Editorit Moodlessa

Loikkaa: valikkoon, hakuun


Moodle 3.0

Editorit Moodlessa

Moodlessa on tekstin muotoiluun useita tekstin muokkauseditorivaihtoehtoa. Oletuseditori on Moodlen Atto editor. Muita vaihtoehtoja ovat mm. TinyMCE-editori ja tekstialue (tekstin muokkaaminen kokonaan ilman editoria). Käyttäjä voi vaihtaa oletuseditorin omista käyttäjätiedoistaan.

Jos haluat vaihtaa vaihtaa editoira, klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaasi ja valitse valikosta Asetukset > Tekstieditorin asetukset. Valitse sen jälkeen editori, jonka haluat oletuseditoriksesi ja paina Tallenna muutokset.

Profiilitiedot.png

border=1

Editorit

Atto-editori

m28 atto tiivis.png

Työkalurivin saa laajennettua vasemmanpuoleisimmasta painikkeesta, jolloin saat auki kaikki muokkausvaihtoehdot:

m28 atto laaja.png

Kun laitat hiiren editorin symbolin päälle, saat kuvauksen mitä painikkeella tehdään. Esim.

  • Voit tarkistaa sivun luettavuuden "Helppokäyttöisyyden tarkistus" painikkeella. Klikkaamalla painiketta saat tietoa, miten teet tekstistä luettavamman.
  • Tx-painikkkeella voit poistaa tekstistä muotoilut, jos kopioit Moodleen tekstiä valmiiksi muotoiltuna esimerkiksi Wordista tai verkkosivustolta (vastaa TinyMCE-editorin "Liitä Wordista").
  • <>-painikkeesta saat näkyviin tekstin html-koodin.

TinyMCE HTML-editori

Huom. TinyMCE HTML-editori on aiheuttanut ongelmia tehtävien arvioinnissa ks. https://tracker.moodle.org/browse/MDL-60263

Editorin perustyökalurivi sisältää kaikkein käytetyimmät työkalut (tekstin muotoilu, lihavointi, kursivointi, listat, linkin lisääminen, kuvan lisääminen, median lisääminen, hallitse upotettuja tiedostoja) näyttää tältä:

m26 editori tiivis.png

Editorin koko työkaluvalikoiman saa auki ylärivin vasemmanpuolisimmasta painikkeesta "Toolbar Toggle". Sieltä löytyy muun muassa kokoruututila ja "Liitä Wordistä" toiminnot (oikealla alhaalla).

m26 editori laaja.png

Tekstialue (ilman muotoilutyökaluja)

Joskus on kuitenkin tarpeen hyödyntää yksinkertaista tekstinsyöttökenttää; eli sellaista editoria, johon voi kirjoittaa pelkkiä merkkejä. Joukkoon voit tarvittaessa kirjoittaa HTML-elementtejä tekstin muotoiluun. Tekstieditoria on käytettävä esimerkiksi jos haluaa tehdä monikielisiä kurssisisältöjä tai haluaa puhdistaa tekstinkäsittelyohjelmasta tekstin mukana tulleita muotoiluja.

m26 pelkkä tekstieditori.png

Joskus käyttäjälle näytetään pelkkä tekstialue, vaikka hänen profiilissaan olisi valittuna jokun Moodlen käyttämistä editoreista. Tarkista tällöin Java script -asetukset selaimeltasi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten kirjoitan matemaattisia kaavoja Moodlessa?
Tekstin kopiointi MS Wordista Moodleen