Kirja

MoodleDocsista
Versio hetkellä 2. toukokuuta 2024 kello 10.36 – tehnyt Olli Haajanen (keskustelu | muokkaukset) (→‎Kirja)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Kirja

Kirjalla luot monisivuisia verkkomateriaaleja, jotka jäsentyvät lukuihin ja alalukuihin. Kirjaan voi sisällyttää tekstin ja linkkien lisäksi mm. kuvia, upottaa videoita ja äänitiedostoja, tehdä taulukoita jne.

Kirja ei ole vuorovaikutteinen, mutta voit linkittää Kirjasta keskustelualueille, kyselyihin yms.

Kirjan voi Toimintovalikosta tulostaa joko kokonaan tai sivu kerrallaan.

Kirjaan voi tuoda sisältöä muualta zip-tiedostona.

Tutustu Kirjaan katsomalla video (englanniksi): Book 4.2

Kirjan lisääminen ja luonti

Laita muokkaustila päälle, valitse "Lisää aktiviteetti tai aineisto" ja valitse Kirja. Anna kirjalle nimi ja halutessasi myös kuvaus. Kuvaus näkyy kirjan jokaisella sivulla.

Kirjan lisaaminen.png

Lukujen otsikointi

  • Ei mitään - lukujen ja alalukujen otsikoilla ei ole automaattimuotoilua. Käytä tätä, jos haluat määritellä oman nimeämistyylisi. Jos haluat esimerkiksi käyttää lukujen otsikoinnissa kirjaimia, kirjoita luvun otsikoihin käsin haluamasi muotoilu "A Ensimmäinen Luku", "A.1 Alaluku" jne.
  • Numerot - luvut ja alaluvut numeroidaan automaattisesti (1, 1.1, 1.2, 2, ...)
  • Luettelomerkit - alaluvut sisennetään automaattisesti ja näytetään luettelomerkeillä
  • Sisennys - alaluvut sisennetään automaattisesti

Omat otsikot

Oletuksena on, että luvun otsikko näkyy sisällysluettelossa ja lisäksi otsikko näytetään luvun sisällön (leipätekstin) yläpuolella. Jos rastit ruudun "Omat otsikot", luvun otsikkoa EI näytetä otsikkona enää luvun sisällön yläpuolella (ainoastaan sisällyksessä) ja voit sen sijaan kirjoittaa muuta tekstiä tähän kohtaan. Omat otsikot on hyödyllinen silloin, jos luvun otsikko on pitkä ja haluat käyttää sisällyksessä lyhyempää versiota.

Kirjan muokkaaminen ja lukujen lisääminen

Kun kirjan perusasetukset on tallennettu (tallenna ja näytä) pääset lisäämään ensimmäisen luvun. Anna luvulle otsikko ja lisää sisältö. Alalukuja voi lisätä sen jälkeen, kun pääluku on lisätty.

m38 Kirja Luvun-Muokkaus.PNG


Ensimmäisen luvun lisättyäsi, voit lisätä sille alalukuja sekä tietysti myös uusia päätason lukuja. Jokaisen luvun/sivun yhteydessä näytetään työkalurivi, josta lukua voi siirtää, muokata, poistaa, piilottaa opiskelijoilta sekä lisätä uusia lukuja (oikeanpuoleinen plusmerkki luvun kohdalla).


M401kirja sisällys.png

Näin annat opiskelijoillesi opettajaoikeudet kirjoittaa kirjaa

Joskus voi olla tarpeen sallia opiskelijolle mahdollisuus kirjoittaa kirjaa. Yleensä yhteiskirjoittaminen kannattaa tehdä wikissä, koska se huomioi versiohistorian ja päästää vain yhden kerrallaan muokkaamaan sisältöä. Mutta jos opettajalla on perusteltu syy avata kirja opiskelijoiden muokattavaksi ja työnjaosta sovitaan selkeästi, voi opiskelijoille antaa hallintaoikeudet (huom. sisältää myös oikeuden poistaa toisen tuottamaa tekstiä). 

Laita muokkaustila päälle. Kirjan hallinnointityökalut näkyvät Kurssisivulla Kirjan perässä. Valitse kohta "Jaa rooleja".

M401kirja asetukset.png

Valitse Opettajan rooli. Valitse valintaikkunan oikeasta palstasta kaikki kurssin opiskelijat (Shift-nappi pohjassa saat valituksi kaikki kerralla) ja paina Lisää-nappia.

M401kirja roolit.png

Kun lisääminen on onnistunut, näkyvät opiskelijoiden nimet sivun vasemman puolen kentässä "Olemassaolevat käyttäjät". Näillä henkilöillä on nyt opettajaoikeudet ko. kirjaan ja he voivat sitä hallinnoida. Toiminto ei anna opettajaoikeuksia muihin kurssin osiin tai aktiviteetteihin!