Vuorovaikutus ja viestintä kurssiyhteisössä

MoodleDocsista
Versio hetkellä 2. heinäkuuta 2019 kello 13.21 – tehnyt Margit Koivumaa (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Vuorovaikutusmahdollisuudet kurssialueella

Kun käytät Moodlea kurssillasi, on suositeltavaa keskittää kaikki kurssin vuorovaikutus, viestintä ja ohjeistus Moodleen. Näin kaikki kurssiin liittyvät asiat löytyvät yhdestä paikasta eikä tietoa tarvitse etsiä erikseen esimerkiksi sähköposteista. Jos joku osallistujista suosii sähköpostiviestintää, on mahdollista mm. tilata keskusteluiden viestit myös omaan sähköpostiin.

Opiskelijoille kannattaa kertoa, että viestintä on Moodlessa ja opettaja olettaa opiskelijan hyödyntävän Moodlea aktiivisesti kurssilla.

Miten opettajan kannattaa pitää yhteyttä opiskelijoihin?

Kaikkiin kurssilaisiin

Moodle-alueella on valmiina Uutiset-alue opettajan viestintää varten. Se on tarkoitettu opettajan yksisuuntaiseen viestintään, sillä opiskelijalla ei ole alueella kirjoitusoikeutta. Moodle-alueella on myös Viimeisimmät uutiset -lohko, johon opettajan uutisiin kirjoittamat viestit kerääntyvät.

Kiireiset viestit opiskelijoille voi hoitaa Uutiset-alueen kautta. Uutisten etuna on, että

  • viestit menevät automaattisesti kaikkien opiskelijoiden sähköpostiin ja
  • viimeisimmät viestit kerääntyvät Viimeisimmät uutiset-lohkoon.

Uutisten huonona puolena on, että

  • opiskelija ei voi esimerkiksi kysyä tarkennusta/lisätietoa opettajan viestiin.
  • opiskelija ei voi itse päättää, haluaako hän Uutisia sähköpostiinsa.

Uutisten käyttöä kannattaa käyttää harkitusti, jotta viestien informaatioarvo säilyy ja opiskelijalle ei koe tulleensa spämmätyksi. Jos Uutiset-alue ei ole käytössä, sen voi piilottaa opiskelijoilta ja ottaa käyttöön vasta kun kiireelliselle viestinnälle on tarvetta.

Opiskelijoiden kysymyksiä varten kannattaakin lisätä kurssialueelle toinen keskustelualue (ks alla).

Ryhmiin

Jos opiskelijat työskentelevät ryhmissä, hyödynnä Moodlen ryhmätoiminnallisuuksia. Kun olet luonut kurssille ryhmiä, voit perustaa ryhmille omia, muilta suljettuja tai muille näkyviä keskustelualueita. Tällöin voit myös opettajana viestiä keskustelualueelle tietylle ryhmälle. Ks. ryhmäohjeesta.

Uusi ryhmäviestintä mahdollistaa sen, että ryhmien jäsenet voivat lähettää viestejä koko ryhmälle. Tämä edellyttää, että toiminto on otettu käyttöön ryhmän asetuksissa. Opettajan on myös itse oltava ryhmän jäsen, jos hän haluaa lähettää ryhmäviestejä. Moodle 3.6


Yksittäisiin opiskelijoihin

Yksittäiselle opiskelijalle/valitsemillesi opiskelijoille voit laittaa viestin Osallistujat-lohkon kautta. Huomaa, että näistä viesteistä ei jää kopiota Moodleen. Osallistujat-lohkon kautta saat laitettua myös pikaviestejä opiskelijoille. Nämä jäävät talteen Moodleen lähettäjän ja vastaanottajan nähtäville.

Jos haluat muistuttaa opiskelijoita palauttamattomista yksilötehtävistä, voit käyttää siihen tehtävän palautetoimintoa. Muista tällöin huolehtia tehtävän asetuksista, että opiskelijoilla on edelleen mahdollisuus tehtävän palautukseen, jos näin haluat. Vastaavasti voit hyödyntää palautetta tehtävän palautusmahdollisuuden lukitsemiseen siinä vaiheessa, kun et enää halua vastaanottaa (esim. riittävän myöhässä olevia) töitä!

Uudessa viestinäkymässä on uusia vaihtoehtoja ykahden keskiseen viestintään: suosikit ja henkilökohtaiset. Kontakteja voi merkitä suosikeiksi, jolloin heidän viestinsä tulevat omaan listaansa. Moodle 3.3


Miten opiskelijoiden on mahdollista ja kannattaa olla yhteydessä toisiinsa ja opettajiin?

Jotta opiskelijat voivat kysyä kysymyksiä esim. kurssin käytännön asioista siten, että koko kurssiyhteisö näkee mitä kysytään ja mitä vastataan, lisää kurssialueelle kaikille yhteinen keskustelualue. On suositeltavaa, että jokaisella kurssilla on tämä alue. Näin yhden opiskelijan kysymys ja opettajan vastaus hyödyttävät kaikkia kurssin osallistujia, eikä opettajan tarvitse vastata samoihin kysymyksiin useaan kertaan sähköpostitse. Voit pohtia erilaisia menetelmiä, joiden avulla opiskelijat aktivoidaan keskustelemaan. Jotta saat tiedon keskustelualueen viesteistä, tilaa alueen viestit sähköpostiisi.

Jos kurssilla on ryhmiä, lisää Moodle-alueelle ryhmäkohtaisia keskustelualueita - varsinkin jos arvioit myös itse ryhmätyöskentelyä lopputuotoksen lisäksi.

Opiskelijat voivat myös hyödyntää pikaviestimahdollisuutta ollessaan yhteydessä toisiinsa. Viestimahdollisuushan löytyy Kirjautuneet osallistujat -lohkosta, jos haluat sen laittaa näkyville, ja Osallistujat-lohkosta kunkin osallistujan nimeä klikkaamalla. Huomaa, että jos näistä kumpikaan ei kurssialueella ole käytössä, opiskelijoiden yhteydenpito toisiinsa hankaloituu.