Editorit Moodlessa

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Yleistä

Millaista sisältöä kurssille kannattaa rakentaa?

Ks. Saavutettavuus # Näin teet Moodle-alueestasi saavutettavamman

Editorin vaihtaminen

Jos haluat vaihtaa editoria, klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaasi, valitse valikosta Asetukset ja Tekstieditorin asetukset. Valitse sen jälkeen editori, jonka haluat oletuseditoriksesi ja paina Tallenna muutokset. Huomaa, että suosituksena on Atto-editori, joka on toistaiseksi myös Moodlen oletuseditori.

M401käyttäjätiedot.png

border=1


Tekstin, kuvien ja videoiden ym. muokkaaminen

Moodlen oletuseditori on toistaiseksi Atto-editori (suositus). Muita vaihtoehtoja ovat mm. TinyMCE HTML-editori, TinyMCE editori (valikkoja sisältävä) ja tekstialue (tekstin muokkaaminen kokonaan ilman editoria). Käyttäjä voi vaihtaa oletuseditorin omista käyttäjätiedoistaan (klikkaa profiilikuvaasi ja valitse "Asetukset"). Editoreissa voi olla organisaatiokohtaisia eroja.

Kun siirrät hiiren nuolen editorin symbolin päälle, Moodle kertoo mitä ko. painike tekee.


Editorilla voit mm. lisätä otsikoita, linkkejä, kuvia, upottaa videoita, tehdä taulukkoja sekä tarkistaa tekstin esteettömyyden (helppokäyttöisyyden tarkistus).


Jos Moodle-ylläpitosi sallii, voit myös tehdä Moodlen editorilla videon tai äänitiedoston, ks. video Display sound and video files in Moodle


Löydät editorin lähes jokaisesta paikasta, jossa tuotat sisältöä Moodeen mm. kun luot Sivua, kirjoitat kuvausta Tehtävään tai Keskustelualueeseen tai teet Tentti-kysymyksen.

Katso englanninkielinen video Atto-editorista. Videolla näytetään mm. linkin tekeminen, videon lisääminen, automaattinen tallennus ja helppokäyttöisyyden tarkistus:

Atto-editori

m28 atto tiivis.png

Työkalurivin saa laajennettua vasemmanpuoleisimmasta painikkeesta, jolloin saat auki kaikki muokkausvaihtoehdot:

M401muotoilu2.png

Kun laitat hiiren editorin symbolin päälle, saat kuvauksen mitä painikkeella tehdään. Esim.

 • Voit tarkistaa sivun luettavuuden "Helppokäyttöisyyden tarkistus" painikkeella. Klikkaamalla painiketta saat tietoa, miten teet tekstistä luettavamman.
 • Tx-painikkkeella voit poistaa tekstistä muotoilut, jos kopioit Moodleen tekstiä valmiiksi muotoiltuna esimerkiksi Wordista tai verkkosivustolta (vastaa TinyMCE-editorin "Liitä Wordista").
 • <>-painikkeesta saat näkyviin tekstin html-koodin.

Taulukon lisääminen

taulukko2.png

Taulukko-symbolista pääset lisäämään taulukon (jos Moodle-ylläpitosi tämän sallii). Voit muokata mm. taulukon värejä ja kokoa.

m36 taulukkoeditoriAtto.JPG

Jos haluat lisätä taulukkoon muotoiluja tai reunuksia, käytä TinyMCE-editoria (alempana), ks. myös Tekstieditorin_UKK

Raahaa ja pudota kuvia

Voit siirtää kuvatiedostoja suoraan editointikenttään raahaa ja pudota -menetelmällä, kun selaimesi sen sallii.

Kuvan koon muokkaaminen

Kun haluat suurentaa tai pienentää kuvaa

 1. Mene editointitilaan.
 2. Valitse kuva tuplaklikkaamalla sitä.
 3. Napsauta kuva-symbolia editorissa.
 4. Muokkaa kuvan mittoja kohdassa Koko. Varmista, että kohta "Automaattinen koko" on valittu. Riittää, että muutat luvun vain toiseen kenttään.

Ääni-/videotiedoston teko

Video: työkalun kuvaus (englanniksi) Display sound and video files in Moodle

Tarkemmin: RecordRTC (Moodle.docs, englanniksi)

Huom. Työkalu toimii selaimilla Chrome, Firefox and Opera (pöytäkoneet, joissa on Windows-käyttöjärjestelmä), Linux, Mac OS and Chrome OS.

