Ero sivun ”Oppitunnin rakentaminen” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(8 välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{Oppitunti}}
{{Rakenna}}
{{Moodle 3.0}}
{{Moodle 3.0}}
Tämä sivu kertoo, miten rakentaa oppitunt,i kun se on ensin luotu sivun [[Oppitunnin luominen (asetukset)]] mukaisesti. Tietoa siitä, kuinka parhaiten käyttää Moodlen oppituntia ja kuinka opiskelijat käyttävät sitä on sivulla [[Oppitunnin käyttäminen]].
Tämä sivu kertoo, miten rakentaa oppitunti kun se on ensin luotu sivun [[Oppitunnin luominen (asetukset)]] mukaisesti. Tietoa siitä, kuinka parhaiten käyttää Moodlen oppituntia ja kuinka opiskelijat käyttävät sitä on sivulla [[Oppitunnin käyttäminen]].


==Oppitunnin suunnittelu==
==Oppitunnin suunnittelu==
Rivi 10: Rivi 10:


==Sisällön ja kysymysten lisääminen oppituntiin==
==Sisällön ja kysymysten lisääminen oppituntiin==
Kun olet valmistellut oppituntisi sivun [[Oppitunnin luominen (asetukset)]] mukaisesti, napsauta "Tallenna ja näytä", niin pääset näkymään, joka on alla olevassa kuvassa. Jos napasautat "Tallenna ja palaa kurssille", pääset oppituntiin kurssisivulta.
Kun olet valmistellut oppituntisi sivun [[Oppitunnin luominen (asetukset)]] mukaisesti, napsauta "Tallenna ja näytä", niin pääset näkymään, joka on alla olevassa kuvassa. Jos napsautat "Tallenna ja palaa kurssille", pääset oppituntiin kurssisivulta.
[[Tiedosto:lessonfirst.png]]
 
[[Tiedosto:oppitunti1.png]]


===Tuo kysymykset===
===Tuo kysymykset===
Voit tuoda kysymykset oppituntiin napsauttamalla '''Tuo kysymykset''' -linkkiä. Alla olevassa kuvassa on esimerkkejä käytettävissä olevista tiedostomuodoista. Yleistä tietoa kysymystyypeistä löydät sivulta [[Tuo kysymykset]].
Voit tuoda kysymykset oppituntiin napsauttamalla '''Tuo kysymykset''' -linkkiä. Alla olevassa kuvassa on esimerkkejä käytettävissä olevista tiedostomuodoista. Yleistä tietoa kysymystyypeistä löydät sivulta [[Kysymysten tuonti]].


[[Tiedosto:tuo_kysymykset.png]]
[[Tiedosto:tuo_kysymykset.png]]


===Lisää ryhmä===
===Lisää kokoelma===
Ryhmällä tarkoitetaan useampaa kysymyssivua, jotka näytetään satunnaisessa järjestyksessä opiskelijalle. Kysymyssivut on hyvä tehdä etukäteen jotta voidaan päättää mihin kohtaa merkitään ryhmän alku ja loppu. Alku merkitään "Ryhmä" sivulla ja loppu "Ryhmän pääte" sivulla. Lisätietoa löydät sivulta [[Ryhmät (klusterit)]]
Kokoelmalla tarkoitetaan useampaa kysymyssivua, jotka näytetään satunnaisessa järjestyksessä opiskelijalle. Kysymyssivut on hyvä tehdä etukäteen jotta voidaan päättää mihin kohtaa merkitään kokoelman alku ja loppu. Alku merkitään "Kokoelma" -sivulla ja loppu "Kokoelman pääte" -sivulla. Lisätietoa löydät sivulta [[Kokoelmat]]


===Lisää sisältösivu===
===Lisää sisältösivu===
Rivi 76: Rivi 77:


'''Monivalinta'''
'''Monivalinta'''
: Opiskelijalle annetaan kysymys ja joukko vastauksia. Vastausvaihtoehtojen järjestys on opiskelijan näkymässä satunnainen. Oletusarvoisesti vain yksi vaihtoehto on oikein, mutta opettaja voi valita myös "Monivastauksen", jolloin useampi valinta on mahdollinen.
: Opiskelijalle annetaan kysymys ja joukko vastauksia. Vastausvaihtoehtojen järjestys on opiskelijan näkymässä satunnainen. Oletusarvoisesti vain yksi vaihtoehto on oikein, mutta opettaja voi valita myös "Monivastauksen", jolloin useampi valinta on mahdollinen.
: Myös vastausvaihtoehtoihin ja palautteisiin on mahdollista sisällyttää kuvia ja muuta mediaa.
: Myös vastausvaihtoehtoihin ja palautteisiin on mahdollista sisällyttää kuvia ja muuta mediaa.


