Keskustelualueen käyttö

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Keskustelualueen käyttö.


Etsitkö ohjeita keskustelualueen luomiseen? Ne löytyvät omalta sivultaan.

Yleistä

Keskustelualueet ovat suosittuja aktiviteettaja erityisesti sosiaaliseen vuorovaikutukseen perustuvilla verkkokursseilla. Keskustelualuetta voi verkkokeskustelun lisäksi hyödyntää muun muassa opiskelijoiden esseiden tai tutkimusuunnitelmien palautukseen (tiedostot viestien liittenä). Keskustelualueet ovat oletusarvoiseti julkisia kaikille kurssilaisille, mutta ne voidaan myös osoittaa ainoastaan jollekin tietylle pienryhmälle, jolloin ryhmän ulkopuoliset eivät keskustelualueelle, opettajaa lukuunottamatta, pääse. Keskustelualuetta voi verkkokeskustelun ohella hyödyntää muun muassa vertaisarvioinnissa tai kirjallisten tehtävien palautukseen. Muistathan aina ohjeistaa opiskelijat keskustelualueen käyttötarkoituksesta sekä halutusta aikataulusta ja siitä, millainen rooli opettajalla on keskustelualueella (aktiivinen, passiivinen, osallistuva, ohjaava, puheenjohtaja, taustahavainnoija tms.) ja miten keskusteluprosessin etenemistä ohjataan. Hyväksi havaittuja menetelmiä verkkokeskustelujen organisointiin löytyy muun muassa opetuksellinen verkkokeskustelu -kurssin materiaaleista.

Keskusteluviestien lähettäminen

Uusi keskusteluviesti (kokonaan uuden keskusteluketjun aloitus) lähetetään keskustelualueella "Lisää uusi keskustelu" painikkeesta. Tässä esimerkkikurssin keskustelualueen aloitussivu:

Keskustelualue29 lisaa uusi.png

Anna uudelle keskusteluviestille aihe eli kuvaava otsikko. Tämän jälkeen voit kirjoittaa ensimmäisen viestisi ja muotoilla sen haluamasi näköiseksi tekstieditorilla. Tekstiin voi liittää myös linkkejä ja kuvia.

Jos haluat lähettää vastauksen jonkun toisen jo lähettämään viestiin, valitse silloin Vastaa-linkki viestin kohdalta (oik. alareunasta).

Keskusteluviestitilaus: Keskustelualueviestin tilaaminen tarkoittaa sitä, että saat uusista viesteistä kopion sähköpostiisi (omassa käyttäjäprofiilissasi määriteltyjen ilmoitusasetusten mukaisesti. Viestin kirjoitettuasi, voit yleensä itse määritellä tilaatko kyseisen keskustelualueen kaikki viestit sähköpostiisi (tästä hetkestä eteenpäin), vai et. Tilauksen voi myös perua myöhemmin.

Postita nyt: Oletusarvoisesti viestit lähtevät ne tilanneiden kurssilaisten sähköpostiin 30 min. kuluttua viestin tallennuksesta. Samat 30 min. sinulla on aikaa muokata viestiä. Jos haluat, että viestisi lähtee heti osallistujien sähköpostiin, käytä viestinäkymästä rastia Postita nyt (ks kuva alla). Käytännössä Moodle postittaa lähtevät viestit 5 minuutin välein. Postita nyt- toiminnossakin itse viestiteksti säilyy muokattavissa 30 min ajan; mutta viestiin tehdyt muokkaukset eivät enää ehdi mukaan lähteneeseen sähköpostiin.

Lisäksi voit liittää viestiin haluamasi liitteen (liitteen koko voi enintään olla 20Mt). Ominaisuutta voidaan käyttää vaikkapa vertaisarvioinnin järjestämiseen. Huom. Liitteet eivät periydy sähköpostiin lähteviin kopioihin, vaan ovat ladattavissa ainoastaan keskustelualueelta!

m28 keskustelualue uusiviesti.png

Viestin ollessa valmis, valitse "Lähetä viesti". Opettajat voivat poistaa viestejä keskustelualueelta milloin tahansa.

Huom. Moodlen 2.8 versiosta alkaen keskustelualueen tilauksen ohella on mahdollisuus tilata vain halutut keskusteluketjut pienestä kirjekuori-ikonista kunkin viestiketjun kohdalta.

m28 keskustelu ketjun tilaus.png
m28 keskustelu ketjun tilaus2.png

Kaikkien kurssialueelle luotujen keskustelualeiden yleisnäkymä

Jos lisäät kurssillesi lohkon "Aktiviteetit" (Muokkaustila päälle / Lisää lohko -lohko / Aktiviteetit) saat näkyviisi koosteen myös kaikista kurssialueesi keskustelualueista  ja niiden tilanteesta.

m244 keskustelujen kooste.png

Pääset myös muuttamaan omia asetuksiasi (tilausta ja seurantaa) kätevästi yhdeltä sivulta. Koontisivun yläreunassa on asetus "Tilaa kaikki keskustelualueet" ja "Poista kaikki tilaukset" joka nopeuttaa tilausten hallinnointia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä keskustelualueen käytöstä

Miten luon ryhmille omat keskustelualueet?
Miten lähetän keskustelualueen viestit kurssilaisten sähköpostilaatikkoon?
Ketkä saavat sähköposteja keskustelualueelta, jossa on ryhmämoodi päällä?
Miten kokoan kaikki keskustelualueet yhdelle sivulle?
Miten saan tulostettua keskustelualueen viestit kerralla?
Miten teen opiskelijoille tehtävän, jossa he eivät näe muiden opiskelijoiden vastauksia ennen kuin ovat palauttaneet omansa?
Miten ryhmät toimivat eri aktiviteeteissa?
Miten annan opiskelijoille oikeuden arvostella keskustelualueen viestejä?
Miten teen opiskelijasta keskustelualueen tai chat-huoneen moderaattorin?
Miten estän uusien viestien lähettämisen keskustelualueelle?
Miten saan tehtyä lohkon, jossa näkyy keskustelualueen uusimmat viestit?
Millä työkalulla minun kannattaa kerätä opiskelijoiden tehtävät?

Katso lisää ratkaisuja yleisiin ongelmiin opettajan Usein kysytyt kysymykset -sivulta.