Kansio

Loikkaa: valikkoon, hakuun


Moodle 3.6

Moodle 3.8


Kansioiden käyttö pitää kurssin sivun selkeänä ja skrollattavaa on vähemmän kuin jos jokainen tiedosto lisätään yksitellen kurssin etusivulle.

Kerää Kansioon useita tiedostoja yhden linkin taakse. Suosi pdf-tiedostoja, jotka avautuvat useimmilla laitteilla. Nimeä kansio kuvaavasti. Kansiossa voi myös olla alikansioita.

Opiskelijat eivät voi lisätä kansioon tiedostoja (ellei heille anneta opettajan oikeuksia). Tiedostot voi ladata omalle koneelle yhdellä klikkauksella, jos opettaja tämän sallii.

Voit tuoda tiedostot Moodleen pakattuna tiedostona ja purkaa ne Moodlessa, tai luoda tyhjän kansion ja ladata siihen tiedostoja.

Tiedostojen lisääminen (Lisää aineisto > Kansio)

 • Laita Muokkaustila päälle ja klikkaa Lisää aktiviteetti tai aineisto > Kansio.
 • Anna kansiolle kuvaava nimi, joka näkyy opiskelijoille kurssin etusivulla.
 • Lisää kansioon tiedostoja "Lisää" -painikkeesta tai raahaamalla ne kenttään "Tiedostot". Kansioon voi tuoda peräkkäin useampia tiedostoja.
 • Kun kaikki tiedostot on ladattu kansioon, tallenna tekemäsi muutokset sivun alareunasta.

Voit myös samalla kertaa luoda kansioon alikansioita "Luo kansio" -napista. Tällä tavalla on mahdollista rakentaa tiedostohakemisto Moodle-kurssille. Alakansioihin lisätään tiedostot samalla tavalla kuin pääkansioonkin.

m38 Kansion lisays.png

Kansion ja yksittäisen tiedoston nimeä voi muokata jälkikäteen. Tiedostoja voi myös poistaa ja siirrellä kansiosta toiseen (esim. alikansioon). Muokataksesi jo lisättyä tiedostoja, siirry kansion muokkaustilaan ja klikkaa hiirellä tiedostoa, jota haluat muokata. Saat auki uuden ikkunan, jossa voit poistaa tiedoston, muokata sen nimeä, siirtää toiseen paikkaan (kohdasta "Polku"), muuttaa lisenssiä jne.

Tiedostojen muokkaaminen (Kansio > Muokkaa)

Kansion muokkaustilassa voit

 • lisätä uusia tiedostoja ja kansioita
 • muokata jo ladattujen tiedostojen nimiä.
 • muokata tekijätietoa.
 • poistaa ladattuja tiedostoja.
 • siirrellä tiedostoja kansiosta toiseen (esim. alikansioon) kohdasta Polku.
 • muuttaa tiedostojen lisenssiä.
 • ladata tiedostot yhdellä kertaa tai yksitellen itsellesi zip-tiedostona.
 • poistaa kansion (tyhjennä kansio ensin tiedostoista).

Kun haluat muokata jo ladattua tiedostoa:

 1. Avaa kansio ja klikkaa oikealta Toimintovalikko (ratasikoni) > Muokkaa asetuksia.
 2. Klikkaa tiedostoa, jota haluat muokata.
 3. Saat auki uuden ikkunan, jossa voit tehdä tarvittavat muutokset.
 4. Päivitä.
m38 Kansion muokkaus.PNG

Tiedostojen lataaminen

Kaikki tiedostot voi myös tallettaa kerralla omalle koneelleen zip-tiedostona.

Lataa kansio -painike näkyy myös opiskelijoille, jollei opettaja estä sitä kansion asetuksissa kohdassa Näytä Lataa kansio -painike.

lataakansio.PNG

Kansion hallinnan salliminen opiskelijoille

Välillä on tarpeen antaa opiskelijoille oikeudet lisätä tiedostoja kansioon. Yleensä opiskelijoiden välinen tiedostojenjako (avoimesti) toteutetaan keskustelualueella, jossa opiskelijat voivat myös kommentoida tiedostojen sisältäjä ja jossa opettaja voi arvioida tiedostot.

Kun opettaja haluaa sallia opiskelijoille tiedostojen palauttamisen kansioon, opiskelijoille myönnetään ns. aktiviteettikohtaiset opettajaoikeudet. Huomioitavaa tässä tavassa on se, että opiskelija saa aina samat oikeudet kuin opettajakin ja voi siis myös poistaa tiedostoja, lisätä alakansioita, nimetä niitä uudelleen, järjestellä tiedostoja jne. Mikäli annat opiskelijoillesi oikeudet lisätä tiedostoja kansioon, kerro heille sen toiminnoista ja ohjeista nimeämään tiedostot niin, että nimestä näkee työn palauttaja sekä ajankohdan esim. muodossa: MattiMeikalainen_esimerkki_14092012.pdf.

Näin annat opiskelijoillesi opettajaoikeudet kansioon

Avaa ko. aineistokansio. Kansion hallinnointityökalut näkyvät opettajalle aina Asetukset-lohkossa. Siellä on kohta Paikallisesti jaetut roolit.

117309563.png

Valitse opettajan rooli eli "Teacher". Valitse valintaikkunan oikeasta palstasta kaikki kurssin opiskelijat (Shift-nappi pohjassa saat valituksi kaikki kerralla) ja paina Lisää-nappia.

117309564.png

Kun lisääminen on onnistunut, näkyvät opiskelijoiden nimet sivun vasemman puolen kentässä "Olemassaolevat käyttäjät". Näillä henkilöillä on nyt opettajaoikeudet ko. aineistokansioon ja he voivat sitä hallinnoida. Toiminto ei anna opettajaoikeuksia muihin kurssin osiin tai aktiviteetteihin!