Les

Uit MoodleDocs
(Doorverwezen vanaf mod/lesson/index)
Ga naar:navigatie, zoeken

Een les biedt onderwijsinhoud op een interessante en flexibele manier aan. Ze is opgebouwd uit een aantal pagina's. Elke pagina eindigt met een vraag en een aantal mogelijke antwoorden. Afhankelijk van de keuze van de leerling wordt die naar de volgende pagina of opnieuw naar de vorige of naar nog een andere pagina gebracht. Navigatie door de les kan lineair of complex, grotendeels afhankelijk van de structuur van het aangeboden materiaal.

Algemene informatie over de lesmodule en zijn methodologie

Een les wordt gebruikt wanneer het noodzakelijk is leerlingen informatie te verstrekken over het onderwerp dat ze bestuderen. Het onderwerp wordt in kleinere stukken verdeeld en stukje bij beetje aan de leerlingen getoond. Binnen een les worden deze stukjes Pagina's genoemd. Over de toegestane lengte van een pagina wordt verschillend gedacht, maar normaal gesproken zou die niet meer behoren te zijn dan de hoeveelheid tekst die past op één computerscherm.

De les kan een reeks pagina's aanmaken die achtereenvolgens getoond worden zoals in een diashow, maar ook niet-lineair, zoals in een boomstructuur, of een combinatie van de twee. Een keuze door de leerling brengt hem naar een door de docent gekozen pagina. Bijvoorbeeld dat een bepaald antwoord de leerling terugstuurt naar een pagina in de les voor herhaling, terwijl een ander antwoord leidt naar een nieuwe pagina. De les kan beoordeeld worden door gebruik te maken van vragen, of kan niet-beoordeeld blijven en eenvoudigweg gebruikt worden als een bron met pagina's of een combinatie van beide.

Er zijn twee basis modi: presentatie en flash kaart. Het grootste deel van de beschrijving van de les module is gericht op de presentatie modus en het gebruik van vragen. Het Flash kaart onderdeel beschrijft hoe je lespagina's willekeurig kunt laten verschijnen.

Presentatie les

De Les activiteit bevat veel eigenschappen om bedrog moeilijker te maken en de inhoud interessanter door middel van vraagclustering, wachtwoordbeveiliging en tijdslimieten.

Door inhoud te vermengen met vragen, stelt de les activiteit je in staat de praktische principes van eLearning door te voeren.

Pagina's, vragen, antwoorden en reacties

Een les bestaat uit pagina's. Er bestaan twee soorten Les pagina's: keuze en navigatie. De keuze pagina, "Vertakkingstabel" of Vraag pagina, wordt het meest gebruikt. Vertakkingstabellen zijn ervoor inhoud aan te leveren zonder een vraag te stellen, en kunnen een verbinding vormen met elke andere vertakkingstabel en vraagpagina in de les. Elke vraagpagina bevat enige informatie en eindigt met een vraag. De vraag kan eenvoudig of moeilijk zijn, afhankelijk van het publiek. De vraag behoort direct gerelateerd te zijn aan wat er in de pagina wordt behandeld.

Bij elke vraag pagina hoort een lijstje antwoorden op de vraag. Gewoonlijk is er één juist antwoord en een beperkt aantal foute antwoorden. Deze soort vraag heet meerkeuzevraag. Het is een veelvuldig gebruikte vraagvorm en staat als standaard ingesteld in de les module. Het aantal antwoorden kan verschillen per pagina. Sommige pagina's kunnen één juist antwoord en drie foute antwoorden hebben, terwijl andere pagina's vragen bevatten met maar drie of zelfs maar twee antwoordmogelijkheden (juist / onjuist, ja / nee).

Er bestaat een limiet aan het aantal antwoorden. Dit maximum is een van de parameters van de les module, die je moet instellen wanneer je een les toevoegt aan je cursus. Ondanks dat is dit maximum niet bindend; het kan te allen tijde aangepast worden. De limiet bepaalt enkel het aantal invulvakken dat je ziet als je een pagina toevoegt of bewerkt.

Gekoppeld aan het antwoord is de mogelijkheid van een reactie (respons) (of feedback berichten). Elk antwoord krijgt zijn eigen respons. Zodra een leerling een antwoord heeft gekozen, wordt de respons getoond alvorens een "nieuwe" pagina wordt getoond. (Het woord "nieuw" staat tussen quotes omdat de leerling ook dezelfde of een reeds bekende pagina kan worden getoond, bijvoorbeeld bij een onjuiste keuze.) De reactie kan heel kort zijn, eenvoudig "Dat is goed" of "Helaas onjuist" kan voldoende zijn. Ze kunnen echter ook verduidelijken waarom het antwoord dat juist leek te zijn toch onjuist is. Wanneer de responsmogelijkheid blanco wordt gelaten, toont de Les module de leerling een standaardmededeling: "Dat is het juiste antwoord" of "Dat is het verkeerde antwoord".

Er kunnen omstandigheden zijn waarin de docent de pagina niet wil eidigen met een test. Je kunt de leerlingen een Ga Verder knop tonen en ze naar de volgende pagina leiden door alle antwoorden en responses blanco te laten.

Meer informatie over pagina's kan hier worden gevonden. Wat precies bedoeld wordt met "de volgende pagina" wordt hierondeer uitgelegd.

