Arviointiprosessi tehtävissä

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Arviointiprosessi tehtävissä.


Moodle 2.8

Arviointiprosessi tehtävässä -sivulla on ohjeet siihen, kuinka asetat Moodlessa tehtävän arvioinnin ja annat opiskelijalle arvosanan tai palautetta (ns. suora, yksinkertainen arvionti). Mikäli haluat hyödyntää ns. edistyneen arvioinnin toimintoja (arviointimatriisia tai arviointiopasta) katso niihin liittyvät omat ohjeensa.


Arviointinäkymä/arviointitaulukko

Pääset tehtävän arviointinäkymään näin:

 • Avaa tehtävä kurssialueelta. 
 • Valitse sivun alareunasta "Näytä palautukset". Huolimatta siitä, onko palautuksia tullut, pääset tehtävän arviointinäkymään (arviointitaulukkoon).
Jokainen opiskelija on omalla rivillään. Sarakkeessa näet kunkin opiskelijan tekemät palautukset kuten kuvassa alla. Kuvassa on piilotettu muutamia sarakkeita, jotta se näkyisi kokonaan. Koska arviointitaulukko näkyy leveänä, voit tarvittaessa piilottaa osa sarakkeista klikkaamalla miinuspainiketta sarakkeen otsikkorivillä.
117309493.png

Plusmerkistä saat puolestaan sarakkeen jälleen näkyviin arviointitaulukossa. Sarakkeita ei voi poistaa tehtävän arviointinänäkymässä kokonaan, mutta sarakkeiden määrään vaikuttaa tehtävässä valitut asetukset

m26 tehtävä arviointitaulukko.png
 • Järjestys: Voit järjestää taulukon uudelleen sarakkeiden otsikkoriviltä haluamaasi järjestykseen. Esimerkiksi jos haluat nähdä, mitkä kaikki työt ovat vielä arvioimatta, klikkaa otsikkoa Arviointivaihe, niin saat ensiksi ne palautukset, jotka on "Lähetetty arvioitavaksi" statuksella. Lisäksi voit järjestellä palautuksia vaikka opiskelijan etunimen alkukirjaimen perusteella.
 • Arviointivaihe: kertoo, mitä opiskelijan työlle on tähän mennessä tapahtunut. Sarakkeessa näkyvät a) opiskelijan toimenpiteet: Ei palautusta, Keskeneräinen tai Lähetetty arvioitavaksi sekä b) opettajan toimenpiteet: Palautusta ei saa muokata tai Arvioitu.
 • Arviointi: klikkaamalla kuvaketta 117309494.png saat aina auki ko. opiskelijan arviointinäkymän.
 • Muokkaa: 117309495.png kuvakkeesta saat auki vaihtoehtoja opiskelijan työn käsittelyyn. Vaihtoehtoja ovat Arviointi ja Päivitä arvosanaa ja "Estä palautusten muokkaaminen". Lisäksi, jos olet ottanut Lähetä arvioitavaksi -toiminnon käyttöön tehtävän asetuksista, vaihtoehtoja ovat, riippuen palautuksen tilanteesta: Muuta palautus keskeneräiseksi, Salli palautuksen muokkaaminen.
 • Viimeksi muutettu: Näyttää opiskelijan tekemät muutokset palautukseen. Jos "Lähetä arvioitavaksi" -toiminto ei ole käytössä, voit tarkistaa tästä sarakkeesta, onko opiskelija tehnyt tehtäväänsä muutoksia.
 • Palautuksen lisätiedot: Jos opiskelija on liittänyt kommentteja tehtäväänsä, niitä pääsee lukemaan suoraan ko. sarakkeesta. Huom. Älä opettajana anna arviointeja / palautetta tehtävästä kommenttina, koska kommentit eivät näy Moodlen arviointikirjassa, eikä niistä lähde opiskelijalle ilmoitusta.
 • Kommentoitava PDF: Lisätoiminto, joka toimii ainoastaan silloin, jos kaiki opiskelijat lataavat tehtävään pdf-tiedoston. Avaa ensiksi opiskelijakohtainen arviointinäkymä sarakkeesta "Arviointi" ja siirry PDF-kommentoinnin työkaluun. Tehtyäsi merkinnät, näet automaattisesti kommentoidun version pdf-tiedostosta sille varatussa sarakkeessa. tarkemmat ohjeet pdf annotointiin tämän sivun alareunassa.
 • Lopullinen arviointi: Kaikkein oikeanpuoleisin sarake kertoo opiskelijan saaman arvosanan / maksimi.

