Huomioi lisääntyvä mobiilikäyttö

MoodleDocsista
Versio hetkellä 17. heinäkuuta 2018 kello 10.06 – tehnyt Margit Koivumaa (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Varmista, että Moodle-alueesi on mobiiliystävällinen, sillä yhä useampi käyttää Moodlea älypuhelimella, tabletilla tai muulla mobiililaitteella. Moodlen mobiilisovellukse...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Varmista, että Moodle-alueesi on mobiiliystävällinen, sillä yhä useampi käyttää Moodlea älypuhelimella, tabletilla tai muulla mobiililaitteella.

Moodlen mobiilisovelluksella Moodle Mobile App'illa opiskelu on joustavampaa.

Moodle Mobile App

Mobiilikäyttöä varten kannattaa ladata Moodle Mobile -sovellus. Varmista Moodle-ylläpidoltasi, onko Moodle Mobile App organisaationne saatavilla Moodle-käyttäjillenne.

Moodle Mobile -sovellus toimii parhaiten:

  • Android 4.4 ja uudemmat
  • iOs 6 ja uudemmat

Vanhemmilla laitteilla saattaa ilmetä ongelmia mm. hitautta.

Ks. video Quick Guide to Moodle Mobile.

Kurssin asetukset

  • Mobiilisti parhaiten toimivat kurssimuodot Aiheet ja Viikot. Ks. Muokkaa kurssin asetuksia > Kurssiformaatti > Kurssimuoto > Aiheet/Viikot.
  • Lohkot eivät näy mobiilisovelluksessa, joten älä laita niihin olennaista tietoa.
  • Älä käytä ”orpoja” aktiviteetteja.
  • Jos kurssillasi on sekä mobiili- että tietokoneversiota käyttäviä opiskelijoita, voit kysyä Moodle-ylläpitäjää asentamaan Moodle Mobile availability -pluginin.

Kurssin sisälto

  • Kun lisäät materiaalia kurssialueelle:
  • Suosi lyhyitä/palasteltuja tekstejä, koska ne on helppo lukea pieneltä näytöltä.
  • Jos kurssialueellasi on kuvia, pidä ne pieninä jotta kuvat latautavat nopeammin.
  • Jos kurssillasi on videoita, lataa ne Kansioon, josta ne on helppo ladata offline-katselua varten. Suosi MP4-tiedostomuotoa, joka on laajimmin tuettu.
  • Jos Tentti-aktiviteetissa on Vedä kohde kuvan päälle - tai Vedä merkki kuvan päälle -kysymyksiä, opiskelijan täytyy näpäyttää kuvaa/merkkiä valitakseen ja tiputtaakseen sen haluamaansa kohtaan.
  • Huomaa, että jos lisäät YouTube-videolinkkejä tai karttalinkkejä Verkko-osoitteina, ne avautuvat sovelluksessa automaattisesti.
  • Jos haluat lisätä suuria äänitiedostoja kurssialueellesi, on suositeltavaa upottaa ne suoraan ohjetekstiin tai Sivulle tiedoston sijasta. Upotettuja äänitiedostoja voi kuunnella, vaikka puhelimen näyttö olisi lukittu, toisin kuin pelkkiä äänitiedostoja.
  • Käytä vain sellaisia plugineita, jotka tukevat mobiilikäyttöä, ks. Mobile app support. Yleensä vain organisaation Moodle-ylläpito voi lisätä plugineita.

Median lataaminen offline-käyttöä varten

Jotta mediatiedostoja, kuten videoita, voi myös ladata:

  • Tiedoston on oltava ladattu Moodle-alueelle - pelkkä linkki esim. YouTubeen tai Vimeoon ei riitä.
  • Tiedoston on oltava pieni, alle 2MB 3G-käyttäjille ja alle 20MB wifi-käyttäjille.

Kun videon sisältämällä sivulla vieraillaan ilman, että videota katsotaan, tiedosto latautuu.

Käytettäessä Moodlen mobiilisovelluksen versiota 3.1 wifi-yhteydellä video latautuu taustalla silloin, kun sitä katsotaan. Kun videota katsotaan seuraavan kerran, sovellus käyttää ladattua tiedostoa.

Offline-aktiviteetit

Kaikki mobiilituetut aktiviteetit toimivat myös offline-tilassa, mutta jotkut vaativat tiettyjä asetuksia, kuten tentti-aktiviteetti. Lisätietoa aiheesta on sivulla Moodle Mobile quiz offline attempts.

Hyödynnä notifikaatioita ja viestejä

Suosittele opiskelijoillesi mobiili-ilmoituksia eli notifikaatioita, jolloin he saavat ilmoituksia mm. kalenteritapahtumista, keskustelualueviesteistä, viesteistä ja tehtäväpalautuksista jne. Ks. Mobile app notifications.

Voit myös ottaa mobiili-ilmoitukset käyttöön oletusarvoisesti Viestien asetuksista. Opiskelijat voivat halutessaan ottaa ne pois käytöstä omassa sovelluksessaan.

Anna opiskelijoille ohjeet mobiilikäyttöön

Ohjeista opiskelijoita mobiilisovelluksen käyttöön. Voit hyödyntää esim. videota Moodle 3.0 - Student - Moodle Mobile App - basic usage.

Mobiilituetut toiminnot

Ks. lista Moodle Mobile -sovelluksessa tuetuista aktiviteeteista: Moodle Mobile features. Joitain aktiviteetteja ei vielä täysin tueta mobiilisovelluksessa, joten niille on keksittävä vaihtoehtoja. Jos toiminto ei toimi Moodle Mobilessa, ohjautuu käyttäjä nettiselaimeen.

Ks. myös mitä SCORM-paketeissa kannattaa välttää.

Valitse mobiiliystävällinen teema

Yleensä organisaation Moodle-ylläpito valitsee käytettävän Moodle-teeman. Varmista ylläpidoltasi, onko organisaationne valitsema teema mobiiliystäväälinen. Vain Moodlen uusimmat versiot tukevat responsiivisten teemojen käyttöä. Moodle-kurssit näyttävät samanlaisilta Moodle Mobile Appissa teemasta riippumatta.

Käytä Moodlen uusimpia versioita tai Mobiilisovelluksen lisäominaisuudet –pluginia

Yleensä organisaation Moodle-ylläpito päättää versiopäivityksistä ja opettaja ei voi välttämättä itse vaikuttaa käytössä olevaan versioon.

Jotkin mobiilikäyttöä tukevat ominaisuudet ovat saatavilla vain Moodlen viimeisimmissä versioissa. Ks.

Jos Moodlen päivittäminen viimeisimpään versioon ei ole mahdollista, kannattaa harkita plugia Moodle Mobile additional features.

Lisätietoa