Opdracht maken

Uit MoodleDocs
Ga naar:navigatie, zoeken

Naam van de opdracht

Geef je opdracht een naam (v.b. “Verslag over een bepaald onderwerp”). De naam die je hier kiest zullen de leerlingen zien in de cursusinhoud. De leerlingen klikken op deze naam om de inhoud van de opdracht te bekijken; indien van toepassing kunnen ze dan hun opdracht uploaden.

Beschrijving

De beschrijving van de opdracht bevat nauwkeurige instructies voor de leerlingen over de inhoud en de vorm waarin ze de opdracht moeten inleveren. Ook de manier van beoordelen kan toegevoegd worden.

Gebruik dit gebied om de opdracht te omschrijven en leg uit wat van de leerlingen verwacht wordt om deze opdracht tot een goed einde te brengen. De beschrijving kan heel kort maar ook heel uitgebreid zijn, afhankelijk van de toelichting die de leerlingen nodig hebben. Het is in ieder geval belangrijk zo veel mogelijk details en informatie te geven, vooral bij het begin van een cursus, omdat je dan nog alles moet duidelijk maken over de werkwijze. Gewoonlijk is het zo dat, hoe meer informatie je hier geeft, hoe minder vragen en problemen je leerlingen zullen hebben bij het uitvoeren van de opdracht.

Het veld voor de beschrijving kan ook gebruikt worden om informatie of bronnen, die met het onderwerp te maken hebben, ter beschikking te stellen. Een leraar kan bijvoorbeeld een literatuurlijst, een videoclip, een afbeelding of een weblink toevoegen en aan de leerling vragen om deze bronnen in de opdracht te verwerken. (De leraar kan deze bronnen ook in de module bronnen ter beschikking stellen en er naar verwijzen in zijn opdracht. Informatie hierover vind je bij de documentatie onder bronnen.)

Wanneer je opgemaakte tekst, tabellen, enz. in je beschrijving wil opnemen, is het best de richtext HTML-editor te gebruiken. Je kan je tekst dan van een mooie layout voorzien.

Cijfer

Hier bepaal je welk cijfer aan de opdracht wordt gekoppeld. Het getal dat je hier invult wordt de maximumscore voor deze opdracht. Naast cijfers kan je kiezen voor de schalen, die je in het beheermenu van je cursus gedefinieerd hebt. Als je geen cijfer wil toekennen, kan je ook die keuze maken.

Beschikbaar vanaf

Wanneer je hier een datum invoegt, kunnen de leerlingen de opdracht vanaf die datum inleveren.

De instelling beschikbaar vanaf laat een leraar toe de datum en het uur in te stellen vanaf wanneer de leerling de opdracht kan inleveren. Deze instelling verbergt de opdracht voor de leerlingen niet! De leerlingen kunnen de opdracht al zien, ze kunnen de informatie en de beschikbare materialen gebruiken, maar ze kunnen tot de datum beschikbaar vanaf hun opdracht niet afwerken en inleveren. Om de datum beschikbaar vanaf te activeren, zorg je ervoor dat de checkbox gemarkeerd is. Je kan daarna de rolmenu's gebruiken om dag, maand en jaar aan te passen. Je kan met de laatste twee velden ook het uur invullen.

Als je de instelling beschikbaar vanaf niet wenst te gebruiken, verwijder je het vinkje voor de checkbox door er op te klikken; de rest van het veld zal dan grijs kleuren en de datum die er staat zal genegeerd worden.

Uiterste inleverdatum

Deze instelling zorgt er voor dat leerlingen na deze datum hun opdracht niet meer kunnen insturen.

Het veld uiterste inleverdatum werkt op nagenoeg dezelfde manier als het veld beschikbaar vanaf, op enkele kleine verschillen na. De checkbox activeert de inleverdatum en je hebt dezelfde mogelijkheden voor het instellen van dag, maand, jaar en tijd. Is de checkbox uitgevinkt, dan is de uiterste inleverdatum niet van toepassing.

Samen met de instelling beschikbaar vanaf, bepaalt de uiterste inleverdatum de periode waarin de leerlingen hun opdracht kunnen inleveren. Door het instellen van de uiterste inleverdatum wordt ook de knop blokkeer te laat insturen (onder de datum- en tijdvelden). Kies je bij blokkeer te laat insturen voor de instelling Ja, dan zullen de leerlingen hun opdracht niet meer kunnen insturen na de uiterste inleverdatum. Kies je hier voor Nee, dan zullen de leerlingen hun opdracht kunnen insturen zo lang deze voor hen zichtbaar of bereikbaar blijft.

Zowel beschikbaar vanaf als uiterste inleverdatum staan bij de leerlingen onder de details van de opdracht. De uiterste inleverdatum wordt ook gemarkeerd in de kalender. Bovendien worden de leerlingen, door te klikken op de link in de kalender, meteen naar de opdracht gebracht.