Arviointitaulukon asetukset

Tehtävän arviointitaulukon alapuolella on joukko valinnaisia asetuksia:

117309497.png
 • Näytettävien tehtävien määrä sivulla: montako opiskelijaa näkyy yhdellä sivulla. Useimmiten on helpointa valita vaihtoehto Kaikki.
 • Näytä: ketkä kaikki opiskelijat listataan. Jos et näe kaikkia haluamiasi opiskelijoita, tarkista tämä asetus, joka useimmiten kannattaa olla Kaikki.
 • Nopea arviointi: Jos haluat arvioida kaikkien /monen opiskelijan suorituksen samalla kertaa esim. pelkästään arvosanat kirjaamalla, rastita Nopea arviointi. Nopeassa arvioinnissa voit antaa niin arvosanan kuin sanallista palautettakin. Muista tallentaa nopean arvioinnin muutokset! Nopea arviointi ei toimi edistyneen arvioinnin eli arviointimatriisin tai -oppaan kanssa.

m26 tehtävä nopea arviointi.png

Huomioitavaa arviointitaulukon asetuksissa
 • Nopeaa arviointia käyttäessäsi, muista tallentaa antamasi arvioinnit ennen kuin siirryt sivulta toiselle. Sitä varten näkymän alareunassa on Tallenna kaikki nopean arvioinnin muutokset-painike.
 • Nopeaa arviointia ei suositella käytettäväksi kurssialueilla, joilla arvioinnin antajia on useita, koska arvioinnin antajan tiedot eivät tallennu, eikä toiminto tue samanaikaista arviointien antamista.
 • Nopea arviointi näyttää taulukon alla toiminnon "Ilmoita opiskelijoille", jonka avulla voit ilmoittaa opiskelijoille sähköposti-ilmoituksin muutoksista arvioinneissa. Sama toiminto löytyy myös opiskelijakohtaisesta arviointinäkymästä, vaikka et käyttäisi nopeaa arviointia.

Lähetä arvioitavaksi -toiminnallisuuden logiikka

Jos Lähetä arvioitavaksi -toiminto on tehtävässä otettu käyttöön (ei yleensä oletuksena päällä), kuittaa opiskelija itse erikseen tehtävänsä valmiiksi/arvioitavaksi! Opiskelija siis lisää tiedoston tai tallentaa verkkotekstiä tehtävään normaalisti. Tällöin tehtävänpalautus on tavallaan vasta luonnos. Tällöinkin opettaja näkee työn, ja opettajan Arviointivaihe-sarakkeessa lukee Keskeneräinen. Vasta, kun opiskelija klikkaa painiketta Lähetä arvioitavaksi, lukittuu tehtävän palautusmahdollisuus ja opettaja näkee Arviointivaihe-sarakkeessa Lähetetty arvioitavaksi. Näin opiskelija viestittää  työn olevan valmis arvioitavaksi (ei muutoksia odotettavissa)

Jos opettaja kuitenkin haluaa, että opiskelijan on palautettava työstä kokonaan uusi versio, hän voi avata työn uudelleen muokattavasti opiskelijakohtaisesti. Tällöin opettaja valitsee Muokkaa-sarakkeen kuvakkeen 117309494.png alta Muuta palautus keskeneräiseksi, jolloin opiskelija pääsee taas muokkaamaan tehtävää ja hänen on uudestaan käytettävä "Palauta arvioitavaksi" -painiketta kuitatakseen uuden version valmiiksi.

Vaikka opiskelija ei olisi palauttanut mitään (Arviointivaihe: Ei palautusta), opettaja voi lukita hänen palautusmahdollisuutensa, esimerkiksi jos opettaja ei enää halua myöhässä tulevia palautuksia, valitsemalla Muokkaa-sarakkeen rattaan alta Estä palautusten muokkaaminen.

Huomaa, että voit avata tai lukita palautusmahdollisuuden henkilökohtaisen toiminnon lisäksi "massatoimintona" usealle opiskelijalle kerralla näkymän alareunan pudotusvalikosta, jolloin valitsemasi toimenpide kohdistuu kaikkiin taulukosta rastittamiisi opiskelijoihin. Rasita opiskelijat (kaikki tai osa) ja valitse "Lukitse palautukset". Hyväksy toiminto painikkeesta "Hae".