'''Essee'''
'''Essee'''
: Opiskelija voi kirjoittaa vastauskenttään melko pitkän vastauksen ja opettaja voi arvioida sen manuaalisesti.
: Opiskelija voi kirjoittaa vastauskenttään melko pitkän vastauksen ja opettaja voi arvioida sen manuaalisesti.
 
:* Sivulla [[Oppitunnin_käyttäminen#Oppituntien_arviointi|Oppitunnin käyttäminen]] on tietoja esseiden arvioimisesta. Jos päätarkoituksesi on, että opiskelijat kirjoittavat esseen, [[Tehtävä]] voi olla sopivampi aktiviteetti.
See [[Using Lesson]] for more information on grading essays. If the main purpose of your lesson is for students to write an essay, consider the [[Assignment module]] instead.
:* Myös "Opettaja ilman muokkausoikeutta" voi arvioida oppitunnin esseevastauksia, vaikkei voikaan muokata oppituntia.
 
''Note: Non-editing teachers may also grade lesson essay questions, even though they cannot edit the lesson itself.''


'''Yhdistämistehtävä'''
'''Yhdistämistehtävä'''
 
: Yhdistämistehtävässä voit muodostaa listoja asioista, jotka on yhdistettävä muihin asioihin - esim. sanoja, kuvia tai numeroita. Opiskelijan on yhdistettävä kaikki parit oikein saadakseen tehtävästä pisteet.
*This allows you to set up lists which must be matched against other lists, for instance, words, pictures, numbers etc. The student must match all correctly to receive the score.


'''Numeerinen'''
'''Numeerinen'''
: Vastaukseksi vaaditaan numero. Tietyllä välillä oleva numero voi myös olla oikea vastaus. Numeroalueissa käytetään erottimena kaksoispistettä. Jos esimerkiksi haluat hyväksyä numerot välillä 10, 11 ja 12, kirjoita vastauskenttään '''10:12'''.


*This requires a number as an answer. A number within a range may also be accepted as correct. The range separator to be used is the colon : For example, to accept as correct any number between 10 and 12 (10, 11 and 12) you would type 10:12 in the answer box. Only the plain text editor is available in the answer box.
'''Lyhytvastaus'''
: Vastaukseksi vaaditaan sana tai lyhyt fraasi. Opettajan on ennakoitava mahdolliset vastaukset ja tarvittaessa käytettävä "wild card" merkkiä " * " salliakseen erilaiset kirjoitustavat.
:[[Tiedosto:lyhytvastaus_wildcard.png]]


'''Lyhytvastaus'''
: Jos sisällytät '''Sivun sisältö''' -kentän tekstiin vähintään viisi alaviivaa, kysymys toimii aukkotehtävänä. Suurempi määrä alaviivoja kasvattaa vastauskenttää. (Voit myös tuoda aukkotehtäviä Blackboardista tai muusta Oppimisen hallintajärjestelmästä.)


*A student must provide a single word or short phrase answer. The teacher must anticipate the possible answers and enter them  in the answer box, using ** wild cards if appropriate. Only the plain text editor is available in the answer box.
:[[Tiedosto:lyhytvastaus_aukkotehtävä.png]]
You can include 5 or more underscores in the question text and these will be replaced for the student by the answer box. (This also means that fill in the blank questions may be imported from Blackboard and other LMS.)  Including more underscores will make the answer box wider.


[[Tiedosto:lessongapfill.png]]
:[[Tiedosto:lyhytvastaus_aukkotehtävä_opiskelija.png]]


'''Oikein/Väärin'''
'''Oikein/Väärin'''


*The student is given a sentence and must decide if it is true or false.
: Opiskelijan on valittava kahden vaihtoehdon välillä. Tyypillisesti "Oikein" tai "Väärin".


