Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Ryhmien ja ryhmittelyjen idea.

Ero sivun ”Ryhmien ja ryhmittelyjen idea” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 2: Rivi 2:




{| style="padding: 20px; margin-left:20px; border:solid; border-color:#aaa; border-width:0px; text-align:left; background-color:#ddffdd;"
{| style="padding: 20px; margin-left:20px; border:solid; border-color:#aaa; border-width:1px; text-align:left; background-color:#ddffdd;"
|-
|-
|  '''Mitä hyötyä ryhmistä on?''' <br />
|  '''Mitä hyötyä ryhmistä on?''' <br />

Versio 25. marraskuuta 2013 kello 09.08



Mitä hyötyä ryhmistä on?

Ryhmillä ja ryhmittelyillä voit rajata aktiviteettien ja aineistojen näkyvyyttä vain osalle kurssin osallistujista ja siten eriyttää opetusta sekä tukea pienryhmien työskentelyä. Ryhmillä ja ryhmittelyillä helpotat myös opettajien arviointi- ja palautetyötä usean opettajan kursseilla.

  • Ryhmiä ilman ryhmittelyjä voi käyttää kaikissa aktiviteeteissa paitsi HY-wiki ja Palautuskansio. Perustarpeisiin ryhmät riittävät mainiosti.
  • Monimutkaisempiin jaottelutarpeisiin kannattaa hyödyntää tai on hyödynnettävä ryhmittelyä. Ryhmittely toimii myös aineistoissa näkyvyyden rajoittajana.


Ryhmien toiminta-ajatus

Moodlessa kurssin opiskelijat voidaan jakaa ryhmiin siten, että kukin opiskelija voi kuulua 0-n ryhmään. Ryhmän minimikoko on 1 opiskelija, joten jokaiselle opiskelijalle voi luoda myös henkilökohtaisen työskentelyn mahdollisuuden opettajan/ohjaajan kanssa.

Jos opiskelija kuuluu useampaan kuin yhteen ryhmään, hän näkee oletusarvoisesti kussakin ryhmiä käyttävässä aktiviteetissa kaikkien niiden ryhmien työskentelytilat, joiden jäsen hän on. Tällöin opiskelija valitsee ryhmäaktiviteettia käyttäessään pudotusvalikosta, minkä oman ryhmänsä toimintaan osallistuu. Tämä kannattaa huomioida jo ryhmiä luotaessa (ryhmien nimeäminen halutun toiminnan mukaisesti) sekä opiskelijoiden tiedottamisessa. Tämä voi kuitenkin opiskelijan kannalta olla hieman sekavaa, ja ohjeet on suunniteltava huolella. Mieluummin ja opiskelijoiden kannalta huomattavasti selkeämmin toimivaa on käyttää ryhmittelyjä.

Ryhmittelyn idea

Ryhmittely on "ryhmien ryhmä", eli voit muodostaa yksittäisistä ryhmistä erilaisia kokonaisuuksia ryhmittelyjä käyttämällä. Ryhmittelemällä kurssin osallistujia erilaisiin kokonaisuuksiin voit tarjota heille monipuolisemmat työskentelymahdollisuudet eri ihmisten kanssa.

Esimerkki:

  • Ryhmittely 1: Lähiryhmät. Tämän ryhmittelyn alle tulevat ryhmät Tampere, Helsinki, joihin lisäät osallistujia heidän osallistumispaikkansa mukaan.
    • Käytät ryhmittelyä Lähiryhmät keskustelualueella, jossa työstetään kurssin paikkakuntakohtaisten lähitapaamisten sisältöjä.
  • Ryhmittely 2: Vertaisryhmät. Tämän ryhmittelyn alle tulevat ryhmät MeidänRyhmä, SieJaMie, KolMikKo, Matemaagikkopoppoo (jne), joihin lisäät osallistujia osallistumispaikkakunnasta riippumatta heidän oman ryhmänmuodostuksensa perusteella.
    • Käytät ryhmittelyä Vertaisryhmät keskustelualueella, jolla osallistujat työstävät ryhmäkohtaisia projektejaan.

Verrattuna siihen, ettet käyttäisi ryhmittelyjä, mutta hyödyntäisit ryhmäkohtaisia työskentelyalueita, kaikkien ryhmien (jotka olet muodostanut esim. em. esimerkin lähi- ja vertaisryhmistä) näkyvät osallistujille jokaisen ryhmäkohtaisen aktiviteetin ryhmälistassa (pudotusvalikossa). On siis osallistujien kannalta selkeämpää käyttää ryhmittelyjä, jolloin he tietävät, kenen kanssa pitikään tehdä mitäkin.

Tavoitteena ryhmätyöskentely

Aktiviteetin, jossa opiskelijat voivat työskennellä yhdessä ja nähdä toistensa työskentelyn, voi rajata näkyväksi vain osalle osallistujista. Tällaisia aktiviteetteja ovat erilaiset keskustelualueet ja chathuoneet. Suurella kurssilla on kätevää, että opiskelijat jaetaan pienempiin ryhmiin keskustelun seuraamisen helpottamiseksi.

Moodle näyttää ryhmittelyjä käytettäessä opettajille, missä ryhmissä opiskelijat milloinkin keskustelevat (ks vasen kuva alla), mutta ei osallistujille (ks oikeanpuoleinen kuva alla). Ryhmiä/ryhmittelyjä käytettäessä kannattaakin aktiviteetin otsikkoon kirjoittaa tieto siitä, missä ryhmissä työskentely tapahtuu ja tarkentaa tarvittaessa yhteenvetoon, ketkä näkevät kenenkin keskustelut.

Opettaja näkee: Opiskelija näkee:

ryhmitelty-keskustelu.png

ryhmitelty-keskustelu-opiskelija.png

Tavoitteena omien opiskelijoiden vastausten löytäminen

Vaikka yksilötehtävissä ryhmistä ei ole opiskelijoille näkyvää hyötyä, ohjaajille niistä on. Usean ohjaajan kurssilla ryhmät voi aktivoida siksi, että silloin kukin ohjaaja saa arvioitavat työnsä omaksi listakseen, ja omia opiskelijoita ei tarvitse etsiä koko kurssin osallistujien joukosta. Samaa ryhmittäistä katselumahdollisuutta voi hyödyntää tenteissä.

ryhmat-arviointiin.png

Tavoitteena aineistojen näkyvyyden rajaus

Aineistoissa ei pelkkiä ryhmiä voi käyttää, mutta ryhmittelyt toimivat mainiosti näkyvyyden rajoittamisessa. Ryhmittelyjen avulla voit jakaa vaikka jokaiselle opiskelijalle omia materiaaleja. Toteutus vaatii toki jonkin verran työtä ja huolellisuutta.