Instal·lació del Moodle

De MoodleDocs
Salta a:navegació, cerca

No us espanteu! :-)

Aquesta guia us explica com instal·lar el Moodle per primer cop. Alguns passos d'aquest procés necessiten ser molt detallats i cobreixen la majoria de preparacions de molts servidors web; per tant, aquesta pàgina podrà semblar llarga i complicada. No us espanteu, s'arriba a saber com instal·lar el Moodle en pocs minuts!

Si teniu cap problema, si us plau, llegiu aquesta pàgina atentament --la majoria de solucions tenen una resposta aquí mateix. I si encara teniu algun dubte podeu demanar ajuda a la Comunitat Moodle a través del lloc moodle.org Using Moodle.

Una altra opció que teniu és contactar amb Moodle Partner providing Moodle hosting que pot mantenir-vos una instal·lació Moodle. Així podreu oblidar-vos de tot aquest proces i anar directament a la formació! Un Moodle partner és l'opció preferent, però si decidiu triar una empresa de serveis que tingui el cpanel per hostatjar, llavors aquesta guia us mostrarà el procés de tria del servei i en la preparació de moodle via cpanel.

Si voleu engegar Moodle a l'ordinador propi i aquesta pàgina us sembla una mica descoratjadora, llegiu aquestes guies, si us plau: Instal·lació d'Apache, MySQL i PHP(AMP) o com instal·lar un dels paquets complets d'instal·lació del Moodle. Proporcionen instruccions alternatives per instal·lar tot això a les plataformes més populars.

Requisits

Moodle està preparat per al Linux fent servir Apache, MySQL PHP (sovint es reconeix amb el nom LAMP el conjunt d'aquests quatre components), però també s'ha provat als sistemes operatius Windows XP/2000/2003 (WAMP), Solaris 10 (Sparc i x64), Mac OS X i Netware 6. També es pot treballar amb els servidors de dades PostgreSQL, Oracle i Microsoft SQL.

Els requisits per al Moodle són els següents:

  • Maquinari (si utilitzeu un servidor propi):
    • Espai de disc: 160Mb lliures (com a mínim). Us caldrà més espai lliure per desar-hi els materials d'ensenyament.
    • Memòria: 256Mb (mínim), 1Gb (recomanat). Com a norma general, Moodle suportarà 50 usuaris "concurrents" per cada gigabit de memòria RAM, però això pot variar en funció del maquinari específic i la combinació de programes.
  • Programari:
    • Servidor web. La majoria de gent utilitza Apache, però el Moodle hauria de treballar correctament en qualsevol servidor web que suporti PHP, com ara IIS a les plataformes Windows. PHP imposa unes necessitats segons la versió del servidor web, que són complexes, i normalment el consell general que es pot donar és que es faci servir la versió més recent possible del servidor web escollit.
    • El llenguatge d'escripts PHP. (Penseu que hi ha hagut millores havent instal·lat el Moodle amb el programari PHP-Accelerator). De moment hi ha dues versions de PHP accessibles: PHP4 i PHP5.
      • Per al Moodle 1.4 o posterior, es suporten aquestes versions: PHP4 (versió 4.1.0 o posterior) o PHP5 (versió 5.1.0 o posterior).
      • Per al Moodle 1.6 o posterior, es suporten aquestes versions: PHP4 (versió 4.3.0 o posterior) o PHP5 (versió 5.1.0 o posterior).
      • Les versions futures del Moodle 2.0 o posteriors ja no acceptaran PHP4 i necessitaran PHP5 o posteriors).
    • Un servidor de base de dades: MySQL i PostgreSQL estan completament suportats i recomanats. El suport per a Microsoft SQL Server i Oracle s'ha afegit al Moodle 1.7. MySQL és el que tria molta gent perquè és molt popular, però hi ha alguns arguments a favor de PostgreSQL, especialment si heu planejat un desenvolupament molt extens.
      • Per al Moodle 1.5 o posteriors, MySQL (versió 3.23 o posterior) o PostgreSQL (7.4 o posterior).
      • Per al Moodle 1.6 o posteriors, MySQL (versió 4.1.12 o posterior) o PostgreSQL (7.4 o posterior).
      • Notes: Per al Moodle 1.6 o posterior. Si utilitzeu codis de llenguatge només llatins, podeu utilitzar MySQL 4.1.12. Si utilitzeu codis no-llatins us caldrà MySQL 4.1.16 o posterior. De moment el paràmetre "strict mode" de MySQL ha de ser OFF (establert a "" o "MYSQL40") al fitxer de configuració de MySQL. La versió mínima de PostgreSQL és 7.4 i s'utilitzen molt la 8.0 i la 8.1. La versió mínima de Microsoft SQL Server és la 2005 (versió 9). També hi ha hagut intents amb SQL Server Express 2005.
  • Requeriments addicionals de PHP
    • Paràmetres de PHP
      • El Safe mode ha d'estar en OFF (comproveu-ho al fitxer php.ini o al fitxer de configuració d'Apache).
      • El paràmetre memory_limit ha de ser com a mínim 16M (es recomana que sigui 32M per al Moodle 1.7 o posterior).
      • El paràmetre de PHP session.save_handlerha d'establir-se a files.
    • Extensions de PHP i llibreries
      • L'extensió mbstring es necessita per controlar cadenes multi-byte.
      • L'extensió iconv també es necessita per al Moodle 1.6 o posterior.
      • Les llibreries i extensions GD library i FreeType 2 també es necessiten per poder mostrar els gràfics dinàmics que es fan a les pàgines de registres.
      • L'extensió mysql cal si utilitzeu la base de dades MySQL. Fixeu-vos que en algunes distribucions de Linux (especialment Red Hat) es tracta d'una instal·lació opcional.
      • L'extensió pgsql cal si utilitzeu la base de dades PostgreSQL.
      • L'extensió zlib cal per afegir la funcionalitat zip de compressió i descompressió.
      • Pot ser que calguin altres extensions PHP per poder suportar altres funcionalitats del Moodle, especialment les d'autenticació i/o enrolament (p.ex. l'extensió LDAP per a l'autenticació LDAP i l'extensió de sockets per al servidor de Xat)

Nota si teniu un compte hostatjat: la majoria de proveïdors suporten aquestes característiques per defecte. Poseu-vos en contacte amb el servei de provisió per comprovar que sigui aquest el cas abans de signar un contracte. Si ja l'heu signat i no hi donen suport, pregunteu-los per què, i penseu a traslladar-vos a algun altre lloc si no volen arreglar-ho.

Quants usuaris?

A més del maquinari i del programari, també heu de pensar en la capacitat de la instal·lació Moodle en funció del nombre d'usuaris que ha de poder suportar. Cal tenir en compte dos números:

  • Usuaris de navegació: el nombre màxim d'usuaris que podran navegar pel lloc Moodle. És el nombre d'ordinadors del centre o del curs (el més alt).
  • Usuaris concurrents de la base de dades: el nombre màxim d'usuaris concurrents de la base de dades (en activitats Moodle com ara qüestionaris). És el nombre d'usuaris que utilitzaran el Moodle simultàniament. En una institució educativa, calculeu amb els horaris i llistes en mà.

Quan sapigueu aquestes quantitats, podeu deduir el model de la instal·lació. El nombre exacte d'usuaris depèn de la combinació maquinari/programari/xarxa. Normalment la quantitat de memòria (RAM) instal·lada és el factor decisiu, però un processador més ràpid també contribuirà a reduir el temps de càrrega de les pàgines.

La regla general per a un servidor sol és que el nombre màxim aproximat d'usuaris = RAM (en Gb) * 50 i que el nombre màxim aproximat d'usuaris de navegació = Màxim aproximat d'usuaris concurrents * 5. Per exemple, una universitat amb un total de 500 ordinadors al campus i 100 usuaris concurrents, necessitarà aproximadament 2Gb de RAM en un servidor per donar-hi suport.