==Moving your lesson forward==
==Oppitunnin jatkaminen==
*Once you have added your first content or question page, you reach the next screen which displays your page title/type/jumps (ie where the responses take the student to) and actions you can take next:
Kun olet luonut ensimmäisen sisältö- tai kysymyssivun, päädyt sivulle, joka näyttää sivun otsikon, tyypin ja siirtymät sekä seuraavat mahdolliset toiminnot:  
[[Tiedosto:lessonactions1.png]]
[[Tiedosto:tiivistetty_näkymä.png|thumb|center|500px]]
*The '''Actions''' icons allow you to move (if you have more than one), edit, preview or delete your pages.
* Toimintoikonien avulla voit siirtää, muokata, esikatsella ja poistaa sivuja.
*The drop down allows you to create another page of your choice:
* Pudotusvalikon avulla voit luoda lisää sivuja.
[[Tiedosto:lessonactionsdropdown1.png]]


*Note the different view options:
'''Huomaa näkymävaihtoehdot:'''
* ''Tiivistetty näkymä'' näyttää oppitunnin rakenteen melko tiivistetysti, kuten kuvassa yllä.
* ''Laajennettu näkymä'' sisältää enemmän yksityiskohtia


====Collapsed view====
[[Tiedosto:laajennettu_näkymä.png|thumb|center|500px]]
*This gives a brief outline of the lesson structure as in the two screenshots above.


====Expanded view====
==Oppitunnin päättäminen==
*This shows more detail as in the screenshot below:
Valitse '''Oppitunnin loppu''' siirtymäksi haluamasi sivun tai sivujen muokkauksessa.
[[Tiedosto:lessonexpandedview.png|thumb|center|500px]]
Opiskelijalle näytetään geneerinen lopetussivu, jolla on linkit kurssisivulle ja arvosanojen katseluun:


==Ending your lesson==
[[Tiedosto:kurssin_loppu.png]]
*To bring the lesson to a close, select the "End of Lesson" option from the Jump menu on any relevant pages.
*The student will then see a generic message as in the next screenshot, with a direction back to the main course page or to view their grades:
[[Tiedosto:endoflesson1.png]]


[[en:Building Lesson]]
[[de:Lektion erstellen]]
[[de:Lektion erstellen]]
[[ja:レッスンの作成]]
[[ja:レッスンの作成]]
[[es:Construyendo una lección]]
[[es:Construyendo una lección]]

Nykyinen versio 18. syyskuuta 2019 kello 11.34

Moodle 3.0

Tämä sivu kertoo, miten rakentaa oppitunti kun se on ensin luotu sivun Oppitunnin luominen (asetukset) mukaisesti. Tietoa siitä, kuinka parhaiten käyttää Moodlen oppituntia ja kuinka opiskelijat käyttävät sitä on sivulla Oppitunnin käyttäminen.

Oppitunnin suunnittelu

Oppitunti rakentuu sivuista joilla saattaa olla sisältöä opiskelijoiden luettavaksi tai kysymyksiä joihin opiskelijan on tarkoitus vastata. Opettaja voi luoda kysymykset tai tuoda ne tietyllä tavalla muotoillusta tiedostosta. Opettaja päättää missä järjestyksessä nämä sivut näytetään.

  • Ennen oppitunnin rakentamista sinulla tulee olla selkeä kuva, mitä haluat tällä oppitunnilla tehdä. Tuleeko se olemaan lineaarinen oppimiskokemus josta annetaan arvosana? Vaiko ei-lineaarinen harjoitusoppitunti, josta ei anneta arvosanaa? Voivatko opiskelijat palata oppitunnin eri osiin vai voiko oppitunnin tehdä vain yhden kerran?
  • Myös ne, joille on luonnollista työskennellä suoraan verkossa, saattavat hyötyä siitä, että oppitunnin rakenne kuvataan ensin paperille, ettei siirtymiä sivujen välillä tarvitse muistaa ja visualisoida pelkästään omassa päässä.
  • Vihjeitä ja ideoita Oppitunti-aktiviteetin käyttöön löydät sivuilta Oppitunnin käyttäminen sekä Oppitunti FAQ

