Osallistujien poistaminen kurssialueelta

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Huom.: Katselet tällä hetkellä Moodlen 3-version ohjeita. Uudemmat ohjeet löydät Opettajan Moodle-oppaan 4x-versiosta.

Voit poistaa kurssilaisia kolmella tavalla:
 1. käyttäjä kerrallaan Osallistujat-sivulla.
 2. käyttäjärooli (esim. kaikki opiskelijat) kerrallaan Nollaa-toiminnolla.
 3. lisäämistapa kerrallaan Osallistujien lisäämistavat-sivulla.

Toimivin tapa riippuu tilanteesta ja tarpeista. Jos esimerkiksi haluat käyttää samaa Moodle-aluetta seuraavalla kurssillasi, uusien opiskelijoiden kanssa, saat poistettua päättyneen kurssin osallistujat hyyödyntämällä kohtaa 3.

Huom. kun poistat käyttäjät kurssialueelta, poistat myös heidän tuotoksensa. Jos tehtäväpalautukset pitää arkistoida, tallenna ne ensin esim. zip-pakettina omalle koneellesi.

Jos vahingossa poistat itsesi kurssialueelta, ota yhteyttä oman oppilaitoksesi Moodle-tukeen ja kerro kurssialueesi nimi.

1. Osallistujien poistaminen käyttäjä kerrallaan

Moodle 3.2


Klikkaa vasemmalta Navigointi-valikosta Osallistujat. (Moodlen aiemmat versiot Asetukset-lohko > Käyttäjähallinta > Osallistujat.)

a) Kun haluat poistaa yhden osallistujan: Taulukon oikeanpuolimmaisimmassa sarakkeessa on kuvakkeita, joista yksi on roskakori (Moodlen aiemmat versiot: punainen rasti). Klikkaa sitä, minkä jälkeen Moodle vielä varmistaa, että olet tosiaan poistamassa ko. käyttäjää.

Moodle 3.5

b) Kun haluat poistaa useamman osallistujan:

 • Valitse osallistujalistalta poistettavat osallistujat.
 • Osallistujalistan lopussa on pudotusvalikko "Valituille käyttäjille…”. Valitse "Poista valitut käyttäjät".

2. Osallistujien poistaminen käyttäjärooli kerrallaan (Nollaa-toiminto)

Jos kurssialueesi on sellaisessa käytössä, että käytät sitä tasan yhdelle opiskelijaryhmälle kerrallaan, on näppärintä poistaa kaikki sellaiset osallistujat, joilla on tietty rooli - siis kuten opiskelijat. Tee se näin:

 • Klikkaa kurssin etusivulla kurssi nimen alta välilehti Lisää -> Kurssin uudelleenkäyttö. Avautuvalla sivulla valitse pudotusvalikosta (vasemmalla ylhäällä) vaihtoehto Nollaa (oletuksena siinä on Tuo).
 • Valitse Poista käyttäjiä kurssialueelta pudotusvalikosta Student. Huomaa, että ko. käyttäjien tuotosten poistaminen onnistuu samasta näkymästä. Tarkista myös ennen nollaamista, ettei itselläsi ole opettajan roolin lisäksi opiskelijan roolia kurssialueelle (jos on, poistat samalla myös itsesi kurssilta). Moodle poistaa kaikki, joilla on opiskelijan rooli kurssille, huolimatta myös mahdollisesta "korkeammasta" opettajan roolista.
 • Klikkaa Nollaa kurssi näkymän lopusta.

3. Osallistujien poistaminen lisäämistapa kerrallaan

Tämä tapa on erityisen näppärä jatkuvasti käytössä olevilla kurssialueilla, joille opiskelijat tulevat esimerkiksi vuosikursseittain tms. ryhminä. Kun käytät kullekin vuosikurssille omaa osallistujien lisäämistapaansa, riittää myöhemmin poistaa ko. lisäämistapa, jolloin kaikki sillä tavalla kurssialueelle päässeet osallistujatkin poistuvat. Muussa tapauksessa, kun sinulla ei ole Moodlessa tietoa, kuka opiskelija on mitäkin vuosikurssia, joudut poistamaan opiskelijoita käyttäjä kerrallaan.

Kun valmistaudut vuosikurssikohtaiseen käyttäjähallintaan eli haluat lisätä opiskelijoita kurssialueelle, tee näin:

 • Mene kohtaan Osallistujat (vasemmalla) ja klikkaa ratassymbolia oikealla > Osallistujien lisäämistavat > Itserekisteröityminen (Sudent). (Moodlen aiemmat versiot: Asetukset-lohko > Käyttäjähallinta > Osallistujien lisäämistavat > Itserekisteröityminen (Sudent)).
 • Anna lisäämistavalle kuvaava nimi, esimerkiksi Vuosikurssi 2018. Anna sille myös kurssiavain, joka ei ole käytössä muussa rekisteröitymistavassa.
 • Tallenna muutokset.
 • Jaa kurssiavain opiskelijoille normaaliin malliin.

Kun haluat poistaa vuosikurssikohtaiset opiskelijat, tee näin:

 • Mene kohtaan Osallistujat (vasemmalla) ja klikkaa ratassymbolia oikealla > Osallistujien lisäämistavat. (Moodlen aiemmat versiot: Asetukset-lohko > Käyttäjähallinta > Osallistujien lisäämistavat).
 • Taulukossa on yksi rivi kutakin osallistujien lisäämistapaa kohden, ja oikeanpuolimmaisessa sarakkeessa kuvakkeita, joista yksi on roskakori (Moodlen aeimmissa versioissa punainen rasti). Klikkaa "poista" sen lisäämistavan kohdalla, jonka opiskelijat haluat poistaa.
 • Kun lisäämistapa on poistettu, ovat myös sen kautta kurssialueelle päätyneet käyttäjät päätyneet pois kurssialueelta.
 • Huomaa, että näet Osallistujat-listan (Asetukset > Käyttäjähallinta > Osallistujat) oikeanpuolimmaisesta sarakkeesta, millä tavalla kukin listalaisista on päätynyt kurssialueelle, ja halutessasi voit edelleen poistaa heitä käyttäjä kerrallaan, kuten on ohjeistettu kohdassa 1.