Logische volgorde en navigatievolgorde

De volgorde van de pagina's in een les wordt gewoonlijk bepaald door het materiaal. Meestal zal de docent materiaal willen presenteren op een manier die eenvoudig doorzien kan worden en die logisch is opgebouwd. In de Les module, wordt deze volgorde, de Logische Volgorde genoemd. Standaard worden de pagina's op deze wijze aan de docent getoond. De docent ziet alle pagina's als één lang scherm met de eerste pagina bovenaan.

Zodra een les twee of meer pagina's bevat kan de docent bestaande pagina's verplaatsen en pagina's toevoegen op elke gewenste plek. Deze logische volgorde van pagina's is ook de standaard Navigatie Volgorde. De navigatie volgorde is de volgorde waarin de leerlingen pagina's bekijken. In de standaard navigatie volgorde leiden juiste antwoorden naar de volgende pagina (in de Logische volgorde) en onjuiste antwoorden tonen dezelfde pagina opnieuw, wat inhoudt dat de leerling dezelfde vraag nogmaals wordt gesteld. Deze standaard navigatie volgorde voldoet aan de behoeften van veel lessen. Desondanks is het ook mogelijk de "Sprong" die aan elk antwoord is verbonden, te veranderen, zodat een aangepast pad door de les kan worden gemaakt voor de leerling.

Deze Sprongen kunnen in twee types worden verdeeld - Relatieve Sprongen en Absolute Sprongen. De standaard navigatie gebruikt de relatieve sprongen Volgende Pagina en Zelfde Pagina, waarbij de bestemming van de sprong naar de Volgende Pagina de volgende pagina in de logische volgorde van de les is. Absolute sprongen worden aangegeven door te verwijzen naar de pagina Titel. Kortom: een les kan vertakkingen, loops en een niet-lineare structuur bevatten.

De docent kan bekijken hoe de navigatie van een les werkt door de Check Vraag knop onderaan elke pagina te gebruiken of door de Check Navigatie link aan het einde van de les, of via de Bekijk als Leerling knop in Moodle 1.6. De Check knop "start" de les op die specifieke pagina. De Check Navigatie link start de les op de eerste pagina, zoals de leerling de les bij aanvang zou zien.

Een vorm van gebruik van sprongen die niet het standaardpatroon volgt, is het toestaan van meerdere juiste antwoorden per vraag. Hieronder volgt meer hierover.

Antwoorden

Beoordeling

Opnieuw afnemen

Lessen maken

Soorten vragen in een les

Meerkeuze, meer antwoorden

De leerling krijgt een vraag en moet een antwoord uit een lijst selecteren. Moodle kan de lijst herschikken telkens als de vraag wordt bekeken door een leerling. In een meerkeuze vraag kiest de leerling één antwoord. In een meerkeuze, meer antwoorden vraag kan een leerling 1 of meer antwoorden uit de lijst kiezen.

Een voorbeeld van een meerkeuze vraag is:

Welke van de volgende dieren behoren tot de zoogdieren? - Een hond - Een mier - Een vlinder - Een koe Vragen kunnen gebruik maken van afbeeldingen. Inderdaad, afbeeldingen kunnen als antwoord worden gebruikt.

Antwoorden worden beoordeeld. Het is mogelijk om een negatieve score aan een antwoord toe te kennen, of slechts een deel van de score voor een foutief antwoord. De docent kan feedback geven afhankelijk van het antwoord.

Kort antwoord

In een kort antwoord vraag wordt van de leerling verwacht dat ze een antwoord geven in een of enkele woorden. Kort antwoord vraag type geeft meer informatie over deze manier van vragen.

Vanaf Moodle 1.6 zijn er twee verschillende systemen beschikbaar om korte antwoord vragen te analyseren: het eenvoduige systeem wordt standaard gebruikt; het Regular Expression systeem wordt gebruikt als de "Gebruik Regular Expressions" optie op het Bewerk Vraag scherm aangevinkt wordt. Na de tekst over kort antword vragen hierboven gelezen te hebben, gaarne ook kennis nemen van de voorbeelden en de pagina over Kort antwoord analyse.

Waar / onwaar

De Waar / onwaar vraag is een speciale situatie van de meerkeuzevraag. De leerling wordt gevraagd de juiste mogelijkheid te kiezen.

Koppel vragen

Koppel vragen bestaan uit een lijst van namen of beweringen die juist gekoppeld moeten worden aan een andere lijst met namen of beweringen. Bijvoorbeeld "Koppel de hoofdstad aan het land" met twee lijstjes "Canada, Italië, Japan" en "Ottawa, Rome, Tokyo".

In tegenstelling tot de Meerkeuzevraag, waar de keuzemogelijkheden in willekeurige volgorde worden getoond, wordt de volgorde van de items uit de eerste lijst niet veranderd, maar getoond zoals ingegeven. Elke koppeling draagt bij aan de vraag score. Er is geen terugkoppeling mogelijk bij dit type vraag.

Getalvragen

Open vragen

Open vragen werden geïntroduceerd in Moodle versie 1.5. Deze vragen zijn bedoeld voor antwoorden bestaande uit zo'n twee alinea's; antwoordvormen die vaak op examens gebruikt worden. Toch wordt de html-editor in dit vraagtype niet gebruikt, enkel een eenvoudig tekstveld. Voor langere open vragen is de opdracht module een betere keuze.

De leerling voert eenvoudigweg zijn open antwoord in, in de weergegeven box. De docent ziet de niet-beoordeelde open vragen zodra hij de les opent. Na beoordeling kan de docent zijn reactie naar de leerling e-mailen.

Vertakkingen en vertakkingstabellen

De Flash kaart les