Ero sivun ”Ryhmät” versioiden välillä

MoodleDocsista
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 88: Rivi 88:
* [[Ryhmien tuonti]]
* [[Ryhmien tuonti]]
* Ryhmäavaimen käyttö itserekisteröitymisessä: [[Kurssiavain]]
* Ryhmäavaimen käyttö itserekisteröitymisessä: [[Kurssiavain]]
* [https://moodle.org/plugins/local_autogroup Autogroup additional -liitännäinen (englanniksi)]
* [https://moodle.org/plugins/local_autogroup Autogroup additional -lisäosa (englanniksi)]
[[https://docs.moodle.org/en/Groups]]
[[https://docs.moodle.org/en/Groups]]

Versio 8. tammikuuta 2024 kello 07.43

Mihin ryhmiä voi käyttää?

  • Kun opettajalla on useampi opetettava ryhmä ja haluat katsoa/seurata ryhmien toimintaa yksitellen aktiviteeteissa ja arviointikirjassa.
  • Kun opetat Moodle-alueella, joilla on myös muita opettajia ja haluat tarkastella voin oman ryhmäsi toimintaa.
  • Kun haluat rajata jonkin Moodle-alueen sisällön vain tietylle opiskelijaryhmälle.

Video (englanniksi): Miten lisätä ryhmiä Moodle-alueelle

Ryhmätasot

m41 Kurssin asetukset Ryhmät.jpg

Voit hyödyntää ryhmiä ja ryhmittelyjä kahdella tasolla:

  • Kurssitaso - Voit ottaa ryhmät käyttöön kurssin asetuksissa, jolloin ryhmät ovat käytössä kaikissa Moodle-alueen aktiviteeteissa. Sivuston ylläpidon pitää sallia ryhmien käyttö.
  • Aktiviteettitaso - Voit ottaa ryhmätoiminnot käyttöön vain tiettyihin aktiviteetteihin. Jos kurssin asetuksissa on päällä "Pakota ryhmämoodi", et voi enää määritellä ryhmämoodia aktiviteetissa. Jos asetus ei ole päällä, voit muuttaa ryhmämoodia:

Ryhmämoodi

Moodle-ryyhmamoodi-aktiviteeteissa.png

Ryhmämoodeja on kolme:

  • Ei ryhmiä - Kaikki kurssin osallistujat ovat yhdessä - Moodle-alueella ei ole ryhmiä käytössä.
  • Erilliset ryhmät - Ryhmän jäsenet näkevät vain oman ryhmänsä, he eivät näe muita ryhmiä.
  • Näkyvät ryhmät - Ryhmäläiset työskentelevät omassa ryhmässään, he näkevät myös muut ryhmät mutta eivät pysty osallistumaan toisen ryhmän työskentelyyn.

Esimerkiksi kun käytössä on erilliset tai näkyvät ryhmät voi opettaja tai tuutori suodattaa näkymäänsä vain oman ryhmänsä tehtäväpalautukset. Kun käytössä on näkyvät ryhmät, opiskelijat näkevät muiden ryhmien toiminnan samassa aktiviteetissa kuin mitä he työstävät - kun taas erillisissä ryhmissä opiskelijat eivät tiedä, että toinenkin ryhmä työstää tehtävää.

Keskustelualueella opettaja voi rajoittaa keskustelun pienryhmiin. Erillisissä ryhmissä opiskelija näkee vain oman ryhmänsä keskustelun. Näkyvissä ryhmissä opiskelija näkee myös muiden ryhmien keskustelun, mutta hän voi osallistua vain oman ryhmänsä keskusteluun.

Miten ryhmämoodin saa käyttöön?

  • Kurssitasolla: Kurssin asetukset > Ryhmät (otsikko) > Määritä ryhmämoodi
  • Aktiviteettitasolla: Aktiviteetin asetukset > Moduulien yleiset asetukset (otsikko) > Määritä ryhmämoodi

Tallenna asetukset lopuksi.

Huomaa: Kun käytössä on näkyvät ryhmät ja opiskelija pääsee katsomaan myös muita ryhmiä, on pudotusvalikossa oletuksena opiskelijan oma ryhmä ja valittavissa myös muut ryhmät.

Ryhmän luonti

  1. Klikkaa Luo ryhmä:
    1. Boost-teemassa: Valitse Osallistujat (Moodle-alueen etusivun ylälaidan välilehti) > Osallistujat-valikosta Ryhmät > Luo ryhmä.
    2. Classic-teemassa: Administration > Course administration > Users > Groups.
  2. Lisää ryhmän nimi ja halutessasi ryhmän kuvaus (näkyy ryhmän jäsenlistauksen yläpuolella Osallistujat-sivulla), ryhmäavain (käytä kurssiavaimen sijasta, jos opiskelijat halutaan ohjata itserekisteöityessään suoraan ryhmän jäseneksi) ja kuva (näkyy Osallistujat-sivulla keskustelujen viestien yhteydessä).
  3. Valitse Ryhmäviestit "kyllä", jos haluat antaa ryhmälle mahdollisuuden keskustella Moodlen viesteillä ryhmässä (ns. Ryhmäviestit). Tällöin voit lähettää heille ryhmäviestejä viestivalikossa. Lisää tällöin myös itsesi ryhmän jäseneksi! Katso tarkemmin Viestit
  4. Klikkaa 'Tallenna muutokset'.
  5. Valitse ryhmä, johon lisäät jäseniä ja klikkaa Lisää/Poista käyttäjiä -painiketta.
  6. Valitse ryhmäläiset "Mahdolliset jäsenet" listalta. Voit valita useamman käyttäjän Crtl-painikkeella.
  7. Lisää-painikkeella liität käyttäjän ryhmään.

