Keskustelualueen asetukset

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Tämä sivu esittelee tarkemmin Keskustelualue-aktiviteetin asetuksia.

Yleisasetukset

Keskustelualueen nimi: Anna keskustelualueelle kuvaava ja käyttötarkoitukseen sopiva nimi, esim. "Esseiden palautusalue", "Keskustelutehtävä aiheesta X", "Tutkimussuunnitelmien opponointi" tai "Yleinen keskustelu kurssista - kysy ja vastaa".

Kuvaus:  Kerro lyhyesti, mitä keskustelualueella on tarkoitus tehdä ja ohjeista opiskelijat keskustelualueen käyttöön. Kuvaus on pakollinen keskustelualuetta luotaessa. Kuvaus voi olla esimerkiksi: "Tällä alueella voit kysyä kurssin suoritukseen liittyviä asiota. Kurssin ohjaajat seuraavat aluetta säännöllisesti". Kirjoita mielellään myös tavoite keskustelulle ja se, kuinka usein opettaja pystyy keskusteluun osallistumaan (jos opettaja osallistuu).

Keskustelualue tyypit02.png

Keskustelualueen tyyppi

Keskustelualueen tyyppi: Voit luoda erilaisia keskustelualueita erilaisiin käyttötarkoituksiin ja ohjata täten opiskelijoiden toimintaa. Kaikissa keskustelualueissa (pl. Uutiset) on perusasetuksena, että opiskelijat voivat lähettää alueelle viestejä, joihin voi liittää liitetiedoston. Muilta ominaisuuksiltaan eri tyyppiset alueet eroavat toisistaan. Lue tarkemmin Keskustelualueen käyttö#Minkä keskustelualuetyypin valitsen?

Saatavuus

Opettajana voit määritellä, mihin asti keskustelualue on käytössä.

Päättyy: Tämä aika näkyy Moodlen kalenterissa sekä kyseisellä keskustelualueella esim. "Keskustelun päättymispäivä on tiistai, 1 joulukuu 2024, 23:59." ja keskustelun päätyttyä "Keskustelu on päättynyt, et voi enää lisätä viestejä." Keskustelualueelle voi kuitenkin yhä laittaa viestejä.

Ehdoton takaraja: Estää keskustelualueen käytön ko. ajankohdan jälkeen. Tällöin osallistuja näkee tiedon: "Keskustelu on päättynyt, et voi enää lisätä viestejä." Opettaja voi laittaa viestejä alueelle ko. ajankohdan jälkeenkin, mutta opiskelija ei.

37m keskustelu saatavuus.JPG

Liitteiden ja sanojen määrät

Liitteen maksimikoko: Usein liitetiedoston enimmäiskoko on 50Mt (megatavua). Maksimikokoa suurempia liitteitä ei voi Moodle-kurssille ladata. Yksittäisen liitteen maksimikokoon määrittelee sivuton ylläpitäjä. Opettaja voi rajoittaa liitteiden maksimikokoa pienemmäksi.

Liitetiedostojen maksimimäärä: Voit määritellä, kuinka monta liitetiedostoa opiskelija voi yhteen keskusteluviestiin lisätä. Jos asetus on esimerkiksi 9, niin jokainen opiskelija voi enimmillään lisätä 9 eri liitetiedostoa yhteen keskusteluviestiin. Kun keskusteluun ei haluta tiedostoja, valitse 0.

Sanalaskuri: Näytetäänkö kunkin viestin kirjoittamisen yhteydessä sanalaskuri vai ei. Voit esimerkiksi pyytää opiskelijaa vastaamaan tehtävänantoon tietyllä sanamäärällä ja opiskelija ja opettaja näkevät näppärästi viestin yhteydessä sanamäärän.

m28 keskustelualue2.png

Keskustelualueviestien tilaus ja seuranta

Keskustelualueen viestien tilaus

Keskustelualueen viesteistä lähtee ilmoitus 30 minuutin kuluessa sen lähettämisestä keskustelualueen viestien tilaajille. Käyttäjän viestiasetuksista riippuu, saako hän ilmoituksen jokaisesta viestistä.

Yleensä osallistujat saavat itse valita, haluavatko he ilmoitukset keskustelualueelta. Opettaja voi kuitenkin myös pakottaa tilaamaan viestit.

