Kirja

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Kirja.


Kirja-aineistotyypillä voit luoda monisivuisia materiaaleja kirjan tyyppiseen formaattiin eli jäsentää lukuihin ja alilukuihin. Kirja voi sisältää tekstin lisäksi multimediatiedostoja, ja se on hyödyllinen sellaisten pitkien ohjeiden ja muun materiaalin esittämiseen, joka voidaan jakaa osiin. Oletusarvoisesti vain opettajat voivat muokata kirjaa, kuten muitakin aineistoja.

Laita muokkaustila päälle ja valitse "Lisää aktiviteetti tai aineisto" > Kirja sopivassa kohdassa kurssialuetta. Anna kirjalle nimi ja halutessasi myös kuvaus.

117309565.png

Lukujen otsikointi

  • Ei mitään - lukujen ja alalukujen otsikoilla ei ole automaattimuotoilua. Käytä tätä, jos haluat määrittellä oman nimeämistyylisi. Jos haluat esimerkiksi käyttää lukujen otsikoinnissa kirjaimia, kirjoita luvun otsikoihin käsin haluamasi muotoilu "A Ensimmäinen Luku", "A.1 Aliluku" jne.
  • Numerot - luvut ja aliluvut numeroidaan automaattisesti (1, 1.1, 1.2, 2, ...)
  • Luettelomerkit - aliluvut sisennetään automaattisesti ja näytetään luettelomerkeillä
  • Sisennetty - aliluvut sisennetään automaattisesti

Omat otsikot

Oletuksena on, että luvun otsikko näkyy sisällysluettelossa ja lisäksi otsikko näytetään luvun sisällön (leipätekstin) yläpuolella. Jos rastit ruudun "Omat otsikot", luvun otsikkoa EI näytetä otsikkona enää luvun sisällön yläpuolella (ainoastaan sisällyksessä) ja voit sen sijaan kirjoittaa muuta tekstiä tähän kohtaan. Omat otsikot on hyödyllinen silloin, jos luvun otsikko on pitkä ja haluat käyttää sisällyksessä lyhyempää versiota.

Kirjan muokkaaminen ja lukujen lisääminen

Kun kirjan perusasetukset on tallennettu (tallenna ja näytä) pääset lisäämään ensimmäisen luvun. Anna luvulle otsikko ja kirjoita sisältö. Alalukuja voi lisätä vasta, kun ensimmäinen pääluku on lisätty.117309574.pngEnsimmäisen luvun lisättyäsi, voit lisätä sille alalukuja sekä tietysti myös uusia päätason lukuja. Jokaisen luvun/sivun yhteydessä näytetään työkalurivi, josta lukua voi siirtää, muokata, poistaa, piilottaa opiskelijoilta sekä lisätä uusia lukuja (oikeanpuoleinen plusmerkki luvun kohdalla).117309566.png

Näin annat opiskelijoillesi opettajaoikeudet kirjoittaa kirjaa

Joskus voi olla tarpeen sallia opiskelijolle mahdollisuus kirjoittaa kirjaa. Yleensä yhteiskirjoittaminen kannattaa tehdä wikissä, koska se huomioi versiohistorian ja päästää vain yhden kerrallaan muokkaamaan sisältöä. Mutta jos opettajalla on perusteltu syy avata kirja opiskelijoiden muokattavaksi ja työnjaosta sovitaan selkeästi,  voi opiskelijoille antaa hallintaoikeudet (huom. sisältää myös oikeuden poistaa toisen tuottamaa tekstiä). 

Avaa ko. kirja. Kirjan hallinnointityökalut näkyvät opettajalle aina Asetukset-lohkossa. Siellä on kohta "Paikallisesti jaetut roolit".

117309575.png

Valitse opettajan rooli eli "Teacher". Valitse valintaikkunan oikeasta palstasta kaikki kurssin opiskelijat (Shift-nappi pohjassa saat valituksi kaikki kerralla) ja paina Lisää-nappia.

117309564.png

Kun lisääminen on onnistunut, näkyvät opiskelijoiden nimet sivun vasemman puolen kentässä "Olemassaolevat käyttäjät". Näillä henkilöillä on nyt opettajaoikeudet ko. kirjaan ja he voivat sitä hallinnoida. Toiminto ei anna opettajaoikeuksia muihin kurssin osiin tai aktiviteetteihin!