Nota si feu servir un compte hostatjat: Demaneu al proveïdor els límits de connexions concurrents a la base de dades i de càrrega del processador. Us proporcionarà una bona estimació del nombre d'usuaris que podrà atendre la instal·lació.

Descàrrega i còpia dels fitxers al seu lloc

Hi ha dues maneres d'obtenir el Moodle, com un paquet comprimit o via CVS.

Havent descarregat, descomprimiu el fitxer utilitzant una d'aquestes dues ordres:

tar -zxvf [filename]

o

unzip [filename]

segons el que hàgiu agafat.

Si feu servir CVS, utilitzeu la comanda de verificació.

Heu d'haver quedat amb un directori anomenat "moodle", que conté fitxers i directoris.

Podeu posar tot el director al directori de documents web del vostre servidor i localitzar el lloc a http://vostre_servidor_web.com/moodle, o copiar tots els continguts directament al directori web i localitzar el lloc simplement a http://vostre_servidor_web.com.

Si descarregueu el Moodle al vostre ordinador i després el pengeu al vostre lloc web, normalment és millor penjar tot el fitxer d'una peça i descomprimir-lo al servidor. Les interfícies com ara cPanel per a l'administració de llocs web us permeten descomprimir fitxers a la zona de "Gestió de fitxers".

Estructura del directori moodle

Podeu saltar-vos sense recança aquesta secció, però aquí teniu un resum dels continguts del directori Moodle, per orientar-vos:

config.php - conté paràmetres bàsics. El fitxer no es descarrega amb el moodle, es crea.
install.php - l'escript que s'engega per crear el fitxer config.php
version.php - defineix la versió en curs del codi Moodle
index.php - la pàgina principal del lloc
admin/ - codi per administrar tot el servei
auth/ - mòduls dels connector per a autenticació d'usuaris
blocks/ - mòduls dels connectors per als blocs laterals de la majoria de pàgines
calendar/ - tot el codi per al maneig i la visualització de calendaris
course/ - codi per a mostrar i gestionar cursos
doc/ - documentació d'ajuda per al Moodle (per exemple, aquesta pàgina)
files/ - codi per a mostrar i gestionar fitxers penjats al lloc
lang/ - textos en llengües diverses, un directori per a cada llengua
lib/ - col·leccions de tot el codi Moodle
login/ - codi per a controlar l'entrada al lloc i creació de comptes d'usuari
mod/ - tot el codi dels mòduls de gestió de cursos
pix/ - els gràfics genèrics del lloc
theme/ - paquets de temes/pells per a canviar l'aspecte del lloc.
user/ - codi per al maneig, dades i llistes d'usuaris

Preparació del sistema

Per assegurar una instal·lació reeixida del Moodle, cal que comproveu que els paràmetres del servidor siguin correctes, crear una base de dades en blanc perquè l'usi el Moodle i finalment crear un directori al disc dur del servidor on el Moodle desi els materials i altres fitxers que pengeu als cursos.

Comproveu els paràmetres del servidor web

  • Primerament, assegureu-vos que el vostre servidor web estigui preparat per utilitzar index.php com a la pàgina per defecte (tanmateix sumant-lo a index.html, default.html i altres de semblants). A l'Apache, es prepara fent servir un paràmetre DirectoryIndex al fitxer httpd.conf. Al meu la línia apareix així:
DirectoryIndex index.php index.html index.htm
Simplement assegureu-vos que index.php és a la llista (i preferiblement cap al començament, per eficiència)
  • Segonament, si utilitzeu l'Apache 2, cal que activeu la variable AcceptPathInfo, que permet que els escripts passin arguments com ara http://server/file.php/arg1/arg2. Això és fonamental per permetre els vincles relatius entre els recursos, i a més proporciona una millora del comportament del lloc Moodle. Es pot activar afegint aquesta línia al fitxer httpd.conf:
AcceptPathInfo on

