Installatie FAQ

Uit MoodleDocs
Ga naar:navigatie, zoeken

Deze pagina bevat de antwoorden op de meeste veelgestelde vragen van mensen die Moodle installeren. Als je de installatie-instructies gevolgd hebt, maar toch een probleem hebt, dan is dit de beste pagina om mee te beginnen.

Als je het antwoord hier niet kunt vinden, dan kun je de cursus Using Moodle op moodle.org raadplegen. Begin met het doorzoeken van de forums met enkele sleutelwoorden voor het geval jouw probleem al eens besproken geweest is. Als je het antwoord dan nog niet vindt, stel dan je vraag in het juiste forum - gewoonlijk is er wel iemand die je kan helpen.

Als je een aantal oplossingen geprobeerd hebt zonder resultaat en je server loopt achter een firewall, dan is het aan te raden je firewall te herconfigureren om er zeker van te zijn dat die geen noodzakelijke functie of noodzakelijke communicatie blokkeert. Firewalls veroorzaken heel zelden problemen met Moodle maar zijn af en toe verantwoordelijk voor een verminderde functionaliteit van Moodle, te wijten aan een verkeerde configuratie van de firewall.

Als ik een bestand wil bekijken dat ik geüpload heb, dan krijg ik de foutmelding "File not Found"

Bijvoorbeeld: Not Found: The requested URL /moodle/file.php/2/myfile.jpg was not found on this server.

Je webserver moet ingesteld zijn om delen van de URL na de scriptnaam onmiddellijk door te geven aan het script. Deze functie staaat gewoonlijk aan in Apache 1, maar staat meestal standaard uit in Apache 2. Om deze in te schakelen moet je volgend ljntje toevoegen aan je httpd.conf, of aan het .htaccess bestand in je lokale map (lees de Installatie documentatie voor meer details):

AcceptPathInfo on

Merk op, dit zal alleen werken voor Apache versie 2.x.

Als je geen gebruik maakt van Apache 2 en je blijft dit probleem hebben (erg onwaarschijnlijk) dan kun je Moodle omschakelen om een alternatieve methode te gebruiken. Het nadeel is een klein performantieverlies voor je gebruikers en je zult geen relatieve links kunnen gebruiken in HTML-bronnen.

Om deze alternatieve methode te gebruiken meld je je aan als beheerder, ga naar de pagina 'Configureer variabelen' en wijzig de instelling voor "slasharguments". Nu zou je je geüploade bestanden moeten kunnen bekijken.


PHP - is dat geïnstalleerd en welke versie heb ik?

Maak een nieuw bestand op je site en noem het info.php. Zet daarin volgende tekst en roep het bestand op met je browser:

<?PHP phpinfo() ?>

Als er niets gebeurt, dan is PHP niet geïnstalleerd. Kijk in de installatiedocumentatie voor informatie over waar je dit kunt downloaden voor jouw computer.

Waarom zijn al mijn pagina's leeg?

Controleer de variable dirroot in config.php. Je moet volledige en absolute padnamen gebruiken, bv.:

$CFG->dirroot = "d:\inetpub\sites\www.jouwsite.com\web\moodle";


Voor Redhat Linux platform kijk op: Redhat Linux


Mijn pagina's tonen fatal errors zoals : call to undefined function: get_string()

Als je fouten ziet zoals:

Parse error: parse error, unexpected T_VARIABLE in c:\program files\easyphp\www\moodle\config.php on line 94 Fatal error: Call to undefined function: get_string() in c:\program files\easyphp\www\moodle\mod\resource\lib.php on line 11

dan heb je waarschijnlijk een puntkomma of aanhalingsteken vergeten in een lijn van config.php (vóór lijn 94).

Een andere reden zou kunnen zijn dat je config.php hebt geopend in een programma zoals Word om het te bewerken en het dan bewaard hebt als een HTML-bestand in de plaats van een gewoon tekstbestand.


Waarom krijg ik foutmeldingen met "headers already sent"?

Als je foutmeldingen ziet zoals:

Warning: Cannot add header information - headers already sent by (output started at /webs/moodle/config.php:87) in /webs/moodle/lib/moodlelib.php on line 1322

Warning: Cannot add header information - headers already sent by (output started at /webs/moodle/config.php:87) in /webs/moodle/lib/moodlelib.php on line 1323

Warning: Cannot add header information - headers already sent by (output started at /webs/moodle/config.php:87) in /webs/moodle/login/index.php on line 54

dan heb je lege lijnen of spaties na de ?> op het einde van je config.php bestand. Sommige teksteditors - zoals bijvoorbeeld Kladblok voor Windows - voegen deze toe. Je zou een andere teksteditor kunnen proberen om deze lijnen of spaties volledig te verwijderen.


Ik krijg steeds de fout: Failed opening required '/web/moodle/lib/setup.php'

In je config.php moet bij de instelling die je gebruikt voor de variable dirroot het complete pad van de root van je servers harde schijf staan.

Soms wordt alleen maar het pad vanaf de homedirectory of het relatieve pad ten opzichte van de root van de webserver ingesteld.


Telkens ik tekst toevoeg met een weglatingsteken (') of een aanhalingsteken (") krijg ik fouten of wordt er een schuine streep aan toegevoegd

Problemen veroorzaakt door accenten worden veroorzaakt door een foute instelling van "magic quotes". Moodle heeft volgende instelling nodig (zijn gewoonlijk standaardinstellingen):

magic_quotes_gpc = On magic_quotes_runtime = Off

Lees ook het deel over webserverconfiguratie in de installatiedocumentatie voor meer details.



