Opettaja

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Huom. Tämän sivun ohjeet neuvovat vanhan Moodle-version käytössä. Uusin versio tästä ohjesivusta löytyy todennäköisesti täältä: Opettaja.

Tämä sivu on keskeneräinen. Lisätietoja aiheesta saat sivun muista kieliversioista.

Sivun oikean reunan navigointimallineessa olevat suomenkieliset linkit vievät fi-sivuille, mutta englanninkieliset linkit vievät en-sivuille. Palaa en-sivulta takaisin fi-sivulle selaimen paluu-painikkeella. Voit autaa MoodleDocs-wikiä kääntämällä linkkien kohdesivuja suomeksi. Vaihda samalla navigointimallineen en-linkit fi-linkeiksi.


Opettaja on yksi Moodlen neljästä käyttäjätasosta eli roolista. Muut ovat Ylläpitäjä, Opiskelija ja Vierailija. Nämä roolit määrittävät, mitä voit tehdä Moodlen eri osioissa. Lyhyesti, Ylläpitäjä voi tehdä lähes mitä tahansa, Opettaja voi kontrolloida ja muokata yksittäistä Moodlen kurssia ja sillä olevia opiskelijoita. Opiskelijat osallistuvat kurssille kirjautuneena järjestelmään ja Vierailija voi tutustua sisältöön ilman kirjautumista.

Käytännössä on huomattu, että 'Opiskelija' ja 'Opettaja' eivät aina kuvaa kyseisten henkilöiden roolia kurssilla. 'Opettajasta' olisi kenties joissakin tilanteissa parempi käyttää termiä 'Tuutori', 'Ohjaaja', 'Opastaja', 'Osallistuja' tms. 'Opiskelijasta' on joskus parempi käyttää esimerkiksi termiä 'Oppilas' tai 'Osallistuja'. Opettaja-roolissa oleva voi muokata 'Opettaja'- ja 'Opiskelija'-termejä haluamakseen. Tässä dokumentaatiossa käytetään 'Opettaja'- ja 'Opiskelija'-termejä kuvaamaan roolejaan.

Jokaiseen yksittäiseen Moodle-kurssiin on liitetty osallistuja joko 'Opettaja'- tai 'Opiskelija'-rooliin. Mikäli sinulla on 'Opettaja'-rooli jollakin kurssilla ei se anna mitään erityisasemaa toisella kurssilla. Sinut tulee liittää kurssille joko 'Opettajana', 'Opiskelijana' tai sinulla ei ole pääsyä kurssille laisinkaan.

Luotaessa kurssi, sille nimetään opettaja, jolla on kyseiselle kurssille muokkausoikeudet. Ylläpitäjän asetuksissa voidaan määrittää, voiko opettaja lisätä kurssilleen muita opettajia. Mikäli tämä on sallittu voi opettaja lisätä kurssillee muita opettajia ja määrittää onko heillä kurssin muokkaus-oikeuksia (editing teacher) vai ei (non-editing teacher).


Katso myös