Kurssialueen rakenne, navigointi ja hallinnointi

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Tätä sivua ollaan päivittämässä ja se on vielä keskeneräinen, katso tarvittaessa englanninkielinen dokumentaatio tai Moodlen 3-version ohjeet.


Kurssialue

Peruskäsitteitä

  • Moodlessa kurssit on usein jaettu kurssikategorioihin yleensä tiedekuntien ja yksiköiden mukaan, jotta kurssialueet olisi helpompi löytää.
  • Käyttäjät ovat kurssialueella roolissa, joita ovat yleisimmin Opettaja ja Opiskelija.

Rakenne

Kurssikategorioiden rakenne Moodlessa on vastaava kuin kansiohierarkiassa. Kurssikategorioiden pääsivu on juuri, jonka "alikansioina" löytyy kurssialueita, joiden alla ovat osiot (viikot tai teemat), joiden alla ovat yksittäiset aineistot kuten kurssimateriaalit ja tehtävät.

Boost Kurssin etusivu.PNG

Kurssin perusrakenne Moodlessa

Kurssin etusivun perusrakenne riippuu organisaatiosi hyödyntämästä Moodlen teemasta (kuvassa Boost-teema). Usein kurssin sisältö rakentuu sivun leveämpään keskipalstaan allekkain ja sivua kiertävät erilaiset lohkot (vain toisessa reunassa tai molemmissa).

1. Yläpalkki: Navigointi ja hallinnointi

Yläpalkki käsittää yleensä organisaation omaa tietoa (logo). Olitpa millä tahansa sivulla Moodlessa, pääset sivun "yläpalkin" kautta

  • liikkumaan sivustohierarkiassa.
  • lukemaan ilmoituksiasi ja viestejäsi.
  • käyttäjävalikkoon, jossa voit mm. hallinnoida profiiliasi sekä kirjautua sisään ja ulos Moodlesta.

Kun olet kurssialueella, voit hyödyntää navigointi- ts. murupolkua. Siitä pääset palaamaan mm. Katsaus kursseistani -sivullesi ja kurssikategoriat-sivulle. Yläpalkin navigointipolusta voit tarvittaessa avata Moodle-näkymiä myös useaan eri selainikkunaan tai välilehteen klikkaamalla linkin päällä hiiren oikeanpuoleisella napilla. Näin työskentely esimerkiksi kurssialueen muokkaamisessa helpottuu.

2. Keskipalsta: Kurssisisältö

Keskipalstassa on kurssialueen varsinainen sisältö ohjeineen ja työskentelypaikkoineen opettajan sopivasti jäsentäminä. Ylinnä on kurssin "yleinen yhteenveto" tai ns. nolla-/yleis-osio, jossa on valmiina Uutiset-keskustelualue. Yleiseen yhteenvetoon voi myös liittää kuva-aiheen ja otsikon kurssille. Alla olevat muut aiheet tai osiot on oletusarvoisesti numeroitu. Numeroinnin tilalle saa myös vaihdettua päivämäärät, jos haluat käyttää viikkomuotoista kurssirakennetta. Tämän, samoin kuin lohkojen määrän, saat muokattua kurssialueen asetuksista Asetukset-valikosta.

Keskipalstaan voit lisätä kahdentyyppisiä sisältöjä: aineistoja ja aktiviteetteja.

  • Aineistot ovat haluamiasi tausta- ja ohjemateriaaleja, joita vain opettaja-oikeuksilla kurssialueella olevat saavat lisätä, ja kaikki osallistujat näkevät ne.
  • Aktiviteetit taas ovat kurssin toimintoja; työskentelyä, johon opiskelijat osallistuvat.

3. Vasen laita: Navigointi-valikko

Katsaus kursseistani -sivulla ja kurssialueilla on näkymän vasemmalla puolella Navigointi-valikko. Katsaus kursseistani -sivulla Navigointi-valikko on suppeampi. Kurssisivuilla valikossa on myös linkit kurssialueen osioihin.

Navigointi-valikko Boost hampurilainen.PNG -ikonia klikkaamalla voit piilottaa ja ottaa esiin valikon.

Kun kurssi on opettajalla muokkaustilassa, näkyy vasemmalla myös Lisää lohko -toiminto.

4. Oikea yläkulma: Asetukset-valikko

Kun olet kurssialueellasi on oikeassa yläkulmassa ratas-symbolin takana Asetukset-valikko. Valikon takaa löytyy opettajalle tärkeitä toimintoja kuten kurssin asetukset sekä Muokkaustila päälle -painike.

5. Oikea sivupalkki: Lohkot

Katsaus kursseistani -sivulla ja kurssialueilla on näkymän oikeassa reunassa palkit, joissa oletusarvoisesti on valmiina joitakin lohkoja, joiden sisältönä on kurssityöskentelyä helpottavia työvälineitä. Niillä helpotat kurssin tiedottamista, lisäät sosiaalisuuden tunnetta ja ohjaat opiskelijoiden huomiota.

Lohkoilla mm. helpotat kurssialueella liikkumista, tiedotat ajankohtaisista asioista ja yleisesti lisäät osallistujien tietoisuutta kurssityöskentelystä ja siihen osallistujista. Lohkoilla tuetaan osallistujien työskentelyä, mutta varsinaisia kurssisisältöjä niihin ei voi laittaa. Huomaa, että lohkot eivät näy Moodle Mobile App'issa.Sisältöjen siirtäminen

Moodlessa toimii sisältöjen siirtäminen ns. raahaamalla. Eli laita muokkaustila päälle ja tartu nuolipainikkeesta m25 siirra ikoni.png kiinni (hiiren vasen nappi) ja raahaa ko. aihe, osio, aineisto, lohko tai akitiviteetti haluamaasi paikkaan kurssisivulla. Jos siirrät näin kokonaisen aiheen, sen sisältämät aineistot ja aktiviteetit siirtyvät mukana.

Tiedostojen lisääminenkin onnistuu raahaamalla, lue lisää sivuilta: Tiedosto ja Kuvan lisääminen.

Ohjeet Moodlen toimintoihin

Moodlessa sivun alatunnisteessa näkyy aina linkki "Tämä sivu Moodle docs sivustolla". Linkki neuvoo sinut aina oikeaan kohtaan opettajan opasta, joten sitä kannattaa hyödyntää Moodle-kurssia rakennettaessa ja myös opetuksen aikana.

m26 linkki alatunnisteessa.png

Linkkien avaaminen Moodlessa

Moodlessa linkit, kuten esimerkiksi yllä mainittu alatunnisteessa oleva linkki Moodle-ohjeisiin, avautuu aina oletuksena samaan selainikkunaan. Mikäli haluat avata linkin uuteen selainikkunaan tai uuteen selaimen välilehteen, valitse linkin päällä hiiren oikeanpuoleisesta painikkeesta kohta "Avaa uuteen ikkunaan/avaa uuteen välilehteen" tai "Open link in new window/tab".

Vie hiiri linkin päälle ja valitse oikeanpuoleisesta hiiren painikkeesta haluamasi linkin avaustapa esimerkiksi uuteen ikkunaan:

M401verkko osoite2.png