Sisällön ja kysymysten lisääminen oppituntiin

Kun olet valmistellut oppituntisi sivun Oppitunnin luominen (asetukset) mukaisesti, napsauta "Tallenna ja näytä", niin pääset näkymään, joka on alla olevassa kuvassa. Jos napsautat "Tallenna ja palaa kurssille", pääset oppituntiin kurssisivulta.

oppitunti1.png

Tuo kysymykset

Voit tuoda kysymykset oppituntiin napsauttamalla Tuo kysymykset -linkkiä. Alla olevassa kuvassa on esimerkkejä käytettävissä olevista tiedostomuodoista. Yleistä tietoa kysymystyypeistä löydät sivulta Kysymysten tuonti.

tuo kysymykset.png

Lisää kokoelma

Kokoelmalla tarkoitetaan useampaa kysymyssivua, jotka näytetään satunnaisessa järjestyksessä opiskelijalle. Kysymyssivut on hyvä tehdä etukäteen jotta voidaan päättää mihin kohtaa merkitään kokoelman alku ja loppu. Alku merkitään "Kokoelma" -sivulla ja loppu "Kokoelman pääte" -sivulla. Lisätietoa löydät sivulta Kokoelmat

Lisää sisältösivu

Sisältösivulla opettaja jakaa tietoa, joka vie oppituntia eteenpäin. Sisältösivuilla ei ole kysymyksiä, joihin on vastattava.

  • Opiskelija näkee sivun otsikon, opettajan haluaman sisällön ja yhden tai useamman painikkeen etenemistä varten.
  • Kun opiskelija napsauttaa painiketta, hän siirtyy seuraavalle sivulle, mutta valintaa ei arvioida.

Sivun otsikko

Opiskelija näkee otsikon sisältösivun ylälaidassa.

  • Oppituntia muokatessaan opettaja näkee otsikon tiivistetyssä muokkausnäkymässä. Otsikko näkyy myös vaihtoehtona siirtymisten alasvetovalikoissa.
  • Sisältösivun otsikko voidaan myös näyttää "vasemman valikon" sivulistauksessa.

Sivun sisältö

Opettaja lisää tähän kenttään haluamansa sisällön käyttäen Moodlen tekstieditoria ja sen multimediaominaisuuksia.

Sisältö

Opettaja kirjoittaa Sisällön kuvauskenttiin tekstit, joita opiskelijat voivat napsauttaa päästäkseen seuraavalle sivulle.

  • Sanat näkyvät opiskelijalle painikkeina.
  • Opettaja voi valita järjestetäänkö sisältöpainikkeet vierekkäin vai päällekkäin.
painikkeiden asetukset.png
  • Käytettävissä oleva painikkeiden määrä riippuu Oppitunnin asetuksissa määritetystä vastausten maksimimäärästä

Jokaiseen sisällön kuvaukseen liittyy Siirry-valikko. Siirtymiset vievät opiskelijan sivulta toiselle.

  • Siirtyminen voi olla suhteellinen (esim. Seuraava sivu tai Oppitunnin loppu) tai absoluuttinen (johtaa tietylle nimetylle sivulle).
  • Opettaja valitsee haluamansa sivun alasvetovalikosta, jossa kaikki oppituntiin lisätyt sivut ovat saatavana.

Kun opiskelija napsauttaa kuvaustekstillistä painiketta, hän siirtyy siirtymisvalikossa valitulle sivulle.

Lisää tietoa on sivulla Siirtymiset

Lisää kysymyssivu

Napsauttamalla Lisää kysymyssivu tähän -linkkiä pääset valitsemaan, minkätyyppisen kysymyssivun haluat lisätä oppituntiin:

valitse kysymystyyppi.png

note icon.png Huomaa: Oppitunnin kysymystyypit ovat täysin erillisiä Tentin kysymystyypeistä, vaikka kysymysten nimet ovatkin samanlaisia.