Comproveu els paràmetres PHP

Moodle necessita una colla de paràmetres PHP actius per poder treballar. A la majoria dels servidors ja estan establerts per defecte. Altrament, alguns servidors PHP (i algunes de les versions més recents) poden tenir les coses establertes de manera diferent. Estan definides al fitxer de configuració PHP (normalment anomenat php.ini):

magic_quotes_gpc = 1    (preferible, però no és necessari)
magic_quotes_runtime = 0    (necessari)
file_uploads = 1
session.auto_start = 0
session.bug_compat_warn = 0
Potser voldreu establir altres paràmetres opcionals al fitxer php.ini en el moment d'editar-lo. Per exemple, podeu establir el màxim volum de descàrrega de fitxers adjuntats, que normalment està establert a 2M(egabits). Per exemple, per establir-los a 16 Megabits:
post_max_size = 16M
upload_max_filesize = 16M

Ús d'un fitxer .htaccess al servidor web i per als paràmetres PHP

Si podeu editar directament els fitxers del vostre servidor, feu-ho com s'ha dit suara, però si prepareu el Moodle en un servidor hostatjat, o no podeu accedir a httpd.conf o php.ini al vostre servidor, o teniu el Moodle en un servidor amb altres aplicacions que demanen tenir aquelles variables establertes d'una altra manera, no us hi amoïneu, normalment podreu sobreposar-vos als paràmetres per defecte. Això només treballa en servidors amb l'Apache i només quan s'ha permès la imposició local a la configuració principal de l'Apache amb el valor Allow Overrides.

  • Creeu un fitxer anomenat .htaccess al directori principal del Moodle que contingui línies com aquestes:
DirectoryIndex index.php index.html index.htm
<IfDefine APACHE2>
    AcceptPathInfo on
</IfDefine>
php_flag magic_quotes_gpc 1
php_flag magic_quotes_runtime 0
php_flag file_uploads 1
php_flag session.auto_start 0
php_flag session.bug_compat_warn 0
  • Opcionalment, també podeu definir aspectes com ara el volum màxim dels fitxers carregats:
LimitRequestBody 0
php_value upload_max_filesize 2M
php_value post_max_size 2M
    
  • La manera més fàcil de fer-ho és copiar el fitxer de mostra que hi ha a lib/htaccess i editar-lo perquè s'ajusti al que vulgueu. El trobareu amb algunes instruccions. Per exemple, en un entorn Unix:
cp lib/htaccess .htaccess
i editeu-lo.

Creació d'una base de dades buida

Caldrà que creeu una base de dades buida (per exemple, "moodle") al sistema de base de dades, i un usuari especial (per exemple, "usuari_moodle") que tingui accés a aquesta base de dades (aquesta i prou). Podeu fer servir l'usuari "root" si treballeu en un servidor de prova, però no és gens recomanable en un sistema de producció: si un hacker arriba a descobrir el mot de pas tot el sistema de base de dades estarà en perill, no només una base de dades.

Avís: Poseu-vos al cap que, amb el Moodle versió 1.5.x, no treballareu amb la variable de mode estricte de MySQL 5.x establerta (STRICT_TRANS_TABLES i/o STRICT_ALL_TABLES) -- vegeu la discussiò al fòrum (en anglès). Per tant, si utilitzeu MySQL 5.x, editeu el fitxer de configuració de MySQL (anomenat "my.ini" al Windows i "my.cnf" a Unix/Linux) i comenteu aquesta opció o establiu-la a sql-mode="" (cometes senzilles). Haureu de reiniciar MySQL havent acabat.

Si no teniu accés al servidor, utilitzeu PHPMyAdmin (o un altre client MySQL) i escriviu la comanda SET @@global.sql_mode="" (cometes senzilles); (fixeu-vos en el punt i coma :-().

Ús d'un servidor hostatjat

Si utilitzeu un servidor hostatjat, possiblement hi ha una interfície de control per poder crear la base de dades.l

El sistema cPanel és un dels més populars. Per crear una base de dades amb cPanel,

  1. Feu clic a la icona "MySQL Databases".
  2. Escriviu "moodle" al quadre de la base de dades i feu clic a "Add Database".
  3. Escriviu un nom d'usuari i un mot de pas (no el que feu servir pertot) als quadres respectius i feu clic a "Add User".
  4. Ara feu servir el botó "Add User to Database" per a proporcionar a l'usuari creat "TOTS" els drets sobre la base de dades nova.
  5. Fixeu-vos que el nom d'usuari i el de la base de dades poden quedar prefixades amb el nom del compte de cPanel. Quan escriviu aquesta informació a l'instal·lador del Moodle, utilitzeu els noms sencers.

