.

Opettaja voi keskustella em. asioista tarvittaessa koulutusohjelman koulutussuunnittelijan kanssa.

WebOodista yhdistetetyn Moodle-alueen luonti

Opettaja ja virkailija voi luoda itse uuden Moodle-alueen kurssisivujen kautta. Näin luodulle kurssille WebOodissa ilmoittautuneet opiskelijat siirtyvät kurssialueelle automaattisesti.

 1. Kirjaudu Opetukseni-sivulle.
 2. Mene oman kurssisi kurssisivulle.
 3. Mene kurssisivun muokkaustilaan (Muokkaa).
 4. Mene kurssisivun muokkaustilassa Moodle-osioon.
 5. Paina "Luo uusi Moodle-alue".
 6. Kurssialue luodaan heti (kurssialueen kieli on suomi). Opettajat ja kurssille WebOodissa ilmoittautuneet opiskelijat synkronoidaan automaattisesti Moodle-alueelle.
 7. Hetken kuluttua uuden Moodle-alueen osoite tulee automaattisesti näkyviin kurssisivulle ja pienen viiveen jälkeen myös kurssin osallistujien Opintoni- ja Opetukseni-sivuille.
 8. Moodle-alueen aloituspäivämääräksi tulee Oodissa määritetty aloituspäivämäärä. Moodle-alue löytyy siis yleensä aluksi Katsaus kursseistani -sivun tulevista kursseista. Moodle-alueen päättymispäivämääräksi tulee Oodista tuleva päättymispäivämäärä + 1kk. Näin kurssialue on vielä Katsaus kursseistani -sivulla meneillään olevissa kursseissa, kunnes arviointi yms. on kurssialueella valmis. Opettaja voi myös muokata näitä tietoja Moodle-alueen asetuksissa.
 9. Opiskelijat pääsevät kurssialueelle, kun Moodle-alue on avattu opiskelijoille (Moodlessa Toimintovalikko (ratasikoni oikealla) > Muokkaa asetuksia > Näkyvyys opiskelijoille > Näytä > Tallenna).

Miten käyttäjätiedot siirtyvät WebOodista ja näkyvät Moodlessa?

 • Muutokset kurssin osallistujalistaan tehdään WebOodissa. Muutokset siirtyvät Moodle-kurssialueelle kahden tunnin välein.
 • WebOodin opetustapahtuman opettajat (vastuuopettaja ja luennoitsijat) viedään Moodleen roolilla opettaja (roolit "teacher" ja "synced").
 • WebOodin opetustapahtuman opiskelijat (varsinainen ja vahvistettu ilmoittautuminen) viedään Moodleen roolilla opiskelija (roolit "student" ja "synced").
 • Moodle-alueelle voi lisätä osallistujia myös suoraan Moodlessa (esim. ulkopuoliset vierailijaluennoitsijat, joilla on kevyttunnus).
 • Jos opiskelijan ilmoittautuminen perutaan tai poistetaan WebOodissa, poistetaan opiskelijalta Moodlessa rooli "student" ja hänen tilansa muuttuu "Keskeytetty"-tilaan seuraavalla synkronisoinnilla. WebOodista poistettuja opettajia ei poisteta Moodlesta.
 • Jos Moodlessa näkyy käyttäjä ainoastaan roolilla "synced" on kyse sellaisesta opiskelijasta, jonka ilmoittautuminen on poistettu WebOodista.
 • Jos Moodlessa näkyy käyttäjä ainoastaan roolillla "student" on kyse sellaisesta opiskelijasta, joka on joko itserekisteröitynyt tai opettaja on lisännyt suoraan Moodleen. Tällä opiskelijalla ei ole ilmoittautumistietoa WebOodissa.


Mahdollisia ongelmatilanteita ja ratkaisut

Ongelma Todennäköinen selitys Ratkaisu
Opettaja poistaa tai opiskelija poistaa itsensä Moodlesta, mutta tupsahtaa sinne pian uudestaan. Opiskelija on edelleen ilmoittautunut WebOodissa. Opiskelijan rooli palautetaan Moodleen seuraavan synkronisoinnin yhteydessä. Opiskelijan ilmoittautuminen pitää perua tai poistaa WebOodissa. Seuraavan synkronisoinnin myötä opiskelijalta poistetaan rooli "student" Moodlessa automaattisesti. Eli Moodlessa ei voi käsitellä WebOodista synkronoituja rooleja lainkaan.

Moodle-alue ilman WebOodista yhdistämistä

Kun käyttäjien tietoja ei synkronoida automaattisesti WebOodista eli kun käytät tätä tapaa, liittyvät opiskelijat itserekisteröimisen avulla Moodle-alueelle.