Käyttäjähallinta

MoodleDocsista
Versio hetkellä 21. joulukuuta 2023 kello 05.56 – tehnyt Margit Koivumaa (keskustelu | muokkaukset) (→‎Osallistujan lisääminen yksitellen)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun
(keskeneräinen versioon 4.x)

Osallistujien lisääminen

Pääset käyttäjähallintaan Moodle-alueen ylälaidan välilehdeltä Osallistujat.

Sieltä

 • näet kurssin osallistujat ja heidän ryhmänsä.
 • lisäät kurssillesi osallistujia yksitellen tai avaamalla itserekisteröitymisen.
 • lisäät kurssille muita opettajia ja mm. tuutoreita (opettaja ilman muokkausoikeutta).
 • luot ryhmiä automaatilla tai yksitellen.

Ks. video erilaisista tavoista lisätä osallistujia Moodle-alueelle (englanniksi) Enrolling learners in Moodle 3.5.

Osallistujien roolit

Osallistujat ovat Moodlessa erilaisilla rooleilla, joilla on erilaisia oikeuksia. Yleensä käytössä on kolme roolia:

 • Opettaja (teacher): oikeus muokata Moodle-alueensa sisältöjä sekä nähdä osallistujien palautukset ja arvioida niitä.
 • Opettaja ilman muokkausoikeutta (non editing teacher): oikeus nähdä osallistujien palautukset ja arvioida niitä; ei oikeuksia muokata Moodle-alueen sisältöjä.
 • Opiskelija (student): oikeus osallistua kurssialueen keskusteluihin, palauttaa tehtäviä, tehdä tenttejä ja osallistua muuhunkin opettajan lisäämään toimintaan.

Ks. tarkemmin Roolit ja oikeudet

Kurssiavain ja itserekisteröitymisen avaaminen

Kun haluat lisätä useamman osallistujan kurssille, hyödynnä itserekisteröitymistä. Sen avulla esim. opiskelijat voivat itse liittyä osallistujiksi Moodle-alueelle eikä opettajan tarvitse lisätä osallistujia yksitellen.

Tällöin opettajan laittaa itserekisteröityminen päälle kurssialueelle. Opettaja voi hyödyntää myös kurssiavainta ts. salasanaa, jonka opiskelija antaa Moodle-alueelle liittyessään.

Kurssiavain määritellään välilehdellä Osallistujat:

 1. Klikkaa Osallistujat (Moodle-alueen ylälaidan välilehti).
 2. Klikkaa Osallistujat-pudotusvalikosta Osallistujien lisäämistavat.
 3. Itserekisteröityminen (Student) rivillä on silmän kuvake ja ratas-kuvake.
 4. Ota itserekisteröityminen käyttöön itserekisteröityminen klikkaamalla silmä-kuvaketta, jos sen päällä on viiva (poissa käytöstä).
 5. Klikkaa rivin lopussa olevaa ratas-kuvaketta.
 6. Lisää itse keksimäsi kurssiavain kohtaan Kurssiavain.
 7. Lisää tarvittaessa aika, jolloin opiskelija voi itserekisteröityä kurssille kohdassa Alkaa ja Päättyy.
 8. Tallenna asetukset lopuksi.


Voit myös hyödyntää muita itserekisteröitymisen asetuksia kuten:

 • Rekisteröitymistavan nimi -kohdan voit jättää tyhjäksi - tällöin sen oletusnimeksi tulee "Itserekisteröityminen (Student)". Voit lisätä Osallistujien lisäämistavat -kohdassa oman itserekisteröitymistavan myös opettajille/ohjaajille/tuutoreille, esimerkiksi kurssilla, jossa on useita tuntiopettajia ohjaajina. Nimeä tällöin itserekisteröitymistavat selkeästi esim. "Liity opiskelijaksi kurssille" ja ”Liity opettajaksi kurssille". Jos käytät montaa itserekisteröitymistapaa, anna niille kaikille myös eri kurssiavain. Ks. kuva alla.
m33 Boost Kurssiavain03JPG.JPG
 • Käytä ryhmäavaimia: Voit käyttää myös ryhmäavaimia kurssille rekisteröitymiseen, jolloin osalistuja ohjautuu suoraan haluttuun ryhmään eikä opettajan tarvitse tehdä ryhmäjakoa erikseen. Ks. Itserekisteröityminen ryhmäavaimilla.
 • Kurssillaoloaika-asetuksella voit rajoittaa osallistujan kurssillaoloaikaa. Käytä kurssillaoloaika-asetusta harkiten! Kurssillaoloaika lasketaan siitä, kun käyttäjä itserekisteröityy kurssialueelle. Kurssillaoloajan päätyttyä osallistujat poistetaan kurssilta automaattisesti, eivätkä osallistujat tämän jälkeen pääse enää kurssialueelle. Huom. Kun opiskelijat poistuvat Moodle-alueelta, myös opiskelijoiden tiedot, tehtävät ja arvioinnit poistuvat. Näin ollen kurssillaoloaikaan kannattaa laskea ylimääräistä aikaa arviointien valmisteluun, rästitehtävien tekemiseen ja riittävään suoritusten arkistointiin (esim. 6 kk).
 • "Alkaa" ja "Päättyy" määrittää, minä aikana rooliin määritetty ryhmä voi rekisteröityä kurssille.
 • Tervetuloviesti: Lähetä itserekisteröityneille automaattinen sähköposti. Siinä voit esimerkiksi toivottaa opiskelijat tervetulleiksi ja muistuttaa opiskelijoita kurssin ensimmäisestä luennosta tai tehtävästä. Lähetä tervetuloviesti -kohdassa voit määrittää, lähteekö viesti ei-vastaa-osoitteesta vai opettajalta (kurssialueilla, joilla on useita opettajia, tervetuloviestin lähettäjänä näkyy aina aakkosissa ensimmäinen opettaja).

Moodle-alueen jakaminen opiskelijoille

Opettaja voi jakaa Moodle-alueen verkko-osoitteen ja mahdollisen kurssiavaimen opiskelijoilleen esim. sähköpostitse tai hyödyntämällä oman organisaation järjestelmiä (esim. Helsingin yliopistossa teacher.helsinki.fi). Tarkista organisaationne toimintatapa Moodle-tuestanne.

Osallistuja voi myös etsiä kurssia nimellä Moodlen hakutoiminnolla.

Huomaa, että kurssi pitää julkaista Asetukset-välilehdellä (Moodle-alueen ylälaita) Kurssin näkyvyys-kohdasta, jotta opiskelija pääsee kurssille.

Itserekisteröitymisen poistaminen/piilottaminen

Itserekisteröitymistä ei kannata poistaa tai piilottaa kesken kurssin: Jos ko. tavalla on opiskelijoita kurssille jo liittynyt, itserekisteröitymistavan piilottaminen kesken kurssin estää siitä hetkestä alkaen opiskelijoiden pääsyn kurssille.

Jos haluat estää kurssille uusien osallistujien tulemisen:

 1. ajasta itserekisteröityminen tai
 2. vaihda kurssiavain uuteen sen jälkeen kun kaikki opiskelijat ovat liittyneet kurssille.


Jos itserekisteröitymisen piilottamiselle on tarvetta: Mene Osallistujat-sivulle > Osallistujat-valikosta > Osallistujien lisäämistavat > Poista itserekisteröityminen käytöstä klikkaamalla silmä-kuvaketta rivin lopussa.

Lisäämistavan ts. itserekisteröitymisen poistaminen ja muut tavat poistaa opiskelijat Moodle-alueelta ks. Osallistujien poistaminen kurssialueelta.

Osallistujan lisääminen yksitellen

Voit lisätä esimerkiksi opettajakollegan Moodle-alueellesi (myös lisätä opiskelijoita valitsemalla rooliksi student mutta yleensä näppärämpää on, että opiskelijat rekisteröityvät itse kursseille ks. Itserekisteröityminen).

 1. Klikkaa Osallistujat (Moodle-alueen ylälaidan välilehti): näet listan alueella olevista opiskelijoista, opettajista ja opettajista ilman muokkausoikeutta.
 2. Klikkaa Lisää osallistujia.
 3. Hae henkilö. Varmimmin oikea henkilö löytyy tekemällä haku sähköpostiosoitteella. Voit etsiä oikeaa henkilöä myös käyttäjätunnuksella tai nimellä. Hakutoiminto voi olla hidas, joten odota hetki jotta Moodle hakee hakukriteerejäsi vastaavat henkilöt. Jos samannimisiä henkilöitä on useita, ota yhteys ylläpitoosi ja pyydä poistamaan turhat käyttäjät.
 4. Valitse henkilölle rooli kohdasta "Määritä rooli". (Ks. roolien oikeuksista kohdasta Toimintaroolit)
 5. Tallenna valitsemasi henkilöt Lisää osallistujia -painikkeella.