Ryhmän tunnistetta käytetään ryhmän yhdistämisessä Moodlen ulkopuolisiin järjestelmiin. Ryhmän tunniste ei näy Moodlessa. Moodle-alueen ryhmätunnisteiden pitää olla uniikkeja. Tästä syystä et voi luoda ryhmää kopioimalla ryhmää, jossa on käytössä ryhmän tunniste.

Ryhmän jäsenyyden näkyvyys

Uusi ominaisuus
Moodle 4.2

Kun luot ryhmän, voit määritellä kuka näkee ryhmän jäsenet kohdassa Ryhmän jäsenyyden näkyvyys. Oletuksena on, että ryhmien jäsenyys on "Näkyy kaikille". Muut vaihtoehdot ovat:

  • näkyy vain ryhmän jäsenille, jolloin ryhmään kuulumattomat eivät näe ryhmää tai sen jäseniä
  • näytä vain oma jäsenyys, jolloin ryhmäläiset eivät näe muita jäseniä
  • piilotettu eli vain opettaja näkee ryhmien jäsenet.

Ryhmien luonti automaattisesti

Näkymä Luo ryhmät automaattisesti -asetussivusta

Klikkaa painiketta Luo ryhmät automaattisesti kohdassa Osallistujat > Ryhmät. Klikkaa Näytä kaikki (oikealla), jotta näet kaikki asetukset.

Yleistä

Nimeämiskäytäntö: nimeä ryhmät automaatillay. # -merkki numeroi ryhmät ja @ aakkostaa. Esimerkiksi:

  • Ryhmä @ luo ryhmät nimeten ne Ryhmä A, Ryhmä B, Ryhmä C jne.
  • Ryhmä # luo ryhmät nimeten ne Ryhmä 1, Ryhmä 2, Ryhmä 3 jne.

Määrittele mihin automaattinen luominen perustuu:

  • x määrä ryhmiä tai
  • ryhmässä on x määrä opiskelijoita

Ehkäise viimeinen pieni ryhmä

Kun valitset Jäsentä per ryhmä, voi viimeisestä ryhmästä muodostua huomattavasti muita ryhmiä pienempi. Vältä tilanne valitsemalla Ehkäise viimeinen pieni ryhmä. Jos viimeinen ryhmä on 70 % pienempi kuin muut ryhmät, sitä ei luoda. Sen sijaan Moodle lisää viimeisen ryhmän jäsenet muihin ryhmiin eikä luo kokonaan uutta ryhmää.

Esimerkki 1:

Kurssillasi on 80 opiskelijaa ja luot 30 hengen ryhmät automaattisesti. Tällöin kolmanteen ryhmään jäisi 20 opiskelijaa, mikä on 66 % 30:stä. Moodle luo vain kaksi ryhmää, kussakin 40 opiskelijaa.

Esimerkki 2:

Kurssillasi on 81 opiskelijaa ja luot 30 hengen ryhmät automaattisesti. Tällöin Moodle luo kolme ryhmää, joissa on 30, 30 jaa 21 jäsentä, sillä 21 on 70 % 30:stä.

Vinkki: Jos haluat muuttaa 70 % -sääntöä, ota yhteys ylläpitoosi.

Ryhmän jäsenet

Valitse jäsenet... mahdollistaa jäsenten valinnan tietyssä roolissa kurssilla olevilta, kohorteista tai ryhmistä ja ryhmittelyistä. Specify and Group/Member count work together.

Asetus 'Valitse jäsenet kohortista' listaa kaikki kohortit, joilla kurssilaiset ovat. Suluissa oleva luku on kyseisen kohortin jäsenten määrä.

Valitse 'Ohita ryhmissä jo olevat käyttäjät' jos ryhmään valitaan vain niitä käyttäjiä, jotka EIVÄT ole jo jossain kurssin ryhmistä

Valitse 'Sisällytä vain "aktiivinen"-tilassa olevat osallistujat' jos "keskeytetty" tilassa olevia opiskelijoita EI lisätä ryhmiin.

Ryhmittely

Luo ryhmittely ja Ryhmittelyn nimi mahdollistaa uuden ryhmittelyn luomisen ja automaattisesti luotujen ryhmien lisäämisen siihen.

Ennen kuin luot ryhmät, voit esikatsella ryhmiä.

Ryhmän pääsyn estäminen aktiviteettiin, aineistoon tai osioon

Näkymä asetuksesta Rajoita pääsy > Ryhmä

Ryhmän pääsyn rajoittaminen aktiviteettiin, aineistoon tai osioon tehdään Rajoita pääsy -asetuksella. Katso aktiviteetin, aineiston tai osion Rajoita pääsy-asetukset, jossa voit rajoittaa pääsyn ryhmälle.

Ryhmien yhteenveto

Löydät kaikki kurssialueen ryhmät jäsenineen: Valitse Osallistujat (Moodle-alueen etusivun ylälaidan välilehti) > Osallistujat-valikosta Yhteenveto.

Opettajan kannattaa kopioida "Yhteenveto" tiedoksi opiskelijoille esim. ryhmätyön tehtävänannon yhteyteen, jos opiskelijat eivät näe Osallistujat-kohdasta ryhmäjakoa. Ryhmäjaon näkyvyys Osallistujat-kohdassa riippuu sivuston asetuksista.

Voit suodattaa yhteenvetoon tietyt Ryhmittelyt tai ryhmät sekä ryhmiin kuulumattomat.

Katso myös

[[1]]