Keskustelualueen käyttö

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun


Minkä keskustelualuetyypin valitsen?

Tyyppejä on viisi (katso Keskustelualueen käyttö ja viive sähköpostiin):

  1. Keskustelualue yleiseen käyttöön (oletus): Sopii useimpiin tarkoituksiin. Oletusarvoisesti kaikille avoin keskustelualue, jossa opiskelijat voivat keskustella vapasti.
  2. Normaali keskustelualue näytetään blogimaisessa muodossa: Kuten keskustelualue yleiseen käyttöön, mutta kaikki viestit esitetään yhdellä sivulla ja vastauspainike on muotoa "keskustele tästä aiheesta".
  3. Kysymys- ja vastausalue: Sopii hyvin mm. esseiden tai oppimistehtävien palautukseen. Opettajan pitää laittaa ensimmäinen viesti. Vasta tämän jälkeen opiskelijat voivat kirjoittaa alueelle vastaamalla opettajan aloitukseen. Opiskelijan on ensin kirjoitettava oma vastauksensa ennenkuin hän näkee muiden opiskelijoiden vastaukset. Toisten opiskelijoiden vastausten näkymisessä on aina 30 minuutin viive oman vastauksen lähetyksen jälkeen (postita nyt -toiminto ei vaikuta tähän, koska se liittyy viestien sähköpostitilaukseen). Aluetta ei voi viiveen vuoksi siis käyttää aivan samanaikaiseen työskentelyyn. Katso ohjevideo (kesto 3:14)
  4. Yksi keskustelu: Sopii lyhyisiin, tarkasti rajattuihin keskusteluihin/aiheisiin sekä tiedosteojen palautukseen, koska kaikki viestit näkyvät yhdellä sivulla. Alueella käsitellään yhtä aihetta, joka on kokonaisuudessaan luettavissa yhdellä sivulla. Huom. yksi keskustelu -tyyppistä aluetta ei voi käyttää samaan aikaan erillisten ryhmien kanssa. Jos käytät erillisiä ryhmiä, valitse joku toinen keskustelualuetyyppi.
  5. Jokainen avaa uuden keskustelun: Jokainen opiskelija voi aloittaa vain yhden uuden keskustelunaiheen (kaikki voivat kuitenkin vastata jokaiseen aiheeseen). Tämä keskutelualuetyyppi on käytännöllinen, jos haluat, että jokainen opiskelija aloittaa uuden keskustelun esimerkiksi siitä, millaisia ajatuksia luennon aihe on heissä herättänyt, ja kaikki muut vastaavat siihen.

Keskusteluviestien lähettäminen

Aloita uusi keskusteluketju Lisää uusi keskustelu -painikkeesta. Anna viestille aihe eli kuvaava otsikko. Kirjoita viestisi ja muotoile se editorin työkaluilla. Voit esimerkiksi lisätä linkkejä, kuvia ja videoita.

Kun haluat vastata toisen lähettämään viestiin, valitse Vastaa-linkki ko. viestin kohdalta oikeasta alareunasta. Opettaja voi vastata yksityisesti valitsemalla Vastaa yksityisesti. Vain henkilö, jolle opettaja vastaa henkilökohtaisesti, näkee viestin. Opiskelija ei voi vastata yksityisviestiin. Toimintoa voi käyttää esimerkiksi henkilökohtaisen palautteen antamiseen.

Vastaa yksityisesti -valinta vastauskentän alapuolella

Lisää viesti keskustelualueelle Lähetä viesti-painikkeella.

m37 keskustelu lisäasetukset.JPG

Viesti näkyy Moodlessa keskustelualueella heti lähetyksen jälkeen ellei viestin ajastuksia (Viestin näkyvissäoloaika, katso seuraava kappale) ole asetettu.

Lisäasetukset

Klikkaamalla Lisäasetukset-painiketta, saat näkyviin lisää viestitoimintoja.

m37 keskustelu lisäasetukset avattuna.JPG

Tiedoston liittäminen

Voit lisätä viestiin tiedostoja kohdassa Liite (liitteen koko enintään 50 Mt). Opettaja voi määritellä keskustelualueen asetuksista liitettävien tiedostojen määrän ja myös estää tiedostojen liittämisen.

Kiinnitä keskustelu

Kiinnitä-valinnalla opettaja voi kiinnittää keskustelun, jolloin se näkyy ylimpänä keskustelualueella. Kiinnityksen voi poistaa, kun keskustelu ei ole enää ajankohtainen.

Opettaja voi kiinnittää viestin myös keskustelualueen etusivulla listanäkymässä klikkaamalla kolmea pistettä viestin perässä. Ks. ao. kuva.

Opiskelija ei voi kiinnittää viestejä.

Viestin näkyvyyden ajastus

Viestien näkyvissäoloaika: Opettaja voi määritellä viestin näkyvyyden alkamis- ja/tai loppumisajan opiskelijalle.

Viesti ei katoa opettajan näkymästä vaan näkyy harmaana silloin kun se ei näy opiskelijoille. Ks. ao. kuva.