117309496.png

Arviointiprosessin vaiheistaminen ja nimetyt arvioijat

Vaiheistamalla arviointiprosessin voit tehdä arviointeja pikkuhiljaa, erilaisten vaiheiden kautta ja voit vasta lopuksi julkaista arvioinnit opiskelijoille yhtäaikaa. Mikäli myös "arvioijien nimeäminen" on käytössä, voit nimetä tietyn arvioijan kunkin opiskelijan palautuksille. Arvioijien nimeäminen edellyttää vaiheistetun arviointiprosessin käyttämistä. Vaiheistettu arviointiprosessi puolestaan toimii itsenäisesti, myös ilman nimettyjä arvioijia (esim. yhden opettajan kursseilla nimetyt arvioijat on turha toiminto).

Ota ensiksi tehtävän asetuksissa vaiheistettu arviointiprosessi (halutessasi myös arvioijien nimeäminen) käyttöön.

Valitse pudotusvalikosta "Kyllä" haluat ottaa vaiheistetun arviointiprosessin käyttöösi (Tehtävä > Muokkaa asetuksia > Arviointi).

border="1"

Tämän jälkeen siirry katsomaan tehtävän palautuksia / arviointitaulukkoa. Rastita kohta "Nopea arviointi" taulukon alapuolelta kohdasta "Valinnaiset asetukset". Nyt myös tehtävän arviointitaulukkoon tulee vaiheistusta ja arvioijan nimeä koskevat lisäsarakkeet ja pudotusvalikot näkyviin (kunhan laitat ensin nopean arvioinnin päälle). Jos hyödynnät edistynyttä arviointia (arviointimatriisi, arviointiopas) saat vaiheistusta koskevat lisäasetukset näkyviin vain opiskelijakohtaisessa arviointinäkymässä, koska arviointimatriisin kanssa nopea arviointi ei toimi. Voit siis kuitenkin käyttää vaiheistuksia arviointimatriisinkin kanssa!

Arviointivaihe-taulukossa näkyy nyt pudotusvalikko, josta voit määritellä kullekin palautukselle vaiheen. Valitse vaiheet kullekin palautukselle ja valitse "Tallenna kaikki nopean arvioinnin muutokset", niin valinnat tallentuvat.

m26 tehtävä vaiheistettu arviointiprosessi 2.png

Vaiheita on kuusi:

1. Ei arvioitu = Arviointia ei ole tehty
2. Arvioinnissa = Opettaja on ottanut palautuksen arvioitavaksi, mutta se ei ole vielä valmis
3. Arviointi tehty = Opettaja on antanut arvosanan ja palautteen, mutta sitä ei ole tarkistettu tai julkaistu opiskelijoille
4. Tarkastuskierroksella = Arviointi odottaa toisen opettajan tarkastusta, eikä sitä ole julkaistu opiskelijoille
5. Valmis julkaistavaksi = Arviointi ja tarkistus tehty, mutta arviointia ei ole julkaistu opiskelijoille
6. Julkaistu = Julkaisee arvioinnit opiskelijalle ja lähettää ilmoituksen arvioinnista & palautteesta (mikäli ilmoitukset on otettu opettajan toimesta käyttöön tehtävän arviointinäkymässä - katso tarkemmin tämän sivun luku 2.2 "Viesti opiskelijalle hänen saamastaan arvioinnista").

Palautuksen ei ole pakko käydä läpi jokaista vaihetta. Arviointivaiheet ovat hyviä monen opettajan kurssilla, jolloin kaikki näkevät arviointien tilanteen (jos arviointeja antaa moni samanaikaisesti). Arviointivaiheet toimivat hyvin myös kurssilla, jossa halutaan viivästyttää arvosanojen julkaisua eli tehdään arviointeja pikkuhiljaa, mutta näytetään ne opiskelijoille samanaikaisesti.

Voit halutessaasi ottaa myös ilmoitustoiminnot käyttöösi kohdasta "Lähetä ilmoitus opiskelijalle" > "Kyllä". Oletusvalinta pudotusvalikossa on "Ei" eli opiskelijoille ei lähetetä oletusarvoisesti arvioinnin teosta sähköpostiviestiä. Arvioinnin välivaiheista ei yleensä kannatakaan lähettää viestejä, koska arvosana näkyy opiskelijalle vasta julkaisuvaiheessa. Toimintoa kannattaa siis käyttää vasta viimeisessä vaiheessa "Julkaistu", mikäli hyödynnät arvioinnin vaiheistusta. Toisin sanoe kannattaa välivaiheissa 1-5 valita asetukseksi "Ei", jolloin ilmoitusta arviointivaiheen muutoksesta ei opiskelijalle lähetetä ja vasta kuudennessa vaiheessa, kun arvosana julkistetaan, lähettää opiskelijoille ilmoitus sähköpostiin.