De oplossing is de PHP-instelling voor dit pad te laten verwijzen naar een bestaande map. Je kunt dit wijzigen in PHP.INI:

session.save_path = C:\temp

of anders in een .htaccess bestand in je Moodlemap:


php_value session.save_path "/home/moodle/sessions"


Ik ben aangemeld maar de log-in link verandert niet. Toch ben ik aangemeld en kan ik vrij navigeren door de site.

Zorg er voor dat de URL in je $CFG->wwwroot instelling is juist dezelfde als diegene die je gebruikt om de site te bezoeken


Ik krijg een foutmelding als ik een bron probeer toe te voegen.

Er van uitgaande dat je Apache gebruikt, is het heel waarschijnlijk dat je instelling in config/php voor $CFG->wwwroot anders is dan de URL die je gebruikt om toegang tot de site te krijgen. Probeer ook eens om secureforms" in the beheerpagina anders te zetten.

Ik kan helemaal niet aanmelden - ik blijf vastzitten op het log in scherm.

De meest voorkomende oorzaak voor dit probleem is dat je computer (niet je Moodleserver) een firewall heeft die referrer informatie voor de browser wegfiltert. Hier zijn instructies om dit beter in te stellen voor Norton firewall producten.

De serverbeheerder kan dit voor iedereen herstllen door in de Moodleconfiguratiepagina de variable "secureforms" op "Nee" te zetten.

Een andere mogelijke oorzaak van dit probleem is dat sessies niet behoorlijk geconfigureerd zijn op je server. Je kunt dit testen door het script http://yourserver/moodle/lib/session-test.php te openen in je browser.


Hoe maak ik een backup van mijn Moodlesite?

Er zijn twee belangrijke delen te backuppen: de databank en de geüploade bestanden. De Moodleprogrammatuur is minder belangrijk, vermits je daar altijd een nieuwe kopie van kunt downloaden als dat nodig zou zijn.

Er zijn verschillende manieren om zo een backup te maken. Hier is een scriptje dat je op Unix kunt laten lopen om de databank te backuppen (het werkt erg goed om zo een scriptje dagelijks te laten lopen via een cron taak)

cd /my/backup/directory

mv moodle-database.sql.gz moodle-database-old.sql.gz

mysqldump -h example.com -u myusername --password=mypassword -C -Q -e -a mydatabasename > moodle-database.sql

gzip moodle-database.sql

Voor de bestanden kun je rsync regelmatig laten lopen om alleen de gewijzigde bestanden te kopiëren naar een andere server:

rsync -auvtz --delete -e ssh mysshusername@example.com:/my/server/directory /my/backup/directory/


Waarom zie ik in mijn Moodlesite de tijd en datum verkeerd?

Elke taal vereist een specifieke taalcode (een lokale string genoemd) om data en tijd juist te kunnen tonen. De talenpakketjes bevatten stadaardcodes, maar soms werken die niet op Windowsservers.

Je kunt de juiste lokale codes voor Windows vinden op volgende twee pagina's: Language codes en Country/region codes.(bv "esp_esp" voor Spaans)

Voor Nederlands zijn er enkele mogelijkheden die je kunt uitproberen, afhankelijk van het besturingssysteem van je Moodleserver:

   * Windows-server: nld
   * Unix / Linux-server: nl of NL_nl
   * FreeBSD-server: nl_NL.ISO8859-15 of nl_NL.ISO8859-1

Deze nieuwe lokale codes kunnen dan op de Beheer -> Configuratie -> Variablen pagina, waar ze diegene van de gekozen taalpakket overschrijven.


Er wordt geen e-mail verstuurd vanuit mijn forums

Je moet cron juist instellen als je wil dat Moodle automatisch e-mail stuurt vanuit forums, opdrachten enz. Dit proces kan ook heel wat opkuistaken verrichten, zoals het verwijderen van gebruikers die hun account niet bevestigd hebben, onregelmatige bezoekers van cursussen uitschrijven enzovoort.

Het komt er op neer dat je een proces moet opzetten dat regelmatig het script http://yoursite/admin/cron.php aanroept. Kijk bij het deel over het opzetten van cron in de installatiedocumentatie.

Tip: Probeer de standaardinstelling in de Moodle variablen pagina. Laat de smtphost leeg. Dit zal werken voor de meeste gebruikers.

Installatie faalt onder WAMP

In dit voorbeeld is Moodle op de volgende locatie geïnstalleerd: C:\wamp\www\moodle.

Doorloop de volgende stappen om Moodle onder WAMP te installeren:

1. Maak in phpMyAdmin de database moodle (collation: utf8_general_ci)

2. Maak in de map 'C:\wamp' een nieuwe map aan genaamd moodledata

3. Ga naar de map waar Moodle is geïnstalleerd en open het bestand config-dist.php. Bewerk de volgende variabelen:


A. De database

$CFG->dbtype = 'mysql';

$CFG->dbhost = 'localhost';

$CFG->dbname = 'moodle'; // de naam van je database

$CFG->dbuser = 'je_gebruikersnaam'; // gebruikersnaam van je MySql

$CFG->dbpass = 'je_wachtwoord'; // wachtwoord van je MySql

$CFG->prefix = 'mdl_';


B. Locatie van je moodle-site

$CFG->wwwroot = 'http://localhost/moodle';


C. Locatie op je computer

$CFG->dirroot = 'C:\wamp\www\moodle';


D. Locatie van de data-map

$CFG->dataroot = 'C:\wamp\moodledata';


4. Sla het gewijzigde bestand op als config.php (opslaan in dezelfde map als config-dist.php)

5. Ga in het menu van WAMP naar PHP/PHP extensions en zorg er voor dat php_gd2 is aangevinkt

6. Open je browser en voer het volgende adres in: http://localhost/moodle/admin

7. Nu kun je Moodle installeren.