Opettaja voi esimerkiksi suunnitella kurssin ohjauksen etukäteen ja automatisoida ohjausviestien näkyvyyden. Opettaja voi esim. ajastaa

  • tervetuloviestin sille päivälle, jolloin opiskelija pääsevät kirjautumaan Moodle-alueelle.
  • muistutusviestin tehtävän palautusajasta pari päivää ennen palautusaikaa.

Viestien tilaus omaan sähköpostiin

Keskusteluviestitilaus: Keskustelualueviestin tilaaminen tarkoittaa sitä, että saat uusista viesteistä kopion sähköpostiisi (omassa Moodle-profiilissasi määriteltyjen ilmoitusasetusten mukaisesti).

Viestin kirjoitettuasi, voit itse määritellä tilaatko kyseisen keskusteluketjun viestit sähköpostiisi (tästä hetkestä eteenpäin). Tilauksen voi perua tarvittaessa.

Lähetetyn viestin muokkaaminen ja postita heti

Opettaja voi muokata viestejä milloin vain. Tästä tulee merkintä muokattuun viestiin (kuka muokkasi ja milloin).

Opiskelija voi muokata viestiään 30 minuutin ajan viestin lähettämisestä. Viesti lähtee ne tilanneiden kurssilaisten sähköposteihin 30 minuutin mentyä umpeen.

Postita nyt / Lähetä ilmoitukset viestistä ilman muokkausaikaviivettä: Jos haluat lähettää kiireellisen viestin ilman 30 minuutin viivettä, valitse Postita nyt. Käytännössä Moodle postittaa lähtevät viestit 5 minuutin välein. Postita nyt -toiminnossakin viesti on muokattavissa 30 minuuttia, mutta viestiin tehdyt muokkaukset eivät enää ehdi mukaan lähteneeseen sähköpostiin.

Viestin ollessa valmis, valitse "Lähetä viesti". 

Viestien poistaminen

Opettajat voivat poistaa viestejä keskustelualueelta milloin tahansa: Avaa poistettava viesti ja klikkaa Poista-linkkiä.

Linkki suoraan keskusteluviestiin

Jos tarvitset suoran linkin keskusteluviestiin, klikkaa ko. viesti auki ja viestin oikeasta alareunasta Ikilinkki. Kopioi selaimen osoiteriviltä linkin osoite (linkin loppu on muotoa #p ja numeroita esim. #p36)

Keskustelun siirtäminen toiselle alueelle

Opettaja voi tarvittaessa siirtää keskusteluviestin toiselle keskustelualueelle klikkaamalla ko. viesti auki ja viestin oikeasta alareunasta Jaa. Anna keskustelulle halutessasi uusi otsikko ja valitse pudotusvalikosta, mille alueelle haluat viestin siirtää. Viestistä tulee uusi keskustelun aloitus.

Voit myös siirtää kokonaisen viestketjun. Avaa viestiketju. Valitse pudotusvalikosta Siirrä tämä keskustelu se alue, jolle haluat viestin siirtää ja klikkaa Siirrä-painiketta.

Viestin lähettäminen ryhmille

Jos keskustelualueella on käytössä ryhmät, voi opettaja lähettää saman viestin useammalle ryhmälle valitsemalla Lähetä kopio viestistä kaikille ryhmille.

Jos lähetät viestisi valitsematta ryhmää (pudotusvalikossa Kaikki osallistujat), viesti näkyy kaikilla ryhmillä mutta opiskelijat eivät voi vastata siihen.

Keskustelun merkitseminen suosikiksi

Voit merkitä keskusteluketjun suosikiksesi tähdellä, jolloin ketju löytyy helpommin. Ks. ao. kuva. Malline:Moodle 3.7

Keskustelun lajittelu

Voit lajitella viestejä viimeksi lähetettyjen tai luotujen mukaan klikkaamalla sarakkeen otsikkoa keskustelulistan ylälaidassa. Ks. ao. kuva. Malline:Moodle 3.7

Keskustelujen tilaaminen sähköpostiin

Keskustelualueen tilauksen lisäksi voit tilata sähköpostiisi vain haluamasi keskusteluketjut kirjekuori-ikonista kunkin viestiketjun kohdalta. Ks. ao. kuva.

m37 Keskustelualueen toimintoja selityksin.png

Keskustelualueiden koontinäkymä

Kun lisäät kurssillesi Aktiviteetit-lohkon, saat näkyviisi koosteen kaikista kurssialueesi aktiviteeteista kuten keskustelualueista ja niiden tilanteesta.

Lohkon lisääminen: Laita Muokkaustila päälle. > Lisää lohko. > Aktiviteetit > Lohko ilmaantuu kurssialueesi vasemmalle puolelle.

mm32 aktiviteetit lohko keskustelut.png

Pääset myös muuttamaan omia asetuksiasi (tilausta ja seurantaa) kätevästi yhdeltä sivulta. Koontisivun yläreunassa on asetus "Tilaa kaikki keskustelualueet" ja "Poista kaikki tilaukset" joka nopeuttaa tilausten hallinnointia.

Verkkokeskustelujen pedagogiikkaa