Lisäksi voi ottaa käyttöön arvioijien nimeämisen, joka toimii hyvin vaiheiden kanssa mm. tarkastuskierroksen osalta. Näin monen opettajan kursseilla kukin opettaja näkee omien arvioitaviensa palautukset kätevästi kerralla.

Arvioinnin antaminen opiskelijalle

Avaa tehtävä ja klikkaa arviointinäkymässä Arviointi-sarakkeen kuvaketta 117309494.png, niin pääset opiskelijakohtaiseen arviointinäkymään. Siinä opettajan on mahdollista arvioida tehtävä valitulla asteikolla, antamalla sanallista palautetta ja/tai liittämällä palautetteen osaksi tiedostoja, riippuen tehtävän asetuksissa määritellyistä palautteenantotavoista. Kuvassa alla annettavat palautetavat on määritelty kuten Tehtävä-ohjesivun kuvassa.

 • Jos olet ottanut tehtävässä käyttöön Arviointimatriisin tai -oppaan, katso palautteen antaminen ko. ohjeesta.
 • Jos haluat nopeasti vain merkitä suoritukset tai antaa arvosanat, ks. yllä kohta "nopea arviointi".

Opiskelijakohtaisen arviointinäkymän toiminnot

m26 tehtävä arviointi 1.png
m26 tehtävä arviointi 2.png
m26 tehtävä arviointi 3.png

Olennaisimmat toiminnot ovat tietysti opiskelijan palauttaman työn arviointiin ja palautteenantoon liittyviä, otsikon Arviointi alla.

Huomioitavaa palautteen antamisesta

Antamasi arviointi tallettuu kummastakin painikkeesta "Tallenna muutokset" ja "Tallenna ja näytä seuraava". Painikkeiden erona on, että "Tallenna muutokset" sulkee opiskeijakohtaisen arviointi-ikkunan, "Tallenna ja näytä seuraava" avaa järjestyksessä seuraavan opiskelijan vastaavan näkymän. Voit myös siirtyä arviointia tallentamatta seuraavan opiskelijan kohdalle "Seuraava"-painikkeella.

Jos haluat, että opiskelija saa ilmoituksen arvioinnin tekemisestä, tulee "Ilmoita opiskelijoille" -kohdassa olla vaihtoehto "Kyllä".

 • Jos kurssialueellasi on useampia kuin yksi opettaja, huomaa, että arvioinnissa ei ole rinnakkaisuudenhallintaa. Tämä tarkoittaa, että
  • jos ensin yksi opettaja kirjoittaa opiskelijalle palautetta, tallentaa, ja sitten toinen opettaja kirjoittaa palautetta ja tallentaa, kaikki yhteisesti kirjoitettu palaute tallentuu myöhemmin tallentaneen opettajan nimissä
  • jos kaksi opettajaa aloittaa palautteen kirjoittamisen yhtäaikaa ja ensin yksi tallentaa, sitten toinen, myöhemmin tallentaneen opettajan palaute tallentuu aiemmin tallentaneen opettajan palautteen päälle

Usean opettajan kursseilla kannattaakin hyödyntää vaiheistettua arviointiprosessia ja nimettyjä arvioijia. Vaiheistetun arviointiprosessin ja nimettyjen arvioijien määrittely tulee ottaa erikseen käyttöön tehtävän asetuksista.

Lisää PDF:ään kommentteja eli PDF-annontointi

Opiskelijakohtaisessa tehtävän arviointinäkymän kohdassa "Palaute" on uutena toimintona PDF-kommentointi (kuva yllä), jossa opettaja voi lisätä merkintöjä ja kommentteja suoraan opiskelijan työhön. Tämä edellyttää tietysti, että opiskelijan työ on pdf-muodossa palautettu. "Käynnistä PDF:n muokkaustila" painikkeesta saat opiskelijan työn avattua uuteen ikkunaan.

PDF-annotointi löytyy siis tehtävässä aina opiskelijakohtaisesta arviointinäkymästä tehtävässä (Avaa tehtävä > Näytä palautukset > Arviointi-sarakkeen kynäikoni > Käynnistä PDF-tiedoston muokkaustila).

m26 tehtävä pdf työkalut.png

PDF-kommentointiin on omat työkalunsa erilaisten alleviivausten, kommentien ja leimojen lisäämiseen. Työkalurivin työkaluilla saat lisättyä opiskelijan palautukseen tekstiä ja muita uusia merkintöjä (leimoja, piirroksia, kuvioita jne.). Jos haluat poistaa jo lisätyn kommentin/merkinnän, valitse ensiksi työkaluriviltä nuoli-kuvake ja sen jälkeen klikkaa hiirellä merkintää, jolloin merkinnän kohdalle näkyviin roskakori (=poista merkintä).