Ús de la línia de comandes

Si podeu accedir a les comandes de Unix o Windows, podeu fer fer la mateixa feina escrivint comandes. Podeu fer-ho fent servir el programa client de MySQL.

Aquí hi ha alguns exemples de comandes del client MySQL (la part vermella és per a Moodle 1.6 i posteriors, no les utilitzeu amb la versió 1.5 o anteriors):

  # mysql -u root -p
  > CREATE DATABASE moodle DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci; 
  > GRANT SELECT,INSERT,UPDATE,DELETE,CREATE,DROP,INDEX,ALTER ON moodle.*
          TO usuari_moodle@localhost IDENTIFIED BY 'el_mot_de_pas'; 
  > quit 
  # mysqladmin -u root -p reload

Si utilitzeu MySQL 4.0.2 o posterior, haureu d'especificar a més CREATE TEMPORARY TABLES a la instrucció GRANT:

  > GRANT SELECT,INSERT,UPDATE,DELETE,CREATE,CREATE TEMPORARY TABLES,
          DROP,INDEX,ALTER ON moodle.* 
          TO usuari_moodle@localhost IDENTIFIED BY 'el_mot_de_pas'; 

Trobareu instruccions detallades a MySQL installation for Ubuntu(Debian) available.

I algunes línies d'exemple per a PostgreSQL:

  # su - postgres
  > psql -c "create user usuari_moodle createdb;" template1
  > psql -c "create database moodle with encoding 'unicode';" -U usuari_moodle template1
  > psql -c "alter user usuari_moodle nocreatedb;" template1
  > psql -c "alter user usuari_moodle with encrypted password 'el_mot_de_pas';" template1
  > su - root
  # /etc/init.d/postgresql reload

Si la comanda create database de Postgres anterior (>psql -c "create database moodle ...") genera un missatge d'error, aleshores intenteu-ho d'aquesta manera:

psql -c "create database moodle with template=template1 encoding = 'unicode' owner =  usuari_moodle 
location = '/var/mydata';"

Si la comanda create database us pregunta per un mot de pas, executeu la comanda de la línia que conté 'encripted password' abans, precedint-la.

Hi ha instruccions detallades a Postgresql installation for Ubuntu(Debian).

Creació del directori de dades (moodledata)

Moodle també necessitarà espai al disc dur del servidor per guardar-hi els fitxers penjats, com ara documents de curs i fotografies d'usuaris. L'instal·lador del Moodle intentarà crear-vos el directori però si no pot l'haureu de crear manualment.

Avís de seguretat: Per seguretat és millor que aquest directori NO sigui accessible directament a per via web. La millor manera que sigui així, és deixant-lo FORA del directori web, però si hi ha d'estar forçosament (i feu servir l'Apache) llavors protegiu-lo creant un fitxer al directori de dades anomenat .htaccess que contingui aquesta línia:

 deny from all

Permisos: Per estar segurs que Moodle podrà desar els fitxers penjats en aquest directori directori, comproveu que el programa del servidor web pot llegir, escriure i executar-hi accions. A les màquines Unix, això vol dir que caldrà fer l'usuari "nobody" o "apache" propietari del directori, i donar-li tots tres permisos. Per fer-ho podeu fer servir aquesta comanda:

chown -R nobody:nobody moodledata

Segons els comentaris de config-dist.php, "En sistemes hostatjats podríeu haver d'assegurar-vos que el vostre grup no té cap mena de permisos i que els altres els tinguin tots." Per fer això podeu utilitzar aquesta comanda:

chmod 707 moodledata

Recordeu que per defecte, el Moodle presentarà un avís sobre els directoris de dades creats dins del mateix directori web, però el directori podeu tenir-lo on vulgueu. Més tard podeu moure o canviar el lloc del directori, però si ho feu, canvieu també el paràmetre del fitxer config.php que estableix la localització; per exemple, si moodledata és al directori data, la línia de config.php seria com aquesta:

