HY-Uuden kurssialueen tilaaminen

Loikkaa: valikkoon, hakuun


In English: Ordering a new course area

Uuden Moodle-alueen voi Helsingin yliopiston (opetus)henkilöstöön kuuluva saada kahdella tapaa:

 • Tilaamalla Moodle-alue ilman Oodiin yhdistämistä - opettaja ohjaa opiskelijat itserekisteröitymään tai lisää opiskelijat Moodle-alueelle käsin (tämä ohje) TAI
 • Luomalla kurssisivuilla Oodista yhdistetyn Moodle-alueen - Oodissa ilmoittautuneet opiskelijat lisätään automaattisesti opiskelijoiksi Moodle-alueelle

Kurssialue tilataan Moodlesta löytyvällä lomakkeella. Löydät sen myös Moodlen etusivun oikealla olevasta lohkosta "Ohjeet opettajalle" ja linkki "Tilaa uusi kurssialue". Kirjaudu Moodleen, jotta voit täyttää lomakkeen. Opiskelijoiden tietoja ei synkronoida automaattisesti Oodista, kun käytät tätä tapaa. Opettaja ohjaa opiskelijat itserekisteröimään Moodle-alueelle (suositus) tai voit lisätä heidät sinne itse yksitellen käsin.

Jos olet opiskelija, ja etsit ohjetta rekisteröityä mukaan kurssille, tutustu opiskelijan oppaaseen.

HUOM. Avoimen yliopiston Moodle-alueet pyydetään ko. oppiaineen koulutusasiantuntijalta.

Tilauslomake

Kurssialueen tilauslomake vaatii ensin kirjautumaan Moodleen omalla HY:n tunnuksella. Kirjautumisen jälkeen täytä lomake annettujen ohjeiden mukaan, ks. alta.

Lomakkeessa kysyttyjä tietoja (pl. kurssikategoria) voit muokata kurssialueesi asetuksista alueen perustamisen jälkeen. Pyydä tarvittaessa kategorian vaihtoa tai neuvoja tilaamiseen osoitteesta moodle@helsinki.fi.

Moodle-ylläpito luo tilatut kurssialueet kolmen arkipäivän sisällä, kuitenkin huomioiden loma-ajat. Yleensä tilaukset pystytään toimittamaan saman tai seuraavan arkipäivän aikana. Tilaaja saa automaattisen sähköpostiviestin, kun alue on luotu. Sähköpostiviesti sisältää myös ohjeet alueen avaamiseen ja jakamisee opiskelijoille.

Kun tilaat uuden kurssin HY-Moodleen tilauslomakkeella, sinun on annettava alueesta seuraavat tiedot:

 • Kurssin nimi: Kurssialueen koko nimi. Nimi voi sisältää useita sanoja, erikoismerkkejä, välilyöntejä ja ääkkösiä. Nimeämiskäytäntönä suositellaan tyyliä "oodikoodi kurssinkokonimi, lukukausi/periodi" (tarvittaessa opettajan nimi lopussa, jos useita rinnakkaisryhmiä, joille on omat kurssialueensa)", esimerkiksi "581328 Tietokantojen perusteet, kevät 2018".
 • Kurssin lyhenne: Kurssialueen lyhenne voi olla esimerkiksi opintojakson koodi, laitoskoodi tai lyhennetty versio kurssin nimestä. Nimeä lyhenne siten, että se on tunnistettava myös opiskelijoille. Lyhenne näkyy sellaisissa paikoissa, joissa pitkä nimi on hankala, kuten ylätunnisteen navigointipalkissa ja Moodlesta lähtevien sähköpostiviestien otsikkokentässä. Lyhenteen suositeltava pituus on enintään 15 merkkiä.
  • Lyhenteen on oltava uniikki; lomake huomauttaa asiasta tarvittaessa. Muokkaa siinä tapauksessa lyhennettä, esim. lisäämällä vuosiluku sen perään.
  • Lyhenteessä ei saa olla ääkkösiä tai erikoismerkkejä, eikä siinä kannata käyttää välilyöntiä, koska se vaikeuttaa etsi-toimintoa.
 • Kategoria: Kurssit on lajiteltu tiedekuntien ja erillislaitosten mukaisiin kategorioihin. Valitse pudotusvalikosta kurssialueellesi sopiva kategoria. Kurssi voi olla vain yhdessä kategoriassa kerrallaan.
 • Yhteenveto: Tämä on sama kuin kurssikuvaus. Se näkyy kaikille avoimessa kurssilistauksessa, myös kirjautumattomille käyttäjille. Yhteenvedossa voit siis esimerkiksi kertoa vastauksia kysymyksiin kenelle kurssi on suunnattu, ketkä voivat rekisteröityä mukaan sekä mitä, missä, milloin ja kuka kurssilla opettaa. Yhteenvedon saa näkyviin myös Moodle-alueen etusivulle lisäämällä siihen lohkon "Kurssikuvaus".
 • Lisätiedot: Laita tähän lisätiedot kurssiin liittyen esim. kurssille toivottu kieli (jos muu kuin suomi) ja muiden mahdollisten opettajien tiedot. Tiedot näkyvät vain Moodle-alueen hyväksyjälle.

Mitä seuraavaksi?

Saat ao. ohjeen sähköpostitse samalla kun saat tiedon tilaamastasi Moodle-alueestasi.

Määrittele Moodle-alueellesi opiskelijoiden itserekisteröityminen ja määrittele kurssiavain sekä koska itserekisteröityminen alkaa ts. mistä alkaen opiskeiljat pääsevät Moodleen (suositus). Voit myös lisätä opiskelijat käsin yksi kerrallaan, mutta tämä on työläämpi ja virhealttiimpi tapa. Ks. tarkemmat ohjeet: Osallistujien lisääminen.

Moodle-alueet ovat luotaessa piilotettuja muilta kuin kurssin opettajalta. Kun kurssi on valmis, avaa Moodle-alue. Opiskelijat pääsevät kurssialueelle vasta sitten, kun Moodle-alue on avattu opiskelijoille. Mene Moodle-alueellasi ja kohtaan Toimintovalikko (ratasikoni oikealla) > Muokkaa asetuksia > Näkyvyys opiskelijoille > Näytä > Tallenna.

Jaa Moodle-alueen linkki ja mahdollinen kurssiavain opiskelijoillesi: Lisää Moodle-alueen osoite kurssisivulle. Osoite tulee näkyviin pienen viiveen jälkeen myös kurssin osallistujien Opintoni- ja Opetukseni-sivuille. Kurssiavain näkyy vain Oodissa kirjautuneille opiskelijoille, mutta Moodle-linkki näkyy kaikille. Ks. ohjeet Lisää Moodle-linkki ja kirjautumisavain

Katso myös: Perusta uusi kurssialue.