Keskustelualueen viestien tilaus -asetuksen vaihtoehdot ovat:

  • Oletustilaus: oletuksena osallistujat saavat ilmoitukset, mutta osallistuja voi itse peruuttaa tilauksen (suositus)
  • Valinnainen: osallistujat voivat itse valita, tilaavatko ilmoitukset
  • Pakotettu: kaikki osallistujat saavat ilmoitukset uusista viesteistä eikä osallistuja voi tätä estää itse
  • Tilaus pois päältä: osallistuja ei voi tilata keskustelualueen viesteistä ilmoituksia Huom. Automaattisesti kaikilla kurssialueilla oleva Uutiset-alue on sellainen, jonka tilaus automaattisesti pakotetaan kaikille opiskelijoille. Uutiset-alueen tilausta opiskelijat eivät voi itse peruuttaa. Uutiset-alue on vain opettajan viestintään, opiskelijat eivät voi kirjoittaa viestejä Uutisiin.

Vinkkejä:

  • Asetuksen muuttaminen Oletustilauksesta Valinnaiseksi ei poista nykyisten tilaajien tilausta vaan se vaikuttaa vain niihin, jotka liittyvät Moodle-alueelle muutoksen jälkeen. Vastaavasti muuttamalla asetus Valinnainen Oletustilaukseksi vaikuttaa vain uusiin käyttäjiin.
  • Opettaja voi tilata myös viestien ilmoitukset, vaikka valintana olisi "Tilaus pois päältä".

Kun alue on luotu, opettaja voi keskustelualueen Tilaukset-välilehdellä:

  • Tilaajien tarkastelu: ketkä ovat tilanneet ilmoitukset
  • Hallinnoi tilaajia: lisätä/poistaa ilmoitukset tilanneet osallistujat
  • Keskustelualueviestien tilaus: vaihtaa tilaustapaa. Tilaustavan voi muuttaa myös keskustelualueen asetuksissa. Yksittäisen viestiketjun tilaaminenKun opettaja on valinnut keskustelualueen asetuksien tilaukseksi Oletustilaus tai Valinnainen, voi osallistuja valita mistä keskusteluista hän tilaa ilmoitukset klikkaamalla painiketta viestiketjun kohdalla.
    Yhden keskusteluketjun tilaaminen
    Kun vastaat viestiin ja avaat Liitteet ja lisäasetukset, näet valinnan "Keskusteluviestitilaus". Valinta on valmiiksi tehty, jos olet valinnut keskustelualueen asetuksissa, että haluat oletusarvoisesti tilata keskustelut, joihin kirjoitat. Jos valinta ei ole oletuksena, voit tehdä valinnan viestin kirjoittamisen yhteydessä. Luettujen viestien seurantaJos keskustelualueen asetukseksi on valittu Valinnainen, osallistujat näkevät mitä viestejä he eivät ole vielä lukeneet, jos he (1) ottavat keskustelualueen seurantaan omissa keskustelualueen asetuksissaan (2) kytkevät seurannan päälle klikkaamalla keskustelualueella välilehteä "Seuraa lukemattomia viestejä". Opettaja voi myös valita keskustelualueen asetuksista "Pakotettu".

Keskustelujen lukitseminen

Keskustelut voidaan automaattisesti lukita keskustelualueen asetuksissa, kun viimeisestä vastauksesta on kulunut määritelty aika. Opettaja voi vastata lukittuihin keskusteluihin. Keskusteluja voi lukea lukitsemisen jälkeenkin.

Opettaja voi lukita myös yksittäisen keskusteluketjun keskustelualueella.

Yksittäisen keskusteluketjun lukitseminen

RSS-syöte

RSS-syöte tästä aktiviteetista: Asetus mahdollistaa, että kyseessä olevalta keskustelualueelta muodostetaan RSS-syöte. Voit valita kahden eri syötetyypin väliltä:

  • Keskustelut: Tätä käytettäessä syötteisiin otetaan mukaan keskustelualueille aloitetut uudet keskustelut.
  • Viestit: Tätä käytettäessä syötteisiin otetaan mukaan kaikki keskustelualueelle tulleet uudet viestit


Viimeisimpien RSS-syötteiden määrä: Voit myös valita kuinka monta viestiä RSS-syötteeseen otetaan mukaan. Useimmille keskustelualueille riittää 5-20 RSS-artikkelien määrä. Numeroa voit suurentaa myöhemmin, mikäli keskustelualue toimii hyvin aktiivisesti.

m28 keskustelualue3.png

Postituksen raja

Oletuksena on, että kurssin osallistujat voivat lähettää niin monta viestiä keskustelualueelle kuin haluavat.