$CFG->dataroot  = '/data/moodledata';

CPanel i servidors hostatjats: En sistemes amb cPanel podeu utilitzar el "File Manager" per localitzar el fitxer, fer-hi clic, i després canviar-hi els permisos triant "Change Permissions". A la majoria dels servidors hostatjats, probablement necessitareu restringir tots els accessos a fitxers all vostre "grup" (per impedir que altres propietaris del servidor puguin xafardejar els continguts o alterar-los), i proveir accés a qualsevol altre usuari (cosa que permetrà l'accés al servidor web). Parleu amb l'administració del vostre servidor si teniu algun dubte per deixar-ho a punt. Especialment no podreu crear un directori de dades en llocs que utilitzin una característica de PHP que es coneix com a "Safe Mode".

Arrenqueu l'escript d'instal·lació per crear config.php

Per engegar l'escript d'instal·lació (install.php), només cal que accediu al lloc principal del vostre Moodle amb un navegador web, o directament amb http://vostre_servidor/install.php</nowiki> .

(L'instal·lador voldrà deixar una galeta de la sessió. Si se us obre un avís al navegador, accepteu-la!)

El Moodle detectarà aquesta configuració com una cosa necessària i us portarà a través d'algunes pantalles per ajudar-vos a crear el fitxer de configuració config.php. En acabar el procés, el Moodle escriurà el fitxer al lloc correcte, i si no s'aconsegueix, podeu fer servir un botó per descarregar-lo de l'instal·lador i tornar-lo a carregar al directori principal del Moodle al servidor.

Mentre treballa l'instal·lador comprovarà l'entorn del servidor i us pot suggerir algunes decisions sobre com resoldre qualsevol problema. La majoria de les vegades, aquests suggeriments són bons, però si us confon, reviseu els fòrums d'instal·lació a veure si hi trobeu més ajudes.

Aneu a la pàgina d'administració per continuar la configuració

Havent creat un fitxer config.php bàsic al pas anterior, un intent d'accedir a la pàgina principal del lloc us portarà directament a la pàgina d'"administració" per fer la resta de la configuració.

La primera vegada que accediu a aquesta pàgina d'administració, llegireu un text de consentiment GPL "irrefusable" ("shrink wrap") que haureu d'acceptar abans de continuar la configuració.

El Moodle començarà a preparar la base de dades i a crear-hi taules. Primerament, es creen les taules principals. Veureu com van apareixent sentències SQL seguides de missatges d'estat (en color verd o vermell) que s'assemblen a aquest:

CREATE TABLE course ( id int(10) unsigned NOT NULL auto_increment, category int(10) unsigned NOT NULL default '0', password varchar(50) NOT NULL default '', fullname varchar(254) NOT NULL default '', shortname varchar(15) NOT NULL default '', summary text NOT NULL, format tinyint(4) NOT NULL default '1', teacher varchar(100) NOT NULL default 'Teacher', startdate int(10) unsigned NOT NULL default '0', enddate int(10) unsigned NOT NULL default '0', timemodified int(10) unsigned NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (id)) TYPE=MyISAM

Taula creada amb èxit

...i força més, per acabar amb un: La base de dades s'ha creat amb èxit.

Si no veieu aquests missatge, hi pot haver hagut algun problema a la base de dades o en els paràmetres de configuració definits al fitxer config.php. Comproveu que PHP no estigui restringit al "Safe Mode" (els servidors d'hostatjat comercials el tenen activat algunes vegades). Podeu comprovar les variables PHP si creeu un fitxer mínim que tingui la crida php <?php phpinfo() ?> i revisant la informació que proporciona al navegador. Repasseu-ho i torneu a provar aquesta pàgina.

