Arvioinnin pikaopas

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Opettaja voi arvioida tehtäviä joko aktiviteetin kautta tai Arvioinnit-kohdasta eli ns. arviointikirjasta (Navigointivalikko vasemmalla). Suositeltavaa on arvioida tuotokset aina aktiviteetin kautta, jos mahdollista.

Kun opettaja arvioi opiskelijan tuotoksen esim. Tehtävä-aktiviteetissa, Moodle lähettää opiskelijalle automaattisesti ilmoituksen siitä, että arviointi on tehty. Näin ei tapahdu, jos arviointi lisätään esimerkiksi arviointikirjassa tai yksittäisessä näkymässä.

Arviointien julkaisu

Jos haluat piilottaa arvosanat ja palautteen opiskelijoilta ennen tiettyä päivämäärää, sinun on joko piilotettava arvioinnit Arvioijan raportista tai vaiheistettava arviointiprosessi. Muuten arvosanat tulevat näkyviin opiskelijoille sitä mukaa, kun lisäät ne.

Arviointi Tehtävä-aktiviteetissa

Arvioitaessa opiskelijan opettajalle palauttamaa tehtävää (esimerkiksi tiedostoa tai tekstiä), paras kohta lisätä arviointi on Tehtävä-aktiviteetin kautta. Avaa ko. Tehtävä ja klikkaa painiketta

 • "Näytä kaikki palautukset" päästäksesi tarkastelemaan listana opiskelijoiden palautuksia tai
 • "Arviointi" päästäksesi suoraan yksittäisen opiskelijan palautukseen.

Napsauttaessasi ”Näytä kaikki palautukset” näet taulukon, jossa on lista opiskelijoista ja painikkeet, joilla voit mm. antaa lisäaikaa (Muokkaa), antaa kirjallista palautetta (Palaute) sekä arvioida (Arviointi) opiskelijan palautuksen. Sivun ylälaidassa on Arviointitoimenpide-pudotusvalikko, josta voit ladata opiskelijoiden palauttamia tiedostoja zip-tiedostona koneellesi.

Arviointia odottavat, palautetut tehtävät

Voit järjestellä taulukkonäkymääsi sarakkeiden otsikoita napsauttamalla. Jos esim. napsautat Arviointivaihe-saraketta kahdesti, kaikki arvioimattomat palautukset järjestetään sarakkeen yläosaan.

Arvioinnin lisääminen

Jotta pääset lukemaan ja arvioimaan opiskelijan palautuksen, napsauta

 • sinistä Arviointi-painiketta tai
 • valitse Muokkaa-valikosta Arviointi.

Aukeavalla sivulla voit

 • lisätä arvosanan
 • kirjoittaa palautetta ja
 • valita, ilmoitetaanko arvioinnista opiskelijalle.

Kun olet lopettanut arvioinnin, valitse Tallenna muutokset tai Tallenna ja näytä seuraava. Voit siirtyä haluamasi opiskelijan palautukseen myös näkymään myös oikealta ylhäältä kohdasta "Vaihda käyttäjää". Sen alapuolella olevasta "suppilosta" voit myös suodattaa näkyviin esimerkiksi arviointia odottavat työt.

Arviointi Arvioijan raportissa

Jos mahdollista, arvioi tehtävät aktiviteetin kautta, ei Arvioijan raportissa. Arvioijan raporttiin pääsee Navigointi-lohkosta vasemmalta.

Arvioijan raportti on arviointikirjan etusivu. Siinä näet taulukkona kaikki kurssin

 • opiskelijat
 • tehtävät, joissa on arviointi otettu käyttöön asetuksissa sekä
 • annetut arvioinnit.

Arvioinnin lisääminen

 1. Laita ensin muokkaustila päällä (painike oikeassa ylälaidassa).
 2. Kirjaa arvioinnin aktivoituneeseen kenttään.
 3. Tallenna muutokset.

Ylitetyt arvioinnit

Kun olet antanut arvioinnin arviointikirjassa, taulukon solu muuttuu keltaiseksi. Mahdolliset Tehtävä-aktiviteetissa tehdyt arvioinnit eivät enää näy arviointikirjassa vaan arviointikirjassa annettu arvosana "ylittää" ts. korvaa Tehtävässä annetun arvosanan.

Arviointi Yksittäisessä näkymässä Arvioijan raportissa

Yksittäinen näkymä -kohdassa opettaja voi lisätä arvosanoja kerralla tietylle aktiviteetille tai opiskelijalle pudotusvalikkojen avulla. Yksittäinen näkymä lisää arvioinnit suoraan Arvioijan raporttiin ja kaikki näkymässä lisätyt arvosanat katsotaan “ylitetyiksi”, eli niitä ei voi enää muuttaa aktiviteetin sivulta.

Pääset näkymään

 • valitsemalla Arvioinnit-kohdassa välilehdet Näkymä & Yksittäinen näkymä tai
 • "Arvioijan raportissa" napsauttamalla kynäikonia, joka näkyy jokaisen opiskelijan nimen perässä sekä jokaisen aktiviteetin perässä

Avautuvalta sivulta on rastitettava Määrittele poikkeus -laatikko. Jos lisäät arvioinnit kaikille, voit napsauttaa sarakkeen ylälaidasta Määrittele poikkeus -otsikon vierestä Kaikki.

Sivun alalaidassa voit valita "Laita arvosanat kaikille", jolloin voit lisätä arvosanan, joka lisätään jokaiseen arviointiin, jonka olet määritellyt poikkeukseksi, tai vain tyhjille arvioinneille (voi valita haluamasi vaihtoehdon pudotusvalikosta). Kun olet valmis, päivitä arvioinnit napsauttamalla Tallenna.

Tarkempi ohje kuvakaappauksineen