Actualització

De MoodleDocs
Salta a:navegació, cerca

El Moodle està dissenyat per poder-lo actualitzar netament des de qualsevol versió anterior cap a una de posterior. Si us plau, vegeu Actualització al Moodle 1.6, Actualització al Moodle 1.7 o Actualització al Moodle 1.8 per llegir aspectes relacionats amb comportaments i característiques de la versió cap a on anireu.

Per actualitzar una instal·lació del Moodle, cal que seguiu aquests passos:

Comprovació de les necessitats del sistema

Passeu una estona rellegint la documentació d'instal·lació. Comproveu les característiques del sistema per a la versió a la qual aneu a Administració > Miscel·lània > Entorn

Còpia de seguretat de les dades importants

Tot i que no és imprescindible, sempre és una bona idea la de fer una còpia de seguretat en un sistema de producció abans de començar una actualització important, no fos cas que haguéssiu de tornar enrere cap a la versió anterior per qualsevol cosa. De fet, encara és més bona idea la d'automatitzar el servidor perquè faci còpia de seguretat de la instal·lació Moodle diàriament, i així es podria passar per sobre d'aquest procés.

Hi ha tres àrees que necessiten una còpia de seguretat:

1. El directori del programari del Moodle

Feu una còpia separada d'aquests fitxers abans de l'actualització, per poder-ne recuperar el fitxer config.php i qualsevol mòdul que hàgiu afegit, com ara temes, llenguatges, etc.

2. El directori de dades

És on hi ha totes les dades carregades (com ara recursos i tasques dels estudiants) i és molt important que n'hi hagi una còpia de seguretat sempre. Algunes actualitzacions poden canviar de lloc o el nom de directoris dins d'aquest directori de dades.

3. La vostra base de dades

La majoria de les actualitzacions del Moodle alterarà les taules de la base de dades, per canviar-hi o afegir-hi camps. Cada base de dades té vies diferents de fer la còpia de seguretat. Una manera de fer una còpia amb el MySQL és la d'abocar ('dump') la BD en un únic fitxer SQL. Aquest exemple mostra les comandes Unix que aboquen una base de dades anomenada "moodle":

mysqldump -u nom_usuari_bd -p -C -Q -e -a moodle > moodle-backup-2007-04-01.sql

Substituïu nom_usuari_bd pel vostre nom d'usuari de la base de dades. L'opció -p marca que se us demani el mot de pas de l'usuari especificat amb el paràmetre -u

Si l'ordinador seu ('host') de la base de dades no és l'ordinador des d'on executeu la comanda de còpia (normalment el servidor web), ho haureu d'especificar amb l'opció -h:

mysqldump -u nom_usuari_bd -p -h host_base_dades -C -Q -e -a moodle > moodle-backup-2007-04-01.sql 

També podeu utilitzar la utilitat "Export" a la interfície web opcional del Moodle, "MySQL Admin" per fer el mateix en qualsevol plataforma. Aquesta interfície es pot obtenir a http://download.moodle.org/modules/integrations.php. És una integració del PHPMyAdmin per a l'administració del Moodle.

Instal·lació del Moodle nou

Des d'un fitxer descarregat

No copieu els fitxers per sobre d'una altra instal·lacció si no sabeu què feu... algunes vegades poden quedar fitxers vells que destorbin la instal·lació nova. La millor manera de fer-ho és canviar de nom el directori actual del Moodle, i descomprimir el nou en un directori amb el nom antic.

mv moodle moodle.backup
tar xvzf moodle-1.1.tgz

Seguidament, recupereu el fitxer config.php vostre i tots les altres addicions, com ara temes personalitzats:

cp moodle.backup/config.php moodle
cp -pr moodle.backup/theme/mytheme moodle/theme/mytheme

A través del CVS

Podeu utilitzar el CVS per a les revisions i les actualitzacions del vostre Moodle. Per fer-ho cal que feu la comprovacio del funcionament del CVS en un directori Moodle arrel (buit completament).

En servidors Linux

Per engegar un CVS del Moodle, primer haureu d'entrar al servidor CVS del Moodle.

 cvs -d:pserver:anonymous@moodle.cvs.sourceforge.net:/cvsroot/moodle login
 No password for anonymous, so just hit the Enter button.

Aneu dins del directori que haurà de ser l'arrel del Moodle i escriviu la comanda:

 cvs -z3 -d:pserver:anonymous@moodle.cvs.sourceforge.net:/cvsroot/moodle co -r MOODLE_18_STABLE moodle 
 (en què MOODLE_18_STABLE és la versió que voleu instal·lar)

Al moment d'actualitzar una revisió, només cal anar dins del directori i actualitzar amb els fitxers nous:

 cvs update -dP

Per actualitzar una versió, escriviu aquesta comanda tot canviant el 18 al número de la versió més nova:

 cvs -Q update -dP -r MOODLE_18_STABLE

Comproveu que feu servir el paràmetre "d" perquè es puguin crear directoris nous, si cal; i el paràmetre "P" per a esporgar directoris que quedin buits.

En servidors Windows

Podeu utilitzar el Tortoise CVS per fer la comprovació inicial i les actualitzacions.

Si heu editat fitxers del Moodle, seguiu els missatges atentament per saber si es creen conflictes en la descàrrega. Els temes personalitzats i addicions particulars no es tocaran.

No us oblideu de visitar la pàgina d'administració (admin) havent completat l'actualització del CVS.

Conclusió de l'actualització

El darrer pas consisteix a provocar els processos d'actualització des de dins del Moodle mateix.

Visiteu la pàgina d'administració de la instal·lació. Per exemple:

e.g. http://el_vostre_domini.com/moodle/admin

Tant li fa que estigueu identificats com a administració o no. Si actualitzeu des d'una versió anterior, no podríeu entrar de cap manera abans de concloure l'actualització.

El Moodle detectarà automàticament la versió nova i farà totes les actualitzacions en fitxers i la base de dades que calgui. Si hi hagués alguna cosa que no pogués fer tot sol (estrany) apareixerien missatges amb informació sobre el que cal fer.

Suposant que tot ha anat bé (cap missatge d'error), ja podreu usar la versió nova del Moodle i passar-vos-ho bé amb les característiques noves!

Vegeu a més

nl:Upgraden zh:升级