Inleiding voor leraren

Uit MoodleDocs
Versie door Pieterjan Heyse 2 (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2006 om 14:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Van start gaan

In dit document gaan we ervan uit dat je sitebeheerder Moodle geïnstalleerd heeft en je een nieuwe, lege cursus gegeven heeft om mee te beginnen. Je moet aangemeld zijn met je lerarenaccount. Surf naar je nieuwe cursus.

Drie tips die je zullen helpen te beginnen.

Wees niet bang om te experimenteren: Kijk wat rond en verander wat instellingen. Het is bijna onmogelijk om iets stuk te maken in een Moodlecursus, en zelfs als je dat lukt, dan is het gewoonlijk gemakkelijk te herstellen.

Let op deze kleine icoontjes en gebruik ze.:

             - het icoon Bewerken laat je alles bewerken waar het naast staat.
             - het icoon Help geeft je hulp in een popup venstertje
             - Wanneer het oogicoon open is, laat je iets zien aan de leerlingen. Door erop klikken sluit het oog en verberg je het.
             - Wanneer het oogicoon gesloten is, verberg je iets voor de leerlingen. Door erop klikken opent het oog en wordt het zichtbaar. Het geslotenoogicoon maakt een verborgen onderdeel terug zichtbaar.

Gebruik de navigatiebalk bovenaan elke pagina die geeft aan waar je bent.

Instellingen van de cursus

Je begint best met te kijken onder "Beheer" op de startpagina van je cursus en te klikken op "Instellingen..." (Merk op dat deze link, en de hele Administratie-sectie, alleen voor jou en de sitebeheerder beschikbaar is. Studenten zullen deze links zelfs niet zien).

Op de instellingenpagina, kun je heel wat veranderen aan de instellingen van je cursus, gaande van de naam tot de startdatum. Hier wordt er niet verder op in gegaan omdat alle instellingen een help-icoontje hebben waar alles tot in detail wordt uitgelegd. Toch enkele belangrijke weetjes - de Format.

Cursus formats

Afhankelijk van de format die je kiest voor je cursus, wordt de basislayout zoals een sjabloon vastgelegd voor je cursus. Moodle 1.6 heeft drie formats - In de toekomst komen er misschien meer (stuur nieuwe ideeën naar martin@moodle.com!)

Hier zijn enkele schermafdrukken van drie voorbeelden van cursussen in elk van die drie formats (let niet op de verschillende kleuren, die worden voor een hele site door de beheerder ingesteld):

Wekelijks format

Onderwerpformat

Sociale format

Merk op dat de wekelijkse en de onderwerpformat qua structuur heel sterk op elkaar lijken. Het belangrijkste verschil is dat elk deel in de wekelijkse format over één week gaat, terwijl je daar in de onderwerpformat kunt zetten wat je wil. De sociale format gebruikt helemaal geen inhoud en is uitsluitend gebaseerd op één forum - dit wordt getoond op de hoofdpagina van de cursus.

Klik op de helpknoppen op de instellingenpagina van de cursus voor meer details.

Bestanden uploaden

Misschien heb je al inhoud die je wil toevoegen aan je cursus, zoals webpagina's, geluidsbestanden, videofragmenten, Word-documenten of Flash-animaties. Elk bestandstype kan in je cursus geüpload worden en bewaard worden op de server. Je kunt je bestanden op de server verplaatsen, hernoemen, bewerken of verwijderen. Dit alles kun je doen met de link Bestanden in je Beheer-menu. Het menu Bestanden ziet er uit zoals dit:

   afbeelding menu bestanden

Deze interface is alleen beschikbaar voor leraren - hij is niet toegankelijk voor studenten. De individuele bestanden worden later beschikbaar gemaakt voor de studenten (als "Bron" - zie volgend hoofdstuk).

Zoals je kunt zien in de schermafdruk vind je een lijst van bestanden en mappen. Je kunt zoveel mappen maken als je wil om dan je bestanden te schikken door ze te verplaatsen van de ene naar de andere map. Het uploaden van bestanden via het web is beperkt tot één bestand tegelijk. Als je veel bestanden tegelijk wil uploaden (bijvoorbeeld een hele website), dan kan dat een stuk eenvoudiger door het gebruik van een ZIP-programma om ze te comprimeren tot een enkel bestand, upload dan het zip-bestand en pak het uit op de server. (Je zult een "unzip"-link zien naast zip-bestanden).

Om een bestand te bekijken dat je al hebt geüpload, volstaat het om erop te klikken. Je browser zal ervoor zorgen dat het gedownload wordt of getoond wordt op je scherm.

HTML- en tekstbestanden kunnen terplekke en on line bewerkt worden. Andere bestanden zullen lokaal op je computer moeten bewerkt worden en daarna terug geüpload worden. Als je een bestand uploadt met dezelfde naam als een bestand dat al op de server staat, dan zal het bestaande bestand automatisch overschreven worden.

Een laatste opmerking: als je inhoud al ergens op het web staat, dan is het helemaal niet nodig om je bestanden te uploaden - je kunt ze rechtstreeks linken vanuit je cursus (meer informatie bij de bronmodule en verderop in dit document).

Activiteiten opstellen

Een cursus opbouwen doe je door activiteitenmodules toe te voegen aan de hoofdpagina van je cursus in de volgorde waarin studenten ze zullen gebruiken. Je kunt de volgorde altijd nog veranderen.