Automaattinen tallennus

Kun käytät Atto Editoria, Moodle tallentaa sivun sisällön automaattisesti minuutin välien (oletusarvo, jonka organisaatiosi Moodle-ylläpito voi muuttaa) tai kun poistut sivulta. Kun palaat kirjoitusnäkymään, saat ilmoituksen Automaattisesti tallennettu luonnos palautettiin.

m36 autosave.JPG

TinyMCE HTML-editori

Huom. TinyMCE-editori on aiheuttanut ongelmia tehtävien arvioinnissa Moodle 3.x ks. https://tracker.moodle.org/browse/MDL-60263

Editorin perustyökalurivi sisältää kaikkein käytetyimmät työkalut (tekstin muotoilu, lihavointi, kursivointi, listat, linkin lisääminen, kuvan lisääminen, median lisääminen, hallitse upotettuja tiedostoja) näyttää tältä:

m26 editori tiivis.png

Editorin koko työkaluvalikoiman saa auki ylärivin vasemmanpuolisimmasta painikkeesta "Toolbar Toggle". Sieltä löytyy muun muassa kokoruututila ja "Liitä Wordistä" toiminnot (oikealla alhaalla).

m26 editori laaja.png

TinyMCE-editori

Huom. TinyMCE-editori on aiheuttanut ongelmia tehtävien arvioinnissa Moodle 3.x ks. https://tracker.moodle.org/browse/MDL-60263

Editorin perustyökalurivi sisältää, kuten vastaava HTML editori, käytetyimmät työkalut perusnäkymässä.

TinyMCE-perusnakyma.png

Kuvassa näkyy valikot Muokkaa, Näytä, Lisää, Muotoilu, Työkalut, Taulukko ja Ohje (joka avaa ohjeen Moodlen sisäiseen ponnahdusikkunaan - selainriippumaton).

Hyvää tai mitä muissa editoreissa ei ole:

 • Vaihda valitun tekstin kieli (perusnäkymässä) monikielisen sisällön tuottamiseksi kurssille. Esim. kurssi toteutetaan 2 tai 3 kielisenä ja haluat sisällön jokaisella kielellä kurssialueelle, kun opiskelija vaihtaa kieliasetuksia käyttäjävalikosta, vaatii TinyMCE Multi-Language Content(V2) lisäosan
 • Kaavaeditori (TeX-editori, ohjeet in English, perusnäkymässä)
 • Lisää C4L (Components for Learning) korostuksia kurssinäkymään opiskelijalle (perusnäkymässä ja Lisää valikossa), vaatii TinyMCE Components for Learning (C4L) lisäosan
 • Liitä teksti puhtaana tekstinä ilman javaa / html sisältöä (Muokkaa > Liitä tekstinä - pysyvä valinta, kunnes se poistetaan)
 • Näkymättömät merkit (Näytä valikosta)
 • Esikatselu (Näytä valikosta)
 • Lisää koodinäyte (esim. ohjelmoinnin kurssilla näkyvä alue jostain Java, C, LaTeX jne. koodista, Lisää valikossa)
 • Sanamäärälaskuri (Työkalut valikossa)
 • Helppokäyttöisyyden tarkistus (löytyy myös Atto-editorista, Työkalut valikossa)

Huonoa versus Atto-editori

 • Otsikoiden muotoilu löytyy vain Muotoilu > Lohkot kohdasta (vaikeasti löydettävissä / käytettävissä)
  • Opeteltava pikanäppäimet, jos haluaa otsikko- / kappalemuotoilut helposti
 • Perustyökaluvalikko on suppea
 • On aiheuttanut aiemmin ongelmia arvioinnissa
 • Käytettäessä monikielistä tekstiä sivulla aiheuttaa saavutettavuusongelman, kun otsikko/alaotsikko on monikielisenä ja vain yhden kielen teksti näkyy


Toistaiseksi tarkempi kuvaus englanninkielisessä ohjeessa: TinyMCE editor - MoodleDocs

 • Englanninkielisestä ohjeesta puuttuu kielivalinta perusnäkymästä eikä ole ohjetta monikielisyystuelle

Tekstialue (ilman muotoilutyökaluja)

Joskus on kuitenkin tarpeen hyödyntää yksinkertaista tekstinsyöttökenttää; eli sellaista editoria, johon voi kirjoittaa pelkkiä merkkejä. Joukkoon voit tarvittaessa kirjoittaa HTML-elementtejä tekstin muotoiluun. Tekstieditoria on käytettävä esimerkiksi jos haluaa tehdä monikielisiä kurssisisältöjä tai haluaa puhdistaa tekstinkäsittelyohjelmasta tekstin mukana tulleita muotoiluja.

m26 pelkkä tekstieditori.png

Joskus käyttäjälle näytetään pelkkä tekstialue, vaikka hänen profiilissaan olisi valittuna joku Moodlen käyttämistä editoreista. Tarkista tällöin Java script -asetukset selaimeltasi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten kirjoitan matemaattisia kaavoja Moodlessa?
Tekstin kopiointi MS Wordista Moodleen