Editorit Moodlessa

MoodleDocsista
Versio hetkellä 24. maaliskuuta 2022 kello 08.15 – tehnyt Margit Koivumaa (keskustelu | muokkaukset) (→‎Kuvan koon muokkaaminen)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Malline:Moodle 3.0Malline:Moodle 3.5

Millaista sisältöä kurssille kannattaa rakentaa?

Ks. Saavutettavuus # Näin teet Moodle-alueestasi saavutettavamman

Tekstin, kuvien ja videoiden ym. muokkaaminen

Moodlen oletuseditori on Atto-editori (suositus). Muita vaihtoehtoja ovat mm. TinyMCE-editori (ei enää päivitetä) ja tekstialue (tekstin muokkaaminen kokonaan ilman editoria). Käyttäjä voi vaihtaa oletuseditorin omista käyttäjätiedoistaan.

Kun siirrät hiiren nuolen editorin symbolin päälle, Moodle kertoo mitä ko. painike tekee.


Editorilla voit mm. lisätä otsikoita, linkkejä, kuvia, upottaa videoita, tehdä taulukkoja sekä tarkistaa tekstin esteettömyyden (helppokäyttöisyyden tarkistus).


Jos Moodle-ylläpitosi sallii, voit myös tehdä Moodlen editorilla videon tai äänitiedoston, ks. video Record audio and video in Moodle 3.5


Löydät editorin lähes jokaisesta paikasta, jossa tuotat sisältöä Moodeen mm. kun luot Sivua, kirjoitat kuvausta Tehtävään tai Keskustelualueeseen tai teet Tentti-kysymyksen.

Katso englanninkielinen video Atto-editorista. Videolla näytetään mm. linkin tekeminen, videon lisääminen, automaattinen tallennus ja helppokäyttöisyyden tarkistus:

Atto-editori

m28 atto tiivis.png

Työkalurivin saa laajennettua vasemmanpuoleisimmasta painikkeesta, jolloin saat auki kaikki muokkausvaihtoehdot:

m28 atto laaja.png

Kun laitat hiiren editorin symbolin päälle, saat kuvauksen mitä painikkeella tehdään. Esim.

  • Voit tarkistaa sivun luettavuuden "Helppokäyttöisyyden tarkistus" painikkeella. Klikkaamalla painiketta saat tietoa, miten teet tekstistä luettavamman.
  • Tx-painikkkeella voit poistaa tekstistä muotoilut, jos kopioit Moodleen tekstiä valmiiksi muotoiltuna esimerkiksi Wordista tai verkkosivustolta (vastaa TinyMCE-editorin "Liitä Wordista").
  • <>-painikkeesta saat näkyviin tekstin html-koodin.

Taulukon lisääminen

Taulukko-symbolista pääset lisäämään taulukon (jos Moodle-ylläpitosi tämän sallii). Voit muokata mm. taulukon värejä ja kokoa.

m36 taulukkoeditoriAtto.JPG

Raahaa ja pudota kuvia

Voit siirtää kuvatiedostoja suoraan editointikenttään raahaa ja pudota -menetelmällä, kun selaimesi sen sallii.

Kuvan koon muokkaaminen

Kun haluat suurentaa tai pienentää kuvaa

  1. Mene editointitilaan.
  2. Valitse kuva tuplaklikkaamalla sitä.
  3. Napsauta kuva-symbolia editorissa.
  4. Muokkaa kuvan mittoja kohdassa Koko. Varmista, että kohta "Automaattinen koko" on valittu. Riittää, että muutat luvun vain toiseen kenttään.

Ääni-/videotiedoston teko

Video: yökalun kuvaus (englanniksi) Record audio and video in Moodle 3.5

Tarkemmin: RecordRTC (Moodle.docs, englanniksi)

Huom. Työkalu toimii selaimilla Chrome, Firefox and Opera (pöytäkoneet, joissa on Windows-käyttöjärjestelmä), Linux, Mac OS and Chrome OS.

Automaattinen tallennus

Kun käytät Atto Editoria, Moodle tallentaa sivun sisällön automaattisesti minuutin välien (oletusarvo, jonka organisaatiosi Moodle-ylläpito voi muuttaa) tai kun poistut sivulta. Kun palaat kirjoitusnäkymään, saat ilmoituksen Automaattisesti tallennettu luonnos palautettiin.

m36 autosave.JPG

TinyMCE HTML-editori

Huom. TinyMCE HTML-editori on aiheuttanut ongelmia tehtävien arvioinnissa ks. https://tracker.moodle.org/browse/MDL-60263

Editorin perustyökalurivi sisältää kaikkein käytetyimmät työkalut (tekstin muotoilu, lihavointi, kursivointi, listat, linkin lisääminen, kuvan lisääminen, median lisääminen, hallitse upotettuja tiedostoja) näyttää tältä:

m26 editori tiivis.png

Editorin koko työkaluvalikoiman saa auki ylärivin vasemmanpuolisimmasta painikkeesta "Toolbar Toggle". Sieltä löytyy muun muassa kokoruututila ja "Liitä Wordistä" toiminnot (oikealla alhaalla).

m26 editori laaja.png

Tekstialue (ilman muotoilutyökaluja)

Joskus on kuitenkin tarpeen hyödyntää yksinkertaista tekstinsyöttökenttää; eli sellaista editoria, johon voi kirjoittaa pelkkiä merkkejä. Joukkoon voit tarvittaessa kirjoittaa HTML-elementtejä tekstin muotoiluun. Tekstieditoria on käytettävä esimerkiksi jos haluaa tehdä monikielisiä kurssisisältöjä tai haluaa puhdistaa tekstinkäsittelyohjelmasta tekstin mukana tulleita muotoiluja.

m26 pelkkä tekstieditori.png

Joskus käyttäjälle näytetään pelkkä tekstialue, vaikka hänen profiilissaan olisi valittuna jokun Moodlen käyttämistä editoreista. Tarkista tällöin Java script -asetukset selaimeltasi.

Editorin vaihtaminen

Jos haluat vaihtaa editoria, klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaasi ja valitse valikosta Asetukset > Tekstieditorin asetukset. Valitse sen jälkeen editori, jonka haluat oletuseditoriksesi ja paina Tallenna muutokset. Huomaa, että suosituksena on Atto-editori, joka on myös Moodlen oletuseditori.

Profiilitiedot.png

border=1

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten kirjoitan matemaattisia kaavoja Moodlessa?
Tekstin kopiointi MS Wordista Moodleen