Baixeu fins al botó de la base de la pàgina i feu clic al vincle "Continua".

Ara hauríeu de veure un formulari on podreu definir més variables de configuració de la instal·lació, com ara l'idioma per defecte, els serveis SMTP i molt més. No us amoïneu per tenir-ho tot correctament indicat --sempre podreu tornar aquí i editar-hi fent servir la interfície d'administració. Els valors per defecte solen ser segurs i útils per a la majoria dels llocs. Baixeu fins al peu de la pàgina i feu clic a "Desa els canvis"

Si (i només si) us trobeu que no podeu continuar endavant, llavors el vostre servidor té allò que anomeno un problema de "referència defectuosa". És de bon resoldre: només cal desactivar l'opció "secureforms" i continuar treballant.

Seguidament veureu més pàgines que presenten molts missatges d'estat que preparen taules necessàries per a cada mòdul del Moodle. Com abans, sempre haurien de presentar un missatge de color verd.

Baixeu fins al peu d'aquesta pàgina i feu clic al vincle "Continua".

La pàgina següent és un formulari on podeu definir paràmetres per al lloc Moodle i la seva pàgina d'inici, com ara el nom, el format, la descripció, etc. Empleneu els quaddres (es poden canviar més endavant) i feu clic a "Desa els canvis".

Finalment, us demana que creeu un usuari d'administració principal per poder accedir a les pàgines administratives generals. Empleneu els quadres amb el vostre nom, adreça de correu, ... i feu clic a "Desa els canvis". No cal emplenar tots els camps, però si us en deixeu algun d'important, no us permetrà tirar endavant fins que siguin plens.

No oblideu el nom d'usuari i mot de pas que trieu per al compte d'administració, perquè el necessitareu cada vegada que vulgueu accedir a la pàgina d'administració.

(Si per una raó qualsevol s'interromp la instal·lació, o hi ha un error de sistema, o algun impediment a l'hora d'accedir amb el compte d'administració, hauríeu de poder entrar amb el nom per defecte "admin", amb el mot de pas "admin".)

Acabat el procés amb èxit, arribareu a la pàgina principal del lloc! Fixeu-vos en els vincles administratius que apareixen a la zona inferior esquerra de la pàgina (són indicadors que també apareixen a la pàgina específica d'administració) --només els podeu veure com a usuari d'administració. I tota l'administració del vostre Moodle es pot fer a través d'aquest menú, per exemple:

  • creació i eliminació de cursos;
  • creació i edició de comptes d'usuari;
  • administració de comptes de professorat;
  • canvis d'abast general del lloc, temes, etc.

Però encara no s'ha acabat tot! Hi ha un assumpte molt important per fer (vegeu la secció vinent sobre el cron).

Preparació del cron

Si us plau, llegiu les instruccions del Cron.

Preparació de còpies de seguretat

Si us plau, llegiu les instruccions per a les còpies de seguretat.

Creació d'un curs

Ara que el Moodle treballa correctament, podeu crear un curs per començar.

Trieu "Afegir un curs" des de la pàgina d'Administració (o des dels vincles d'administració de cursos de la pàgina principal).

Empleneu el formulari, amb una atenció especial quant al format de curs. No cal que us preocupeu excessivament pels detalls en aquest moment, perquè es pot canviar tot més endavant. Fixeu-vos que les icones grogues que hi ha pertot proporcionen ajuda contextual sobre qualsevol aspecte.

Feu clic a "Desa els canvis", i arribareu a un altre formulari on podreu assignar professorat al curs. Només podreu afegir-hi comptes d'usuari existents - si voleu crear comptes de professorat, demaneu a cada professor que es creï el seu compte personal (vegeu la pàgina d'entrada), o creeu-ne un a través dels vincles "Usuaris", "Afegeix usuaris" de la pàgina d'Administració.

En acabar, el curs ja està a punt de solfa, i és accessible al vincle "Cursos" de la pàgina principal.

Vegeu a més


cs:Instalace




nl:Installatiegids
ru:Установка Moodle
zh:安装Moodlezh:

---