HY-YouTube-videoiden linkitys Moodleen

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

YouTube-videot näkyvät HY-Moodlessa oletuksena ns. upotettuna, kun lisäät YouTube-videon linkkinä kurssin etusivulle, aineistoihin, tehtäviin, keskusteluun tai tentteihin. Automaattiupotuksen saa myös pois päältä.

Video voidaan linkittää Moodlen sisältöihin editorin linkki-painikkeella (ketju-kuvake).

YouTube-videon lisääminen upotettuna (automaattinen upotus)

  1. Hae haluamasi video YouTubesta.
  2. Kopioi videon verkko-osoite talteen leikepöydälle (ctrl+c).
  3. Siirry Moodleen ja valitse editorin Media-kuvake.
  4. Liitä videon osoite "Linkin url-osoite" -kenttään (ctrl+v).
  5. Tallenna Lisää media -painikkeella.
mm33 youtube upotus.PNG


Näet nyt sivun esikatselussa videon linkin. Tallenna vielä muutokset sivun alareunasta.

m28 youtube videolinkkina3.png

YouTube-video näyttää upotettuna opiskelijalle tältä:

m28 youtube videolinkkina4.png

YouTube-videon lisääminen linkkinä (ei automaattista upotusta)

Välillä YouTube-videoiden automaattinen upotus ei ole tarkoituksenmukaista vaikkapa tehtäessä linkkilistoja tai lisättäessä videolinkkejä kurssin etusivulle. Jos et halua YouTube-videolinkkiä kurssillesi upotettuna, lisää linkki videoon aineistolla "verkko-osoite" (Muokkaustila päälle > Lisää aktiviteetti tai aineisto > Verkko-osoite). Verkko-osoite-aineistoja ei koskaan upoteta kurssin etusivulla.

Toinen vaihtoehto on lisätä "embed=no"-parametri YouTube-linkkiin, esim. "https://www.youtube.com/watch?embed=no&v=3ORsUGVNxGs"

Voit myös ottaa YouTube-videoiden automaattinsen upotuksen kokonaan pois päältä A) kurssikohtaisesti tai B) sisältökohtaisesti eli yksittäisessä aineistossa tai aktiviteetissa.

Jos haluat ottaa automaattiupotuksen pois käytöstä kurssillasi, siirry Asetukset-lohkon kohtaan "Suodattimet" ja ota "Multimediapluginit" pois käytöstä. Saman toiminnallisuuden löydät aktiviteettien ja aineistojen omilta asetussivuiltaan, jos haluat ottaa upotuksen pois päältä vain yksittäisellä sivulla, kirjassa, tehtävässä tms.

m28 youtube suodattimet.png
m28 youtube suodattimet pois.png

Kun multimediapluginit on otettu pois päältä, on mahdollista lisätä YouTube-videoita ihan vaan linkkilistana, ilman upotusta.

m28 youtube upotus pois.png

YouTube-videot ja tekijänoikeudet

Jos sinua mietityttää YouTube-videoiden käyttöoikeudet opetuksessa, voit kysyä asiasta Helsingin yliopiston lakimiehiltä, ks. Flamma (vaatii kirjautumisen).

Operight vastaa myös kysymyksiin.