HU-Skapa ett nytt Moodle-område kopplat till Sisu på kurssidan

MoodleDocsista
Versio hetkellä 29. kesäkuuta 2021 kello 11.24 – tehnyt Lena Selänne (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa:valikkoon, hakuun
In English: Creating a new course area Suomeksi: HY-Uuden kurssialueen luonti

Den som tillhör Helsingfors universitets (undervisnings)personal kan på två sätt få ett nytt Moodle-område:

  • Genom att skapa ett Moodle-område på kurssidan, vilket gör att de studenter som anmält sig i Sisu automatiskt läggs till som studenter på Moodle-området (DENNA ANVISNING)

ELLER


Läs anvisningarna omsorgsfullt och tänk igenom på vilket sätt det lönar sig för dig att skaffa ett nytt Moodle-område.

Obs! I fråga om Öppna universitetets Moodle-områden ska man be ämnets utbildningsexperter om dem.


Att skapa ett Moodle-område kopplat till Sisu via kurssidan

Varför lönar det sig att skapa Moodle-området så här?

När lönar det sig inte att skapa ett Moodle-område så här?

  • Om studenterna behöver komma in på Moodle-området innan anmälan har bekräftats i Sisu. Beställ då Moodle-området med blanketten (på finska/engelska) och välj att studenterna själva kan registrera sig.
  • Om studiemomenten i Sisu har grupper som man vill ha egna Moodle-områden för. Du kan skapa ett Moodle-område endast för ett studiemoment i Sisu, inte för enskilda grupper i momentet. För grupper ska du beställa Moodle-området med blanketten (på finska/engelska) och välja att studenterna själva ska registrera sig. Information om grupperna förmedlas inte från Sisu till Moodle.
  • Det är inte möjligt att ställa in en tidpunkt när kursen öppnas automatiskt, utan läraren måste komma ihåg att öppna kursområdet för studenterna.

Skapa Moodle-område på kurssidan

Lärare och administrativ personal kan själva skapa ett Moodle-område via kurssidan. Då Moodle-området skapas på detta sätt får de studenter som anmält sig till kursen i Sisu, och vars anmälan bekräftats, automatiskt tillgång till Moodle-området.

  1. Logga in på sidan Min undervisning.
  2. Gå till kurssidan för din kurs.
  3. Aktivera redigeringen av kurssidan (Redigera kurssidan).
  4. Gå till kurssidans Moodle-avsnitt medan redigeringsläget är aktiverat.
  5. Tryck på ”Skapa ett nytt Moodle-område”.
  6. Moodle-området skapas direkt. Lärarna och de studenter som anmält sig till kursen i Sisu och vars anmälan bekräftats får automatiskt tillgång till Moodle-området då uppgifterna synkroniseras.
  7. Lägg till Moodle-områdets adress på kurssidan. Adressen kommer även att synas på kursdeltagarnas Mina studier- och Min undervisning-sidor, med viss fördröjning.
  8. Moodle-områdets startdatum blir detsamma som fastslagits i Sisu. Till att börja med syns Moodle-området alltså vanligen på sidan Kursöversikt i kommande kurser på Moodle. Moodle-områdets slutdatum blir samma som i Sisu + en månad. Därmed syns Moodle-området på sidan Kursöversikt som pågående kurs tills bedömningen och dylikt är klara på Moodle-området. Läraren kan också redigera datumen via Moodle-områdets inställningar (på finska).
  9. Studenterna kommer in på Moodle-området först efter att läraren har öppnat Moodle-området för studenterna. Gå till Moodle-området och välj funktionsmenyn (kugghjulsikonen till höger) > Redigera inställningar > Kursens synlighet > Visa och Spara.

Hur överförs uppgifterna om de anmälda från Sisu och syns på Moodle?

  • Ändringar gällande Moodle-områdets deltagare, som anmält sig i Sisu, görs i Sisu . (se Anmälda i Sisu). Ändringarna överförs till Moodle-området varannan timme.
  • Studiemomentets lärare i Sisu överförs till Moodle med rollen lärare (rollerna ”lärare” och ”synced”).
  • Studenterna på ett studiemoment i Sisu (bekräftad anmälan) överförs till Moodle med rollen studerande (rollerna ”studerande” och ”synced”).
  • Läraren kan lägga till deltagare till Moodle-området även direkt på Moodle (t.ex. externa gästföreläsare med tillfälligt användarnamn).
  • Om studentens anmälan tas tillbaka eller bort i Sisu, tas rollen ”studerande” bort på Moodle och studentens status blir ”spärrad” i samband med följande synkronisering. Nu kommer studenten inte längre in på Moodle-området.
  • Lärare som tagits bort i Sisu tas inte bort på Moodle.
  • Om användaren på Moodle endast kan se rollen ”synced” och statusen är ”spärrad” är det fråga om en student vars anmälan har tagits tillbaka eller bort i Sisu.
  • Om användaren på Moodle endast kan se rollen ”studerande” är det fråga om en student som antingen har registrerat sig själv eller som läraren har lagt till direkt på Moodle-området. Studenten har inga anmälningsuppgifter i Sisu på kursen i fråga.
  • Automatisk överflyttning av de kursanmälningar som synkroniserats via Sisu tar slut ett år efter att kursen avslutats. Då fryses listan över deltagare på Moodle.

Eventuella problemsituationer och lösningarna

Problem Sannolik förklaring Lösning
Läraren tar bort studenten från Moodle-området, men studenten uppenbarar sig snart igen. Studenten är fortfarande anmäld i Sisu. Studentens roll återställs på Moodle i samband med följande synkronisering. Studentens anmälan ska tas tillbaka eller bort i Sisu. I samband med följande synkronisering tas studentens roll ”studerande” bort och hens status ändras automatiskt till ”spärrad” på Moodle. Deltagarna administreras i Sisu.
Läraren lägger till rollen ”studerande” till studenten och ändrar statusen till ”aktiv”, men snart har rollen försvunnit och statusen har blivit ”spärrad”. Studentens anmälan har tagits tillbaka eller bort i Sisu. I samband med synkroniseringen varannan timme tas studentens roll ”studerande” bort och statusen ändras till ”spärrad”. Studentens anmälan ska bekräftas i Sisu. I samband med följande synkronisering ges studenten rollen ”studerande” och statusen ändras till ”aktiv”. Deltagarna administreras alltså i Sisu.
Studenter från det föregående läsåret eller den föregående terminen finns fortfarande på Moodle-området. Moodle-området för det föregående läsåret eller den föregående terminen har använts för den pågående kursen. Ett eget Moodle-område måste skapas för varje nytt studiemoment i Sisu om man vill använda synkroniseringen av deltagarna mellan Sisu och Moodle. Om kursen redan pågår ska du kontakta moodle@helsinki.fi
Många av studenterna som deltar i kursen har statusen ”spärrad”. Hur avlägsnar jag studenterna från Moodle-området? Studenternas anmälningar har antingen tagits bort eller tillbaka i Sisu, vilket innebär att rollen ”studerande” har tagits bort och statusen ändrats till ”spärrad”. Läraren kan ta bort dessa studenter via deltagarlistan på Moodle-området. Detta lönar sig att göra först efter att det inte längre kommer att ske ändringar i anmälningarna.