Opettaja voi estää opiskelijaa lähettämästä uusia viestejä keskustelualueelle kun tietty määrä on saavutettu tietyllä ajanjaksolla. Asetus ei koske opettajia. Kuvan esimerkissä opiskelija voi laittaa keskusteluun kolme viestiä. Kahden viestin jälkeen Moodle varoittaa viestirajan lähestymisestä.

m37 keskustelu postituksen raja.JPG


Arvioinnit

Opettaja voi arvioida

  1. keskustelualueen viestit viesti kerrallaan (asetuksissa kohta "Arviointi") ja/tai
  2. opiskelija kerrallaan (asetuksissa kohta "Koko keskustelualueen arviointi").

Keskustelualueen arvioinnit on oletuksena pois päältä. Arviointi voi kuitenkin motivoida opiskelijaa keskusteluun.

Hyväksymisraja: Voit asetuksissa määritellä suorituksen hyväksymisrajan, jota voidaan hyödyntää edistymisen seurannassa. Hyväksymisrajaa pienemmät arvot näkyvät arviointikirjassa punaisella ja hyväksytyt vihreinä.

Maksimiarvosana: Opiskelija ei voi saada keskustelusta kokonaisuutena isompaa pistemäärää kuin maksimiarvosana. Asteikoista voi valita Moodlen vakioasteikoita, esimerkiksi sanallisen täydennettävä/hyväksytty -asteikon. Opettaja voi aina myös laatia itse omia asteikkojaan (kurssin ylläpitovalikko > Arvioinnit > Asteikot > Luo uusi asteikko).

Oletuksena vain opettajat voivat arvioida keskusteluviestejä, mutta opiskelijoille voidaan antaa opettajan arviointioikeudet niin haluttaessa.

Keskustelualueen arviointia voi toteuttaa myös vertaisarviointina (opiskelijat arvioivat toistensa viestien sisältöä tai käytyä dialogia).

Moduulien yleiset asetukset ryhmätoimintoineen ja pääsyrajoituksineen on esitelty erillisellä sivulla.

Keskusteluviestien arviointi

m28 keskustelualue4.png

Arviointi-asetuksissa opettaja määrittelee, millä tavalla keskustelualueen viesteille annetuista arvioinneista muodostetaan lopullinen keskustelualueesta saatava arvosana kohdassa Arviointien käyttöperiaate:

  • Arviointien keskiarvo: Osallistujan kaikkien arvioitujen viestien pisteiden keskiarvo. Esimerkiksi jos opettaja arvioi opiskelijalta kolme viestiä asteikolla 0-5, on keskustelun arvosana näiden keskiarvo.
  • Arviointien lukumäärä: Osallistujan tuottamien, arviointikohteiden lukumäärästä tulee lopullinen arvosana. Huomaa, että kertynyt pistemäärä ei voi ylittää aktiviteetille määriteltyä maksimipistemäärää, ja yksittäiselle arviointikohteelle annetuilla pisteillä ei ole merkitystä.
  • Korkein arviointi: Korkein osallistujan saama pistemäärä tai arvosana kaikista aktiviteeteista tulee lopulliseksi arvosanaksi. Tämä vaihtoehto on käyttökelpoinen, jos haluaa korostaa osallistujien parasta työskentelyä ja mahdollistaa korkealaatuisen työskentelyn ohella kevyemmänkin osallistumisen.
  • Heikoin arviointi: Osallistujan kaikista arvioiduista viesteistä saama heikoin pistemäärä tai arvosana tulee lopulliseksi arvosanaksi. Tämä vaihtoehto suosii kulttuuria, joka vaatii korkeaa laatua kaikilta tuotoksilta.
  • Pisteiden summa: Osallistujan kaikista arvioiduista viesteistä saamat pisteet lasketaan yhteen lopulliseksi pistemääräksi. Huomaa, että summa ei voi ylittää aktiviteetin maksimipistemäärää.

Koko keskustelualueen arviointi

Kun olet ottanut asetuksen käyttöön, voit arvioida kaikki yhden opiskelijan keskustelut yhdellä arviolla painikkeesta Käyttäjien arviointi.

Muut asetukset

Katso:

Ryhmien käyttö keskusteluissa

Katso: Ryhmät