Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Ryhmätyöskentely.

Ryhmätyöskentely

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun


Ryhmätyöskentelyn tuki Moodlessa
Verkkovälineiden tuki ryhmissä työskentelylle jakautuu työskentelyvaiheiden mukaan. Tälle sivulle on kerätty mahdollisuuksia ja ideoita ryhmätyön tukeen. Moodlessa on mahdollisuus lisätä kurssin osallistujia ryhmiin, ja tarjota toiminnallisuuksia vain tietyn ryhmän jäsenille. Tutustu tämän sivun lisäksi ohjeeseen Ryhmien ja ryhmittelyjen idea.


Ryhmäytyminen

Opiskelijat voivat joko ryhmäytyä itse tai opettaja voi määrätä opiskelijat ryhmiin.

Jos haluat, että opiskelijat itse voivat valita ryhmänsä antamiesi vaihtoehtojen perusteella,

  • ohjeista opiskelijat rekisteröitymään kurssialueelle suoraan valitsemaansa ryhmään, jolloin voit tehdä ryhmät etukäteen ja jakaa opiskelijoille esim. sähköpostitse (esim. oodin kautta ilmotietojen perusteella) sekä kurssialueen osoitteen että ohjeet ryhmistä ja ryhmäkohtaiset kurssiavaimet
  • kysy opiskelijoiden toiveita kurssialueella, minkä jälkeen joudut vielä lisäämään opiskelijat ryhmiin.
    • Valinta- eli äänestys-aktiviteetilla, jossa voit rajata ryhmän kokoa.
    • keskustelualueella tai chatissa, jolloin ryhmäytyminen on ohjeidesi varassa
    • kurssin lähitapaamisessa, jossa tehdyn ryhmäytymisen tuloksen mukaiset ryhmät lisäät Moodleen

Jos haluat itse määrätä tai arpoa opiskelijat ryhmiin, tee se kunhan kaikki osallistujat ovat kurssialueella. Ks Ota käyttöön ryhmätoiminnot.

Työn tekeminen ja yhteydenpito ryhmässä

Opiskelijat tarvitsevat ryhmätyönsä tueksi sekä paikan, jossa keskeneräistä työtä voi jakaa ja työstää ryhmäläisten kesken että vuorovaikutuskanavan.

Tekstin työstämispaikkavaihtoehtoja

  • Wiki, jossa näkyvyyden voi tarvittaessa rajata vain ryhmälle näkyväksi. Opiskelijat voivat tehdä näkyvyysrajoituksen itse.
  • Moodlen ulkopuolisista välineistä mainio on EtherPad, josta löytyy hyvä vaihtoehto osoitteesta http://muistio.tieke.fi/. Voit joko ohjeistaa opiskelijat perustamaan omat muistionsa tuonne (Luo uusi muistio) tai perustaa yhden yhteisen kurssiosoitteen (Luo ryhmäsivu), jonka alle opiskelijat voivat lisätä omia muistioitaan ja jonka voit linkittää kurssialueelle Moodleen.
  • Adobe Connect eli AC, johon voit pyytää opiskelijoille omat huoneet tai ohjeistaa heitä käyttämään yhteistä huonetta ja esim. varaamaan aikoja tavalla tai toisella.

Yhteydenpitoon ryhmäläiset tarvitsevat

  • vähintään keskustelualueen. Suositeltavinta on rajata keskustelualueen näkyvyys vain ryhmälle.
  • ja lisäksi osa ryhmistä ehkä haluaa käyttää Chattia yhtäaikaiseen kommunikointiin. Jos opiskelijat käyttävät etherpadia, kussakin muistiossa on valmiina chat. Samoin AC on järkevä väline yhtäaikaiseen työskentelyyn.

Työn palautus ja julkaisu

Jos opiskelijat käyttävät työstämiseen wikiä (tai etherpadia), helpoin "työn palautus" on se tekstiversio, joka työskentelypaikassa on tehtävän palautushetkellä.

Jos ryhmien wikisivuissa on näkyvyyden rajaus, sitä täytyy tietysti laajentaa julkaisun jälkeen tai kopioida lopullinen teksti opettajan ohjeistamaan palautuspaikkaan. Vertais- ja opettajan palautteen voi helposti kirjoittaa wikisivulle suoraan kommenteiksi.

Arviointi

Toistaiseksi Moodlessa ei ole välineitä, joilla ryhmässä tehdyn työn voisi palauttaa ryhmänä siten, että työn arviointi kohdistuisi kaikkiin ryhmän jäseniin. Ryhmätyövälineistä missään ei edes ole varsinaista asteikollista arviointimahdollisuutta. Ryhmätöiden arvosanat voi sen sijaan kirjata suoraan Arviointikirjaan.