Waarschijnlijk hangt het gebruik van de instellingen beschikbaar vanaf als uiterste inleverdatum samen met de algemene structuur van je cursus. Werk je met een open cursus of een cursus met vrije inschrijvingen, dan vind je het misschien gemakkelijker om deze instelling niet te gebruiken (doe dan het vinkje weg). De leerlingen kunnen de cursus dan in hun eigen tempo en naargelang hun eigen vorderingen doorlopen. Werk je met een meer gestructureerde cursus of met een vast tijdschema, dan kunnen de instellingen beschikbaar vanaf en uiterste inleverdatum de leerling helpen om zich aan het schema te houden. Met de instelling beschikbaar vanaf krijgen leerlingen een beter zicht op komende activiteiten. Ze kunnen bovendien de cursus niet meteen in de eerste week afwerken, zonder nog terug te komen kijken naar bijkomende activiteiten en informatie. Deze instelling voorkomt ook dat leerlingen te ver achter raken op het tijdschema en voorkomt dat op een bepaald ogenblik een leerling het werk van verschillende weken nog moet inhalen.

Blokkeer te laat insturen

Kies je hier "Nee", dan zullen opdrachten die na de uiterste inleverdatum werden ingestuurd, gemarkeerd worden als te laat, maar de leerling kan ze nog altijd insturen. Kies je hier voor "Ja" dan wordt de opdracht geblokkeerd en kan de leerling de opdracht niet meer insturen.


Soort opdracht

Met de instelling soort opdracht bepaal je in welke vorm de leerlingen de opdracht moeten maken en op welke manier zij de opdracht indienen. Je kan kiezen voor offline activiteit, online activiteit of voor upload een bestand.

Upload een bestand
Een leerling kan een bestand uploaden. Dat kan een document in Word zijn, een rekenblad of elk ander digitaal bestand. Verschillende bestanden kunnen gezipt worden om dan te uploaden. Nadat de leerling zijn bestand heeft geüpload, kan de leraar het van commentaar en feedback voorzien en een score toekennen.
Bovendien wordt deze activiteit door sommige leraren en leerlingen gebruikt om bestanden van de ene locatie naar de andere te verplaatsen. Bijvoorbeeld, als een leraar zijn leerlingen in deze vorm een opdracht geeft, kan de leerling het bestand waaraan hij op school werkte daar uploaden en het thuis opnieuw openen en verder werken. Met de juiste instellingen (zie volgend scherm), kan de leerling het document opnieuw uploaden en op school opnieuw verder werken.
Online activiteit
Deze opdracht geeft de gebruikers de mogelijkheid een tekst te maken en te bewerken met de gewone tekstverwerkingsmogelijkheden. De online opdracht kan gebruikt worden om leerlingen gedurende een bepaalde tijd aan een tekst te laten werken, die aan te vullen en te verbeteren. Je kan ze ook maar één kans geven om de tekst te veranderen. Leraren kunnen aan deze opdracht een score toekennen, commentaar en feedback toevoegen.
De online activiteit is ideaal voor het maken van een logboek of een schrijfopdracht.
Offline activiteit
Deze is bruikbaar wanneer de opdracht buiten Moodle gegeven wordt. Leerlingen krijgen hier dan een beschrijving van de opdracht maar kunnen geen bestanden uploaden. Het toekennen van scores en het beoordelen gaan via deze weg.
De offline activiteit heeft een groot aantal toepassingen. Meestal wordt de offline activiteit gebruikt voor opdrachten die volledig buiten de elektronische leeromgeving liggen. De offline activiteit biedt je de mogelijkheid om scores toe te kennen aan een activiteit buiten moodle en deze scores op te nemen in het puntenboek van Moodle. Je kan ook activiteiten toevoegen die geen scores opleveren in Moodle.
Een leraar die zowel gebruikt maak van het face-to-face lesgeven als van online instructies, kan van deze mogelijkheid gebruik maken voor een offline activiteit die de leerling voor hem in zijn face-to-face-lessen uitwerkt. Deze activiteit kan dan hier toegelicht, aangevuld en beoordeeld worden terwijl men ook weer toegang heeft tot het Moodle puntenboek.
Een leraar geeft een leesopdracht of een praktische opdracht. Deze opdrachten dienen niet noodzakelijk in aanmerking te komen voor een bepaalde score, maar de leraar heeft hier een communicatiemogelijkheid nodig. Dan is de offline activiteit een visuele houvast voor de leerling, waar hij altijd kan naar teruggrijpen om te weten wat van hem verwacht wordt en welke opdracht hij nog moet afwerken.
Tenslotte is de offline activiteit zoals hier beschreven werd, een toegang tot het puntenboek in Moodle. Misschien wil de leraar een beoordeling geven voor bijdragen in een wiki; ook al is wiki een activiteit waar geen scores worden toegekend, dan kan de leraar hier een score toekennen.

Na het invullen van alle gegevens, klik op volgende om naar de

opdracht detailpagina pagina te gaan.