Kun olet kommentoinut opiskelijan PDF:n valmiiksi, sulje kommentointi-ikkuna ja tallenna opiskelijan arviointinäkymä, jotta annotoitu pdf-versio jää talteen!

Tehtävän arviointitaulukon sarakkeessa "Kommentoitava PDF" näet nyt uuden tiedoston eli opiskelijan alkuperäinen palautus jää ennalleen ja kommentoidusta PDF:stä muodostetaan oma tiedostonsa. Kommentoitu PDF näkyy opiskelijalle samassa kohdassa, josta hän näkee tehtävän arvioinnin ja palautteen muutenkin.

m26 tehtävä kommentoitava pdf.png

Viesti opiskelijalle hänen saamastaan arvioinnista

Jos tehtävän arviointinäkymässä valitaan vaihtoehto "Kyllä" kohdassa "Ilmoita opiskelijoille" saavat opiskelijat arvioinnista ilmoituksen sähköpostiinsa. Tämä kuitenkin edellyttää, että opiskelija ei ole kieltänyt ilmoitusten vastaanottamisesta omista profiiliasetuksistaan. Opiskelija voi halutessaan määritellä valinnan koskemaan kaikkien kurssialueittensa kaikkia tehtäviä.

Mikäli opiskelijalle lähtee ilmoitus sähköpostitse (oletus, kun opiskelija ei ole sitä erikseen kieltänyt), kun tehtävä on arvioitu, on muotoa:

"Oiva Opettaja on antanut sinulle palautetta tehtävästä 'Palauta seminaariesitelmäsi tänne'. Voit nähdä sen osoitteessa: (linkki tehtävän palautukseen)".

Jos haluat vielä muokata jo tallentamaasi arviointia, kannattaa muutos tehdä pikaisesti. Opiskelija saa viestin nimittäin vasta 30 minuutin kuluttua ensimmäisestä arvosanan tallennuksesta (Moodlen oletusviive muokkauksille). Mikäli haluat viivästää arvosanan julkaisua ja julkaista kaikki arvioinnit viiveellä, tutustu tarkemmin vaiheistettun arviointiprosessin periaatteisiin (hieman ylempänä tällä sivulla).

Missä opiskelija näkee omat arviointinsa ja palautteensa?

Kun opettaja on tallentanut arvioinnin & opiskelijalle antamansa palautteen, opiskelija näkee omat arviointinsa avaamalla tehtävän uudelleen (samasta kohdassa, mistä tehtävä palautettiin). Opettajan antama arvosana ja palaute näkyvät sivun alareunassa. Jos olet käyttänyt sähköpostitiedotusta opiskelijalle, hänen saamassaan sähköpostissa on lisäksi suora linkki samalle sivulle. Annetuista arvioinneista voi kertoa opiskelijoille myös Uutisviestillä.

Opiskelija näkee kurssin arviointinsa myös aina arviointikirjan kautta eli avaamalla "Arvioinnit" Asetukset-lohkon kautta.

Usein kysytyt kysymykset tehtävistä

Miten saan Tehtävä-aktiviteetilla kerätyt palautukset näkymään kaikille?
Miksi saan Moodlesta postia opiskelijoiden palautettua tehtäviään?
Miten teen opiskelijoille tehtävän, jossa he eivät näe muiden opiskelijoiden vastauksia ennen kuin ovat palauttaneet omansa?
Miten ryhmät toimivat eri aktiviteeteissa?
Miksi en saa ladattua tiedostoa Moodleen?
Miksi yksilötehtävän Kuvaus-kentässä näkyy HTML-koodia?
Miten käytän kurssillani tiedostojen palautuksissa plagiaatintunnistusta?
Mitä palautuskansion tilalle?
Miten opiskelijan palauttaman tiedoston saa poistettua?
Miten annan opiskelijoille oikeudet arvostella tai kommentoida toistensa tehtävänpalautuksia?
Miten lähetän sähköpostia kaikille tehtävän palauttaneille?
Millä työkalulla minun kannattaa kerätä opiskelijoiden tehtävät?


Katso tarvittaessa eri Moodle-versioiden mukaiset ohjeet omilta sivuiltaan: Arviointiprosessi tehtävässä 2.5