HY-Zoom-huoneen luonti Moodlessa

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Huom.: Katselet tällä hetkellä Moodlen 3-version ohjeita. Uudemmat ohjeet löydät Opettajan Moodle-oppaan 4x-versiosta.

In English: UH Creating Zoom rooms within Moodle. På svenska: HU Skapa Zoom-möten på Moodle

Zoom on videoviestintäpalvelu, jota opettaja voi käyttää reaaliaikaisessa etäopetuksessa sekä opetuksen tallentamisessa. Zoom-huoneessa opettaja voi mm. antaa pienryhmäohjausta ja luennoida massakursseilla. Opiskelijat voivat osallistua chatin lisäksi äänellään ja videokuvallaan. Zoomilla voit tehdä myös opetustallenteita. 

Opettaja voi luoda opintojaksonsa Zoom-huoneet Moodle-alueellaan. Tällöin opiskelija - ja opettaja - löytää kaikki kurssin tapaamisten Zoom-osallistumislinkit Moodlesta samasta paikasta. Moodlessa luodut huoneet näkyvät myös opettajan Zoom-sovelluksessa ja www.helsinki.fi/zoom:ssa

Tässä ohjeessa esitellään yksinkertaisin tapa luoda Zoom-huone. Useimmissa tapauksissa oletusasetukset ovat toimivimmat.

Yleensä tarvitset Moodle-alueellesi vain yhden Zoom-aktiviteetin, johon kaikki kurssin Zoom-huoneet lisätään.

Ennen kuin voit luoda Zoom-huoneen Moodlessa, olethan kirjautunut kertaalleen Helsingin yliopiston Zoom-palveluun HY:n tunnuksillasi osoitteessa www.helsinki.fi/zoom.

1) Lisää Zoom-aktiviteetti

Tässä ohjeessa esitellään yksinkertaisin tapa luoda Zoom-huone. Useimmissa tapauksissa oletusasetukset ovat toimivimmat.

1) Mene Moodle-alueellesi, jolle haluat luoda Zoom-huoneen.

2) Laita muokkaustila päälle Moodle-alueellasi (toimintovalikko oikeassa yläkulmassa).

3) Klikkaa Lisää aineisto tai akviteetti ja valitse Zoom Video Conferencing.

ZoomAktiviteetti.GIF

4) Anna Zoom-aktiviteetille kuvaava nimi esim. "Osallistu Johdatus yliopisto-opiskeluun luennoille ti 1.-30.10.2020 klo 10.15-11.00". Nimi näkyy Moodle-alueesi etusivulla.

5) Tallenna ja näytä.

2) Luo Zoom-huoneet Zoom-aktiviteettiin

Seuraavaksi luodaan Zoom-huone/-huoneet Zoom-aktiviteetissa Moodlessa. Ne luodaan samalla tavalla kuin Zoom-palvelussa.

HUOM. Ennen kuin voit luoda Zoom-huoneen Moodlessa, olethan kirjautunut kertaalleen Helsingin yliopiston Zoom-palveluun HY:n tunnuksillasi osoitteessa www.helsinki.fi/zoom.

Tässä esimerkissä luodaan yksi Zoom-huone, jota voidaan käyttää kaikissa opintojakson Zoom-tapaamisissa.

1) Avaa edellä luomasi Zoom-aktiviteetti.

2) Klikkaa Schedule a New Meeting. ScheduleZoomMeeting.GIF

3) Muuta tarvittaessa Topic, esim. "Johdatus yliopisto-opiskeluun". Tarvittaessa voit myös hyödyntää muita asetuksia. Esim. Description näkyy opiskelijalle, kun hän odottaa Zoom-huoneeseen pääsyä.

4) Valitse Recurring meeting.

5) Valitse Recurrance = NoFixed Time.

ZoomNoFixedTime.GIF

6) Tallenna Save-painikkeella.

Jos tarvitset samalle opintojaksolle lisää Zoom-huoneita, tee ne jo luotuun Zoom-aktiviteetti klikkaamalla painiketta Schedule a New Meeting.

Kun opetus Zoom-huoneessa alkaa: Mene Moodle-alueellesi > klikkaa Zoom-aktiviteettia > aloita tapaaminen Start-painikkeella. Opiskelija liittyy huoneeseen Joint-painikkeella.

Kun haluat poistaa jo luodun huoneen: Mene Moodle-alueellesi > klikkaa Zoom-aktiviteettia > poista huone klikkaamalla Delete.

Kun haluat muokata jo luodun huoneen asetuksia: Mene Moodle-alueellesi > klikkaa Zoom-aktiviteettia > avaa muokattavan huoneen asetukset klikkaamalla huoneen nimeä > klikkaa sivun alalaidasta painiketta Edit this Meeting.

Vinkkejä ja lisätietoa Zoomin käyttöön

Henkilö, joka luo Zoom-huoneen, on automaattisesti huoneen host.

  • Jos olet luonut useamman samanaikaisen Zoom-session, Zoom ei toimi - yleensä tältä vältytään, kun opettaja luo itse ne Zoom-huoneet, joissa myös opettaa.
  • Jos kurssilla on useampi luennoitsija, sopikaa kurssillenne toimiva käytäntö, jotta luennoitsijalla on tarvittavat oikeudet. Voitte esimerkiksi hyödyntää alternative host -toimintoa tai sopia, että huoneen luoja (host) on Zoomissa antamassa host-roolin luennoijalle opetuksen alkaessa.
  • Vain host pystyy tekemään etukäteen ryhmähuoneita (breakout rooms) ja kyselyjä (poll). Ne tehdään aina www.helsinki.fi/zoom:ssa.
  • Moodlessa Zoom-aktiviteetissa näkyy Cloud Recordings -välilehti. Toistaiseksi pilvitallennus ei ole käytössä Helsingin yliopistossa. Näin ollen kun tallenne tehdään, Zoom-tiedostot tallentuvat tallentajan omalle tietokoneelle. Kun tallennus lopetetaan, Zoom konvertoi tiedoston mp4-muotoon. Tämän jälkeen se on mm. ladattavissa Unitube-lataamoon ja sitä jaettavissa opiskelijoille Moodlessa. Ks. HY-Unitube-videoiden linkitys Moodleen
  • www.helsinki.fi/zoom:ssa löydät mm. tulokset kyselyistä (poll'eista) ja saat osallistujalistan.
  • Jos tarvitset Zoom-huoneen yli 300 osallistujalle, tilaa se Helpdeskistä.
  • Jaa opiskelijoillesi Osallistujan Zoom-ohjeet.

Tarkemmat Zoom-ohjeet:

Yammer-ryhmät:

Tuki- ja tilauskoulutuspyynnöt:  opetusteknologia(a)helsinki.fi