Usos didàctics dels Fòrums: diferència entre les revisions

De MoodleDocs
Salta a:navegació, cerca
(versió en castellà)
 
 
(6 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
{{Foros}}
{{Fòrums}}
{{Usos de los tipos de foro}}


== Para qué usar los foros ==
== Per a què utilitzar els fòrums ==


*Para enseñar a nuestros alumnos a argumentar habilidad cognitiva de nivel superior.
*Per a ensenyar a l'alumnat a argumentar (habilitat cognitiva de nivell superior)
*Para ejercitar el pensamiento crítico y creativo. Hay que educar para que las opiniones se fundamenten con argumentos sólidos.
*Per a exercitar el pensament crític i creatiu. S'ha d'educar perquè les opinions es fonamenten amb arguments sòlids.  
*Para enriquecer los roles que desempeñamos: aquí todos podemos ser co-maestros, co-discípulos y co-investigadores.
*Per a enriquir els rols que es realitzen: aquí tothom pot ser co-docent, co-discent i co-investigador.  
*Para que todos los alumnos puedan participar más. Con un foro electrónico, ponemos los medios para que todos den su opinión las veces que sea necesario.
*Perquè tot l'alumnat pugui participar més. Amb un fòrum electrònic, es posen els mitjans perquè tothom doni la seva opinió les vegades que calgui.
*Para superar la limitación de tiempo y espacio. Se puede participar fuera de las aulas escolares.
*Per a superar la limitació d'espai i temps. Es pot participar fora de les aules escolars.  
*Para aunar a estudiantes de acuerdo a sus intereses, aficiones…
*Per a ajuntar als estudiants d'acord els seus interessos i aficions
*Para educar en el respeto a las personas con opiniones diferentes.
*Per a educar en el respecte a les persones amb opinions diferents
*Para ahorrar tiempo como profesor: ¿Cuántas veces has tenido que responder la misma pregunta planteada por alumnos diferentes? Si utilizas los foros para responderlas, ahorrarás tiempo y repeticiones. Finalmente pueden ser recopiladas en un glosario.
*Per a estalviar temps com a professorat: Quantes vegades heu hagut de contestar la mateixa pregunta plantejada per diferents estudiants? Si utilitzeu els fòrums per a respondre-les, estalviareu temps i repeticions. En acabar, podeu recopilar-les en un glossari de Preguntes Més Freqüents.  
*Poner un foro social (un lugar donde hablar libremente sobre cualquier tema), suele ser una buena manera de conocerse mejor y de entender y valorar las diferencias.
*Posar un fòrum social (un lloc on parlar lliurement sobre qualsevol tema que no té per què coincidir amb cap matèria d'estudi) acostuma a ser una bona manera de conèixer millor a l'altre i comprendre i valorar les diferències. A la vegada, evita les intervencions de caire més personal o social en fòrums de debat específics i aquests es centren en la matèria concreta.


== Por qué usar los foros ==
== Per què utilitzar els fòrums ==


*Porque la interacción permite el aprendizaje entre iguales de manera privilegiada.
*Perquè la interacció permet l'aprenentatge entre iguals de manera privilegiada.  
*Porque permite un tratamiento reflexivo que en aula puede ser escurridizo por la presión del escaso tiempo y los compañeros/as.
*Perquè permet un tractament reflexiu que en un aula pot ser escorredís per la pressió de l'escàs temps i els companys.  
*Porque “obliga” al alumno a escribir, a ordenar su pensamiento de manera autónoma.
*Perquè obliga a l'alumnat a escriure i ordenar el pensament de manera autònoma.  
*Porque permite tratar temas de la misma manera que expresan e intercambian opiniones en la vida cotidiana, favoreciendo la integración tecnológica.
*Perquè els permet tractar temes, de la mateixa manera que expressen i intercanvien opinions en la vida quotidiana, afavorint la integració tecnològica.


