Verkko-osoite

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Huom.: Katselet tällä hetkellä Moodlen 3-version ohjeita. Uudemmat ohjeet löydät Opettajan Moodle-oppaan 4x-versiosta.

Moodle 3.6


Yleistä verkko-osoitteesta eli linkistä

Verkko-osoite on yksi Moodlen aineistotyypeistä. Sen avulla opettaja jakaa linkkejä kurssin osallistujille. Kaikki mikä on vapaasti verkossa saatavilla, kuten dokumentit, videot ja kuvat, on luvallista linkittää Moodleen. Nimeä linkkisi tekijänoikeuksia kunnioittaen: nimestä pitää käydä ilmi aineiston nimi ja tekijä.

Verkko-osoitteet/linkit näkyvät kurssin etusivulla yksitellen. Jos aiot lisätä useita linkkejä samaan aiheeseen, kannattaa kerätä ne yhdelle koontisivulle tai sanastoon (jos opiskelijatkin lisäävät linkkejä). Näin kurssin etusivusta ei tule liian pitkä, jolloin opiskelija joutuisi vierittämään Moodle-kurssilla paljon. Tärkeimmät linkit kannattaa nostaa yksitellen Moodlen etusivulle.

Linkin tekeminen

Ks. ohjevideo Linkkien tekeminen (Moodle 3.5) (videolla ohjeistetaan myös, miten linkin voi tehdä Sivulle). Seuraavassa ohje tekstinä.

Verkko-osoitteen ts. linkin lisääminen Moodlen etusivulle:

 1. Klikkaa Toimintovalikko (kurssin etusivulla oikealla ylhäällä oleva ratasikoni) > Muokkaustila päälle.
 2. Mene siihen osioon, johon haluat linkin lisätä ja klikkaa Lisää aineisto tai aktiviteetti > Verkko-osoite > Lisää.
 3. Anna linkille nimi. Se näkyy opiskelijoille kurssialueen etusivulla. Nimeä linkkisi tekijänoikeuksia kunnioittaen: nimestä pitää käydä ilmi aineiston nimi ja tekijä. Saavutettavuuden huomioiminen ks. tarkemmin Saavutettavuus. Tarkempi kuvausteksti on vapaaehtoinen.
 4. Kopioi linkin osoite kenttään Ulkoinen verkko-osoite. Huolehdi, että osoite tulee kenttään kokonaisuudessaan, alkaen http:stä, eli esim. http://www.helsinki.fi/
 5. Näkyvyysasetuksista voit valita, miten linkki aukeaa opiskelijoille. Suositus: valitse Avaa uuteen ikkunaan. Oletusarvoisesti linkki aukeaa samassa selainikkunassa eli Moodlen päälle. Jos valitset oletusasetukset, kannattaa ohjeistaa opiskelijoita Miten linkki avataan uudessa ikkunassa.
 • Tallenna sivun alareunasta muutokset.
Verkkosivu 3 6.JPG

Verkko-osoitteen näkyvyysasetukset

Verkko-osoitteen näkyvyysasetuksiin on viisi erilaista vaihtoehtoa:

 • Automaattinen: verkko-osoitteelle valitaan automaattisesti paras esitystapa (linkki avataan samassa selainikkunassa)
 • Upota: verkko-osoite näytetään omassa kehyksessään, "Moodlen käyttöliittymän sisällä"
 • Uusi ikkuna: verkko-osoite näytetään kokonaan uudessa selainikkunassa, jossa on myös selainvalikko ja osoitekenttä näkyvissä
 • Avaa: verkko-osoite aukeaa samaan selainkkunaan eli "Moodlen päälle", "Avaa" on Moodlessa yleensä siis sama kuin "Automaattinen"
 • Ponnahdusikkunassa: verkko-osoite näytetään uudessa selainikkunassa (ikkunan koko määriteltävissä) ilman selainvalikkoja tai osoitekenttää

Huom. Kannattaa aina tarkistaa lopuksi, että lisäämäsi verkko-osoite toimii! Moodle ei osaa korjata kirjoitusvirheitä tai puutteellisia osoitteita. Jos valitset verkko-osoitteen näkyvyydelle oletusasetukset, kannattaa ohjeistaa opiskelijoita Miten linkki avataan uudessa ikkunassa.

Linkkien avaaminen Moodlessa

Moodlessa linkit, kuten esimerkiksi yllä mainittu alatunnisteessa oleva linkki Moodle-ohjeisiin, avautuu oletuksena samaan selainikkunaan. Organisaatiokohtaisesti tämä voi olla jotain muuta, esim. uuteen selainikkunaan. Mikäli haluat avata linkin uuteen selainikkunaan tai uuteen selaimen välilehteen, valitse linkin päällä hiiren oikeanpuoleisesta painikkeesta kohta "Avaa uuteen ikkunaan/avaa uuteen välilehteen" tai "Open Link in New Window/Tab".

Vie hiiri linkin päälle ja valitse oikeanpuoleisesta hiiren painikkeesta haluamasi linkin avaustapa esimerkiksi selaimen uuteen välilehteen:

m26 linkki uusi välilehti.png

Videot Moodlessa linkkien taakse

Suuria tiedostoja (esim. 50 Mt), kuten videoita, ei yleensä voi ladata Moodleen. Helpointa on tehdä linkki videoon samalla tavalla kuin edellä.

Videoita voi myös upottaa Moodleen siten, että ne näkyvät kurssialueella tai sen Sivuilla ks. Videoiden linkittäminen Moodleen. Joissain organisaatioissa videot upotetaan automaattisesti. Jos näin ei ole, voidaan hyödyntää upotuksessa ns. embed-koodeja, ks. ohjevideo.

Osa organisaatioista, kuten Helsingin yliopisto, hyödyntää videoiden linkitykseen myös ns. Ulkoista työkalua.