Vuorovaikutus ja viestintä kurssiyhteisössä

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Vuorovaikutus ja viestintä kurssiyhteisössä.


Vuorovaikutusmahdollisuudet kurssialueella

Kun käytät Moodlea kurssillasi, on mahdollista ottaa periaatteeksi, että kaikki viestintä hoidetaan Moodlen kautta siten, että viestinnästä säilyy tieto sekä opettajille että opiskelijoille, varsinkin, jos kurssillasi on useita opettajia tai ohjaajia. Tällöin kaikki viestintä dokumentoituu yhteen paikkaan ja ongelmatilanteissa kenen tahansa opettajista (erit. kurssin vastuuopettajan) on helppo osoittaa, mitä on tehty tai palautettu milloinkin vai onko mitään palautettu, minkälaiset ohjeet on annettu ja mitä asioista on sovittu tehtäväksi.

Kurssialueella on yksi keskustelualue valmiina. Se on Uutiset, johon kirjoitusoikeus on vain kurssialueen opettajilla. Kurssialueen sivupalkissa on Viimeisimmät uutiset -lohko, johon uutisiin kirjoitetut viestit kerääntyvät. Lisäksi kurssialueella on valmiina Osallistujat-lohko, jota kautta voit opettajana laittaa osallistujille sähköpostiin lähteviä viestejä. Näiden lisäksi kaikki muut vuorovaikutusmahdollisuudet sinun on huomattava itse lisätä kurssialueelle.

Miten minun kannattaa opettajana pitää yhteyttä

A) Kaikkiin kurssilaisiini

Kurssin ajankohtaistiedotus kannattaa hoitaa Uutiset-keskustelualueen kautta. Sen hyvät puolet ovat, että viestit pakotetaan opiskelijoille sähköpostiin ja viimeisimmät viestit kerääntyvät kurssialueen sivupalkin lohkoon Viimeisimmät uutiset. Tällainen aktiivinen ja pakotettu tiedottaminen kannattaa olla säännöllistä ja toisaalta harvakseen lähetettävää, jotta viestien informaatioarvo säilyy.

Huomaa, että jos opiskelijalla herää kysymyksiä lähettämääsi viestiin liittyen, hän ei voi vastata viestiin Uutisten kautta, sillä hänellä ei ole sinne kirjoitusoikeutta. Opiskelijoiden kysymyksiä varten kannattaakin lisätä kurssialueelle toinen keskustelualue (ks alla).

B) Ryhmiin

Jos kurssillasi opiskelijat työskentelevät ryhmissä, joita sinä tai kollegasi ohjaavat, kannattaa hyödyntää Moodlen ryhmätoiminnallisuuksia ja perustaa ryhmätyöskentelyä ja sen ohjausta varten ryhmäkohtainen keskustelualue. Oletettavasti ryhmien keskinäisen käytännön asioiden viestinnän ei tarvitse kiinnostaa muita ryhmiä, joten keskustelualue kannattaa perustaa erillisin ryhmin. Katso tarkennusta ryhmäohjeesta.

C) Yksittäisiin opiskelijoihin

Yksittäiselle opiskelijalle/valitsemillesi opiskelijoille voit laittaa viestin Osallistujat-lohkon kautta. Huomaa, että näistä viesteistä ei jää kopiota Moodleen. Osallistujat-lohkon kautta saat laitettua myös pikaviestejä opiskelijoille. Nämä jäävät talteen Moodleen lähettäjän ja vastaanottajan nähtäville.

Jos haluat muistuttaa opiskelijoita palauttamattomista yksilötehtävistä, voit käyttää siihen tehtävän palautetoimintoa. Muista tällöin huolehtia tehtävän asetuksista, että opiskelijoilla on edelleen mahdollisuus tehtävän palautukseen, jos näin haluat. Vastaavasti voit hyödyntää palautetta tehtävän palautusmahdollisuuden lukitsemiseen siinä vaiheessa, kun et enää halua vastaanottaa (esim. riittävän myöhässä olevia) töitä!

Miten opiskelijoiden on mahdollista ja kannattaa olla yhteydessä toisiinsa ja opettajiin

Jos haluat tarjota opiskelijoille mahdollisuuden kysyä ajankohtaisia kysymyksiä esim. kurssin käytännön asioista siten, että koko kurssiyhteisö näkee mitä kysytään ja mitä vastataan, lisää kurssialueelle Uutisten lisäksi toinenkin keskustelualue. Keskustelualueen hyödyntämisessä kannattaa pohtia erilaisia menetelmiä, joiden avulla opiskelijat aktivoidaan keskustelemaan. Muista tilata se itsellesi sähköpostiin, jotta saat heti tiedon, kun opiskelijoilla on asiaa. Tämä on usein parempi tapa kuin neuvoa opiskelijat kysymään sähköpostitse, sillä todennäköisesti samoja käytännön asioita miettivät muutkin kurssilaiset. Keskustelualueen lisäämisen ja viestien kirjoittamiseen on omat ohjesivunsa.

Ryhmille kannattaa perustaa ja suositella käyttämään ryhmäkohtaisia keskustelualueita, varsinkin jos ryhmät haluavat, että opettaja on tietoinen työskentelyn vaiheista ja sovituista asioista.

Opiskelijat voivat myös hyödyntää pikaviestimahdollisuutta ollessaan yhteydessä toisiinsa. Viestimahdollisuushan löytyy Kirjautuneet osallistujat -lohkosta, jos haluat sen laittaa näkyville, ja Osallistujat-lohkosta kunkin osallistujan nimeä klikkaamalla. Huomaa, että jos näistä kumpikaan ei kurssialueella ole käytössä, opiskelijoiden yhteydenpito toisiinsa hankaloituu. Toki sähköposti on kaikilla käytössä, mutta sitä varten pitää muistaa kanssaopiskelijan koko nimi ja löytää oikea sähköpostiosoite.