== Sugerencias ==
== Suggeriments ==


*Desengáñate: no basta con crear un foro y dar unas [[instrucciones sobre uso del foro]] para que los alumnos participen. Antes de crear un foro pregúntate: ¿para qué lo creo? ¿está integrado con fuerza en los objetivos del curso, materia, área…?
*Desenganyeu-vos: no hi ha prou amb crear un fòrum i donar unes [[instruccions sobre l'ús del fòrum]] perquè l'alumnat participe. Abans de crear un fòrum pregunteu-vos: per a què el cree? està integrat amb força amb els objectius del curs, matèria, àrea...?
*El éxito de un foro depende en buena medida del moderador del mismo. El profesor-mediador ha de intervenir para asegurar el avance en la argumentación.
*L'èxit d'un fòrum depèn en bona part del moderador. El docent-moderador ha d'intervenir per a assegurar l'avanç de l'argumentació.  
*Valora la participación de tus alumnos de alguna manera. Hay parámetros en su configuración que te permiten hacerlo fácilmente.
*Valoreu la participació del vostre alumnat d'alguna manera. Hi ha paràmetres en la configuració que permeten fer-ho fàcilment.  
*Invita a participar en el foro a algún ''experto'' en temas concretos que estés tratando (puede ser un padre, otro profesor, gente del mundo de la empresa…). Se puede proponer a los alumnos que envíen sus preguntas al foro y que luego voten, mediante una consulta o calificándolas, las más interesantes para remitírselas al experto por correo electrónico…
*Inviteu a participar en el fòrum a algun 'expert' en temes concrets que estigueu tractant (pot ser un pare, un altre docent, gent del món de l'empresa...). També podeu proposar a l'alumnat que envien les seves preguntes al fòrum i que després voten, mitjançant una Consulta o qualificant-les, les més interessants per a remetre-les a l'expert per correu electrònic.
*Organiza a los alumnos por grupos para que dialoguen sobre un aspecto concreto del tema en cuestión. Cada aspecto debe ir razonado y argumentado antes de enviarlo al foro. Que lancen preguntas a sus compañeros…
*Organitzeu a l'alumnat per grups perquè dialoguen sobre un aspecte concret del tema en qüestió. Cada aspecte ha d'anar raonat i argumentat abans d'enviar-lo al fòrum. Que llacen preguntes als seus companys...
*Como apoyo al hábito lector. Partiendo de un libro, artículo… se pueden proponer debates sobre cuestiones variadas. Puede utilizar las noticias actuales de algún canal RSS.
*Com a suport a l'hàbit lector. Partint d'un llibre, article, etc. podeu proposar debats sobre assumptes diversos. Podeu utilitzar les notícies actuals d'algun canal RSS.  
   
   




[[Category:Professor]]
[[Category:Professorat]]
[[Category:Fòrum]]
[[es:Usos didácticos de los Foros]]

Revisió de 16:32, 9 jul 2008

Per a què utilitzar els fòrums

  • Per a ensenyar a l'alumnat a argumentar (habilitat cognitiva de nivell superior)
  • Per a exercitar el pensament crític i creatiu. S'ha d'educar perquè les opinions es fonamenten amb arguments sòlids.
  • Per a enriquir els rols que es realitzen: aquí tothom pot ser co-docent, co-discent i co-investigador.
  • Perquè tot l'alumnat pugui participar més. Amb un fòrum electrònic, es posen els mitjans perquè tothom doni la seva opinió les vegades que calgui.
  • Per a superar la limitació d'espai i temps. Es pot participar fora de les aules escolars.
  • Per a ajuntar als estudiants d'acord els seus interessos i aficions
  • Per a educar en el respecte a les persones amb opinions diferents
  • Per a estalviar temps com a professorat: Quantes vegades heu hagut de contestar la mateixa pregunta plantejada per diferents estudiants? Si utilitzeu els fòrums per a respondre-les, estalviareu temps i repeticions. En acabar, podeu recopilar-les en un glossari de Preguntes Més Freqüents.
  • Posar un fòrum social (un lloc on parlar lliurement sobre qualsevol tema que no té per què coincidir amb cap matèria d'estudi) acostuma a ser una bona manera de conèixer millor a l'altre i comprendre i valorar les diferències. A la vegada, evita les intervencions de caire més personal o social en fòrums de debat específics i aquests es centren en la matèria concreta.

Per què utilitzar els fòrums

  • Perquè la interacció permet l'aprenentatge entre iguals de manera privilegiada.
  • Perquè permet un tractament reflexiu que en un aula pot ser escorredís per la pressió de l'escàs temps i els companys.
  • Perquè obliga a l'alumnat a escriure i ordenar el pensament de manera autònoma.
  • Perquè els permet tractar temes, de la mateixa manera que expressen i intercanvien opinions en la vida quotidiana, afavorint la integració tecnològica.

Suggeriments

  • Desenganyeu-vos: no hi ha prou amb crear un fòrum i donar unes instruccions sobre l'ús del fòrum perquè l'alumnat participe. Abans de crear un fòrum pregunteu-vos: per a què el cree? està integrat amb força amb els objectius del curs, matèria, àrea...?
  • L'èxit d'un fòrum depèn en bona part del moderador. El docent-moderador ha d'intervenir per a assegurar l'avanç de l'argumentació.
  • Valoreu la participació del vostre alumnat d'alguna manera. Hi ha paràmetres en la configuració que permeten fer-ho fàcilment.
  • Inviteu a participar en el fòrum a algun 'expert' en temes concrets que estigueu tractant (pot ser un pare, un altre docent, gent del món de l'empresa...). També podeu proposar a l'alumnat que envien les seves preguntes al fòrum i que després voten, mitjançant una Consulta o qualificant-les, les més interessants per a remetre-les a l'expert per correu electrònic.
  • Organitzeu a l'alumnat per grups perquè dialoguen sobre un aspecte concret del tema en qüestió. Cada aspecte ha d'anar raonat i argumentat abans d'enviar-lo al fòrum. Que llacen preguntes als seus companys...
  • Com a suport a l'hàbit lector. Partint d'un llibre, article, etc. podeu proposar debats sobre assumptes diversos. Podeu utilitzar les notícies actuals d'algun canal RSS.