Kysymyssivun rakenne on hyvin samanlainen, kuin yllä esitetty sisältösivun rakenne, Tyypillinen kysymyssivu sisältää seuraavat osat:

  • Sivun otsikko - kysymyssivun yläosassa näkyvä sivun nimi
  • Sivun sisältö - Itse kysymys ja siihen liittyvä aineisto
  • Vastaus-kenttiä, joihin sisältyy kysymystyypistä riippuen:
    • Vastaus (valintatehtävän painikkeen teksti tai muu mahdollinen vastaus)
    • Palaute (palaute valinnasta tai muusta opiskelijan "palautuksesta")
    • Siirry (siirtymispainikkeen toiminto)
    • Tulos (vastauksen mahdollinen pistearvo)
note icon.png Huomaa: Numeerisissa ja lyhytvastauskysymyksissä Vastaus-kenttää varten on vain muotoilemattoman tekstin editori. Opiskelijan vastaukseksi kelpaa vain oikein kirjoitettu fraasi.


lyhytvastauksen palaute.png

Kysymystyypit

Monivalinta

Opiskelijalle annetaan kysymys ja joukko vastauksia. Vastausvaihtoehtojen järjestys on opiskelijan näkymässä satunnainen. Oletusarvoisesti vain yksi vaihtoehto on oikein, mutta opettaja voi valita myös "Monivastauksen", jolloin useampi valinta on mahdollinen.
Myös vastausvaihtoehtoihin ja palautteisiin on mahdollista sisällyttää kuvia ja muuta mediaa.

Essee

Opiskelija voi kirjoittaa vastauskenttään melko pitkän vastauksen ja opettaja voi arvioida sen manuaalisesti.
  • Sivulla Oppitunnin käyttäminen on tietoja esseiden arvioimisesta. Jos päätarkoituksesi on, että opiskelijat kirjoittavat esseen, Tehtävä voi olla sopivampi aktiviteetti.
  • Myös "Opettaja ilman muokkausoikeutta" voi arvioida oppitunnin esseevastauksia, vaikkei voikaan muokata oppituntia.

Yhdistämistehtävä

Yhdistämistehtävässä voit muodostaa listoja asioista, jotka on yhdistettävä muihin asioihin - esim. sanoja, kuvia tai numeroita. Opiskelijan on yhdistettävä kaikki parit oikein saadakseen tehtävästä pisteet.

Numeerinen

Vastaukseksi vaaditaan numero. Tietyllä välillä oleva numero voi myös olla oikea vastaus. Numeroalueissa käytetään erottimena kaksoispistettä. Jos esimerkiksi haluat hyväksyä numerot välillä 10, 11 ja 12, kirjoita vastauskenttään 10:12.

Lyhytvastaus

Vastaukseksi vaaditaan sana tai lyhyt fraasi. Opettajan on ennakoitava mahdolliset vastaukset ja tarvittaessa käytettävä "wild card" merkkiä " * " salliakseen erilaiset kirjoitustavat.
lyhytvastaus wildcard.png
Jos sisällytät Sivun sisältö -kentän tekstiin vähintään viisi alaviivaa, kysymys toimii aukkotehtävänä. Suurempi määrä alaviivoja kasvattaa vastauskenttää. (Voit myös tuoda aukkotehtäviä Blackboardista tai muusta Oppimisen hallintajärjestelmästä.)
lyhytvastaus aukkotehtävä.png
lyhytvastaus aukkotehtävä opiskelija.png

Oikein/Väärin

Opiskelijan on valittava kahden vaihtoehdon välillä. Tyypillisesti "Oikein" tai "Väärin".

Oppitunnin jatkaminen

Kun olet luonut ensimmäisen sisältö- tai kysymyssivun, päädyt sivulle, joka näyttää sivun otsikon, tyypin ja siirtymät sekä seuraavat mahdolliset toiminnot:

tiivistetty näkymä.png
  • Toimintoikonien avulla voit siirtää, muokata, esikatsella ja poistaa sivuja.
  • Pudotusvalikon avulla voit luoda lisää sivuja.

Huomaa näkymävaihtoehdot:

  • Tiivistetty näkymä näyttää oppitunnin rakenteen melko tiivistetysti, kuten kuvassa yllä.
  • Laajennettu näkymä sisältää enemmän yksityiskohtia
laajennettu näkymä.png

Oppitunnin päättäminen

Valitse Oppitunnin loppu siirtymäksi haluamasi sivun tai sivujen muokkauksessa. Opiskelijalle näytetään geneerinen lopetussivu, jolla on linkit kurssisivulle ja arvosanojen katseluun:

kurssin loppu.png