Voit hakea heti perään uusia käyttäjiä samalla roolilla ja lisätä myös heidät alueelle ikkunaa sulkematta.

Osallistujan haku

Osallistujat-sivulla voit etsiä kurssin osallistujia. Suodattamalla saat näkyville esimerkiksi vain kurssin opiskelijat (hae käyttäjän nimellä tai roolin tai ryhmän tai rekisteröitymistavan perusteella) tai yksittäisen käyttäjän tiedot.

Hyödynnä suodattimia, jos esimerkiksi haluat muuttaa tietyssä roolissa olevien kurssille pääsyä. Valitse hakuperuste Täytyy vastata - ja Valitse -alasvetovalikoista (nimi, rooli tai rekisteröitymistapa). Haku nollataan painikkeesta Poista suodattimet.

Osallistujan muokkaaminen osallistuja kerrallaan

Osallistujat-sivun taulukossa voit muokata yksittäisiä osallistuja mm.

 • poistaa osallistujan klikkaamalla roskakori-ikonia
 • rajoittaa osallistujan kurssillaoloaikaa ratas-ikonista
 • lisätä osallistujan ryhmään, jos kurssilla on ryhmiä
 • vaihtaa osallistujan roolia Osallistujat-taulukon sarakkeesta "Roolit" klikkaamalla kynä-ikonia, jos esim. olet vahingossa lisännyt opettajan kurssille opiskelijan rooliin. Tallenna muutokset klikkaamalla levyke-ikonia.
M401roolit1.png

Toisen kurssin osallistujien lisääminen meta-linkillä

Opettaja voi lisätä kurssialueelle toisen kurssin osallistujat meta-linkin avulla. Toiminto on kätevä esimerkiksi silloin, kun jossain opintokokonaisuudessa on useita Moodle-alueita, joissa on sama opiskelijaryhmä. Kun osallistujia tuodaan meta-linkillä toiselta kurssilta, he saavat saman opiskelijan roolin kuin kurssilla, jolta heidät "kopioidaan". Opettaja voi linkittää vain kursseja, joilla on itse opettajana.

Toimi seuraavasti, kun haluat tuoda osallistujat toiselta kurssilta:

 1. Klikkaa Osallistujat (Moodle-alueen ylälaidan välilehti).
 2. Valitse Osallistujat-pudotusvalikosta Osallistujien lisäämistavat.
 3. Valitse Lisää rekisteröitymismistapa.
 4. Valitse listalta Kurssin meta-linkki.
 5. Hae sen jälkeen Linkitä kurssi -hakulaatikosta kurssialue, jonka osallistujat haluat liittää tälle kurssille.
 6. Paina lopuksi painiketta Lisää rekisteröitymismistapa.

Tämän jälkeen toisen kurssialueen osallistujat siirtyvät automaattisesti sille kurssialueelle, jolle lisäsit meta-linkityksen.

Käytä meta-linkitystä harkiten. Jos osallistujat tuodaan meta-linkillä kurssilta A kurssille B, heijastuvat kurssilla A tehtävät osallistujia koskevat muutokset myös kurssille B. Eli jos kurssilta A poistetaan tai kurssille lisätään osallistujia, päivittyvät muutokset myös kurssille B. Tapauksesta riippuen tämä voi olla joko toivottavaa tai ei-toivottavaa.

Pääsy vierailijana

Vierailijoiden pääsy kursseilla on oletusarvoisesti piilotettuna. Voit aktivoida vierailijoiden pääsyn Moodle-alueelle:

 1. Klikkaa Osallistujat (Moodle-alueen ylälaidan välilehti).
 2. Valitse Osallistujat-pudotusvalikosta Osallistujien lisäämistavat ja mene kohtaan Pääsy vierailijana.
 3. Ota vierailijapääsy käyttöön silmä-ikonilla.
 4. Ratas-symbolia klikkaamalla voit tarvittaessa määrittelemään vierailijoille oman kurssiavaimen (samaan tapaan kuin opiskelijoillekin).


Kun otat vierailijapääsyn käyttöön, tulee kurssisi kirjautumissivulle "Kirjaudu vierailijana" painike.

Vierailija ei pysty tekemään kurssilla samoja asioita kuin esimerkiksi opiskelijat ks. vierailijan oikeudet.

Ryhmien hyödyntäminen ja lisääminen

Ks. Jaa opiskelijat ryhmiin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysytyt kysymykset
Miten päästän kurssialueelle vieraita?
Miten lisään kurssille opettajia tai opiskelijoita?