Om wijzigingen te kunnen aanbrengen moet je klikken op "Zet wijzigingen aan" onder Beheer. Deze drukknop toont of verbergt extra controleknoppen waarmee het mogelijk wordt je hoofdpagina te wijzigen. Merk op dat in de eerste schermafdruk hierboven (die van de wekelijkse format) de controleknoppen voor wijzigingen aan staan.

Om een nieuwe activiteit toe te voegen ga je gewoon naar de week of het onderwerp of het deel van het scherm waar je je nieuwe activiteit wil plaatsen. Kies dan een activiteit uit het rolmenu. Hier is een overzicht van de activiteiten die standaard in Moodle 1.0 voorzien zijn:

Opdracht

In een opdracht geef je een taak met een einddatum en een maximumscore. De leerlingen kunnen één bestanden uploaden met de oplossing van de taak. De data waarop de leerlingen hun bestand uploaden worden bijgehouden. Daarna kun je vanuit één enkele pagina elk bestand zien (en hoe vroeg of laat het binnengekomen is), een cijfer en commentaar noteren. Een half uur nadat je het werk van een bepaalde leerling beoordeeld hebt, stuurt Moodle automatisch een e-mail met een verwittiging naar die leerling.

Keuze

Een Keuze-activiteit is heel eenvoudig - je stelt een vraag en geeft een aantal mogelijke antwoorden. Leerlingen kunnen hun keuze maken en je krijgt een rapporteringsscherm met de resultaten. Je kunt het gebruiken voor snelle onderzoekjes of klasverkiezingen.

Forum

Deze module is veruit de belangrijkste - hier gebeurt de discussie. Als je een nieuw forum toevoegt, dan krijg je de keuze uit verschillende types - een eenvoudige één-onderwerpdiscussie, een algemeen forum (vrij voor iedereen) of een discussie met één discussielijn per gebruiker.

Bron

Bronnen zijn de inhoud van je cursus. Elke bron kan een bestand zijn dat je geüpload hebt of kan met een URL naar een bestand verwijzen. Je kan ook eenvoudige op tekst gebaseerde pagina's maken door ze rechtstreeks in een formulier te typen.

Test

Deze module maakt het je mogelijk om testen te ontwerpen en te publiceren. Een test kan meerkeuzevragen, waar/onwaar-vragen, kortantwoord vragen en koppelvragen bevatten. De vragen worden per categorie bewaard in een databank. Ze kunnen hergebruikt worden binnen de cursus en zelfs over verschillende cursussen. Tijdens de test kun je meer pogingen toestaan. Elke poging wordt automatisch genoteerd en de leraar kan kiezen of er feedback gegeven wordt of om de juiste antwoorden te tonen. Deze module kan automatisch verbeteren en cijfers toekennen.

Onderzoek

De onderzoeksmodule bevat een aantal voorgeprogrammeerde onderzoeksinstrumenten die nuttig zijn voor het evalueren en het leren kennen van je klas. Op dit ogenblik ziten de COLLES- en de ATTLS-instrumenten in het pakket. Je kunt ze aan leerlingen geven aan het begin van de cursus als een diagnoseïnstrument en op het eind van cursus als evaluatieïnstrument. (ik gebruik er één elke week in mijn lessen).


Nadat je je activiteiten hebt toegevoegd, kun je ze op en neer bewegen binnen je cursuslay-out door op de kleine pijltjes naast elke activiteit te klikken ( ). Je kunt ze ook verwijderen door op het icoon Verwijderen te klikken, en ze opnieuw bewerken door op het icoon Bewerken te klikken.

Een cursus beheren

Enkele korte wenken:

  1. Schrijf jezelf in op al de forums.
  2. Spoor je leerlingen aan om hun gebruikersprofiel volledig in te vullen (inclusief foto) en lees ze allemaal na - het zal je wat inzicht geven over hun manier van schrijven.
  3. Je kunt voor jezelf notities maken in het private "lerarenforum" (onder Beheer). Dit is heel nuttig wanneer je met een team dezelfde cursus geeft.
  4. Gebruik de link "Sitestatistieken" (onder Beheer) die je toegang geeft tot de volledige logbestanden. Daar zie je een link naar een popup-scherm dat elke minuut ververst en de activiteiten van het voorbije uur toont. Dit is nuttig om open te laten staan op je bureau om zo contact te houden met wat er gebeurt in je cursus.
  5. Gebruik de link "Activiteit" (naast elke naam in de deelnemerslijst, of op elke gebruikersprofielpagina). Die geeft je een geweldig overzicht van wat een leerling doet in je cursus.
  6. Antwoord snel op leerlingen. Laat het niet liggen tot later - doe het meteen. Zo vermijd je niet alleen dat je overrompeld wordt door de hoeveelheid communicatie, maar het is een cruciale bouwsteen voor het maken en onderhouden van een gemeenschapsgevoel in je cursus.

Overige informatie

Als je problemen hebt met je site, kun je best je lokale sitebeheerder raadplegen.

Als je geweldige ideeën hebt voor verbeteringen aan Moodle, of wanneer je er mooie verhalen over hebt kom dan even langs bij moodle.org en schrijf je in voor de cursus "Using Moodle". We willen van je horen en je kunt Moodle helpen verbeteren.

Als je wil bijdragen met het schrijven van nieuwe modules of documentatie, contacteer me: Martin Dougiamas of surf naar de "bug tracker" site voor Moodle, op bugs.moodle.com

Denk er tenslotte aan om de helpicoontjes te gebruiken - hier is een index van alle helpbestanden in Moodle.

Bedankt om Moodle te gebruiken - en veel succes met jouw lesgeven!